Сигурността на границите ни на фона на засиления поток от бежанци към региона е сред водещите теми на вестниците в понеделник.

„Хеликоптерите на Гранична полиция от вчера облитат българо-македонската и част от българо-гръцката граница, съобщава пресцентъра на МВР. Изготвен е график за осъществяване на периодични полети.
Целта е да се следи обстановката и да се получават обективни данни, които да подпомагат оценката на ситуацията.
Към момента няма данни за напрежение и усложняване на ситуацията..." - в. „Труд".

„МВР успокоява: Няма напрежение на българо-македонската граница
МВР пробва в зародиш да успокои общественото напрежение, свързано с нарастващия бежански натиск из целите Балкани.
Главна дирекция „Гранични полиция" обменя информация в реално време за ситуацията със съпределните гранични пунктове в Македония. Към момента не са постъпвали сигнали за имигранти, насочили се към българска територия, обяви в официално съобщение вътрешното министерство.
"Към момента няма напрежение на българо-македонската граница. Служители на ГД „Гранична полиция" на трите ГКПП - Златарево, Станке Лисичково и Гюешево поддържат непрекъснат контакт с колегите си от Македония", добавят от МВР.
В действие са мерки за засилване на охраната, като е разпоредено всяка промяна в обстановката да се докладва на директора на ГД „Гранична полиция"." - в. „Сега".

„От ГД „Гранична полиция" информират, че за последното денонощие 20 чужди граждани са задържани на зелена граница и двама на ГКПП на българо-турската граница.
На изход на българо-сръбската граница задържаните са 36, други шестима души, укрити в товарен автомобил, са установени и задържани на граничен пункт Кардам на българо-румънската граница. Не са засечени опити за нелегално преминаване на българо-македонската граница..." - в. „24 часа".

„От вчера хеликоптерите на "Гранична полиция" летят периодично покрай браздата, като не са засечени опити тя да бъде пресечена нелегално...
Министерството допълва, че охраната по границата с Македония е засилена и е разпоредено всяка промяна в обстановката да се докладва на директора на "Гранична полиция". Съобщението идва ден след хаоса в граничния македонски град Гевгелия. Вчера няколко хиляди имигранти, които дни наред стояха в ничията територия между Гърция и Македония, пробиха полицията и влязоха в страната.
Днес агенция "Ройтерс" съобщи, че през нощта над 50 автобуса с имигранти са напуснали Гевгелия на път към границата със Сърбия, организирано с автобуси, микробуси и с таксита.
Ясмин Реджепи от неправителствената организация "Легис" заяви, цитирана от БТА, че спецчастите на македонската полиция са организирали превоза на всички имигранти, като става дума за около 5000 души..." - в. „Дневник".

Същевременно всекидневниците съобщават, че видео с един от  палачите на ИДИЛ - Джихади Джон, е предадено на българските служби..

„Зловещият палач на "Ислямска държава" Джон Джихадиста отправи нови заплахи за зверства, а записът със заканите е бил предаден от сириец на българските служби, твърди "Дейли мейл". В записа терористът се снима за първи път с открито лице. Бойци от Свободната сирийска армия са се сдобили тайно със записа с продължителност 1:17 минути.
След това са го изпратили на един от своите колеги, известен като Абу Рашид, в българската столица София, пише вестникът. Смята се, че Абу Рашид, родом от сирийския град Алепо, е получил записа по приложението за видеоразговори "Вайбър". По-късно той предал копие на записа на българските служби за борба с тероризма. Фанатикът, известен като Джон Джихадиста, беше идентифициран през февруари като 27-годишния жител на Лондон Мохамед Емуази..." - в. „Стандарт".

„Джихади Джон: Идвам в Англия да режа глави. Записът пратен в София
Главният касапин на „Ислямска държава" Джихади Джон се закани да направи "скоро триумфално завръщане във Великобритания заедно с халифа и да продължи рязането на глави", съобщи в.  Дейли мейл.
В ново видео Джихади Джон, който е идентифициран като 27-годишния лондончанин Мохамед Емуазие, за първи път сваля маската си. Бойци от Свободната сирийска армия са се сдобили тайно със записа с продължителност 1:17 минути. След това са го изпратили на един от своите колеги, известен като Абу Рашид, в българската столица София, пише вестникът...
"Аз съм Мохамед Емуазие. Ще се върна скоро в Англия с халифа (лидерът на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади). Ние ще убиваме неверниците", казва още терористът.
Видеото е заснето с мобилен телефон преди около два месеца в югоизточната част на Сирия. Джихади Джон е екзекутирал най-малко седем заложници в Сирия. За последен път той се появи през януари, когато обезглави японския заложник Кенджи Гото..." - в. „24 часа".

Проверките на пазара за горива също са сред водещите теми на  вестниците.

„10 862 разходомера са проверени по бензиностанциите в страната, става ясно от съобщение от Министерството на икономиката. 87 от тях са били затворени след констатирани отклонения между отчитаното на колонките и реално зареденото гориво или заради компрометирана цялост на пломбата.
Над 60% от случаите на констатирани нарушения са на малки бензиностанции - 53. В големите вериги също са открити отклонения над допустимата норма при 34 разходомера.
Общият брой на проверените бензиностанции е 741..." - в. „Сега".

„По нареждане на икономическия министър Божидар Лукарски целият наличен ресурс на Български институт по метрология /БИМ/ беше мобилизиран и за 3 дни експертите успяха да изпълнят възложените инспекции.
Затворени са 87 разходомера, за които са констатирани отклонения над нормата между отчитаното на колонките и реално зареденото гориво или е компрометирана целостта на пломбата. В началото на седмицата ще бъдат проверени още 138 разходомера, за които има предварително подадени по надлежния ред заявки и изготвен редовен график за проверка. С това ще бъдат инспектирани всички налични по бензиностанциите в страната и подлежащи на контрол разходомери. Проверени са 741 обекта из цялата страна..." - в. „Стандарт".

„Проверката по бензиностанциите приключи с открити под 1% проблемни уреди
Министерството на икономиката обяви, че е приключило проверките на измервателните уреди на бензиностанциите в последния ден от срока, който премиерът Бойко Борисов постави. В сряда премиерът заяви, че в пиковия за потреблението на бензин летен сезон не се отчитат реалните количества, а пломбите по измервателните уреди са поставени така, че може да се манипулират.
Сега проверката показва, че установените неизправности на колонките за горива са под един процент - от общо 10 862 проверени разходомери, разлики между отчитаното и реално подаваното гориво са установени при 87. Тези устройства са затворени...
Най-много са инспектираните разходомери в областите София, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново и Бургас..." - в. „Дневник".

„От 3105 обекта в България до неделя са проверени едва 741
Метролозите се разминаха с данните на финансовото министерство
Българският институт по метрология изпусна 2364 бензиностанции в страната в акцията по препломбиране на измервателните уреди, наредена от премиера Бойко Борисов в сряда с краен срок за приключване до полунощ в събота.
От Министерство на икономиката вчера съобщиха, че са проверени 10 862 уреда на 741 обекта. Официален анализ на Министерство на финансите обаче твърди, че в България има 3105 бензиностанции без ведомствените. Така излиза, че две трети от бензиностанциите не са проверени.
"Сравнителният анализ показва, че общият брой на бензиностанциите за продажба на горива на територията на страната е 3105, при над 30 000 ведомствени бензиностанции", пише на сайта на Министерство на финансите от януари 2015 г.
От Министерство на икономиката вчера не можаха да дадат отговор защо има такова драстично разминаване в броя на бензиностанциите. Оттам обещаха да изпратят отговор по този казус днес. В официалното си съобщение ведомството уточнява, че през тази седмица ще бъдат проверени още 138 разходомера, за които има предварително подадени заявки и изготвен график за проверка...
„С това ще бъдат инспектирани всички налични бензиностанции в страната", заключават от ведомството. Дори и с тези още 10-20 обекта обаче отново се губят две трети от бензиностанциите..." - в. „Труд".