24 часа"

Киро Японеца: Племенникът ми стреля, поръчвал ме е и преди. Преча на наркотрафика

Стрелбата в столичния кв. "Факултета", при която в събота бе ранен синът на Киро Японеца - Януш, е дело на Георги Любенов Петров-Йончо. Той ми е племенник и ме е поръчвал и преди години, обяви ромският бос Кирил Киров пред Нова тв.

Той разви версията, че Йончо го е поръчал, защото Японеца се опитвал да пречи на наркоразпространението в квартала.

"Факултета" бе блокиран от полицаи и жандармеристи, които следяха войната да не пламне отново.

„Труд"

Как Иван Костов си измъкна парите от КТБ

Иван Костов не пропусна възможността да си върне 150 хил. лева от Фонда за гарантиране на влоговете, въпреки че привилегированият му депозит в КТБ не е следвало да бъде изплащан.

Иван Костов е имал привилегирован депозит в КТБ съгласно сключен между него и банката договор за индивидуален срочен депозит от февруари 2014 г.

Началното салдо на депозита е 154 хил. лева, но интересното в случая е договорената с банката лихва, която Костов е получавал за вложените си пари. Лихва в размер на 9, 8% (почти 10%). Коя търговска банка предоставя лихвени нива на депозити и влогове от почти 10 пункта - няма такава банка освен, разбира се, КТБ, и то само за отбрани свои клиенти.

„Стандарт"

Храните поскъпнаха рекордно през април

2,5% са поскъпнали храните през първите две седмици на април около Великденските празници. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Индексът на тържищните цени се е повишил до 1,518 пункта, което е най-високото му ниво за последните две години. Данните сочат, че в сравнение със същия период през миналата година храните са поскъпнали с 6%. Според комисията движението на индекса през миналия месец се дължи на голямото поскъпване на зеленчуците и е традиционно около Великден.

„Монитор"

Матурата - вход в 41 университета

Сред малкото висши училища, които не приемат студенти с оценка от матура са тези по изкуства и спорт, както и УНСС.

В Софийския университет оценката от зрелостен изпит ще е  вход в общо 96 от 103 специалности. От тази година матурата дава равни шансове с изпита за вход в Алма матер в историческият факултет. И двете оценки се умножават с коефициент 3. Това правило важи още във Факултета по предучилищна и училищна педагогика, историческия факултет, както и в богословския и др.

В същото време обаче за прием в най-желаната специалност в Софийския университет - психологията, оценката от приемен се умножава по коефициент 3, а бележката от матура има по-малка тежест и се умножава по коефициент - 2,5.

63 500 младежи са се записали за матурата по български език тази година по последни данни.

„Сега"

Доходността от спестовните сметки вече е отрицателна

Спестовните клиенти на банките губят все повече пари. Лихвите по депозитите и в България паднаха под 2% и вече са близки до рекордно ниските равнища в Европа, но поне все още осигуряват положителна доходност. Това обаче не е валидно за спестовните и разплащателните сметки. Печалбата, която генерират те за клиентите, е със знак минус - т.е. с престоя си в банката парите реално намаляват, установи "Сега". Някои банки вече "осигуряват" отрицателна доходност, като рекордът засега е минус 0.64% за 1000 лв. в спестовна сметка с едногодишен срок. Общо 4 са банките, чиито предложения за такъв тип сметки носят отрицателен доход.