„24 часа"

Искат от Петър Стоянов 10 000 лв. за плесница

Бившият журналист от тв СКАТ Георги Жеков иска 10 000 лв. обезщетение от експрезидента Петър Стоянов. Водещият на "Безкомпромисно" го съди за лека телесна повреда, причинена чрез шамар.

Инцидентът, станал на 9 септември м.г. до НДК, е бил записан с камера и вчера Софийският районен съд поиска от СКАТ записа, за да го изгледа. На делото се явиха само адвокатите на Жеков и Стоянов. Бившият държавен глава се бе извинил предварително за отсъствието си, защото от 7 май е в Дъблин на годишното заседание на Трилатералната комисия.

Съдът назначи и медицинска експертиза, тъй като след инцидента Жеков си е извадил свидетелство за "кръвонасядания по лицето". На следващото заседание ще бъдат разпитани и четирима свидетели - трима от тях ще говорят в подкрепа на Стоянов.

„24 часа"

Глобиха учителка с 3000 лв. за 12 мъртви деца в Лим

3000 лв. глоба наложи Районният съд в Свищов на учителката Ценка Попова, организирала злополучната екскурзия, в която 12 деца се удавиха в река Лим.

6 г. след трагедията педагожката е призната за виновна, че фалшифицирала декларациите на учениците и се самоупълномощила да сключи договори за пътуването с туроператора "Дилижанс експрес", научи "24 часа".

Бившата учителка от СОУ "Николай Катранов" е съдена задочно, защото е на гурбет в Германия.

Независимото разследване срещу 54-годишната Попова е образувано в Свищовската районна прокуратура през май 2008 г. В хода на разследването дознателите събрали всички над 1500 материали, свързани с подготовката на фаталното пътуване от април 2004 г. Назначена била графологична експертиза. За нея бил взет сравнителен материал от всички родители на 34-те деца.

"Най-трудното бе, че всички семейства и оцелелите участници в екскурзията бяха разпитвани и се наложи отново да преживеят трагедията, но оказаха съдействие", разказа наблюдаващият прокурор Ваня Александрова.

„Труд"

3 лева за паркиране в София

Таксата за паркиране в "синя зона" в идеалния център на София най-вероятно ще стане 3 лв. на час от есента. Досега за спиране по улиците там се плащаше левче.

След лятото обаче се очаква да влязат в сила новите зони за паркиране и съответните тарифи за тях. Освен "синя" ще има и "зелена зона" (в широкия център), за която таксата ще е 2 лв. на час. За спиране в "жълтата зона" тарифата ще е 1 лв. на час.

"Целта не е общината да събира просто пари от столичани, а да се въведе ред и да се разтовари както паркирането, така и трафикът", обясни председателят на стопанската комисия към градския парламент Николай Стойнев.

„Труд"

Натискат царя да се пробва за президент

Бившият премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски е един от фаворитите на жълтата партия за кандидат-президент, научи "Труд". Най-ревностни привърженици на идеята били царската секретарка Миа Мореро, която след последния конгрес на НДСВ влезе в ръководството му, и един от зам.-шефовете на партията Илия Лингорски. Еманципираната Мореро дори сформира и оглави либерален институт за политически анализ "ЛИПА" на "Врабча" 23. Той трябваше да помага с идеи и проекти на НДСВ, така че да не изпадне в забвение.

Вместо това обаче Мореро и Лингорски насочиха усилията си да разработят личния сайт на царя. Това била част от стратегията им да го "върнат отново в играта". Миналия месец Симеон Сакскобургготски ярко напомни за себе си, като два пъти разкритикува управлението на ГЕРБ, а изказванията му бяха публикувани именно на личния сайт. Пробойна в плана обаче може да се окаже фактът, че основният двигател на идеята "царят президент" Миа Мореро се готви да напусне България и дори вече направила стъпки за оттегляне, разказаха запознати.

„Стандарт"

Искри от София до Ловеч

Искри от Ловеч до София прехвърчаха вчера между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов. Първите мъже в родната политика си размениха задочни реплики.

"Държавният глава по никакъв начин не се информира от МВР и от службите за техни предстоящи или операции в ход и това премиерът Бойко Борисов трябва много добре да го знае, преди да ме обвинява, че спирам техни разработки". Това заяви в Ловеч Първанов по повод на изявление на министър-председателя.

Броени часове по-късно Борисов отговори с изявление, разпространено от правителствената информационна служба. "Не желая да коментирам думите на човек, който използва президентската институция за реализацията на нов политически проект и в устрема на този свой замисъл се конфронтира всеки ден с правителството по каквито се сети теми", коментира министър-председателят думите на държавния глава.

 

„Стандарт"

Развързват резерва, 15% резачка за депутатите

Парламентът най-вероятно ще се прости с 15 нови процента от сегашните си финанси. Това е записано в подготвения от екипа на финансист номер 1 Симеон Дянков проект за актуализиране на бюджета от 52 страници. Заради намаления внос в хазната експертите очакват 700 милиона лева по-малко приходи от акцизи и почти милиард по-малко от ДДС. От ГЕРБ са категорични, че са абсолютно за намаляване на фискалния резерв, тъй като от другаде пари няма как да се намерят. Очаква се обаче резервът да се стопи от 6,4 млрд. лв. на 4 милиарда лева.

Профсъюзите и вицепремиерът Симеон Дянков са си стиснали ръцете да се преизчисли бюджетът с по-оптимистични приходи. В актуализацията сега са записани възможно най-песимистичните цифри за постъпления в хазната, съобщиха синдикатите.

 

„Монитор"

Спират парното, ако 1/3 от блока не плаща

Всички сгради, в които една трета от живеещите не плащат сметките си към топлофикация, ще остават без парно и топла вода. Това предвижда една от промените в Закона за енергетиката. Те се изготвят от икономическото и енергийно ведомство и ще бъдат представени за одобрение от Министерския съвет най-рано през юни, съобщи вчера министър Трайчо Трайков. Трайков уточни, че спирането на топлоподаването в блокове, в които над една трета от живеещите са длъжници на топлофикация, ще е временна мярка. Прекъсването ще става след предварително уведомяване на абонатите, като ще има срок, в който ако хората се издължат, блокът няма да остане на студено. Конкретната процедура обаче още не е уточнена.

 

„Монитор"

Събираме си дълговете от чужбина

България започва да си събира активно външните дългове, които са натрупали към нея други държави, разкри за "Монитор" премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че в момента правителството работи върху изготвянето на специален план, който трябва да даде точни параметри от коя страна каква част от борча към нас трябва да си приберем. Само преди две седмици при посещението на водената от Борисов делегация в Сирия, която включваше министрите Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Николай Младенов, беше подписано споразумение в рамките на един месец Дамаск да преведе на София 17 от общо 75-те млн. щатски долара външен дълг към България.

 

„Монитор"

Гъркиня подкара червеното ферари на Лино Тонан

Червеното Ферари 308 GTS на издирвания от Европол италиански бизнесмен Лино Тонан от вчера е с нов собственик. Колата бе продадена за 32 005 лв., с 4000 над първоначалната цена от 28 000 лева. Наддаването за луксозната спортна кола, произведена през 1983 г., спечели гръцката гражданка Алексопулу Параскеви, съобщи Лидия Дойкова, говорител на НАП-Пловдив. До 5 дни победителката в наддаването трябва да внесе остатъка от сумата над първоначално внесения депозит от 5600 лева.

 

„Дума"

Вълна от грабежи в страната

На фона на поредните полицейски акции по високите етажи бум от въоръжени грабежи беляза нощта на понеделник срещу вторник. Само за няколко часа три обира станаха в столицата, а момче дори бе простреляно при единия от тях.

Малко преди пет сутринта двама маскирани са обрали 1000 лева оборот от бензиностанция в северната част на София. Двамата са били въоръжени и са заплашили служителите на бензиностанцията. Апашите са действали светкавично и са свили оборота за по-малко от минута. Свидетели на грабежа са станали шестима клиенти. Крадците не са се притеснили и от намиращата се на метри от бензиностанцията полицейска караулка на "Ботевградско шосе".

Малко по-рано през нощта в столичния квартал "Младост 1" момче бе простреляно. То се е опитало да предпази приятелката си от грабители.

Двамата са вървели към квартален магазин и били пресрещнати от трима роми, които са започнали да дърпат чантата на момичето. При опита си да го предпази, момчето е простреляно в гърдите с газов пистолет. Момичето веднага е позвънило на тел. 112 и в полицията. На място е пристигнала линейка. Полицията обаче все още издирва нападателите.

„Сега"

Ред ведомства пак се разминаха със съкращение на разходите

Ред ведомства няма да намалят бюджетите си с 20% въпреки обявената от правителството твърда политика за съкращаване на разходите. От внесената от кабинета в парламента актуализация на бюджета става ясно, че сред пощадените са министерствата на отбраната, на вътрешните работи, на социалната политика, както и НСО, БНТ, БНР, Народното събрание, съдебната власт и др.

Вместо да спести 1.1 млрд. лв. от парите на администрацията, кабинетът е намалил бюджетите с 640 млн. лв., т.е. съкращението е с 11.2%, а не 20%, както бе обещано. Орязването на разходите на чиновниците и закриването на излишните структури е една от антикризисните мерки, която среща най-голямо одобрение в обществото, но очевидно и този път няма да се случи в нужните мащаби.

„Дневник"

"Блумбърг": Износът дърпа Източна Европа, България изостава

Експортът е двигателят, задвижил растежа в повечето страни от Източна Европа през първото тримесечие на годината. Свиването на българската икономика обаче продължава, като според анализатори не износът, а засилването на вътрешното търсене може да обърне тенденцията.

"Възстановяването се движи основно от експорта, докато вътрешното търсене остава негативно", коментира ситуацията в региона пред "Блумбърг" Яромир Синдел, икономист от "Ситигруп"-Прага.

Ден преди националната статистика да обяви предварителни резултати за състоянието на българската икономика за януари-март, агенцията цитира прогноза на неназовани източници за сериозен спад от 3%. Той ще дойде след -5.9% свиване на икономиката през последните три месеца на 2009 г.

Малко по-позитивна е оценката пред SeeNews на Цветослав Цачев - ръководителят "Анализи" в "Елана трейдинг", според когото БВП ще е с понижение между 1 и 2%.

Националните статистики на повечето държави от Източна Европа също трябва да обявят днес предварителните данни за брутните си вътрешни продукти за първото тримесечие.