Изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов продължава да е сред водещите теми на всекидневниците.

„Възможно е издирваният след изчезването му в края на миналата седмица бивш шеф на ДАНС Петко Сертов да е в Гърция. Това допусна главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, цитиран от БНТ.
Според него това е логично заради контактите на Сертов и семейството му в южната ни съседка. Освен това автомобилът му е бил забелязан в деня на изчезването му в района на Петрич.
Днес е бил извършен едночасов оглед с хеликоптер на района от Пътен възел "Мухово" в посока язовир "Тополница" и Костенец. Автомобилът с, който се смята, че се е придвижил Сертов обаче, не е забелязан.
Междувременно председателят на ДАНС Владимир Писанчев коментира пред журналисти, че агенцията не работи по издирването на Сертов, а само помага с информация, но за момента нямала никакви данни по случая..." - в. „Дневник".

„...По думите на Писанчев, който от служителите придобие информация, ще я предостави и тя ще бъде дадена на МВР.
„Това не е наше разследване", допълни шефът на ДАНС.
На въпрос във връзка с това, че в медиите са се появили публикации, че Петко Сертов е разработвал настоящи депутати, евродепутати, членове на кабинета „Станишев", Писанчев каза, че около този случай се е създала голяма митология.
„Докато не намерим информация за самия г-н Сертов, колата, всичко е само версия и предположение", каза той.
По отношение на това, че се е появило твърдение, че ДАНС е овладяна от ДПС, Писанчев заяви, че напоследък има твърде много твърдения за ДАНС, които той определи като глупави..." - в. „Стандарт".

„Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов е бил силно притеснен от неплатена сделка с ток за 15 млн. евро. Това заяви Маргарита Михнева пред агенция ПИК.
Сертов е консултант в "Обединени енергийни търговци". Миналата седмица разбрал, че има заведен иск в Софийския градски съд от гръцката енергийна борса за 14 млн. евро. Пред "24 часа" Михнева обясни, че материалите по делото са при нея.
Сделката била извършена от фирма "Вивид Пауър" - тя купила ток от Гърция, който бил доставен в Турция на фирма на бизнесмена Ангел Божилов, собственик на "Обединени енергийни търговци". Енергията обаче не била платена на гърците. Информацията за иска бе потвърдена от Димитър Ламбовски, председател на борда на "Вивид" и ексдепутат от НДСВ.
Божилов обаче отрича. Казва, че това е казус отпреди 3 години и ще съди Михнева.
Той бил поканен в управата на фирмата от Ангел Божилов, който му обяснил, че иска да го ползва като експерт. За сделката с гърците обаче Ламбовски не бил уведомен и не се бил подписвал под нея. В момента се опитвал да събере всички документи за нея и да установи как е протекла. Със сигурност можело да се каже, че въпросната сума била заведена в счетоводните документи на "Вивид".
Според Търговския регистър "Вивид Пауър" е собственост на офшорната компания "Ес И Ай Консулт", регистрирана в окръг Колумбия, САЩ. Адресът на "Вивид" е същият като на "Обединени енергийни търговци" в софийския квартал "Бояна" и според запознати офшорката е свързана с Ангел Божилов.
Хора, близки до Сертов, които са се видели с бившия шеф на ДАНС в четвъртък, обясниха, че той бил притеснен заради сделката с ток..." - в. „24 часа".

„Колата на изчезналия бивш шеф на ДАНС Петко Сертов е била засечена край с. Кърналово, в района на град Петрич. Тази информация била получена днес в МВР и екипи на министерството веднага започнали проверката й.
„Провеждаме издирвателни мероприятия, след като получихме информация, че на 5 декември около 18 ч автомобилът на г-н Сертов е бил в района на град Петрич", каза вчера следобед главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Според него бившият шеф на ДАНС и преди пътувал в района към Гърция, където работел като консултант по проект. "Може да се направи логично предположение за неговото излизане в посока Гърция, предвид контактите на Сертов и семейството му", каза Лазаров.
Вероятно заради пътуването Сертов изтеглил пари от банка, предполагат полицаи.
Петко Сертов изчезна безследно миналия петък. За последно бил видян да се качва в автомобил „Опел Астра" с номер СА 2987  РМ. Оттогава следите му се губят. Според Лазаров една от версиите е катастрофа в труднодостъпно място.
От 12,30 ч до 13,30 ч днес хеликоптер на Гранична полиция облетя района от пътен възел „Мухово" на магистрала „Тракия", язовир „Тополница" и край Костенец. Издирването от въздух обаче също не дал резултат.
„Последно видях Петко Сертов в петък сутринта - часове преди да изчезне. Разделихме се към 10 часа. Каза, че отива на превръзки, защото бе претърпял малка безкръвна операция, и след това щял да има среща. Не каза обаче с кого. Преди да тръгне, спомена, че ако има нещо в офиса, да му се обадим. Нямаше нито сянка от притеснение, от някакви тягостни преживявания, мисли", разказа вчера Иван Кутевски, който работи в компанията "Обединени енергийни търговци", където Сертов е като консултант. Двамата си говорели за лека безкръвна операция, която претърпял наскоро бившият шеф на ДАНС. Дори се майтапели на тази тема, тъй като миналия петък бил първият ден, в който Сертов можел да седне и да кара кола..." - в. „Труд".

Петъчните вестници информират и за протестите срещу пенсионната реформа, организирани от КНСБ.

„На днешния протест на КНСБ никой не говореше за упреци към правителството, нито за оставки, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров след първото по-мащабно събиране на хора, несъгласни с решения на новото правителство. Синдикатът свика митинг-шествие, който тръгна от централата на КНСБ на пл. "Македония" и след като премина през центъра на София, финишира пред парламента.
Организаторите обявиха, че са присъствали около 6000 души. След задължителните речи на митинга със закани да не се приемат промените в пенсионната и осигурителната система представители на синдикатите разговаряха и с председателя на НС Цецка Цачева, като й връчиха протестна декларация.
В нея от КНСБ настояват за възстановяване на отнетото право за обратното получаване на платения данък на работещите с доходи, равни на минималната работна заплата за страната, незабавно криминализиране на укриването на осигурителни вноски, въвеждане на данък върху финансовите транзакции и отмяна на увеличението на пенсионната възраст през 2015 г..." - в. „Дневник".

„Димитров уточни, че протестиращите имат конкретни искания, които депутатите и правителството трябва да защитят. „Не мисля, че исканията ни са внесени късно, защото тези дни ще бъде гласувано това решение. Натискът на работещите българи трябва да бъде чут, не защото КНСБ го прави, а защото хората го искат, а гражданите избират депутатите. Очаквам от всички, от които зависи, естествено и от премиера, да чуят хората на труда и да направят необходимото", обясни той.
„Ние поемаме нашата отговорност да продължим да търсим общи решения в индустрията. В следващите дни България ще приеме двата си бюджета. През това време трябва да бъдат гласувани и променени четирите месеца за пенсиониране, които се увеличават от следващата година", каза още Димитров.
Текстовете, подготвени от КНСБ, трябва да бъдат внесени до неделя. и уточни, че дотогава могат да бъдат внесени всички изменения по Кодекса за социално осигуряване през Закона за бюджета на ДОО.
"По всяко време продължаваме участието си във всички срещи, които касаят пенсионната реформа. Ние смятаме, че пенсионната реформа може да продължи по този начин, по който хората виждат. Тези четири месеца да ги няма догодина и да видим в хоризонта напред какво се случва", каза още президентът на КНСБ.
Димитров бе категоричен, че няма да приемат предложението на Ивайло Калфин за двата месеца увеличение на пенсионирането..." - в. „Стандарт".

Всекидневниците съобщават също, че НЕК е на крачка от фалит и може да поиска ново увеличаване на цените на тока.

„Само за година чистата загуба на държавната Национална електрическа компания (НЕК) се е увеличила повече от 4 пъти до рекордните 600 млн. лева, при 137,2 млн. година по-рано.
Данните обяви назначеният преди една седмица изпълнителен директор на компанията Петър Илиев. Според него основната причина за тежкото състояние на НЕК са занижените цени на тока, определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
Шефът на компанията беше категоричен, че е длъжен да поиска увеличение на цената на тока, макар да не го иска, ако нищо не се промени до една седмица. По думите му в момента НЕК продава ток за 125 лева за мегаватчас, при реална цена от 200 лева.
„Не сме получавали заявление от НЕК за поскъпване на тока от 1 януари, но дори и да получим, няма как да стане, защото най-малкото няма време", коментира пред „Труд" председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. Тя допълни, че НЕК може да се оплаква от решения на предишния състав на ДКЕВР, но не и на сегашния.
В момента регулаторът изчаква да бъдат открити резерви в самите държавни дружества, а чак след това да се мисли за ново поскъпване на тока..." - в. „Труд".

„Ситуацията в НЕК е драматична и може да се стигне до фалит
Новият шеф на компанията не допуска режим на тока, но настоява за нова методика за цените
От началото на годината НЕК е натрупала отчайваща загуба. Ситуацията е толкова драматична, че новият изпълнителен директор на дружеството Петър Илиев дори допусна банкрут. "Аз няма да взема това решение, някой друг ще го вземе, но по принцип, да, възможен е фалит. До режим на тока надали ще се стигне, но някой трябва да поеме финансовата щета. Ако фалира НЕК или фалират производителите на ток, кой ще го поеме - населението и производителите, консуматорите на енергия", обобщи ситуацията Илиев на извънредна пресконференция вчера.
Общият размер на задълженията на компанията е над 3.5 млрд. лв. От януари 2014 г. до края на октомври загубите на НЕК от продажбата на регулирания пазар са над 850 млн. лв. Отделно от това само през януари компанията е изтеглила заеми от Българския енергиен холдинг за над 1 млрд. лв., с които да се разплати към производителите. И в момента обаче плащанията към тях са едва около 50-60% от дължимото. "Към днешна дата положението е повече от отчайващо. Дължим над 1.2 млрд. лв. само към производителите на енергия. Това е баснословна сума. Ситуацията в дружеството надминава и най-мрачните ми очаквания. Като дойдох и видях, все едно ме удариха не знам с какво по главата", призна шефът на НЕК.
Дефицитът тази година е натрупан в резултат от последните решения на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). В момента НЕК купува тока за 191 лв. за мегаватчас и го продава за 125 лв. Затова Илиев смята, че цената, на която НЕК продава тока, трябва да се повиши от 1 януари, макар да продължи да не покрива изцяло реалните разходи на компанията. В момента заявления за по-скъп ток в ДКЕВР са внесли единствено част от тецовете..." - в. „Сега".

Вестниците поместват публикации и за предстоящото посещение на Бойко Борисов в Германия във връзка с „Южен поток".

„Подкрепата на Германия за превръщането на Варна в хъб за разпределяне на руски природен газ за ЕС ще търси премиерът Бойко Борисов от канцлера Ангела Меркел.
Борисов отива в Берлин в понеделник. Основната тема на разговорите ще са "Южен поток" и европейският енергиен съюз, разказаха от Министерския съвет. Премиерът щял да обясни идеята си как руснаците трябва да построят "Южен поток" само до Варна. На наша територия горивото вече щяло да е собственост на ЕС и съюзът ще го разпределя на страните членки.
Всички участници в управляващата коалиция ще участват в делегацията на Борисов до Берлин. Там освен него ще са вицепремиерите Томислав Дончев, Меглена Кунева и Ивайло Калфин, ще участват още съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев и зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Пътува и депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев.
Срещата с Меркел обаче ще е на четири очи - само с Борисов...
Борисов ще пътува сам до Германия с малкия правителствен самолет, а останалите от делегацията ще пристигнат с граждански полети." - в. „24 часа".

„Очаква се Борисов да поздрави Меркел за триумфалното й преизбиране за лидер на ХДС с почти 97%. Визитата на Борисов в Берлин е само 3 дни преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 18 и 19 декември под председателството на Доналд Туск. Премиерът ще отпътува за Берлин тази неделя с трима от заместниците си, а основните теми при срещата му с Меркел са проектът "Южен поток" и еврофондовете, уточниха за "Стандарт" високопоставени източници от Министерския съвет.
Официалните разговори между двамата са предвидени за понеделник, а след края на срещата си двамата ще дадат специална пресконференция, която ще бъде излъчвана на живо на сайта на канцлера на Германия. Администрацията на Меркел вече обяви визитата на Борисов и акцентира, че двамата ще разговарят за отношенията с Русия и ситуацията в България..." - в. „Стандарт".

Тревожно високите нива на корупцията също са сред темите на петъчните вестници.

„Корупцията удари най-високи нива за последните 15 години
Корупцията в България удари най-високите си нива от 15 години насам. През последната година са реализирани средно 158 000 корупционни сделки на месец, което е рекорд от 1999 г. насам. В бизнес сектора ефективността на корупцията като метод за разрешаване на проблеми през 2014 г. се повишава. Повечето фирми нямат доверие на институциитe и не смятат, че получават равноправно третиране в съда. През изтичащата година българското общество стана свидетел и на проявления на политическа корупция в застрашителен мащаб.
Това са само част от унищожителните критики в годишния доклад за корупцията на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), представен вчера. За най-корумпирани са смятани депутатите и представителите на изпълнителната власт с големи правомощия, като репутацията им е стигнала дъното. Почти всички българи (94%) смятат за вероятен корупционния натиск от страна на различните ведомства.
Според доклада повечето корупционни сделки се извършват по инициатива на държавната администрация, чиито служители упражняват корупционен натиск върху ползващите административни услуги. Податливостта на корупция на хората през т.г. е на равнището от 1999 г. въпреки покачващата се нетърпимост към корупционното поведение. Има и структурен проблем: корупцията се превръща в допълнителна цена за ползване на административни услуги, отчитат авторите на доклада. Всеки втори българин е натискан да участва в корупционна сделка, а всеки трети се е включил в такава. Всичко се развива на фона на сериозните разхищения, които се наблюдават на всички равнища на управление и в ключови сектори с преобладаваща държавна собственост като енергетиката.
Категоричен е и изводът, че поради твърде високите равнища на участие на населението в корупционни сделки противодействието е неефективно. Парадоксално е, че в момента в затвора няма нито един, излежаващ ефективна присъда за корупция. За сравнение в Румъния през 2012 г. има 800 осъдени за корупция, през м.г. - 1000, а тази - 1500. При това става дума за средни и високи нива. Докато в България най-много осъдените са били 150 души, и то все на ниски нива.
Има пропаст между равнището на корупция и капацитета за противодействие. Според зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев, ако трябва да се разследва целият корупционен модел около КТБ, това би впрегнало всички органи и няма да остане никой, който да работи по други случаи. Авторите на доклада обръщат особено внимание на проявления на политическа корупция в застрашителен мащаб. Възходът и падението на КТБ недвусмислено демонстрираха, че завладяването на държавата от частни интереси е достигнало дори до най-силните правоприлагащи органи като прокуратурата, финансовото разузнаване и БНБ, пише в документа. Сагата "Южен поток" е другият пример, който се сочи.
Висшият съдебен съвет продължава да е неспособен да гарантира, че прокуратурата и съдът се борят успешно с корупцията и завладяването на държавата, отчита още докладът..." - в. „Сега".

"Британският посланик в България Джонатан Алън публикува днес в блога си статия, озаглавена "Какъв съвет получават инвеститорите за България?", в която анализира предимствата и слабостите на бизнес средата у нас...
Алън неведнъж в последните години публично е критикувал липсата на сериозни мерки срещу корупцията у нас...
„Защо България не реши да създаде най-строгите закони срещу корупцията?...
Въпреки че реалният сблъсък със случаи на корупция не е толкова чест, каквото усещане съществува, в известна степен тези впечатления се създават от липсата на конкретни мерки. В Румъния бивши кметове, министри и дори бивш министър-председател са в затвора. В България изглежда дори дребните риби се измъкват. И не само това - законодателството, насочено срещу вземане и даване на подкупи сякаш е създадено така, че да може да се избягва правосъдието. Защо България не реши да създаде най-строгите в света закони срещу подкупите и корупцията?
Не става въпрос за пари в плик - не това е обичайната практика, с която се сблъскват бизнесмените. Нещата са по-завоалирани. Става дума за съмнителни процедури за обществени поръчки. Става дума за закони или поправки към тях, които се предлагат с цел облагодетелстване на определени бизнес интереси. Става дума за неефективна Комисия за защита на конкуренцията, която не се намесва в определени сфери, или за регулатори в Българската народна банка, които са изправени пред обвинения в некомпетентност и корупция във връзка със случая КТБ.
Става дума за сблъсъка на бизнес и политика, дали в случая с краткото назначение на Делян Пеевски като председател на ДАНС или обвиненията на Прокуратурата срещу Цветан Василев за използване парите на вложителите за политически и бизнес цели - всичко това вреди на имиджа на България пред инвеститорите..." - в. „Дневник".