24 часа

Младите мъже свършват след 20 г., нямало да има кой да служи

Мъжкото население застарява и само за последните 3 г. подлежащите на запас са намалели с 200 000. Това съобщи зам.военният министър Иван Иванов пред обществения съвет по отбранителна политика.

Разчетите показвали, че към 2023 г. България ще има не повече от 2% резервисти до 35-годишна възраст. "Това е страшно! Няма да можем да се окомплектоваме с личен състав, ако не вземем спешни мерки", коментира Иванов.

 

24 часа

Климатологът проф. Валери Спиридонов: Идва дълга и много студена зима

Обвиняемите за атаката към банковата система Роберт Димитров и Кирил Джабаров Следващата зима ще е много студена, ще започне по-рано и вероятно ще е дълга, прогнозира климатологът проф. Валери Спиридонов. Той е човекът, който много точно предвиди трагедията в Аспарухово.

През тази година се е възобновило явлението Ел Ниньо в Тихия океан, което влияе на световния климат, казва проф. Спиридонов.

 

 

Труд

Срещу крадците по морето: 400 полицаи по бермуди на плажа

400 полицаи под прикритие, облечени по бермуди и хавайски ризи, праща МВР за охрана в морските курорти. Те ще влизат като клиенти по заведения и молове, ще пътуват с таксита и в градския транспорт, ще обикалят около обменните бюра, ще залавят крадци и измамници по плажовете.

 

Труд

Не откриха незаконно имане на Цар Киро

Проверката срещу Кирил Рашков-Цар Киро за незаконно придобито имущество ще бъде прекратена. Това съобщиха за "Труд" от комисията за конфискация на престъпното богатство.

Инспекторите изследвали собствеността на Цар Киро от 2003 до 2013 г. Проверката установила, че през това време той не е купувал имоти и други вещи, а само е продавал. Това означава, че няма данни за несъответствие между доходи и имущество, твърдят инспекторите.

 

Стандарт

Годежен пръстен за Маша

Григор Димитров игра като лъв срещу номер 2 в света Новак Джокович, но не успя да стигне до финал на "Уимбълдън". Не му помогна и подкрепата на любимата Мария Шарапова, която изгледа мача заедно с родителите на хасковлията. "Българинът загуби, но светът видя в него бъдещия шампион", категорични са светилата в тениса. ТВ камерите се раздвояваха между титаничната балканска битка на корта и рускинята. Маша изненада почитателите си с ефектен пръстен, който британски медии обявиха за годежен. Бижуто най-вероятно е от бяло злато с диамант. И необичаен за стила на тенисистката. Веднага тръгнаха слухове, че Гришо стяга сватба. Те бяха подсилени и от топлите прегръдки между Шарапова и майката на Димитров, която също се казва Мария. Освен това за първи път влюбената двойка си нае къща в лондонския квартал до кортовете.

 

Стандарт

Облог: Кристалина или Сергей еврокомисар

Кристалина Георгиева или Сергей Станишев ще е българският представител в Еврокомисията.

Два варианта от Брюксел до София, от ПЕС до ЕНП коментират наши и чужди дипломати. От няколко дни вървят облози в България и Белгия, а вчера бас в парламента предложи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Сега разбирам, че ще номинират Сергей Станишев за еврокомисар в следващите дни. Искате ли да се обзаложим?", каза Генерала. Почти сигурно е, че страната ни ще има ресор "Външна политика" или новия сектор в Еврокомисията - "Имиграция".

 

Монитор

България набъбва с 1,2 млн. души през юли

1,2 млн. туристи ще почиват в България през юли, в момента 300 хиляди чужденци вече отдъхват по нашите курорти, съобщи Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Въпреки природните катаклизми нивото на посещаемост е същото, както през 2013 г., дори се очаква минимален ръст от 2%. Хотелите вече са пълни на 80%, до края на месеца се очаква средна заетост от 92%. Нямаме отказ от пътувания от нито една от дестинациите, на които се продава страната. В момента в Албена има около 14 000 туристи, в Златните - около 20 000, а на Слънчев бряг отмарят 70 000 човека.

 

Сега

Училището използва стари програми и залива децата с ненужни факти Българските ученици не само учат по остарели учебни програми, които са далеч от съвремието, но и наученото не им помага особено при решаването на проблемите. В учебните програми са предвидени само знания, които отвеждат децата на най-базовите нива за грамотност. Тревожните изводи са от първия по рода си анализ на програмите по природни науки и компетентностите, които се оценяват в рамките на PISA. Подобни оценки за непригодността и неприложимостта на изучавания материал са давани многократно от бизнеса и различни неправителствени организации. Сега те се потвърждават и в доклад, изготвен от български експерти по поръчка на Центъра за оценка на качеството в образованието към МОН.