24 часа"

Служебният кабинет съставен от бивши министри и депутати

Според одита около 300 млн. лв. кредити, отпуснати от КТБ, са редовни - предоставени са на фирми, които не са учредени преди получаването му, имат реален бизнес, редовно правят вноски. 1,4 млрд. кредити са предоставени на фирми, които развиват бизнес от години, изплащат кредита редовно, но финансовото им състояние се е влошило, приходите им са намалели и има риск да не могат да възстановят цялата сума. 3,5 млрд. лв. от кредитния портфейл на КТБ са рискови.

За част от тях не са предоставени обезпечения, липсва документ кога е учредена фирмата кредитополучател, липсва информация за финансовото  състояние, голяма част от тях са новоучредени, т.е. създадени са непосредствено преди получаването на кредита, или пък нямат реална дейност. Има голямо разминаване между размера на кредита и целта, за който той е отпуснат. Според одиторите за липсата на тези данни не може да се каже дали фирмите са в състояние да обслужват кредитите.

„Труд"

Затвор за мним луд, получавал 14 години пенсия

ри години и половина затвор постанови Кюстендилският окръжен съд за ром, който 14 години успешно и виртуозно се правел на олигофрен и така източвал социални помощи.

През 1999 г. Емил Илиев, тогава 20-годишен, успял да вземе документ от кюстендилски психиатър, че страда от "олигофрения - умерена степен". Отпуснали му социална пенсия с процент за инвалидност.

Няколко пъти Емил се явявал пред ТЕЛК за преосвидетелстване.

„Стандарт"

Искров играе ва банк

Иван Искров вече е с оставка в джоба. Готов съм да я подам веднага, ако 42-ото Народно събрание постигне консенсус за избор на нов управител на БНБ, заяви гуверньорът в писмо до парламентарния шеф Михаил Миков. Така той отговори на критиките към него.

Искров блъфира, бяха първите коментари в парламента. Играе ва банк - всичко или нищо, разчита, че при липса на съгласие между лидерите няма да се стигне до освобождаването му, коментираха депутати.

"Изпратил съм писмото до парламентарните групи. Няма оставка, само намерения", каза пред "Стандарт" Миков. Искров не е в позиция да задава дневния ред, да си ходи незабавно, отсякоха финансистите на ГЕРБ. Ще обсъдим казуса и тогава ще се произнесем, бяха лаконични в ДПС. Нека оставката първо стане факт, заявиха от "Позитано".

„Монитор"

12 198 млади мозъци изтичат в чужбина

Над 12 000 младежи стягат куфарите за чужбина през тази година. Толкова млади българи са поискали легализация на дипломите си за средно и висше образование до момента. Това съобщиха за „Монитор" от образователното министерство. До края на годината броят им дори може да се увеличи, защото експертите продължават и в момента да превеждат документи.

По-голямата част се отправят към западни университети. 6301 млади българи са поискали легализация на тапиите си за средно образование, отчетоха от просветното ведомство. Това поставя пред още по-голямо предизвикателство българските университети. Броят на местата за прием на студенти у нас е 77 000, а випускът от абитуриенти доста по-малък - 59 000.

„Сега"

Министрите масово плащат крупни суми за съмнителни консултации

Министерствата масово възлагат и щедро плащат на анонимни консултанти за дейности, които би следвало да са част от работата на администрацията. В някои от случаите са сключвани граждански договори със завидно възнаграждение за "устни консултации". Министерствата продължават да изплащат и крупни бонуси за добри резултати в сектори, в които има драматични проблеми.

Това показват официалните справки от ведомствата, изискани от ГЕРБ като част от процедурата за парламентарен контрол. Партията е поискала информация за раздадените бонуси на политическите кабинети, на държавните служители, сключените договори за външни услуги, наетите специалисти на граждански договор, договорите с медии. Вчера депутати представиха събраната информация за периода от 1 юни 2013 г. до 31 май 2014 г., като се оплакаха, че само 11 министерства са отговорили на въпросите, а от отговорите им не се разбира нищо, защото не се следва еднаква методика при отчитането на сумите.