24 часа"

Обсъждат нови правила за по-добра защита на банковите влогове

Министърът на правосъдието внася за разглеждане на утрешното правителствено заседание проекта на Актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Документът, по който се работи вече две години, беше подложен на широко обществено обсъждане. Неговата цел е да надгради досегашните усилия за модернизация на съдебната власт и да завърши реформата й, като по този начин се постигне европейски стандарт на правосъдие и се осигурят ефективни гаранции за върховенството на закона и оздравяването на държавното управление и институциите в страната ни, съобщиха от пресцентъра на МС.

„Труд"

Трус в коалицията заради втората пенсия

Пенсионните промени, които ГЕРБ внесе в последния момент, са на път да сблъскат партньорите в управляващата коалиция. Реформаторският блок не подкрепя предложението хората да избират дали да се осигуряват в частен фонд за втора пенсия или цялата им вноска да отива в НОИ, заедно с натрупаните досега пари по индивидуалната им партида. Десните са и против замразяването на възрастта за пенсия през 2015 г.

„Стандарт"

Хванахме джихадисти на път за Сирия

Трима чуждестранни граждани, издирвани от Испания за терористична дейност, са задържани на територията на България, съобщи ДАНС. Тримата чужденци - двама мароканци и бразилец, срещу които в Испания се води наказателно производство за съпричастност към терористична група, са били заловени при опит да преминат в Турция на ГКПП "Капитан Андреево".

„Монитор"

„Булгаргаз" погва длъжници с дела за големи суми

„Булгаргаз" започва да си търси парите от длъжниците през съда. Ако продължат да не плащат, може да се стигне до ограничаване на подаването на газ към тях или дори до неговото спиране, като това важи и за топлофикациите. Това стана ясно вчера на откритото заседание в ДКЕВР, на което беше обсъдена цената на синьото гориво за първото тримесечие на следващата година.

Вместо настояването на „Булгаргаз" тарифата да бъде увеличена с близо 2% ДКЕВР възнамерява да я намали, макар и символично - с 0,05% до 603,14 лв. за 1000 кубически метра (без ДДС и акциз).

„Сега"

ГЕРБ, ДПС и ПФ осигуриха мнозинство за скандалните пенсионни промени

Скандалните промени в пенсионния модел доведоха до сформиране на изключително странна коалиция от уж непримирими врагове. В бюджетната комисия вчера ГЕРБ успя да прокара предложението българите, родени след 1959 г., да избират къде да се осигуряват за втора пенсия - в НОИ или в частен пенсионен фонд, с помощта на ДПС и Патриотичния фронт. Реформаторският блок, БСП, "Атака" и хората на Бареков се въздържаха. От АБВ нямаха представител на заседанието