24 часа"

Хаос с бюлетините - голямо бинго с номерата на партии и преференции

Хаос с бюлетините и бинго с номерата на партиите и преференциите. Това очаква избирателите на 25 октомври, когато с местните избори ще се проведе и националният референдум за електронното гласуване.

Експертите и партийните централи са притеснени, че ще има рекорден брой недействителни бюлетини заради сложността на изборите. Масово объркване се очаква заради различните номера на партиите във всяко населено място и многото бюлетини - в София, Пловдив и Варна ще се гласува с по 4, а в селата, които са част от тях, с по 5. За първи път на местни избори общинските съветници могат да се избират с преференции, а опитът от парламентарния вот през 2014 г. показва, че масово партийният вот се разменя с преференциалия.

. „Труд"

Гореща точка - пожар в България

Изгубена в изявления се оказа новината дали в България ще има приемен център за бежанци, дали е поискан от нас, или ЕС ни го налага

Темата за изграждането на приемен център за бежанци у нас или т.нар. Hot Spot (гореща точка - от англ. ез.), в който да се приемат мигрантите, да им се вземат пръстови отпечатъци и да се насочват към различни държави получи различни интерпретации вчера. Поводът за нея стана изявление на германския канцлер Ангела Меркел на пресконференция след заседанието на Съвета на Европа, на който присъства и премиерът Бойко Борисов. Меркел обясни, че по външните граници до края на ноември ще има "горещи точки" в Гърция, Италия и България, предаде нашият кореспондент в Германия Ваня Енчева.

„Стандарт"

Цонев се закани: Ще пусна локум "Патриотичен фронт"

Бившият военен министър Николай Цонев отправи поредно предизвикателство към политическите играчи, които ще мерят сили на местния вот наесен. Днес стана ясно, както "Стандарт пръв съобщи, че освен марката "Патриотичен фронт" и логото на партия НФСБ, е регистрирал в Патентно ведомство като своя собственост и названията на още две формации - "Глас народен" с лидер Светльо Витков и "Движение 21" на Татяна Дончева. Регистрациите им са направени през април, докато патриотите са "пострадали" още през януари т.г. Срещу такса от 50 лв. Цонев е получил разрешение да произвежда с тези марки дрехи, обувки, шапки и всякакви други принадлежности за глава, покривки за легла и маса, канцеларски лепила, четки за рисуване, пластмасови опаковки, фотографии и печатни произведения, сочи справка на сайта на Патентното ведомство.

„Монитор"

Жриците по-търсени от тел. 112

Жриците на любовта са по-търсени от операторите на спешния телефон 112. Това показва справка на „Монитор". Според статистиката на дирекция „Национална система 112" всеки техен служител на ден получава по средно 180 обаждания.

„Това обаче не означава, че са проведени 180 разговора", поясни говорителката на службата Даниела Недялкова. Цифрите обаче сочат, че българинът има нужда повече от ласки, отколкото от спешна помощ, тъй като една компаньонка на ден получавала над 250 позвънявания.

„Сега"

Борисов поиска спешна помощ от ЕС за бежанците

България е поискала от ЕС да бъде третирана наравно с Италия и Гърция като страна от първа линия, която посреща бежанския натиск. На неформалната среща на върха в Брюксел в сряда премиерът Бойко Борисов е настоял за същата финансова и експертна помощ, която се дава на другите две европейски държави. На сбирката бяха набелязани спешни решения за справяне с кризата, които ще бъдат гласувани на официална среща на евролидерите през октомври. Едно от тях е подсилване на външните граници на съюза и край на политиката на "отворени врати и прозорци".