БСП.

"Дума":

Миков извади Кутев и Вигенин от ИБ

Лидерът на БСП Михаил Миков махна от Изпълнителното бюро на партията организационния секретар Антон Кутев и международния секретар Кристиан Вигенин. Това стана на заседанието на Националния съвет, за което медиите бяха създали очакванията, че ще е "пленум на истината". На него обаче Миков не поиска оставката на Драгомир Стойнев като заместник-председател, нито пък изваждането му от висшето ръководство. На предишното заседание на Националния съвет преди два месеца в отсъствието на Стойнев Явор Куюмджиев поиска неговото отстраняване от Изпълнителното бюро и го обвини, че е основен виновник за провала на трите големи проекта - АЕЦ "Белене", нов блок на АЕЦ "Козлодуй" и газопровода "Южен поток".
Пред членовете на НС Миков не мотивира предложените смени и те бяха одобрени от социалистите. В Изпълнителното бюро на партията влиза заместник-председателят на БСП във Велико Търново Стефан Стефанов, който е един от младите кадри на левицата.
Кристиан Вигенин обяви, че приема с облекчение решението на Миков. Той се оплака, че от година и половина насам е обект на много остра атака в партията, а присъствието му в ръководството не му позволявало да реагира адекватно.

 

 

Заподозрян за убийството на АМ "Струма".

"Монитор":

Търсят Ембака и зад граница

Заподозреният за зверското убийство на работник на АМ „Струма" Емил Чачев - Ембака се издирва и в чужбина. Това научи „Монитор" от свои източници. Разследващи обясниха, че веднага след като е постъпил сигнала за трагедията край с. Левуново, е подадена заповед към всички гранични пунктове за допълнителен контрол на преминаващите лица. Първоначално полицаите решили, че Ембака се е запътил към границата с Гърция, тъй като е най-близо до мястото на инцидента. След като Чачев не бил засечен на браздата с южната ни съседка, била пратена заповед да се проверят камерите и от другите гранични пунктове в страната, за да се види дали мъж с неговото описание, не е напуснал България през последните няколко дни. Според разследващи е възможно Ембака да се е запътил и към румънската граница, тъй като там също се минава само с лична карта и контрола е по-занижен. Полицията разпитала и близкото обкръжение на беглеца, за да се види дали някой не му е услужил с кола и пари. Униформените направиха тараш на адреса му в село Лешница. Там били само жена му и дъщеря му, която е 5-6-годишна.

 

Тучева със сайта за 2 млн. евро.

"24 Часа":

Ваня Тучева, която "присвоява" събития, се изложи и в ефир

Инж. Ваня Тучева, за която "24 часа" писа, че "присвоява" събития и  мами във Фейсбук, тотално се изложи при гостуването си в предаването „ДикOFF" по "Нова телевизия".

Тучева се сдоби с медийна популярност след като разпространи във фейсбук една снимка с президента Росен Плевнелиев от събитието на "Вестникарска група България" "Големите малки", подкрепящо малкия и средния бизнес. Тя обаче обяви, че това било представяне на нейния сайт, с който тя спечелила и 2 млн евро по европраграма.

Попитана неколкократно дали е инвестирала 2 милиона евро в сайта си, Ваня Тучева не отговори на водещите в студиото Сашо Диков и Миролюба Бенатова.

„Тук съм, за да опровергая това, което се тиражира в медиите. На всички съм изпратила опровержения", заяви Тучева. Тя обясни как „някои хора са взели огромни европейски пари, а за нас от малкия бизнес нищо не остава", а след това се врътна на стола и напусна студиото в ефир.

„Понеже очевидно е натясно, какво друго й остава, освен да направи поредната си демонстрация и да си тръгне", коментира Диков, след като Тучева си тръгна.

 

Полицаи.

"Сега":

Полицаите не се отказват от исканията си и от протестите

Полицаите нямат намерение да отстъпят от исканията си за по-ранно пенсиониране и синдикатите им може да организират нов протест на 5 юли. Тогава служители на реда, пожарникари и надзиратели отново ще излязат на улицата. Междувременно палатката, която бе издигната пред парламента, остава на мястото си, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов пред "Сега". Синдикатите се надяват през тази седмица отново да преговарят с ръководството на вътрешното министерство за постигане на съгласие. За последно двете страни се срещнаха часове преди да започне полицейският протест, но не сближиха позициите си.

Полицаи, пожарникари и надзиратели излязоха на протест заради готвената от правителството пенсионна реформа, която предвижда минималната възраст за пенсиониране в сектора да стане 55 години. В момента униформените се пенсионират на 52 години и 10 месеца. Идеята е от догодина възрастта да се увеличава с по 2 месеца на година, докато се стигне до 55 години. От профсъюзите поискаха да има гратисен период за пенсиониране по старите условия до края на 2018 г. Правителството обаче фиксира срок само до края на годината, т.е. всеки, който е изпълнил условията за излизане в пенсия, ще може да го направи при сегашната възраст до края на 2015 г.