"Агенти на ДС продължават да извират от парламента" е водещото заглавие на „Дневник"

Всеки трети от депутатите, влязъл с листата на "Атака" в сегашното Народно събрание, е сътрудничил на бившата Държавна сигурност (ДС). Това стана известно, след като в сряда комисията по досиетата огласи резултатите от проверката за чисто минало на всички народни представители след 1990 г.

 

Според изнесените данни в шестте парламента е имало поне 138 души, които са били свързани под някаква форма с тоталитарните тайни служби. Комисията е установила, че 167 са били обект на разработка от службите, като някои от тях са били и вербувани. От общо 1815 демократично избрани депутати са проверени 1794. Имената на една шеста от тях не подлежат изобщо на обявяване, тъй като са починали, уточниха от комисията с председател Евтим Костадинов. По закон на проверка не подлежат и родените след 1973 г.

 

Данните на комисията сочат, че четирима избраници от сегашната парламентарна група на "Атака" са сътрудничили на бившите служби. Това са Ваню Хърков, Георги Георгиев, Станислав Станилов и Тодор Батилов. Освен тях комисията огласи и имената на трима независими депутати, които бяха избрани с листата на "Атака", но по-късно напуснаха групата - Петър Берон, Станчо Тодоров и Йордан Величков. И тримата са от съюз "Защита", който беше част от коалицията, изпратила хората на Волен Сидеров в парламента с четвърти резултат на изборите преди две години и с общо 21 народни представители.

 

В настоящото 40-о народно събрание има общо 19 депутати, за които са открити данни за сътрудничество с ДС. Шестима от тях са от левицата - Георги Юруков, Добромир Задгорски, Евгени Кирилов (избран междувременно за евродепутат), Марко Мечев, Пламен Ранчев, Стоян Витанов. Следва групата на ДПС, където фигурират обявявани неколкократно имена - лидерът Ахмед Доган, Юнал Лютфи, Лютви Местан и Рамадан Аталай. Двама са обявените сътрудници от Български народен съюз - лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и съпартиецът му Бойко Ватев.

 

Рекордьори сред сътрудниците са Ахмед Доган и Юнал Лютфи, които са били народни представители без прекъсване от 1990 г. досега. Срещу името на Доган фигурират три псевдонима - популярните Сава и Ангелов, както и Сергей.

 

Общо 31 агенти са били избирани в повече от един парламент. Най-много хора, свързани с тайните служби, е имало в 7-ото велико народно събрание, в което имаше 400 депутати и което прие конституцията - 64, а най-малко - в 39-ото народно събрание (с мнозинство на НДСВ, 2001-2005 г.) - 14.

 

Изненада в огласения във вторник списък беше името на бившия премиер Жан Виденов, за когото беше оповестено, че е бил съдържател на явочна квартира под псевдоним Дунав. Той е бил вербуван през септември 1988 г. към Окръжното управление на ДС към МВР - Пловдив, а е снет от отчет през 1990 г. В списъка фигурира и вицепремиерът му Румен Гечев, сътрудничил на Първо главно управление на ДС като секретен сътрудник под псевдоним Економов. Друг вицепремиер - Нейчо Неев от кабинета "Беров", е държал явочна квартира под псевдоним Ива.

 

Сред агентите са още лидерът на Българския бизнес блок Жорж Ганчев, който е бил сътрудник на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) с псевдоним Жорж. Има данни и за актьора Тодор Колев, който е проверяван като депутат от Великото народно събрание. Той е бил агент на Софийско градско управление на ДС. Вербуван е през 1987 г. и е сътрудничил под псевдоним Петров. Старозагорският митрополит Галактион, избран в 36-ото народно събрание, е бил агент с псевдоним Мишо. Собственикът на фалиралата Българска земеделска и промишлена банка Златимир Орсов е бил агент на VІ управление на ДС с псевдоним Калин. Той беше депутат от левицата в два поредни парламента - 36-ия и 37-ия.

 

Тази проверка, както и прегледът на сътрудниците на ДС в президентските екипи извадиха наяве агенти сред дипломатите. Вчера комисията обяви Елена Кирчева и Александър Янков, които бяха избрани във Великото народно събрание и после бяха посланици.

 

Сред неоповестяваните досега имена е и това на Стоян Денчев, депутат в 37-ото народно събрание от ОНС, в което влизаше ДПС, както и Гюнер Тахир - агент на Военното контраразузнаване под псевдоним Георгиев.

 

Сред оповестените сега е и Бриго Аспарухов като шеф на Първо главно управление на Държавна сигурност.

Бреза, Колос, Черни връх, Карамфил-4, Панорама, Електроника, Експрес, Пропаганда, както и прозаичните Петьо и Здравков са някои от псевдонимите на агенти и сътрудници на тайните служби, избирани за депутати след 1990 г.

 

Най-много народни представители - 43, са били агенти и секретни сътрудници от структурите на Държавна сигурност в окръжните управления на МВР. Други десет депутати са били вербувани от Софийско градско управление на бившите тайни служби. Това показват данните от разпространения списък на комисията по досиетата. Задълженията на агентите към окръжните управления са се предвиждали от събиране на информация и вербуване до оказване на влияние.

 

Следващата по големина група сред депутатите агенти е на сътрудниците на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) - 21. Наследник на Второ главно е сегашната Национална служба "Сигурност".

 

На трето място се нарежда групата на външното разузнаване. Тогавашното Първо главно управление на Държавна сигурност е успяло да вербува 19 от бъдещите депутати. В няколко случая народни представители са се водели последователно на отчет и в разузнаването, и в контраразузнаването.

 

Петнайсет депутати са били агенти и сътрудници на Шесто управление, или политическата полиция. Шесто управление се е занимавало със следене на интелигенцията, на висшите училища и студентите, духовенството, евреите, арменците и емигрантите. Четвърти отдел на Шесто е бдял за протурски и промакедонски национализъм. Пети е внедрявал агенти във "вражеския контингент" като земеделци и социалдемократи, а шести отдел е следял за антипартийна дейност сред членовете на комунистическата партия.

 

Трето главно управление, чийто наследник е сегашното военно контраразузнаване, се нарежда на пето място с 12 сътрудници и агенти сред народните представители. Най-малко са агентите и сътрудниците на Четвърто - 3, и Пето управление - 4. Това са били съответно техническото разузнаване и Управлението за безопасност и охрана.

 

---------------

Предисторията:

 

- 1990 г. Във Великото народно събрание (ВНС) е формирана първата комисия за досиетата с председател Георги Тамбуев - във в."Факс" са публикувани имената на 33-ма доносници във ВНС, сътрудничили на Шесто управление на Държавна сигурност. Досиетата остават затворени.

 

- 1997 г. е създадена комисията "Бонев", която огласява в парламента имената на 23-ма политици, работили за Държавна сигурност, от които 14 са депутати в действащото тогава 38-мо народно събрание

 

- 2001 г. следващата комисия по досиетата - "Андреев", установява принадлежност към бившите тайни служби на 129 депутати от парламентите от началото на прехода. Огласени са 52 имена, за които има безспорни доказателства. Заради решението на Конституционния съд са спестени имената на 51 депутати, за които има запазени регистрационни картони, а за 21 данните са определени като спорни

 

- комисията "Андреев" проверява и кандидат-депутатите за 39-то народно събрание - 170 от тях имат агентурно минало, за 92-ма няма безспорни доказателства

 

- 121 са членовете на изпълнителната власт от 1990 до 2001 г., които са обявени пак от комисията "Андреев" - най-много са агентите в правителството на Жан Виденов

 

- 2007 г. е създадена комисията "Костадинов". До момента те са обявили имената на сътрудници сред кандидатите за евродепутати - общо шестима, на трима съдии от Конституционния съд, гласували за засекретяването на агентите, за които има само картони, на 15 членове на Висшия съдебен съвет и на 22 души от администрацията на президента, включително и Георги Първанов

В действащия парламент има 19 депутати, сътрудничили на комунистическите тайни служби. От тях 16 са били секретни сътрудници, а трима - щатни служители на бившата ДС.

Десетима депутати от мнозинството са били сътрудници на ДС - четирима от ДПС и шестима от БСП. От БНС има двама бивши агенти, "Атака" е влязла в парламента със седем сътрудници, но трима по-късно напуснаха групата и станаха независими. Комисията няма данни за депутати от НДСВ, ОДС и ДСБ.

Към известните от предишни проверки бивши агенти от ДПС - Ахмед Доган, Юнал Лютфи и Рамадан Аталай, вчера излязоха данни и за зам.-председателя на партията Лютви Местан. Той е вербуван за агент към 3-то управление под псевдонима Павел. За него е намерено картонче, но "няма информация в справочния апарат и не се съхраняват документи в архивните фондове", съобщава комисията. "Оповестеният картон с моето име не е продукт на моята съвест, затова не мога да бъда отговорен, че някой въпреки волята ми е вписал името ми в този реквизит. Не приемам картона като достатъчно доказателство", коментира Местан. Присъствието на бивши агенти в ДПС няма да наруши вътрешния баланс на партията, ние винаги сме били сплотени срещу атаката на външни политически сили, коментира депутатът Алиосман Имамов пред агенция "Фокус".

Бившите агенти от БСП са избраният за евродепутат Евгени Кирилов, Георги Юруков, Пламен Ранчев, Добромир Задгорски, Марко Мечев и Стоян Витанов. Юруков е бил агент с псевдоним Стоев. За него са намерени картонче, дневник и протоколи за унищожаване на делото. "Името ми е в списъка заради грешка на комисията. И преди съм казвал, че законът съдържа редица несъответствия", коментира Юруков. Съпартиецът му Пламен Ранчев, за когото има данни, че е работил в 4-то управление на ДС, заяви, че е бил щатен служител в МВР и няма за какво да съжалява. Той е работил в отдел "Защита държавната тайна" на Националната служба за защита на конституцията от 1986 до 1990 г. Според архивите Марко Мечев е бил съдържател на явочна квартира с псевдоним Оптик. "Няма такова нещо, никога не съм донасял, нито съм разговарял с някого от Държавна сигурност", заяви Мечев.

Напусналите "Атака" сътрудници на ДС са Петър Берон, Йордан Величков и Станчо Тодоров. От останалите 12 депутати на Волен Сидеров четирима са били сътрудници - Ваню Хърков, Тодор Батилов, Георги Георгиев и Станислав Станилов. Пред "Фокус" Станилов заяви, че в архивите "няма да се намери абсолютно никакъв документ, написан или подписан от мен, по-скоро е възможно да има за мен". Той призна, че е познавал вербовчика си, и допусна, че той е отчитал дейност. От депутатите на БНС документи за сътрудничество има за лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и партийния му заместник Бойко Ватев. Организацията на ВМРО в Пловдив застана твърдо зад Ватев.

"Легендите от сините митинги - доказани ченгета от ДС" е водещото заглавие на „Новинар"

Легендите от сините митинги, които носеха вятъра на промяната в България - Венцислав Димитров и Тодор Колев, вчера бяха официално разобличени като ченгета от Държавна сигурност. Димитров, който в момента е съветник на президента Георги Първанов по икономическите въпроси, е бил агент в Софийско градско управление под псевдонима Попов. Той е вербуван през 1984 г. В регистрационния дневник е записано, че досието му е унищожено по оперативни съображения. Димитров беше оповестен преди няколко седмици при проверка на президентската администрация от комисията по досиетата. Тогава той категорично отрече да е бил агент на ДС и да е писал доноси за някого. Той подчерта, че в архивите няма собственоръчно написани сведения или декларации от него.

Другата синя легенда и депутат от Великото народно събрание - Тодор Колев, се оказа агент във Второ и Шесто управление на ДС (контраразузнаването и политическата полиция, б.ред.) под псевдонима "Петров". Актьорът не бе открит за коментар.

Бившият премиер Жан Виденов пък е станал съдържател на явочна квартира с псевдоним Дунав една година преди промените - през септември 1988 г.

Общо 139 депутати от Великото народно събрание досега са сътрудничили на бившия репресивен апарат. В настоящия парламент 18 народни представители са работили за службата. От тях 12 са били агенти, трима са били щатни служители, двама са били осведомители и един явочник.

18 действащи народни представители са работили за бившата Държавна сигурност. Най много ченгета в парламента са влезли с листата на коалиция "Атака". Принадлежност към бившата Държавна сигурност от партията на Сидеров са имали Ваньо Хърков, Георги Георгиев, Станислав Станилов, Тодор Батилов, Станчо Тодоров. Независимите Петър Берон и Йордан Величков, които първоначално бяха в групата на "Атака", също имат картончета.
Останалите депутати от 40-ото Народно събрание, водени на отчет в ДС, са Ахмед Доган, Юнал Лютфи, Лютви Местан и Рамадан Аталай от ДПС, Георги Юруков, Пламен Ранчев, Марко Мечев, Стоян Витанов и Добромир Задгорски от БСП, Красимир Каракачанов и Бойко Ватев от ВМР. Сътрудник на Второ управление на Държавна сигурност е бил и евродепутатът Евгени Кирилов, който до май месец тази година беше народен представител от БСП.
Ахмед Доган, Юнал Лютфи, Евгени Кирилов и Добромир Задгорски бяха обявени като агенти на ДС още през 2001 г. от комисията "Андреев". Тогава комисията установи принадлежност на 129 лица, но огласи само 52 имена на тези от тях, за които има безспорни доказателства за принадлежност към бившите тайни служби. Не бяха съобщени имената на други 51 лица с картончета, за които са липсвали лични и работни дела. Спестени бяха имената на други 21 души, за които е имало документи, но те са били спорни. За други петима от депутатите, избрани до 2001 г., е имало мотивирани доклади от съответните служби имената им да не се обявяват.

 

„139 депутати в сянката на ДС" е водещото заглавие на „Дума"

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия обяви вчера резултатите от проверката за принадлежност към бившите служби на народните представители от VII Велико народно събрания, 36-ото, 37-ото, 38-ото, 39-ото и 40-ото Народно събрание. След като проучи и обсъди наличните материали, комисията установи данни за следните лица:

1. Александър Иванов Маринов, депутат в 36-ото и 37-ото НС - съдържател на явочна квартира "Майстора", сътрудничил на СГУ на МВР-ДС, 02, 03.

2. Александър Янков Димов, депутат в VII ВНС - щатен служител на I ГУ-ДС.

3. Ангел Стоянов Момов, депутат в VII ВНС - щатен служител на МВР - Шумен.

4. Андрей Николов Андреев, депутат в VII ВНС - агент "Страшимиров" на V управление-ДС, IV-2.

5. Атанас Георгиев Семерджиев, депутат в VII ВНС - съдържател на явка "Славейчето" към III управление-ДС, отдел I.

6. Атанас Матеев Матеев, депутат в 36-ото НС - агент "Момчил" на ОУ на МВР-Толбухин-ДС.

7. Ахмед Демир Доган, депутат в VII ВНС, 36-ото, 37-ото, 38-ото, 39-ото и 40-ото НС - агент "Ангелов", "Сергей" и "Сава" (1974-1988) на управление III-ДС, отдел ХI, отделение 4 (на 21.01.1976 г. делото е прехвърлено в отдел т на ОУ-МВР-Варна), от 14.03.1979 г. - I ГУ, отдел V.

8. Благой Александров Дечев, депутат в VII ВНС - щатен служител на I ГУ-ДС.

9. Бойко Иванов Ватев, депутат в 40-ото НС - агент "Георгиев" на МВР-Плевен-ДС.

10. Бончо Драганов Рашков, депутат в VII ВНС, 36-ото и 37-ото НС - съдържател на явочна квартира "Бреза" към ОУ-МВР-Търговище-ДС.

11. Борис Янев Стоянов, депутат в 37-ото НС - съдържател на явочна квартира "Младост" към ОУ на МВР-Пловдив-ДС, 04, 01.

12. Боян Борисов Киров, депутат в 37-ото НС - секретен сътрудник и агент "Кирил" и "Петров" на I ГУ, отдел VII и II ГУ-ДС, отдел 10, отделение 01.

13. Бриго Христофоров Аспарухов, депутат в 39-ото НС - щатен служител на I ГУ-ДС.

14. Валентина Крумова Георгиева, депутатка в 37-ото НС - съдържателка на явочна квартира "Колос" към ОУ на МВР-Търговище-ДС.

15. Ваню Стефанов Хърков, депутат в в 40-ото НС - агент "Никола" на ОУ - Бургас-ДС.

16. Васил Иванов Милков, депутат в VII ВНС - съдържател на явочна квартира "Черни връх" към II ГУ-ДС, IХ, II, IV, 03, 04.

17. Васил Кирилов Палакаркин, депутат в VII ВНС - агент "Христов-П" на ОУ на МВР-Кюстендил-ДС.

18. Васил Любомиров Костов, депутат в VII ВНС - осведомител "Николов" на VI управление-ДС, VI, тт.

19. Васил Павлов Станилов, депутат в 38-ото НС - секретен сътрудник "Хермес" на I ГУ-ДС, 10 отдел.

20. Васил Петров Димитров, депутат в VII ВНС - секретен сътрудник "Петьо" на Разузнавателен отдел на щаба на Военноморския флот; РУ на ГЩ, отдел VIII.

21. Велико Живков Великов, депутат в VII ВНС - съдържател на явочна квартира "Царевец" към ОУ на МВР-В. Търново-ДС.

22. Венцислав Асенов Димитров, депутат в VII ВНС, 36-ото, 37-ото и 38-ото НС - агент "Попов" на СГУ-ДС, отдел 02.

23. Веселин Стоянов Бончев, депутат в 38-ото НС - съдържател на явочна квартира и агент "Доктора" и "Константинов" на I ГУ-ДС, отдел Vттт; II ГУ-ДС, IХ, IV, отдел 07.

24. Владимир Владимиров Топенчаров, депутат в 37-ото НС - информатор, резидент и секретен сътрудник "Карамфил-4" и "Константинов" на Столично управление на МВР-ДС; I ГУ-ДС, отдел VII, отдел ХVII, отдел 03.

25. Галактион Любенов Табаков, депутат в 36-ото НС - агент "Мишо" на ОУ на МВР-Враца-ДС, у-е VI, III, т.

26. Георги Алексиев Иванов, депутат в VII ВНС - информатор и резидент "Петров" на ДС-Лом; V управление, 2 от.-ДС.

27. Георги Алексиев Начев, депутат в VII ВНС - информатор "Урал" на участък МВР-Преслав-ДС.

28. Георги Владимиров Юруков, депутат в 37-ото, 39-ото и 40-ото НС - агент "Стоев" на III управление-ДС, IV, 3.

29. Георги Евдокиев Марков, депутат в VII ВНС и 36-ото НС - агент "Николай" и "Стефан" на МВР-Софийско градско управление, отдел II-ДС; управление VI-ДС, отдел II, отделение III.

30. Георги Иванов Иванов (Какалов), депутат в VII ВНС - агент "Николов" на III управление-ДС, отдел V, отделение III.

31. Георги Йорданов Манов, депутат в 38-ото НС - агент "Андреев" на СГУ на МВР-ДС, III, III.

32. Георги Костов Костов, депутат в в 36-ото НС - агент "Драгоев" (Дарагоев) на ОУ на МВР-Бургас-ДС.

33. Георги Миланов Георгиев, депутат в 40-ото НС - агент "Огнян" на ОУ на МВР-Пловдив, 02, 03-ДС.

34. Георги Николов Дюлгеров, депутат в VII ВНС - агент "Соколов" на II ГУ-ДС, Х, II.

35. Георги Николов Колев, депутат в 38-ото НС - агент "Филипов" на ОУ на МВР-Бургас-ДС.

36. Георги Седефчов Първанов, депутат в 37-ото, 38-ото и 39-ото НС - секретен сътрудник "Гоце" на I ГУ-ДС, отдел 14.

37. Георги Симеонов Агафонов, депутат в 38-ото НС - агент "Здравков" на Управление 03-ДС, отдел 10, отделение 04.

38. Гинчо Маринов Павлов, депутат в 36-ото и 37-ото НС - резидент "Пенев" на ОУ на МВР-Кърджали-ДС.

39. Гюнер Бехчет Тахир, депутат в 37-ото и 38-ото НС - агент "Георгиев" на Управление 03, отдел 11, отделение 04-ВКР-ДС.

40. Денчо Стоянов Бояджиев, депутат в VII ВНС - съдържател на явочна квартира с псевдоним "Орбита" към ОУ на МВР-Разград-ДС.

41. Джеват Яшар Мехмед, депутат в 39-ото НС - агент "Емилов" на III управление-ДС.

42. Димитър Борисов Езекиев, депутат в VII ВНС - съдържател на явочна квартира "Бор" към II ГУ-ДС, IХ, II.

43. Димитър Георгиев Пенчев, депутат в VII ВНС - агент "Благоев" на V управление-ДС.

44. Димитър Георгиев Стефанов, депутат в в 38-ото НС - агент "Чунтовски" на II ГУ-ДС, III, II.

45. Димитър Иванов Баталов, депутат в VII ВНС - агент "Младен" и "Братовчеда" на ДС при околийско управление-Карлово; ОУ на КДС-Пловдив; ДС-Пловдив.

46. Димитър Иванов Кайраков, депутат в VII ВНС - съдържател на явочна квартира "Експрес" към ОУ на МВР-Сливен-ДС.

47. - Димитър Колев Димитров, депутат в 37-ото НС - агент "Първанов" на ОУ на МВР-Видин-ДС, VI отделение.

48. Димитър Борисов Маринчешки, депутат в 39-ото НС - щатен служител на ОУ-МВР-Пловдив.

49. Димо Василев Димов, депутат в 38-ото НС - агент "Дангов" на отдел "Задгранични паспорти", II отделение.

50. Добрин Спасов Илиев, депутат в в VII ВНС и 36-ото НС - съдържател на явочна квартира "Търново" към Управление II-ДС.

51. Добромир Мартинов Задгорски, депутат в 37-ото и 40-ото НС - агент "Роман" на VI управление-ДС, 07, 03.

52. Дончо Кънев Каракачанов, депутат в VII ВНС - осведомител "Иванов" на ОУ на МВР-Русе-ДС, отделение VI.

53. Евгени Захариев Кирилов, депутат в 37-ото, 38-ото, 39-ото и 40-ото НС - секретен сътрудник "Манчев" на ОУ-МВР-КДС-Варна от 1966 г.; II ГУ-ДС и I ГУ-ДС.

54. Евгений Пенков Еков, депутат в 37-ото НС - агент "Виктор" на VI управление-ДС, 03, 03.

55. Елена Петрова (Петкова) Кирчева, депутатка в в VII ВНС - агент "Ива" на II ГУ-ДС, 08, 01 (1985-1990).

56. Емил Асенов Чавдаров (Сабри Хасан Хюсеин), депутат в VII ВНС - агент "Съби" на ОУ на МВР-Пловдив-ДС.

57. Емил Веселов Филипов, депутат в в VII ВНС, 36-ото и 37-ото НС - щатен служител на I ГУ-ДС.

58. Жан Василев Виденов, депутат в VII ВНС, в 36-ото и 37-ото НС - съдържател на явочна квартира "Дунав" към ОУ на МВР-Пловдив-ДС.

59. Жорж Ганчев Ганчев, депутат в 37-ото и 38-ото НС - сътрудник "Жорж" на II ГУ-ДС, ХIХ, II.

60. Захари Михайлов Захариев, депутат в 36-ото НС - агент "Стоянов" и "Иванов" на II ГУ-ДС, I, III; III, I.

61. Златимир Стоянов Орсов, депутат в 36-ото и 37-ото НС - агент "Калин" на VI управление-ДС, 02, 02.

62. Иван Анастасов Мандов, депутат в VII ВНС - агент "Кръстев" на ОУ на МВР-Варна-ДС (1966-1975).

63. Иван Борисов Матев, депутат в 38-ото НС - информатор и секретен сътрудник с псевдоним "Доктора" на I отдел-ДС, отделение "ИМ"; СГУ на I ГУ-ДС, отделение ХI.

64. Иван Кирилов Палчев, депутат в VII ВНС и 36-ото НС - агент "Цеко" на VI управление-ДС, I, I, V.

65. Иван Тодоров Кирилов, депутат в 38-ото НС - сътрудник "Михайлов" на РУМНО, отдел IХ.

66. Илия Харалампиев Конeв, депутат в VII ВНС - агент "Кирил" на VI управление-ДС.

67. Ириней Георгиев Цветков, депутат в 37-ото НС - съдържател на явочна квартира "Космос" към СГУ на МВР-ДС, ХI.

68. Исмаил Мехмед Исмаил, депутат в 36-ото НС - агент "Цветан" на Окр. у-е - МВР-Силистра, отдел ДС, отделение VI.

69. Йордан Петров Величков, депутат в 40-ото НС - щатен служител на РУ на ГЩ; отдел "Поръчения", отдел ХV.

70. Кадир Джелил Кадир, депутат в VII ВНС и 36-ото НС - агент "Първанов" на II управление-ДС; МВР-Исперих-ДС; МВР-Разград-ДС; III управление-ДС.

71. Калин Николов Димитров, депутат в VII ВНС и 37-ото НС - резидент "Явор" към ОУ на МВР-Кърджали-ДС.

72. Кемал Еюп Адил, депутат в 37-ото, 38-ото и 39-ото НС - агент "Емил" на ОУ на МВР-Силистра-ДС, отделение "Турско".

73. Кирил Андреев Баев, депутат в 38-ото НС - агент "Милев" на ОУ-Ловеч-ДС.

74. Кольо Велков Колев, депутат в 37-ото НС - щатен служител на РУ на ГЩ, отдел VIII.

75. Кольо Георгиев Колев, депутат в в VII ВНС - явка "Пропаганда" и "Сердика" на III управление, отдел I-2.

76. Кольо Петков Парамов, депутат в 36-ото НС - резидент "Яков" на Управление "Гранични войски"-ДС.

77. Константин Димитров Косев, депутат в VII ВНС - агент "Найденов" на II ГУ-ДС; VI управление-ДС, щатен служител на I ГУ-ДС.

78. Красимир Дончев Каракачанов, депутат в 38-ото и 40-ото НС - агент "Иван" на VI управление-ДС, 03, 03.

79. Красимир Иванов Николов, депутат в VII ВНС - агент "Марк" на II ГУ-ДС, "ЧЖ".

80. Красимир Тодоров Петров, депутат в VII ВНС - агент "Стоянов" на ОУ на МВР-Велико Търново-ДС.

81. Кристиян Борисов Кръстев, депутат в 37-ото НС - агент "Марио" на СГУ-МВР-ДС, 06, 04.

82. Любен Стоянов Гоцев, депутат в VII ВНС - щатен служител на I ГУ.

83. Любомир Кръстев Драганов, депутат в VII ВНС - агент "Ваньо" на ОУ на МВР-Плевен-ДС.

84. Любомир Петров Божков, депутат в 38-ото НС - агент "Володя" на ОУ на МВР-Силистра-ДС, отделение VI.

85. Людмил Асенов Маринчевски, депутат в 38-ото НС - щатен служител на IV отдел-КДС; II ГУ-ДС.

86. Лютви Ахмед Местан, депутат в 38-ото, 39-ото и 40-ото НС - агент "Павел" на III управление-ДС, ХI-07.

87. Марко Николов Мечев, депутат в 40-ото НС - съдържател на явочна квартира "Оптик" към ОУ на МВР-Пазарджик-ДС.

88. Мехмед Бейтулла Хаджиюмер, депутат в VII ВНС и 37-ото НС - сътрудник "Бекиров" на РУМНО, отдел V; РУ на ГЩ, отдел V.

89. Минчо Генов Минчев, депутат в 36-ото НС - щатен служител на ОУ на МВР-Кърджали.

90. Михаил Асенов Михайлов, депутат в в VII ВНС - агент "Николай" на Софийско ОУ на МВР-ДС; СГУ-ДС.

91. Нансен Алфред Бехар, депутат в 38-ото НС - агент "Огнянов" на II ГУ-ДС, II.

92. Нейчо Христов Неев, депутат в 36-ото НС - съдържател на явочна квартира "Ива" към ОУ на МВР-Шумен-ДС.

93. Никола Иванов Мишев, депутат в 36-ото НС - агент "Кръстев" на ОУ на МВР-Кюстендил-ДС.

94. Никола Стоилов Кацарски, депутат в 37-ото НС - агент "Прависта" на Втори отдел-ДС, отделение 1-о, група "Б".

95. Нина Лазарова Михайлова-Геринска, депутатка в VII ВНС, 36-ото и 37-ото НС - щатна служителка на I ГУ-ДС.

96. Огнян Димитров Пищиков, депутат в VII ВНС - съдържател на явочна квартира "Панорама" към ОУ на МВР-Враца-ДС.

97. Огнян Стефанов Сапарев, депутат в 39-ото НС - осведомител "Мартин" на VI управление-ДС, т, т (1971-1982).

98. Орлин Ризов Ризов, депутат в 37-ото НС - агент "Джемал" и "Павлин" на II ГУ-ДС, IV, II.

99. Орхан Тахир Мемиш, депутат в VII ВНС - агент "Етиен" на ОУ на МВР-Шумен-ДС.

100. Осман Ахмед Октай, депутат в 36-ото, 37-ото, 38-ото и 39-ото НС - агент "Огнян" на ОУ на МВР-Силистра-ДС.

101. Петко Леонидов Търпанов, депутат в VII ВНС - агент "Иванов" на ОУ на МВР-Благоевград-ДС.

102. Петко Тодоров Ганев, депутат в 37-ото НС - осведомител "Орлин" на VI управление-ДС, VI, II.

103. Петър Георгиев Башикаров, депутат в в VII ВНС, в 36-ото, 37-ото и 38-ото НС - щатен служител в I ГУ-ДС.

104. Петър Кирилов Берон, депутат в VII ВНС и 40-ото НС - сътрудник и осведомител "Бончев" на VI управление-ДС, I отдел, II.

105. Пламен Георгиев Ранчев, депутат в 40-ото НС - щатен служител на 04 управление-ДС; НСЗК.

106. Радван Малеков Кадьов, депутат в VII ВНС - агент "Чавдар" на II ГУ-ДС, 04, 01.

107. Рамадан Байрам Аталай, депутат в 38-ото, 39-ото и 40-ото НС - агент "Вергил" на СГУ-ДС.

108. Розета Маркова Тодорова, депутатка в VII ВНС - съдържателка на явочна квартира "Хризантема" към ОУ на МВР-Михайловград-ДС.

109. Румен Василев Гечев, депутат в 37-ото НС - секретен сътрудник "Економов" на I ГУ-ДС, отдел 10.

110. Румен Йорданов Русев, депутат в 37-ото НС - агент "Стефан" на IV управление-ДС, 02, 01.

111. Румен Славейков Сербезов, депутат в VII ВНС - секретен сътрудник "Христо" на I ГУ-ДС, отдел III.

112. Русалин Симеонов Арнаудов, депутат в 37-ото НС - осведомител "Страхил" на VI управление-ДС, VI, I.

113. Слав Василев Данев, депутат в 36-ото НС - агент и секретен сътрудник с псевдоними "Петров" и "Джорджев" на ОУ-МВР-ДС-Ямбол, отделение II; на 21.09.1983 г. е приет на ръководство от I ГУ-ДС, отдел 04.

114. Станислав Тодоров Станилов, депутат в 40-ото НС - агент "Светлин" на II ГУ-ДС, 06, 03.

115. Станчо Николов Тодоров, депутат в 40-ото НС - осведомител "Иванов" на Управление 03, отдел 03, отделение 03-ВКР-ДС-Сливен.

116. Стойчо Михайлов Шапатов, депутат в VII ВНС, 36-ото и 37-ото НС - осведомител "Чакъров" на III управление-ДС.

117. Стойчо Рангелов Донев, депутат в VII ВНС - агент "Шишманов" на VI управление-ДС, I, III.

118. Стою Дулев Стоев, депутат в VII ВНС - съдържател на явочна квартира "Електроника" към II ГУ-ДС, Х, II.

119. Стоян Витанов Витанов, депутат в 40-ото НС - агент "Мирослав" на ОУ-Велико Търново-ДС.

120. Стоян Георгиев Денчев, депутат в 37-ото НС - агент "Симеонов" на Управление II-ДС, отдел I, отделение I.

121. Суави Басри Хаджи, депутат в 36-ото НС - агент и секретен сътрудник "Никола" на ОУ на МВР-Ст. Загора-ДС; I ГУ-ДС - поделение Варна.

122. Тодор Иванов Костадинов, депутат в 38-ото НС - осведомител "Радослав" на Управление II-КДС, отдел седми, отделение първо-р.

123. Тодор Костов Бояджиев, депутат в VII ВНС и 39-ото НС - щатен служител на IV управление-ДС; I ГУ-ДС.

124. Тодор Николов Батилов, депутат в 40-ото НС - щатен служител на ОУ на МВР-Бургас.

125. Тодор Петров Колев, депутат в VII ВНС - агент "Петров" на СГУ на МВР-ДС, 06, 02.

126. Халит Осман Гаази, депутат в 36-ото НС - агент "Малев" на Управление 03, отдел 02, отделение 03-ДС.

127. Хасан Али Хасан, депутат в в VII ВНС, 36-ото и 37-ото НС - агент "Сабахаттинов" на V управление-ДС, VII-2.

128. Христо Борисов Войняговски, депутат в 38-ото НС - агент "Борисов" на ОУ-МВР-Пловдив-ДС, V отдел.

129. Христо Иванов Иванов, депутат в 36-ото и 38-ото НС - секретен сътрудник "Александър" на Отдел "Задгранични паспорти"-МВР, I отделение; II ГУ; поет на временно ръководство от ОЗП-МВР в I ГУ-ДС и НТР.

130. Христо Панчев Смоленов, депутат в 38-ото НС - агент "Андрей" на VI управление-ДС, 09, 02.

131. Христофор Петков Дочев, депутат в 36-ото НС - нещатен сътрудник на ОУ на МВР-Плевен.

132. Цанко Русев Цанков, депутат в VII ВНС - агент "Бъчваров" на ОУ на МВР-Габрово-ДС.

133. Цезар Михайлов Карафеизов, депутат в VII ВНС - съдържател на явочна квартира "Айда" в Хасково.

134. Чавдар Атанасов Добрев, депутат в 37-ото НС - секретен сътрудник "Димитър" на I ГУ-ДС, ХIV отдел.

135. Шакир Алилов Поюков, депутат в VII ВНС - агент "Олег" на ОУ на МВР-Благоевград-ДС.

136. Юнал Саид Лютфи, депутат в в VII ВНС, 36-ото, 37-ото, 38-ото, 39-ото и 40-ото НС - секретен сътрудник "Мурад" и "Сидер" на РУ към ГЩ при МНО от 1965 г., от 1967 г. е прехвърлен на ръководство във II управление на КДС (личното дело съдържа документи до 11.02.1991 г.).

137. Юрий Иванов Юнишев, депутат в 38-ото НС - агент "Павел" на ОУ на МВР-Кюстендил-ДС.

138. Янко Кирилов Кожухаров, депутат в 36-ото НС - осведомител "Сътрудника" на VI управление-ДС, VI, т.

139. Янко Николов Янков, депутат в VII ВНС - агент "Кирилов" на VI управление-ДС, I, III.

 

„Виденов криел колеги в "Дунав", отбелязва „Труд"

Бивш премиер (Жан Виденов), владика (Галактион), известен актьор (Тодор Колев), цигулар (Димо Димов) и дългогодишна посланичка (Елена Кирчева)се оказаха сътрудници на бившата Държавна сигурност. Те са част от 139-те имена, които комисията по досиетата разпространи вчера. Всички те са били проверени, защото са били народни представители по различно време от 7-ото Велико народно събрание насам.

Премиерът Виденов например държал две години явочна квартира в Пловдив с кодово име "Дунав". Вчера той не бе открит за коментар. След провала на кабинета, който ръководеше, Виденов не успя да получи реабилитация и от партията си БСП, въпреки че на няколко пъти настоя столетницата да направи оценка на управлението му. Бившият соцлидер сега е редови член на партията, а според някои дори я е напуснал. В момента Виденов е преподавател в Пловдивския колеж по икономика.

Общо 19 от сегашните депутати са сътрудничели на бившата Държавна сигурност, съобщи Екатерина Бончева от комисията по досиетата. Най-много са свързаните с ДС в левицата - шестима, четирима са в ДПС и в "Атака", трима - сред независимите, двама - в Българския народен съюз.

Комисията съобщи, че президентът Георги Първанове бил секретен сътрудник към Първо главно управление на ДС с псевдоним Гоце. В списъка се оказа и един ректор - Стоян Денчевот библиотечния колеж. Той бил агент Симеонов към Второ управление на ДС.

Много от изброените сътрудници са имали цветисти псевдоними. Двама носят псевдонима Първанов - Димитър Димитров от БСП и Кадир Кадир (ДПС). Никола Кацарски (СДС) е бил Прависта, Марко Мечев(БСП) - Оптика, а Стою Стоев(БСП) - Електроника. Съдържател на най-хубавата явочна квартира навярно бил Огнян Пищиков от БСП, който държал "Панорама".

И Тодор Колев го имаше даже...

Цигуларят проф. Димо Димов и актьорът Тодор Колев са имената от областта на културата, които бяха обявени вчера за сътрудници на ДС. Актьорът от филмите "Господин за един ден", "Опасен чар" и "Двойникът" е бил агент с псевдоним Петров към VI управление, II отдел. А пееше: "Аз работих в транспорта..." и "Тодор Колев го нямаше даже..." Вербуван е на 11 март 1987 г. от служителя Стефан Тенев. Колев е бил депутат във ВНС и съветник в посолството ни в Канада (1992-1993). Вчера следобед на телефона на актьора се включваше автоматичен секретар на турски език.

Проф. Димо Димов е бил агент с псевдоним Дангов в отдел "Задгранични паспорти", II отделение. Бил е вербуван от Павел Патриков на 25 март 1982 г. "Благодаря за добрата новина! За първи път чувам и такова нещо няма, разбира се", каза вчера проф. Димов от Созопол. Там в момента тече 23-ото издание на "Аполония", чийто основател е той. "Те са вербували целия народ. Какво е писал Патриков, аз не знам. - продължи Димов. - Той раздаваше паспортите. Тогава, за да излезеш в чужбина, паспортите се раздаваха в съответната служба. Така че ще ми бъде много любопитно да го видя това досие. Агент Дангов не ми говори нищо. Навремето, когато подавахме документи за излизане в чужбина, задължително ни вкарваха в едни стаички и ни разпитваха къде ще пътуваме и какво ще правим." Проф. Димов е бил е министър на културата (1990-1991) и депутат в 38-ото НС. От 2001 до 2005 г. е бил посланик в Дания.

"Атака" и ДПС се оказаха пълни с агенти

Общо четиринадесет се оказаха свързаните с Държавна сигурност избраници от ДПС след 1990 г.

Списъка води лидерът на партията Ахмед Доган, който е бил агент под псевдонимите Ангелов, Сергей и Сава. Доган е сътрудничел на Единадесети отдел към Трето управление на ДС от 21 януари 1976 г. От 14 март 1979 г. той е преминал към Първо главно управление. Лидерът на ДПС собственоръчно е написал декларация за сътрудничество.

Следи в архивите на ДС са оставили и двама от заместниците на Сокола в ДПС - Лютви Местан(виж стр. 14) и Юнал Лютфи, който е и зам.-председател на 40-ото народно събрание. Местан е бил агент Павел, вербуван от 12 март 1979 г., и е сътрудничил на Трето управление на ДС. В старите папки е съхранено картонче, което доказва принадлежността му към структурите на бившите спецслужби. Юнал Лютфи е бил секретен сътрудник с псевдоними Мурад и Сидер. Работил е първо за военното разузнаване, а после - за Второ управление на ДС. Налице е собственоръчно написаното му обещание за доброволно сътрудничество и агентурни сведения.

„Поне един премиер ченге" е водещото заглавие на „24 часа"

Бившият премиер Жан Виденов, актьорът Тодор Колев и Жорж Ганчев са сред хората на Държавна сигурност, които са били народни представители от 1990 г. насам. Жан е имал явочна квартира, а Жорж е бил сътрудник.

Общо 139 имена на депутати с принадлежност към ДС от шестте парламента на прехода разпространи вчера комисията по досиетата.

„Kосмонавт и поп пеели за ДС", отбелязва „Стандарт"

Жан бил явочник Дунав, Доган се оказа адаш на премиера Сергей

 

Опасен чар свързва 139 депутати от 1990 г. насам. Те са били агенти на Държавна сигурност. Всеки десети от парламентаристите ни през последните 17 години се е трудел на времето за ДС, установи комисията по досиетата.

Актьорът Тодор Колев бе голямата изненада в папките. Легендарният господин за един ден - Пурко, е един от депутатите с картонче. Човекът, изиграл по неповторим начин главния герой в "Опасен чар", доносничел за службите по времето на социализма. Той бил известен на Държавна сигурност като агент Петров. Вербуван е две години преди началото на демокрацията. Преди 7 години пък Тодор Колев е поискал документите за работата му към ДС да бъдат унищожени. Комисията по досиетата "улови" опасния му чар, тъй като той бе един от 400-те депутати във Великото народно събрание, които в зората на демокрацията създадоха конституцията на страната.

Старозагорският митрополит Галактион също блесна с картонче. Агент Мишо бе депутат от СДС в 36-ото народно събрание. Наскоро Галактион се прочу като ръкоположи в Италия бизнесмена от БИАД Слави Бинев за архонт.

И първият български космонавт Георги Иванов е работел за Държавна сигурност като агент Николов. Той бе депутат във Великото народно събрание. Ченгетата го вербували през 1962 година. Истинското му име е Георги Какалов. Месеци преди полета на 10 април 1979 г. е решено, че космонавтът трябва да смени фамилното си име и днес е известен като Георги Иванов. Преди 28 години той и Николай Рукавишников бяха изстреляни в орбита около Земята с космическия кораб "Союз-33". В Космоса останаха 1 ден, 23 часа и 1 минута. За Георги Иванов комисията по досиетата е открила собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, собственоръчно написани агентурни сведения, документи от ръководилите го щатни служители и други.

Бившият премиер Жан Виденов пък започнал да работи за ДС на 29-годишна възраст. Досущ като Рене от "Ало, ало" той бил съдържател на явочна квартира в Пловдив. Подвизавал се с псевдоним Дунав. Жан Виденов бе сред депутатите във ВНС, бе народен представител в 36-ото и 37-ото НС.

В отчета на комисията фигурира и името на президента Георги Първанов, тъй като секретният сътрудник с псевдоним Гоце бе депутат в 37-ото, 38-ото и 39-ото Народно събрание.

Вицепрезидентът Атанас Семерджиев пък е бил известен в определени тесни кръгове с псевдоним Славейчето.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е бил вербуван на 20 години. Държавна сигурност му е дала три псевдонима - Ангелов, Сергей и Сава. 14 години Доган работел за Държавна сигурност, установи комисията по досиетата.

Една трета от парламентаристите на "Атака" са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, става ясно от доклада на комисията. Четирима от 12-те народни избраници на Волен Сидеров в парламента са сътрудничели на тайните служби по Татово време. Това са Ваню Хърков, Станислав Станилов, Тодор Батилов и Георги Георгиев.

Експертите са проверили 1794 депутати от началото на демокрацията досега. Неотдавна комисията с председател Евтим Костадинов уточни броя на хората, чиито биографии ще бъдат гледани под лупа. Това са списъците на 411 депутати и министри от Великото народно събрание, 270 души от 36-ото НС, 267 от 37-ото НС, 289 от 38-ото НС, 286 души от 39-ото НС и 271 лица от настоящия 40-и парламент.

От списъка със 139-те депутати, работили за ДС, липсват имената на 17, които са починали.

До момента най-сериозното огласяване на имената на депутати сътрудници на бившата ДС беше направено от т. нар. Комисия "Андреев". През май 2001 г. тя изнесе информация, след като провери 1225 депутати - членове на парламентите от Великото народно събрание дотогава. Комисията "Андреев" установи принадлежност на 129 депутати, но огласи само 52 имена - на тези, за които има безспорни доказателства, че са работели за бившите тайни служби. Тогава не бяха съобщени имената на други 51 лица с картончета, за които са липсвали лични и работни дела. Спестени бяха имената и на още 21, за които е имало спорни документи. За други петима от депутатите, избрани до 2001 година, е имало мотивирани доклади от съответните служби имената им да не се обявяват. Първият списък с имената на 23-ма политици и държавни служители, работили за бившата ДС, беше огласен през октомври 1997 г. от тогавашния министър на вътрешните работи Богомил Бонев.

"Млади учени се "обесиха" заради липсата на пари", отбелязва „Дневник"

Млади учени от БАН и различни университети протестираха пред Народното събрание срещу липсата на ясна и последователна държавна политика в образованието и науката. Протестиращите поискаха по-голямо финансиране и заявиха, че институциите са загърбили образованието, като от това произтичат много кризи в страната.

 

Няколко младежи окачиха бесила на вратовете си, с които символизираха как държавата е обесила образованието и развитието на страната. "Щом с политиката си показвате, че не ни искате, ние ще си намерим къде да отидем, но от това ще пострада България", пише в писмо на протестиращите до държавните институции. Ще ви уредим среща с депутати от комисията по образование и председателя на парламента, каза представител на Народното събрание, излязъл да преговаря с учените.

Те се позоваха и на критиките на Европейския съюз, че България не изпълнява доброволните си ангажименти по Лисабонската стратегия. По думите им образованието трябва да стане приоритет, за да се изгради икономика, базирана на знанието.

 

Няколко дни преди протеста в интернет се появи призив към протестиращите да не бъркат мястото за протест. "О, неразумни подведени млади хора, ако искате да промените нещо, направете протеста не пред Народното събрание, а пред сградата на БАН", гласеше съобщението. Във възникналите дискусии между учени и икономисти се очерта мнението, че дори и малкото пари за наука се изразходват неефективно от БАН и от държавните университети. Затова някои академици настояха за повече прозрачност, контрол и по-добър мениджмънт при управлението на тези структури.

„Млади учени на протест срещу упадъка на образованието", съобщава „Новинар"

Представители на Движение на младите учени в БАН и университетите "2х&3х" излязоха вчера на протест. Те обикаляха три пъти сградата на Народното събрание в знак на несъгласие с отношението на държавата към образованието и науката у нас. При всяка обиколка протестиращите казваха част от молитва за промяна на отношението на държавата към учението. Според тях науката и образованието в България са на много ниско ниво и продължават да упадат. Ако продължава това положение, България ще остане без учени, защото те ще избягат в чужбина, казаха младежите. Протестиращите бяха направили плакати, на които пише "Спрете екзекуцията! Подсъдими - образованието и науката в България; вина - излишни; присъда - лишаване от бъдеще". Някои от младежите бяха сложили на вратовете си въжета, наподобяващи на бесило, на което бяха закачени табелки: "Бездуховност", "Алчност", "Апатия" и други.

 

„Млади учени излязоха на протестно шествие", информира и „Дума"
Поради държавната "скръндзавина" науката ще изчезне, технологии даже за чекрък няма да има, а апатията, невежеството и равнодушието ще продължат да висят на врата на народа като примка. Това заявиха вчера млади учени от БАН, които протестираха пред паметника на св. Климент Охридски срещу оскъдните средства, които се отделят за българската наука.
Младите хора се помолиха за душите на депутатите, като отправиха следната молитва: "Господи, дай им мъдрост, сърце и разум да мислят за бъдещето и за народа си. Нека променим тези хора, надяваме се на чудо." С тези думи около 300 млади учени и техни по-възрастни колеги три пъти обиколиха сградата на Народното събрание, като се спираха на всеки ъгъл с надеждата, че ще бъдат чути.
Българската наука няма да бъде обесена, въпреки всичко тя винаги е съществувала, заяви един от протестиращите Димитър Атанасов. В отворено писмо младите учени настояват за радикална промяна в държавната политика и издигане на образованието и науката като главен приоритет в развитието на страната.

 

„Ще измъкне ли Заимов десните от разпадащия се приют на прехода", коментира „Дневник"

Обявите за стартиране на първите схеми по структурните фондове на Европейския съюз в рамките на оперативна програма "Човешки ресурси" и първите коментари по тях отново поставиха въпроса за това до каква степен може да се очаква ефективно усвояване на средствата, предоставяни от европейската общност.

Неочаквано сякаш и за самите тях ДСБ и СДС все пак се припознаха за сестри, макар и доведени. И дори преди очакваното излъчиха обща кметска кандидатура за София - равно приближена до всяка от тях, като равнодоведени от разпадащия се партиен приют на прехода посестрими. И макар стиснати за ръце, пак тайничко да забиват нокти една в друга заради куклите и парцалките от стария приют, инстинктът за оцеляване накрая е породил у тях и здрав разум - че успехът заедно е по-голям, а провалът заедно по-малък.

 

След толкова изборни загуби и след фалшивото единство на президентския вот пред ДСБ и СДС вече нямаше вариант за програма минимум. Единствената възможна и необходима програма за вота в София беше единна кметска кандидатура, обща листа за общински съветници и съвместно подреждане на кандидатите за районни кметове и кметове на селища към столична община. След като тази най-голяма крачка най-сетне е направена, остава да се види дали ще се извървят решително и останалите стъпки докрай.

 

Най-първият въпрос, който чака своя отговор, е дали наистина този път изборът на кандидат е сполучлив

 

Защото след толкова неубедителни за десните избиратели номинации в последните няколко избори те вече са изпаднали в ужасното състояние на хиперкритицизъм и параноя все да се надяват на най-добрия възможен кандидат във всички възможни десни светове и все да не го откриват. Затова и първите съмнения, наложени от невинни аналогии, случайни съвпадения или конспиративна подозрителност, са вече налице.

 

Някои от тях може и да са невинно забавни. Например Гаврийски беше управител на БНБ, Мартин Заимов - подуправител; Гаврийски беше трети, Заимов явно ще е под трети. Или и десните се захласнаха по генералската модна линия, ама пак - под линия: СДС извади Димо Гяуров във Варна, ДСБ предложи Атанас Атанасов в София; накрая компромисно идва Заимов-общи - ако не генерал поне е внук на генерал.

 

По-нататък обаче играта на всевъзможни мнения (а какво друго е публичността особено в предизборно време) може и да загрубее - да се задълбае в личния живот, да се вадят съмнения и компромати до трето коляно. Срещу това в общи линии няма други ефикасни оръжия освен гордото преглъщане и изчакване с надежда ударите сами да образуват тефлонова защита около целта си.

 

Срещу други по-рационални мнения обаче може да се противодейства - с единствената тактика да се обърне в плюс техният негатив. Това, че Мартин Заимов е роден в Женева, с баща британски евреин и майка - потомка на рода Заимови, образован в елитни училища, работил в елитни финансови институции и дори каращ елитен сегуей, щрихира образ на човек от жълтите павета, целунат от живота и навярно високомерен аристократ, който дори не е стъпвал в "Люлин" и "Надежда", и изобщо - съвсем чужд на широките народни маси. Които пък не признават местни аристократи, доколкото и такива историята не ни е завещала, но винаги ни е осигурявала в изобилие парвенюта. Широките народни маси признаха за аристократ единствено царя, защото е "автентично чужд", защото е аристократ по рождение. Но и това до време - докато и той не беше детрониран свойски, докато и той не разочарова масите като "един от своите".

 

Разбира се, на автентичното дясно му приляга автентичен европеец

 

човек с европейско образование и начин на живот, а не недодялан балкански простак, чието най-голямо умение е умението да се държи свойски. Но нали на дясното му е жизнено необходим отчетлив растеж на брутния електорален продукт. И въпросът е хората - не само тези от скъпите квартали, но и онези от "най-модерните предградия" - да поискат да ги управлява тъкмо човек, който не е от техния сой.

 

Точно тук обаче може да се окаже, че е заложена непреодолима грешка при избора на кандидат. Че ДСБ и СДС не са се съобразили с неизменни базисни нагласи на електората, с които трябва безапелационно да се съобразяват като с географски дадености. Точно такава непреодолима географска даденост се оказа възрастта на Неделчо Беронов, която сама по себе си уж бе предпоставка за изискуемата за държавен глава мъдрост и житейска гаранция за липсата на мотив у кандидата да гони висок пост заради едното "лапане". Ако и аристократизмът на Заимов се окаже същата непреодолима бариера, и той ще бъде обречен да тръгне с огромен минус още от самото начало.

 

Ако не за да се обръща стартовият негатив в позитив то поне, за да се оберат максимално минусите, най-удачна изглежда тактиката на един по-приземен, комуникативен и не снобски аристократизъм, който да се опитва да печели, а не да отблъсква по-широки слоеве софиянци. И колкото по-успешен е Заимов в нея, толкова повече ще бъде маргинализиран другият десен кандидат - Тити Папазов. Светското амплоа на Заимов досега изглежда обещаващо, че може да обживее предизборно образа на комуникативен аристократ, а не на абстрактен, сух и саксиен банкер.

 

Друго голямо предизвикателство на старта за Заимов е неизтребимото дясно изкушение да се громят ченгетата особено при наличието на двама основни противници генерали. При все задължителния иначе акцент върху "цивилната алтернатива" надвисва

 

сериозна опасност темата "ченгета и служби" да стане доминираща

 

в предизборната кампания на Мартин Заимов особено след като комисията по досиетата започне да разкрива през септември и октомври кои депутати и министри на прехода са били сътрудници на ДС. И дори самият кандидат-кмет да не се впусне стремглаво в тази тема, трудно удържима е склонността към истеризиране около миналото на Бриго Аспарухов и Бойко Борисов у редица партийни вождове от двете сини централи. Както неведнъж досега, единственият ефект от преиграването ще са досада и отблъскване на периферен електорат.

 

Непродуктивно би било Заимов да започне да гради кампания около идеята за алтернатива на "генералското движение". Това просто трябва да стане самоочевидност паралелно с налагането на комуникативно-аристократичния му образ. Ако образът на Заимов не добие самостойна плътност, а се гради предимно като опозиция на "генералитета", от него ще остане само креслива перушина, твърде далечна от общинския дневен ред на мнозина софиянци. Нещо повече, този образ ще започне много по-лесно да се пълни направо от противниковите PR техники. Първата хитра такава е БСП да представи Заимов като "наше момче трето поколение". Червеният общински съветник Борис Цветков вече внесе предложение в СОС парк "Оборище" в столичния център да си върне старото име "Ген. Владимир Заимов" - на името на "видния български патриот и антифашист, разстрелян през 1942 г. по нареждане на тогавашната антидемократична власт". Бойко Борисов пък, аналогично на десните, ще се опитва да събира всички фронтове срещу себе си, за да се представи като единствена алтернатива на статуквото. Не случайно твърди, че планът е при балотаж сини и червени да се обединят срещу ГЕРБ чрез родовата история на Мартин Заимов.

 

Още в първите няколко седмици - тези безплатно за партиите време преди официалния старт на кампанията, когато медийните появи вече ще са платени, ще стане ясно правилен ли е бил изборът на кандидата за кмет, какъв е мажоритарният му потенциал му и в каква посока ще върви кампанията му. И дали посестримите ДСБ и СДС завинаги са напуснали разпадащия се партиен приют на прехода, или ще се върнат да се сгромоляса над главите им.

„Дядото на Заимов скара професори", четем в „Стандарт"

Бил ли е дядото на десния кандидат за кмет на София съветски агент или не ? Ген. Владимир Заимов скара професори историци, след като синият лидер Пламен Юруков хвърли бомбата от екрана на Нова телевизия: "Направихме консилиум с професор Бакалов и други историци. Генерал Владимир Заимов не е бил никога съветски шпионин. Той не е сътрудничил на съветското разузнаване".

Версията бе камък в градината на Бойко Борисов, който ден по-рано се възмути, че десните в София издигат за кандидат внук на генерал -съветски шпионин. Столичният кмет припомни, че неговият дядо е убит от комунистите.

Историците обаче изпаднаха в смут от твърденията на Юруков, който по образование е философ.

"Не съм специалист по нова българска история, посъветвах се с проф. Георги Марков и казах на Юруков: няма запазени документи за шпионажа на Заимов." Така проф. Георги Бакалов разясни изненадващата историческа версия пред "Стандарт". Проф. Марков обаче контрира, че СДС шефът "малко е преиначил нещата". Като убеден славянофил и наполовина руснак по майка ген. Владимир Заимов е против прогерманската политика на цар Борис III в навечерието и по време на Втората световна война. Затова и участва в заговора на Дамян Велчев от 1936 г. за сваляне на монархията. Заради това е уволнен от армията. Когато Германия напада СССР през 1941 г., Заимов използва познанствата си с действащи наши генерали - например с началник-щаба на армията ни Константин Лукаш. Двамата играели с обща компания бридж, Заимов-дядо се ослушвал за всяка изпусната информация за германските войски и чинно я снасял на комунистите у нас.

В това всъщност се изразява разузнаваческата му дейност за Съветския съюз, обяснява проф. Марков. Но никога не е подписвал нищо за тяхното разузнаване (НКВД), не е контактувал с хората от посолството на Москва в София, не е имал дори радиостанция.

Що се отнася до разстрела му след смъртната присъда по Закона за защита на държавата - Гестапо залавя група съветски шпиони у нас начело с Александър Пеев - агент "Боевой". Някой от задържаните разкрива на германците, че ген. Заимов им е предавал данни за Вермахта.

При цялото си желание да го спаси цар Борис не е могъл до го направи. Немците са искали разстрела на един български генерал - съветски агент, за назидание и предупреждение.

Според Пламен Юруков обаче разстрелът на ген. Заимов е бил използван от комунистическата пропаганда, а присъдата му била постановка на съветските тайни служби.

Една от мисията на семейството на Мартин Заимов е да тази истина да излезе на бял свят, заяви още синият лидер.

"Столичният общински съвет - без маска и без грим" в „Дневник"

Мандатът на действащия общински съвет в София, който изтича в края на октомври, отново мина под мотото "За колективните решения никой не носи отговорност". За гафовете, недомислията, злоупотребите и ощетяването на данъкоплатците през изминалите четири години не беше поета нито лична, нито политическа отговорност. Общинският съвет работеше в отсъствие на политическо мнозинство и управленска програма, следвайки принципа "ти подкрепи моята сделка, аз твоята".

 

Иначе на интернет страницата на общината има обявена програма за периода 2003-2004 г., но никой не я помни, нито се съобразява с нея. Вероятно причината е в това, че двама от подписалите се под документа - Стефан Софиянски и Любен Дилов-син, вече не са в общинския съвет, а в Народното събрание. А пък други като Пламен Илиев отдавна не са в т.нар. дясна коалиция, създадена в началото на мандата, за да управлява София.

 

През есента на 2003 г. настоящият Столичен общински съвет започна работа с пет политически групи. БСП имаше, както и сега, най-много съветници - 19. Десните партии обаче направиха коалиция и събраха мнозинство от 31 съветници. В момента в столичния парламент има седем групи, в които са представени девет партии и коалиции плюс четирима независими съветници, отцепили се от групите.

 

Групи по интереси смениха политическите фракции

 

През октомври 2005 г. Бойко Борисов спечели частичните кметски избори за София. През изминалите две години лайтмотивът на кмета беше, че му се налага да работи, без да има своя партийна група от съветници. Само че Борисов работеше с тематични коалиции, които замениха партийните групи в местния парламент и които се образуваха около икономическите лобита. Тяхно ядро бяха съветници от "Гергьовден", Демократическата партия и групата "Демократи за София", по-известна като групата на Пламен Илиев.

 

Илиев и още петима съветници се отцепиха от партията на Стефан Софиянски ССД и от синята коалиция в началото на 2005 г. Като формален повод за това беше използван скандалът около разкритията, че общински фирми са продали акциите си в Общинска банка на частни компании, контролирани от близкия до Софиянски Любомир Павлов, и общината е изгубила контрол над банката. Бившите им съпартийци ги обвиниха, че преследват частни интереси и работят за бившия председател на общинския съвет Антоан Николов.

 

Това не пречи в момента на отделни съветници от ССД или дори цялата група да подкрепя бившите си съпартийци за скандални замени на имоти, продажби и назначения в бордове. Най-верни поддръжници на групата на Илиев са бившият шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев от Демократическата партия и Радослав Тошев от "Гергьовден". В икономическото лоби се включват с гласуване и сини, и червени. Принципът е "аз подкрепям твоята замяна или твоя човек в борда, а ти подкрепяш моите".

 

Постоянна опозиция на замените, които през четирите години често заемаха повече от половината дневен ред на заседанията на общинския съвет, бяха групата на ДСБ, която се отцепи от СДС през пролетта на 2004 г., и съветникът Владимир Каролев от НДСВ. ДСБ на два пъти внася предложение за вето над замените, а последният доклад на Стефан Беязов така и не влезе в зала за гласуване. В знак на протест архитектът от ДСБ напусна общинския съвет тази пролет.

 

Традиционно Вили Лилков от същата партия предлагаше замените да бъдат "заменени" с търг и традиционно предложението му се отхвърляше. А от опитите на Владимир Каролев, който стана общински съветник под мотото за борба срещу скандалните сделки, ще се запомни раздухването на случая с Христо Стоичков, довел до вдигане на цената, по която бившият селекционер на националния отбор по футбол купи 300 кв.м терен в центъра на София.

 

Разграбване и минимум приватизация

 

След като години наред медиите съобщаваха за скандални замени и продажби, тази година Сметната палата излезе с негативен доклад за начина, по който столичната община се разпорежда с недвижимата си собственост. Одитът установил, че от 1998 г. до 2005 г. общината е извършила 4455 сделки с имоти. От всички тях на търг са продадени само 68 терена, а през нито една година приходите не са успели да надвишат 10% от бюджета на столицата. Като са стигали дори до 0.7 на сто.

 

На мизерно ниво останаха и приходите от външна реклама. София получава едва около 2 млн. лв. годишно от тази дейност, а би могла да събира поне 10 пъти повече. Общинският съвет не само че не успя да привлече повече пари от реклама, но и наредбата, която прие с тази цел в средата на 2005 г., се оказа пълно недомислие и през март т.г. беше отменена окончателно от съда.

 

Сегашният общински съвет не успя или по-скоро не поиска да реши и проблема с разграбването на общинските фирми. Все още са факт раздутите бордове, членовете на които получават големи заплати, и нищожният дивидент, който фирми внасят в бюджета на общината. От общо 31 фирми със 100 процента общинска собственост за 2006 г. в бюджета на София са постъпили 4.2 млн. лв., а загубите са за 1.4 млн. "Ползите" на общината от участието й в смесени дружества пък са обгърнати в мъгла, както предупреди наскоро съветникът Вили Лилков.

 

А апортите не са случайни - имот в Централната автогара, крематориума, акциите в Общинска застрахователна компания и в Общинска банка. В последната блокираща квота в момента се държи от бизнесмена Христо Ковачки, който изкупи акциите на свързаните с Любомир Павлов фирми. През юни 2006 г. Ковачки беше на крачка да увеличи дела си в банката, ако общината беше гласувала предложението за увеличаване на капитала на банката, дошло от отцепниците от Софиянски. Първоначално идеята получи подкрепата на ССД, СДС и БСП, но след скандали и обжалване от кмета Борисов СДС и БСП смениха позицията си.

 

Бави се и продажбата на печално известната фирма "Софийски имоти". Тя беше създадена преди около 10 години и се прочу с поредица скандални сделки. Настоящият общински съвет забрани на дружеството да продава терени веднага след изборите през 2003 г. Тогава стана ясно, че между двата тура на местния вот фирмата е продала атрактивни имоти. Едва през лятото на 2006 г. общинският съвет откри процедура за продажба на дружеството, но няколко месеца по-късно областният управител на София и бивш съветник от БСП Тодор Модев наложи запор с мотива, че сред 500-те обекта на "Софийски имоти" има и държавна собственост. Кметът Борисов също е против продажбата на фирмата с мотива, че имоти за 1 млрд. лв. ще бъдат продадени на безценица.

 

Общината от години не може да продаде обявените за приватизация общински пазари, дружествата "Спортна София", "Географски информационни системи", "Галатея" и "Софинвест", които не й носят почти никаква печалба. За четири години беше продадена само общинската фирма "Пътища и съоръжения" за 29 млн. лв.

 

Концесиите и боклукът - крачка напред, две назад

 

Безспорен провал Столичният общински съвет претърпя при решаване на проблема с боклука на града и с предоговарянето на двете концесии в София - за водата и за почистването.

 

Още в началото на мандата си настоящите съветници установиха, че концесионните договори със "Софийска вода" и тези с почистващите фирми "Волф", ДИТЦ и "Чистота София" са изключително неизгодни. Зарекоха се да ги променят или да ги развалят, но успяха да постигнат само леки подобрения.

 

През 2005 г. договорът със "Софийска вода" беше подложен на силни атаки от бившата фирма за мониторинг над концесията и от Сметната палата. Тогава се разбра, че фирмата концесионер не изпълнява ангажиментите си за намаляване на загубите на питейна течност и за обема на инвестиции в нова канализация. В същото време отчита като инвестиция консултантския хонорар на изпълнителния си директор от 68 хил. лв. месечно.

 

Заговори за разваляне на концесията, но се оказа, че договорът и в тази част е неизгоден и София ще трябва да плаща огромни неустойки. След 4-годишни преговори с концесионера наскоро общината подписа анекс, за който съветниците твърдят, че е малко по-изгоден за града. "Повече от това не можехме да направим", призна секретарят на общината Росен Желязков.

 

Още в началото на мандата се постави въпросът и за скъпото и некачествено почистване на града от концесионерите "Волф", ДИТЦ и "Чистота София", които по това време бяха собственост на Румен Гайтански-Вълка. Заплахите за разваляне и на тези договори завършиха с това, че Гайтански осъди общината за 8 млн. лв.

 

До момента и смяната на собственика на почистващите фирми, изкупени от инвестиционния фонд "Екуест" през тази пролет, не води до по-качествено почистване на столицата. Новият собственик вече поиска допълнителни средства заради инфлацията и за да чисти по-добре. А разходите за тази дейност и в момента са едно от най-големите пера в бюджета на София - 55 млн. лв.

 

Сегашният общински съвет със сигурност ще остане в историята и с най-миризливата криза в София - кризата с боклука, надхвърлила рамките на града и придобила печална национална известност. В случая героите са от няколко поредни общински съвета, пропилели години, без да решат дали ново сметище или завод за преработка на отпадъците трябва да замени депото в Суходол.

 

Горчивата чаша обаче изпиха сегашните общинари, когато през юни 2005 г. София осъмна зарита в боклук и кметството беше принудено да обяви кризисна ситуация, за да се справи временно с проблема. Но истерията така се разрасна, че дори съмненията за някаква общност със софийския боклук - било като място за прием на бали или като потенциален терен за завод, карат села и паланки превантивно да блокират пътищата. А докато общината тепърва избира технологията за преработка на отпадъци, камионите с отпадъците на София всеки ден пътуват към сметището в Цалапица. И найлоните от разкъсаните бали се веят по единствената автомагистрала в страната съвсем по европейски.

 

В края на мандата си кметът Бойко Борисов има двама съветници - Орлин Иванов, който още преди година и половина обяви, че влиза в ГЕРБ, и Данаил Кирилов от младите в БСП, който напусна червената група тази пролет. За отцепилия се от "Гергьовден" Станимир Зашев също се говореше, че ще се влее в ГЕРБ, но това все още не се е случило. Четвъртият напуснал групата си - Петко Горанов от Демократическата партия, запази партийната си принадлежност, но отказа да работи със съпратийците си в общинския съвет.

„Стависки на свобода срещу 2000 лв. гаранция", информира „Труд"

Бургаската окръжна прокуратура обвини световния шампион Максим Стависки за катастрофата край река Ропотамо.

Обвинението било повдигнато в понеделник вечерта от прокурора Иван Станев - трети поред назначен за наблюдаващ делото. Стависки бил призован за разпит в 18,30 часа, но не дал обяснения. Той трябва да плати 2000 лева за свободата си, съобщи от Германия друг прокурор - Светлозар Костов.

„Максим Стависки вече е обвиняем", отбелязва и „Дневник"

Окръжната прокуратура в Бургас е повдигнала обвинение на световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки за катастрофата, в която загина млад мъж, а момиче повече от месец е в кома. Информацията беше потвърдена от говорителя на прокуратурата в града Калина Чапкънова. Обвинението е за катастрофа и причинена смърт в пияно състояние. Според Наказателния кодекс наказанието може да варира от три до десет години затвор.

 

Според радио "Дарик" в обвинението изрично е подчертан фактът, че след удара на джипа му "Хамър" с хондата на жертвата Стависки е оказвал помощ на пострадалите. Според юристи това може да бъде използвано като смекчаващо вината обстоятелство и фигуристът да не получи голяма присъда. Ако съдът реши, че подходящото наказание за него е 3 години затвор, заради чистото си съдебно минало Стависки дори може да бъде осъден условно.

 

Нито от прокуратурата, нито от защитата на Стависки съобщиха повече подробности. Не съм видял материалите и ще ги поискам в понеделник, заяви адвокатът на спортиста Росен Кожухаров. Засега оставам без коментар, съветът ми към Стависки също е да мълчи, каза юристът. Междувременно стана ясно, че по делото има нов прокурор - Иван Станев, тъй като обвинителят, които следеше разследването, е в отпуск.

 

Инцидентът стана на 5 август, когато, шофирайки с висока скорост по шосе край река Ропотамо, Стависки блъсна с джипа си друга кола. На място загина 23-годишният Петър Петров от Сливен. Спътничката му Михаела Горсова изпадна в кома въпреки успешната мозъчната операция и повече от месец животът й се поддържа изкуствено от лекарите. Установено е, че по време на катастрофата пътят е бил хлъзгав, а Стависки е навлязъл в насрещното платно. Според химическия анализ Стависки е шофирал с 1.1 промила алкохол в кръвта, но скоро след катастрофата очевидци разказаха, че пробата с дрегер на мястото на инцидента е отчела над 2 промила.

 

Малко преди катастрофата Стависки е бил спрян от патрулиращи полицаи, които след като го разпознали, само го предупредили да шофира внимателно, а не проверили дали е пил. Катаджиите няма да бъдат санкционирани. Стависки беше лице на кампанията "Ако си пил - слез, искам да стигна жив".

„Кеймбридж идва у нас" е водещото заглавие на „Труд"

Световноизвестният Кеймбриджки университет ще открие филиал у нас, в който ще се обучават медицински сестри. Те ще завършват учебното заведение като бакалаври, съобщи вчера пред "Труд" министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.

Той добави, че в България ще пристигне група учени от университета, която ще напише методиката за обучението на желаещите нашенки да станат сестри.

"Ще можем да приемем примерно първите 500 кандидат-студентки още през учебната 2008-2009 г.", каза министърът.

Но преди това държавата трябва финансово да обезпечи обучението им.

 

 

„Откриха останки от човек в Провадийската солница", съобщава „Труд"

Човешка лицева кост от праисторическо време беше открита вчера при разкопки в първата и най-голяма солница в Европа - Провадийската. Според археолозите става въпрос за кост от човека - пазител на къщата. Старите вярвания твърдят, че в темелите на строежа е зазидан силен и богат човек, като се е вярвало, че неговият дух ще пази всички наоколо.

Екипът на проф. Васил Николов покани министъра на образованието Даниел Вълчев и просветни специалисти да разгледат работата на младите археолози.

Солницата е на 7400 г., разказа проф. Николов. От нея са извадени около 30 здрави глинени съда за производството на сол. Технологията е била изключително модерна за времето си, тъй като солта се е утаявала от морската вода в съдовете, след което се е вадила под формата на калъпи. Те са се продавали много скъпо, защото тогава солта е била по-ценна от златото, каза проф. Николов. Провадийската "фабрика" била в основата на богатството, натрупано по времето на Варненския некропол.