Предупрежденив.

"Монитор":

Етническият огън лесно се пали, трудно се гаси

Премиерът Бойко Борисов. Искам да призова всички да бъдат по-внимателни, когато си играят с огъня, защото на базата на стабилността в България и огромната нестабилност в региона всички трябва да пазим нашето чердже да не си го запалим. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов след среща с европейския комисар по регионална политика Корина Крецу. Премиерът обърна поглед към напрежението между българи и роми в столичния квартал "Орландовци".
"Лесно става, трудно се гаси, като пожарникар ви го казвам. Много лесно се говори и се предизвиква етнически конфликт, винаги предупреждавам за него", добави Борисов. Той заяви, че ще се ограничи дотук с призива - "дано да са го разбрали тези, които си играят с огъня".
И самата еврокомисарка Крецу коментира конфликта в "Орландовци" като посочи: "Ние сме тук, за да засвидетелствам солидарност от страна на Европейската комисия. В програмите, за които говорихме, има и подкрепа на социалната инфраструктура. Трябва да има приобщаване на тези общности, защото те са предизвикателство за целия Европейски съюз."

 

Задължително гласуване.

"Дума":

Половината от българите биха подкрепили задължителното гласуване

Половината от всички пълнолетни българи твърдят, че биха гласували с "да" за задължителното гласуване, а малко под една трета са против, останалите се затрудняват да отговорят. Това сочи проучване на "Галъп", проведено от 29 май до 4 юни сред 1010 граждани.
Половината от допитаните обявяват, че биха гласували с "да" ва въпрос за дистанционно гласуване по електронен път, малко под една трета са против. Въпросите са зададени към всички, без значение дали са заявили, че ще гласуват на референдума.
На въпрос "Ако заедно с местните избори през есента у нас се проведе национален референдум по въпросите дали да има електронно гласуване, мажоритарен елемент при гласуване и задължително гласуване, вие лично бихте ли участвали в този референдум?" 56% от всички респонденти декларират, че биха участвали. От "Галъп" припомнят, че нагласите бяха подобни и преди референдума за изграждане на електроцентрала, проведен през януари 2013 г., а на него гласуваха само около 20%.

 

"Орландовци.".

"Труд":

Циганите, почнали боя в Орландовци, млатили с юмруци, тръби, брадви и секири

Четиримата цигани, обвинени за побоя в събота вечер в Орландовци, не са били предизвикани, но са раздавали правосъдие с помощта на юмруци, метални тръби, брадви и секири. Това съобщи прокурор Ива Атанасова.

Момчетата са надпаднали трима българи- Никола Петков, чиито травми в областта на гърдите са му докарали временна опасност за живота, Валентин Радков и Стефан Манолов, които са получили охлузвания, цицини и синини.

Най-деен бил един от тримата братя Коцеви - Жони. Неговите братя Георги и Асен Коцеви, както и непълнолетният Даниел Колев помагали на Жони.

Прокурор Атанасова поиска и четиримата да останат в ареста.

 

 

Осигуровки.

"Сега":

Държавата ще плаща пълни здравни вноски през 2026 г.

Едва през 2026 г. държавата ще стане коректен платец на здравни вноски, реши окончателно парламентът, приемайки на второ четене промените в Закона за здравното осигуряване, предложени от кабинета и МЗ. В момента хазната осигурява близо 4 млн. души - пенсионери, деца, държавни служители, бедни, върху само половината от минималния осигурителен доход за страната, благодарение на което за тези хора в бюджета на здравната каса влизат под 1 млрд. лв. годишно. 2 млн. работещи пък осигуряват останалите над 2 млрд. лв.

Според приетите промени от догодина процентът, който държавата ще плаща върху минималния осигурителен доход за осигурените от нея, ще расте с 5 процентни пункта годишно, т.е. през 2016 г. бюджетът ще дава 55% от минималния доход за здравни вноски, през 2017 г. - 60 на сто, докато не станат 100% през 2026 г.

 

Доходи.

"Труд":

Парите на властта: Най-спестовен в кабинета е зам.-министър на МО Кюмюрджиев

Най-много спестени пари от членовете на кабинета има зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев. Това стана ясно след като Сметната палата публикува имотните декларации на властта. Той има три влога - 261 235 лв., 31 798 EUR и 4867 USD, като парите са „от заплати". Кюмюрджиев притежава и акции в 6 дружества за 25 410 лв.
След него с 5 влога за над 256 хил. лв. се нарежда външният министър Даниел Митов. Той има и наследствен апартамент от 107 кв.м на престижната ул. „Ф. Жолио-Кюри" в София, но не и лична кола. Даниел Митов има високи доходи, след като работи в Брюксел като представител на националния дипломатически институт на САЩ, а преди това - две години в Ирак.
Премиерът Бойко Борисов не е забогатял, но не е и задлъжнял и подал само уведомление. Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова има два влога с 1000 лв. и 710 евро и ? вила с двор. Вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев е заделил 55 000 евро.
Финансовият министър Владислав Горанов, който се отказа от депутатския си мандат в миналия парламент, след като заявил на Бойко Борисов, че неговите колеги станали милионери, а той седи „в тази зала за 2000 лева", също няма промяна.