Страшно задръстване по пътя за Рожен, 500 000 отиват на събора

24 часа"

Страшно задръстване по пътя за Рожен, 500 000 отиват на събора

Половин милион души ще се качат на поляните под връх Рожен тази година. Интересът към събора е огромен, защото традицията там да се надпяват и надсвирват изпълнители от всичките фолклорни области в България е възстановена след 9-годишно прекъсване.

Десетки километри опашки от коли обаче се образуваха в петък по пътя към Рожен. Читатели се оплакаха, че са тръгнали в 6 ч сутринта от София и в 9 ч са били в Асеновград. Към 12,30 ч те все още не бяха стигнали. Масово коли навлизаха в в насрещното. На възрастен мъж му прилоша. Хората трябваше да спират колите си на километри от събора и да вървят пеша, тъй като движението се отклонява от полицаи, а осигурените автобуси са твърде нарядко. Главният път беше затворен за транзитно движение със заповед от Агенция "Пътна инфраструктура". Камионите бяха пренасочени през Пампорово. От АПИ препоръчаха товарните автомобили да използват пътищата през Кричим и Девин и през Кърджали - Златоград.

„Труд"

Юробанк купува клоновете на Алфа банк у нас

Гръцката Юробанк ще купи клоновете на Алфа банк в България, а сделката ще е на символичната стойност от 1 евро, съобщи вчера Ройтерс, като се позовава на анонимен източник от Юробанк. Според информацията става въпрос за 80 клона на Алфа банк у нас, макар на сайта на кредитната институция да е посочено, че тя има 47 филиала в България.

От БНБ вчера нито отрекоха, нито потвърдиха евентуалната сделка. От Пощенска банка, в която гръцката Юробанк има акционерно участие, и от представителството на Алфа банк у нас също отказаха коментар.

„Стандарт"

Превозват дървесина с GPS от 2017 г.

Камионите за превоз на дървесина ще бъдат снабдени с GPS устройства. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промени в Закона за горите, внесени от правителството. Прилагането на това задължение трябва да започне през 2017 г. Ще се разработи и електронна система за онлайн издаване на превозни билети.

С приетите текстове се забранява сечта и извозването на дървен материал в тъмните часове на деня и се регламентира процедурата за преобразуване на частна земеделска земя в горски фонд. Ако лице има възстановена собственост върху земеделска земя като обработваема, по негово желание тя може да бъде преобразувана в горски фонд. Но ако собственикът в рамките на три години не направи необходимото този терен да бъде почистен от дървета и храсти, министърът на земеделието служебно ще има право да преобразува земеделската земя в горски фонд

„Монитор"

Турист извади зареден "Калашников" от морето

В морето до плажа на Свети Влас турист е открил автомат „Калашников". Това потвърди говорителят на ОДМВР Цветелина Рандева.

Според официалната информация на полицията то е открито на брега в района на вълнолома край морето в близост до заведение „Чиколина" и увито в черен найлонов плик. Според местни хора обаче калашникът е бил оставен в морето на плиткото. Оръжейни експерти са категорични, че без значение къде точно е бил, е имало огромна опасност някой от плажуващите да настъпи неволно спусъка и калашникът да гръмне. "Голям късмет, че не е станала белята.

„Сега"

Пенсиите ще се вдигат по нов начин от 2017 г.

Сега всички пенсии се актуализират с един и същ процент по швейцарското правило, което отчита инфлацията и ръста на осигурителния доход. От 1 юли 2017 г. този механизъм отпада и ще започне да се увеличава коефициентът, който носи всяка година стаж във формулата за изчисление на пенсията. Процентът на увеличението отново ще се изчислява по швейцарското правило. В момента всяка година стаж носи коефициент 1.1 към формулата, а според новите текстове в КСО трябва да стане 1.5. Това е по-благоприятен вариант за хората, защото им гарантира по-голямо увеличение от сегашното, особено за старите пенсии, коментираха социални експерти. При дефлация обаче няма да има промяна.

. „Дума"

В 1646 селища не доставят хляб

1646 населени места са оставени без хляб, въпреки че в бюджета има гласувани 3 600 000 лв. за доставка на стоки от първа необходимост в отдалечени и планински труднодостъпни населени места. Това заяви вчера Корнелия Нинова от БСП от  парламентарната трибуна.

От думите й стана ясно, че от 1993 г. насам държавата отпуска пари за доставки в тези райони и това е първото правителство, което е спряло тази помощ. Г-н Борисов, вие знаете ли за това, обърна се Нинова към премиера.

Борисов обеща на Нинова веднага да се заеме с решаването на въпроса. Тя обаче отговори, че не вярва на думи и обещания на министър-председателя.