Миграционен натиск.

"Сега":

Борисов прогнозира бежанска вълна от над 10 млн. души към България

Почти апокалиптична картина на бежанската криза описа премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел. "България е заплашена от вълна от над 10 милиона мигранти и застава зад искане на съседна Турция за създаване на зона за сигурност в Сирия, която да спре миграционния поток в източника му", заяви премиерът, позовавайки се на писмо на своя турски колега Ахмед Давутоглу. От изявлението му стана ясно, че България и Турция са контактували активно по темата през последните две седмици. Главният прокурор Сотир Цацаров посети Турция преди 5 дни и изненадващо бе приет от турския президент Реджеп Ердоган. Подробности за разговорите им не бяха дадени. След тази среща правителството се отказа да праща 1000 военни на българо-турската граница.

Прогнозата на Борисов за 10-те милиона бежанци е много по-стряскаща от предупреждението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) отпреди ден, че Европа може да очаква тази година един милион мигранти предимно от Сирия и Ирак.

 

Конституция.

"Дума":

Промените в Конституцията минаха с гласовете на "Атака"

Промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа, бяха приети вчера на първо четене в парламента със 184 гласа, като девет от тях бяха от "Атака" В залата присъстваха 226 народни представители. "За" гласуваха и 83-ма депутати от ГЕРБ, 36 от ДПС, 23 от Реформаторския блок, 17 от Патриотичния фронт, 9 от БДЦ. Един от АБВ подкрепи промените, а останалите 8 се въздържаха. Четирима от независимите народни представители гласуваха "за", а двама бяха против. 32-ма депутати от БСП не подкрепиха промените. Предстоят още две четения. Проектът включва разделяне на ВВС на две колегии - съдийска и прокурорска, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до КС.
Пленарният ден не започна особено добре за конституционната реформа, тъй като в 9 часа се регистрираха едва 151 депутати. По-късно през деня обаче пленарната зала се напълни.

 

 

Ток и парно.

"Труд": Шефът на КЕВР: Ще се произнесем за цените на тока и парното на 30 септември

КЕВР ще се произнесе за промените на цените на електрическата и топлинната енергия на дружествата от сектор „Топлоенергетика" на 30 септември, съобщи председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов, съобщи „Фокус".

Иван Иванов напомни на представителите на дружествата в сектор "Топлоенергетика", които присъстваха на заседанието на комисията, че до 28 септември трябва да представят становища си за цената, за да може работната група да ги одобри.

 

 

Пътища.

"Монитор":

Павлова: Смартфонът предупреждава за катастрофи от 1 октомври

Смартфонът ще ни предупреждава за катастрофи и тапи на пътя от 1 октомври. Освен това телефонът ще ни показва и заобиколни маршрути и ще ни пресмята времето от точка „А" до „Б". Това каза регионалният министър Лиляна Павлова пред bTV.  Тя обясни, че ако стане пътен инцидент - катастрофа, от вибрациите автоматично приложението ще предава информация на 112 и КАТ. Павлова добави, че по основните магистрали ще има електронни табла, които ще предават реална информация за пътя. 
Регионалният министър обяви още, че електронна винетка ще замени сегашните стикери за автомобилите. За товарните автомобили ще бъде въведена тол такса според изминатото разстояние през 2017 г. Тя обеща, че няма да има скок на винетката за леките коли догодина.
Павлова обясни, че системата ще се промени така, че най-много да плаща този, който най-много пътува. „След анализ на Световната банка в края на октомври ще имаме предложение за това как да актуализираме цените и откога. Те ще предложат параметрите, а правителството ще вземе решение. Ние целим да има винетки, издадени за съответния номер кола, да са електронни, да се купуват и проверяват електронно с трафик камерите", каза Павлова. Целта е да се спре шмекеруването и винетката да се мести от една кола в друга.

 

Брендо.

"24 Часа":

Брендо на свобода, останалите 9-има "Кокаинови крале" зад решетките

Касационният съд в Рим анулира 20-годишната присъда за наркотрафик на Евелин Банев и върна делото му на Апелативния съд в Милано. Той ще трябва да проведе нов процес до една година.
Това стана след заседание, продължило два часа в Рим, по което съдия докладчик беше Клаудио д'Иза. В Италия той е известен като единия от петимата съдии, осъдили окончателно Силвио Берлускони на 4 г. затвор за данъчни измами.