Тероризъм.

"Монитор":

Вучков: Няма терористична заплаха за България

Няма пряка терористична заплаха за страната ни и скоро не е имало такава, съобщи вчера вътрешният министър Веселин Вучков. Той допълни, че въпреки това след атентатите в Париж съществуват рискове и за България и се вземат допълнителни мерки за сигурност.Вучков уточни, че те са свързани основно с местата, където се събират много хора - гари, автогари и летища. Още в петък министерството на транспорта обяви, че е разпоредено повишаване на сигурността на тези обекти. Вучков каза още, че допълнителните мерки, които трябва да се предприемат у нас след атентатите в Париж, са обсъждани на срещата при премиера Бойко Борисов в събота. На нея са присъствали и главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му, председателят на ДАНС Владимир Писанчев, главният секретар на МВР и представители на разузнавателните служби.

 

Натиск.

"Сега":

Шефката на Сметната палата заподозря опити за политическа намеса

Новият закон за Сметната палата, който тази седмица влиза за обсъждане в парламента, заличава независимостта й. За това предупреди вчера председателят на одитната институция Лидия Руменова. "Подготвеният от управляващите нов закон е опит за политическо овладяване и административен натиск върху дейността на институцията", коментира тя пред БНР.

Вносители на приетия на първо четене нов закон за Сметната палата са над 30 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ. Проектът предвижда връщане на 3-членния ръководен състав на Сметната палата - председател и двама заместници.

 

Протест.

"Труд":

Блокади в Северозападна България заради отменени влакове

Готвят се блокади на пътища в Северозапада заради отменени влакове. Близо 200 души от общините Враца и Криводол се събраха на протест, защото след спирането на влакове в региона, няма да има с какво да пътуват до работа и училище.

Хората събират подписка и заплашват, че ще блокират международния път Е-79 и жп-линии. От утре, заради липсата на достатъчно пари, БДЖ спира от движение 38 влака, а други 10 ще се движат със съкратен маршрут.

 

 

Взривове.

"Дума":

Взривове събудиха Разлог и Банско

Взривове на газови бутилки събудиха Разлог и Банско вчера сутринта. Инцидентът е станал в 1,18 ч. в нощта на събота срещу неделя в склад за газови бутилки, собственост на "Овергаз".
Вследствие на взривовете е избухнал голям пожар, който е погасен от служители на пожарната в двата града. Изгорял е камионът, който е превозвал бутилките. За щастие няма жертви.
Според очевидци взривовете са били най-малко 50. Част от тях помислили, че е станала престрелка, при която са хвърлени гранати. Други споделят, че са видели огромен огнен стълб, а преди това чули звуци, подобни на тези от фойерверки.
Около 3 ч. вчера е направен първият оглед на мястото на инцидента. Последва втори, който изяснява причините за инцидента. Според служители на газстанцията, която вдигна града на крак, става въпрос за човешка грешка. Вината пада върху шофьора на изгорелия камион. Той се е измъкнал от местопроизшествието, секунди преди бутилките да се взривят.