Кадровите рокади по високите етажи на МВР са сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

„Народното събрание гласува и одобри оставката на вътрешния министър Веселин Вучков.
С едно гласуване депутатите одобриха оставката и избраха вицепремиера Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Гласуваха 208 народни представители, за бяха 139, против - 68, въздържа се един депутат.
За дебатите в пленарната зала пристигнаха премиерът Бойко Борисов и всички министри. Миналата седмица Веселин Вучков хвърли оставката си с мотива, че премиерът Борисов оказва съпротива за смяна на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефовете на ДАНС и ДАТО Владимир Писанчев и Цветан Китов, след като новите промени в Закона за МВР влязоха в сила.
Още в самото начало на обсъждането от левицата заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Бъчварова. Атанас Мерджанов от БСП отбеляза, че рокадите в МВР се извършват във време, когато страната ни е изложена на много рискове и допълни, че не Румяна Бъчварова ще взима решенията в МВР, затова Мерджанов поиска от премиера да отговори кой ще прави това.
"И на децата е ясно, че Румяна Бъчварова ще бъде шеф на МВР само номинално. Друг ще взема решенията и ние настояваме да знаем кой. Ако това е Борисов, то по-честно би било той да съчетае поста на министър-председател с този на министъра на вътрешните работи, а не да се крие зад гърба на своя вицепремиер. Против сме, защото това решение е плод на натиск, вътрешен и външен", коментира Мерджанов, цитиран от БНР.
ДПС също обявиха, че няма да подкрепят Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Лютви Местан поиска да се обясни в името на какви политики тя ще бъде избрана и отхвърли твърденията, че има зависимост на службите от ДПС...
Росен Петров от БДЦ припомни, че проблемите на МВР не са от днес, това е трус по върховете, но е добре, че се случва...
Светослав Белемезов от АБВ каза, че парламентарната група също ще подкрепи рокадата и настоя отново да бъде възстановен отдел "Транспортна полиция"...
Реформаторите също заявиха, че подкрепят рокадата...
"Приех номинацията, защото знам, че в МВР политиката на ГЕРБ е много добре обмислена, разработена и няма никакви колебания за посоката, в която трябва да се върви", каза преди гласуването вицепремиерът Румяна Бъчварова..." - в. „Преса".

„Георги Костов стана главен секретар на МВР
Досегашният заместник на Светлозар Лазаров - Георги Костов, вчера беше номиниран от правителството за главен секретар на МВР, а президентът Росен Плевнелиев светкавично издаде указ за назначението му. Държавният глава скоростно издаде указ и за освобождаването на шефа на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Владимир Писанчев. До назначаване на нов шеф на спецслужбата функциите ще се изпълняват от единствения заместник Недялко Недялков.
Костов беше назначен от вече бившия вътрешен министър Веселин Вучков. Преди това той беше шеф на областните дирекции на МВР в Благоевград и Бургас. Той бе предложен за титуляр от новия вътрешен министър Румяна Бъчварова.
"Запознах се с всички възможности за главен секретар и избрах тази, която ми е направила най-голямо впечатление с автобиографията си", каза вчера тя в Народното събрание. "Реформата на МВР с г-н Вучков сме я обсъждали и съм я приела. Тя ще продължи така, както е записана", допълни Бъчварова..." - в. „Сега".

Скандалите в парламента през вчерашния ден също са сред най-отразяваните теми във всекидневниците.

„Премиерът Бойко Борисов пак заплаши с оставка, ако партиите в парламента работят за разпалването на етническа война у нас. Причината - скандал с ксенофобски обвинения, в който вчера се включиха Патриотичният фронт (ПФ), ДПС и Реформаторският блок (РБ). Караниците се разиграха пред очите на Борисов и министрите му, които бяха в пленарната зала заради рокадите в кабинета.
"Не знам какви гласове кой от вас гони за тези пусти местни избори, но не минавайте границите. Ако се върви в тази посока, няма да се разминем с етнически конфликт", обяви Борисов. Според него държавата е много крехка и нещото, което може да я съсипе, е липсата на етнически мир...
Той отново повтори да не му пришиват близост с ДПС и обясни за модела "Кой".
Скандалите на етнически теми започнаха още сутринта, след като в реч по повод годишнината от атената на гара Буново съпредседателят на ПФ Валери Симеонов обяви, че ДПС се е насочило към капсулирането на циганското малцинство, част от което сега се е превърнала в "освирепели човекоподобни, готови на убийство, за да ограбят" (б.а. - виж вдясно). В знак на протест от движението напуснаха залата.
По-късно Лютви Местан обяви от парламентарната трибуна, че се правят опити за изграждане на образа на злото по нацистка технология...
"Трябва ли да сложа днес символа еврейска значка на ревера си, за да придобия конкретен образ в представата ви за ДПС като за новите евреи на България в 21-ви век?", попита лидерът на ДПС...
В отговор Гроздан Караджов от РБ обвини ръководството на ДПС, че не друг, а то е най-големият ксенофоб. А езикът на Местан бил лицемерен...
Бойко Борисов отново се разграничи от ДПС и се обърна към реформаторите: "Какъв "Кой"? Какви 5 лева има общо ГЕРБ с модела "Кой"? Като дръпнахме хората на ГЕРБ от протестите, останахте 100 човека." Лидерът на реформаторите Радан Кънев определи във фейсбук изказването на Борисов като много некоректно..." - в. „Труд".

„След реч на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов за годишнината от атентата при гара Буново, ДПС, "циганската престъпност" и соросоидите цялата парламентарна група на ДПС напусна пленарната зала. Това стана, преди Народното събрание да гласува оставката на вътрешния министър Веселин Вучков и избора на вицепремиера Румяна Бъчварова на поста.
Спрете заиграването с етническата карта, етносите в българската държава нямат нужда от посредниците, заяви Симеонов и добави, че атентатът на гара Буново е най-тежкият, но не и единственият извършен терористичен акт.
"Тези и още много други са насочени не срещу тогавашната власт, армията и милицията, но е било да осакатят, колкото може повече български граждани, а истинската цел - насаждане на омраза", посочи лидерът на НФСБ и добави, че на поклонението преди два дни за първи път участваха министър-председателят Бойко Борисов, министри, областни управители и представители на всички парламентарни групи, освен ДПС.
Симеонов разказа, че осъдените за това зверство и убийство са имали паметник в община Руен, наречен от народа ни кървавата чешма. "Паметникът бе построен незаконно и открит с празненство от председателя на ДПС Ахмед Доган. Край този кървав паметник на тероризма ДПС устройваше събори и веселия, като по този начин се гавреше с чувствата не само на родителите и близките на загиналите жертви, но и на целия българския народ", каза още Симеонов и добави, че така ДПС продължило да изпълнява истинската задача на протурските терористи - "насаждане на страх, омраза, разделяне на българското общество в услуга на чужда държава". Според Симеонов незаконната кървава чешма беше съборена през 2009 година благодарение на тв "Скат" и Милен Ненчев.
"Голяма част от мюсюлманите виждат истинското лице на ДПС, изпитват на собствен гръб федоализма и мафиотските зависимости", каза Симеонов и добави, че партията на Лютви Местан се е насочила към капсулиране на циганското малцинство..." - в. „Дневник".

„Премиерът запита реформаторите къде са били, когато са го атакували, и обясни, че щом изтеглил хората на ГЕРБ, по площадите са останали само 100-тина души протестиращи.
Дебатът за оставката на вътрешния министър Веселин Вучков и гласуването на наследника му Румяна Бъчварова в парламента претърпяха неочакван обрат и станаха повод премиерът Бойко Борисов да заплаши с напускане. В дълго импровизирано и емоционално изказване той предупреди депутатите, че злоупотребяват с темата за междуетническите отношения и това може да доведе страната до етнически конфликт преди местния вот наесен...
"Слушайки това, което се случва в парламента, ставам много тревожен. Надявам се да не съм лош пророк, но ако с този тон и с наближаването на местните избори се върви в тази посока, ние няма да се разминем с етнически конфликт", предупреди Борисов..." - в. „Сега".

"На някои от колегите, които много уважавам, им се вижда шега работа. За радост, понеже хиляди проверки са ми направили за мое участие във възродителния процес, всички установиха, че съм бил пожарникар по онова време", каза още Борисов. Той обяви, че с очите си е виждал мъката на стотици хиляди български мюсюлмани. "Правейки политика от това, да знаете, че си играете с огъня", предупреди Борисов.
"Не знам какво гоните за местните избори, но не минавайте границата. Познавам този етнос, долу това мирно население много внимателно следи процеса", добави той..." - в. „Преса".

Цените на тока отново са сред актуалните теми на вестниците.

„Основният ми проблем е как да подам заявлението пред Комисията за енергийно и водно регулиране за нова цена на електроенергията от 1 юли, след като мисля, че е неморално да се увеличава повече цената за бита. Това каза по време на изслушване пред временната парламентарна комисия за установяване на състоянието в енергетиката изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев, цитиран от БТА.
В крайна сметка се разбра, че НЕК няма да иска увеличение на цената, по която продава електроенергия в качеството си на обществен доставчик за битовите потребители, от началото на юли.
Илиев посочи, че средната цена на електроенергията на свободния пазар в момента е около 70 лв. на мегаватчас, а за битовите потребители, които по думите му уж са защитени потребители, цената на електроенергията на регулирания пазар е 125 лв. на мегаватчас.
Досега според Закона за енергетиката НЕК бе задължена да изкупува цялата произведена енергия от централи, които имат договор за задължително изкупуване на енергията, независимо че произведената енергия е надвишавала определените от регулатора квоти. Това води до натрупване на огромен дефицит в НЕК, обясни Илиев.
След промените в Закона за енергетиката НЕК вече ще изкупува енергията от заводските централи и топлофикациите - така наречената кафява енергия, само ако тя е високо ефективна и в рамките на определените от регулатора квоти, а всички останали количества ще се продават на свободния пазар..." - в. „Днвеник".

„Огромните поражения по електроенергийната мрежа в Родопите няма как да вдигнат цената на тока. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Светла Тодорова. Причината е, че всички съоръжения на електрокомпаниите са застраховани и застрахователите ще изплатят щетите.
Освен това при предстоящия преглед на едногодишните бизнес планове на дружествата комисията ще им признае разходите за възстановяване на мрежата, каза Тодорова.
Въпреки това увеличение на цените на тока от 1 юли е възможно, тъй като наскоро ЕВН поискаха от комисията цената на електроенергията през тази година да се вдигне със 7%. Ной-вероятно обаче регулаторът ще признае далеч по-малко поскъпване..." - в. „Труд".

%В интервю за "24 часа" в сряда Иван Йотов, директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), каза, че щетите от авариите по 45-те далекопровода ще бъдат покрити от застраховките. В компанията обаче още не ги бяха изчислили, тъй като приоритет бе възстановяването на електрозахранването.
И от ЕВН обявиха, че мрежата им е застрахована и ще покриват щетите от застрахователя
Няма да правим предложения до Комисията за енергийно и водно регулиране те да влизат в цената на тока, казаха оттам.
И ЕВН не са остойностявали щетите върху мрежите им от тежкия и мокър сняг по същата причина - целите им усилия били насочени към възстановяването на тока в пострадалите населени места.
Вчера обаче шефката на КЕВР Светла Тодорова заяви, че инвестициите в сектора са били систематично намалявани, като в последния регулаторен период не е предвиден нито лев за инвестиции за вложения в мрежите на електроразпределителните дружества.
При ЕСО ситуацията е сходна, очевидно е, че средствата, инвестирани в сектора, не са достатъчни, заяви председателят на регулатора..." - в. „24 часа".

Вестниците съобщават и за мерки срещу нови наводнения при снеготопенето.

„Кабинетът е приел решение за незабавно прилагане на 14 превантивни мерки заради предстоящото пролетно снеготопене. С тях трябва да се предотврати риска от наводнения и бедствия в страната, които биха застрашили човешкото здраве, се посочва от пресцентъра на Министерски съвет след заседанието на правителството в сряда.
Правителството ще изиска от собствениците и операторите на язовирите да осигурят свободни обеми във водоемите, така че да могат да поемат високи води, както и контролирано изпускане на води от тях до минимален безопасен обем
Собствениците трябва да проверят тяхното състояние, за да не се допусне възникването на каквито и да е било аварийни ситуации. Те и операторите ще трябва да докладват за състоянието на съоръженията.
"В момента в България няма безстопанствени язовири, ясни са собственици, оператори, контролиращи органи", подчерта екоминистърът Ивелина Василева след заседанието, цитирана от БГНЕС.
Сред мерките е и осигуряване на проводимост на речните легла на разстояние до 500 м след язовирните стени . Агенция "Пътна инфраструктура" ще проверява подмостовите пространства и трябва да почисти замърсявания или натрупвания там.
Областните управители, кметовете на общини, "Напоителни системи" и собственици трябва да предприемат спешни действия за укрепване на защитните съоръжения..." - в. „Дневник".

„Собствениците на язовири ще бъдат принудени да изпускат водата в тях, така че да не преливат. Това предвижда една от мерките на правителството за предотвратяване на наводнения при кризисни ситуации като сегашната. Те бяха приети на заседанието на кабинета. Градоначалниците и областните управители ще трябва да осигурят проводимост на реките до 500 метра след язовирните стени, реши още правителството. Кметовете ще се погрижат за територията на съответните общини, а областните управители извън населените места, обясни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. АПИ пък ще отговаря за почистването на критични участъци около мостовете. Освен това ще се наблюдават непрекъснато нивата на язовирите, оперативното звено в МОСВ продължава да работи 24 часа в денонощието, допълни Василева. Според нея снегът, който падна през изминалите дни, е много голям. Става въпрос за обеми от 175 до 220 литра на квадратен метър, каза министърката. Разтапянето на снега пък носи опасност от натрупването на значителни водни количества през следващите дни. Въпреки че вчера голяма част от реките започнаха да спадат, от МОСВ очакват нивата им през следващите 1-2 денонощия да се покачват заради още дъжд и сняг. Заради това вече е въведено денонощно наблюдение на язовирите край Кърджали, където положението е и най-тревожно.
Язовир "Кърджали" и "Студен кладенец" са на 80 см от преливния ръб. Работят три турбини на ВЕЦ "Кърджали" и пет на ВЕЦ "Студен кладенец", като последният е с една отворена клапа...
От хиляда до 50 хиляди лева стигат глобите за задържането над безопасните количества води в един язовир. Санкцията е толкова висока обаче само при повторно нарушение. При първо собствениците на язовири ще отнесат глоба едва от 1500 до 5000 лв..." - в. „Стандарт".

Всекидневниците съобщават също, че двама шефове на БДЖ са разпитвани от прокуратурата.

„Министърът на транспорта Ивайло Московски потвърди, че представители на ръководството на БДЖ са разпитвани от прокуратурата.
Причината е доклад от звеното за вътрешен одит в транспортното министерство за периода от 2010 до 2013 година, съобщава БНР.
В доклада се посочва, че ръководството на БДЖ е сключило неизгодни договори, които са ощетили компанията с десетки милиони левове. Министър Московски потвърди, че прокуратурата вече разследва. Колегите си дават показания и се констатира, че е подавана частична информация, не в пълен обем, когато е правен одита..." - в. „24 часа".

„Министър Московски потвърди, че прокуратурата вече разследва...
Става въпрос за настоящия изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров и председателят на УС на холдинга Велик Занчев, които и тогава са били в ръководния екип на дружеството. През автуст минилата година служебния министър на транспорта тогава Николина Ангелкова, която сега е министър на туризма, предава одитния доклад на прокуратурата.
"Защо питате мене, питайте Ангелкова. Тя дава доклада на прокуратурата, да каже тя, аз не съм чел доклада. От едно време знам, че когато има одитен доклад в последното изречение препоръчват одиторите дали да бъдат сезирани компетентни органи или не. В този доклад няма такова изречение, т.е. счита се, че вътре дори да има някакви нарушения, те са от административен тип и не си заслужава да се ангажира следствие или прокуратура. След като Ангелкова е решила да прояви самоинициатива, да сезира прокуратурата, питайте нея. Факт е, но какво от това. Лично аз нямам притеснения", коментира Московски..." - в. „Стандарт".