АЕЦ.

"24 Часа":

Иван Генов: Преговорите с "Уестингхаус" са приключили

България предприема стъпки за диверсификация на своите доставчици на ядрено гориво. Очаква се американската компания "Уестингхаус" да купи дял в държавната фирма, която ще изгражда новата ядрена мощност на площадката в АЕЦ "Козлодуй", се казва в коментар на агенция Ройтерс, пише БГНЕС.
Агенцията припомня, че страната ни е една от петте държави-членки на Европейския съюз, които изцяло зависят от вноса на руското ядрено гориво.

 

 

Доходи.

"Монитор":

Искат 380 лeвa минимална заплата от догодина

Минималната заплата в страната да е 380 лв. от януари догодина и да продължи да се изпълнява планът на правителството „Орешарски" за плавното й увеличение. Това искат от КНСБ. Сега най-ниското месечно възнаграждение в страната е 340 лв. и то се получава от близо 360 хиляди българи, сочат данните на Националния осигурителен институт.
Работодателите да плащат 100% от възнагражденията на служителите си на всяка цена, настояват още от КНСБ. Сега според Кодекса на труда шефовете могат да плащат само 60% от заплатите на подчинените си, ако имат финансови затруднения. Това условие масово се нарушавало от бизнеса. Така щял да се намали размерът на дълговете на работодателите към служителите и работниците им.

 

Номинации.

"Стандарт":

Стойнев с номинации от Париж до Годеч

Първите номинации за нов председател на БСП заваляха на "Позитано" 20 вчера. Икономическият министър Драгомир Стойнев, който вече е и зам.-председател на партията, е получил поздравления от френски социалисти, научи "Стандарт". Част от тях са негови колеги от обучението му в Сорбоната. Стойнев вече е подкрепен от френския си колега Арно Монтебург - министър на индустрията, за това България да бъде домакин на третата среща на "Приятели на индустрията". Монтебург е един от ключовите френски социалисти, коментират и в централата на ПЕС в Брюксел. Форумът "Приятели на индустрията" обединява министри и дипломати от европейските държави, които търсят начин за реиндустриализацията на Европа.

 

Белев.

"Дума":

Тома Белев оглавявал незаконно "Асоциация на парковете в България"

Председателят на "Асоциация на парковете в България" Тома Белев е заел поста незаконно и не може да я представлява, тъй като никой не го е избирал за такъв. Това гласи решението на Върховния административен съд по казуса. Според съда Белев, който е и председател на "Зелени Балкани", сам е узурпирал шефското място в парковата асоциация, а нейното общо събрание, което единствено може да избере председател, не се е събирало от 2003 г. насам.
Съгласно решението на ВАС следва, че всички документи, подписани от Белев през последните седем години, са незаконни. Въпреки това между 2008-2014 година той незаконно е разпределял парични средства и е получавал финансово възнаграждение за труда си.
Според националната асоциация "Българско Черноморие" през въпросния период Белев е насочвал средства и към коалиция "За да остане природа в България", на която също е член.