24 часа"

МВР изчислява с триангулация къде може да станат изборни измами

Метод на триангулация ще използва МВР, за да бори изборните измами и политическата корупция. Това е обявил зам. вътрешният министър Филип Гунев на заседание на съвета по антикорупция към вицепремиера Меглена Кунева.

. „Труд"

27% от домакинствата са с просрочени дългове

Около 27% от домакинствата у нас имат просрочия по кредит, по данни на Евростат. По този показател страната ни е на второ място заедно с Кипър. Първенец е Гърция, където 34% от домакинствата са с просрочени заеми. За сравнение в Люксембург техния дял е едва 3,6%. Данните бяха изнесени вчера на дискусия по повод началото на международна кампания.

„Стандарт"

Радан готов да е президент, ДБГ - против

Лидерът на ДСБ Радан Кънев изненадващо обяви вчера, че е готов да участва във вътрешни избори за общ кандидат за президент на десните формации у нас. На 30 септември той навърши 40 години и така вече отговоря на едно от основните изисквания в конституцията. "След една година управление трябва да покажем смелост", обясни Кънев. Пред Нова тв тъмносиният политик призова ГЕРБ да участват в общи предварителни избор и да излъчат обща номинация на вота за държавен глава догодина.

„Монитор"

Всеки пети се отказва от парното

Всеки пети абонат на топлофикациите се отказва от парното заради високите сметки и с надеждата да не плаща сградна инсталация. Според данни на министерството на енергетиката топлофицираните жилища у нас са 618 583. В 104 192 от тях хората не ползват централното парно като начин за отопление от много години, а други 29 130 попадат в тази група, защото са необитаеми от дълго време. Само за последната година и половина 1056 абонатни станции са били спрени поради отказ на клиентите от услугата.

„Сега"

Първи и пети клас догодина ще учат по нови програми

Децата, които догодина ще бъдат в първи и в пети клас, ще са първите, които ще започнат да учат по нови учебни планове и програми, утвърдени с новия Закон за предучилищното и училищното образование. Сегашните шестокласници пък първи ще усетят ефектите от новата образователна структура, според която основното образование приключва в седми, а не в осми клас. Това решиха депутатите вчера .