24 часа"

Всеки осми абитуриент напуска родината

Поне 6415 абитуриенти тази година са поискали да следват в чужбина. Според справка от Министерството на образованието и науката това е бройката на издадените от тях удостоверения апостили на образователни и удостоверителни документи за средно образование (за да послужат в чужбина) в периода от 1 януари до 30 юли т.г.

Реалната бройка на младежите, които искат да завършат висше образование зад граница, обаче е по-голяма, защото не всички университети изискват подобна специална заверка на документите ни за завършено средно. Броят на апостилите, издадени от МОН, е минимумът, от който се тръгва.

. „Труд"

Режат 20-те заплати при пенсия на военни и полицаи

Броят на заплатите, които получават военни и полицаи при пенсиониране, ще бъде намалени. В момента служителите на МВР, Министерство на отбраната, НСО, затворите и разузнавачите получават до 20 заплати при напускане на системата.

От септември междуведомствена група ще обсъжда три варианта за орязване на екстрите. Първият е всички да получат по 8 заплати, - вторият по 12, а третият предвижда 8 да получат хората от по-нисшия персонал, а по 12 - началниците.

Над 100 млн. лева на година отиват за обезщетения на служители в силовия сектор. Преди дни вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова поиска допълнително 16 млн. лева, за да изплати обезщетенията на 942 пенсионирани служители от МВР.

„Стандарт"

Застрахователи искат да разменят данни с КАТ

"Гражданска отговорност" да е по-висока за джигитите на пътя. Тази идея, зад която застрахователните компании отдавна са се обединили и дори влезе в новия застрахователен кодекс, става все по-актуална покрай войната, която се води със страшна сила по родните пътища. За да се въведе системата "бонус малус" обаче, има технологични пречки, които трябва да се преодолеят.

Това каза пред "Стандарт" Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул Инс". Необходимо е да бъдат свързани системите на КАТ и Гаранционния фонд, обясни той. За съжаление все още нямаме информация какъв е напредъкът в разработването на тази система, тъй като въпросът зависи изцяло от Гаранционния фонд и КАТ, заяви и Цветанка Крумова, изпълнителен директор на "Армеец". Милен Иванов - заместник изпълнителен директор на ЗАД "Алианц България" казва, че за да се реализира системата бонус-малус на пазара, е необходима значителна подготовка. Трябва да се изработи и утвърди Единна методика по прилагането на системата, която да е задължителна за всички застрахователи, прeдлагащи "Гражданска отговорност" на автомобилистите. Също така, за правилното функциониране на системата следва да започне предоставяне на данни от страна на застрахователитe относно възникнали щети, която да се засече с масивите на КАТ, обяснява той.

„Монитор"

Нашенци бият англичаните по алкохолен туризъм в Турция

Български курортисти шашнаха турските хотелиери в престижните курорти Анталия и Бодрум. През последните години заради ниските цени и качественото обслужване през лятото все повече нашенци предпочитат турското пред българското Черноморие. На юг от Босфора обаче нашенците се държат по-ориенталски и от местното население и с алкохолния си туризъм удрят в земята англичаните и руснаците в родните ни курорти.

Търновецът Станислав Янев е вероятно един от многото, който следващия път, озовал се в Анталия, ще крие, че е българин. Младият мъж е пътувал доста по света, но твърди, че такова чудо като българин на Турското Черно-морие досега не бил виждал.

„Сега"

ЕС иска да ни върне над 5600 бежанци

Над 5600 бежанци може да бъдат върнати в България от Европейския съюз. Това съобщи Държавната агенция за бежанците (ДАБ) в отговор на въпроси на в. "Сега". До момента от тях реално са изпратени обратно само 173-ма. Тази година бежанската вълна от Близкия изток и Африка е три пъти по-голяма от миналогодишната. Точно затова правителството спешно удължава оградата по сухопътната ни граница с Турция.

„Дума"

Изписаха името на Портних на кораб

Снимка с името на кмета на Варна Иван Портних, изписано със светлина върху кораб на пристанище Варна-изток, се завъртя в нета. Предполага се, че тя е направена по време на светлинното шоу по случай празника на морската столица в събота вечерта. Кадърът предизвика моментално буря от негативни реакции, а Мария Капон дори сравни Варна с времето, когато градът се е казвал Сталин, и направи аналог между двете неща. Други твърдяха, че общината е трябвало да вземе заем, за да организира това шоу с очевидно предизборна цел. Във варненските сайтове се появиха и информации за изключително некадърната организация на събитията по време на празника, както и за мръсотията в района.

„Капитал дейли"

По-добре от очакваното

Въпреки очакваните негативи от новата несигурност в Гърция през първата половина на годината българската икономика показва доста стабилни показатели. След отчетените 2% през първото тримесечие експресните оценки на Националния статистически институт показват ускоряване до 2.2% ръст на БВП на годишна база през второто. Това е най-високата стойност на показателя от четири години насам и изпреварва средния в ЕС - 1.6%. Разбира се, ефектите от банковата ваканция в Атина в края на юни тепърва може да се усетят в следващите месеци, но засега изглежда, че дори и това да изяде няколко процентни пункта от растежа, икономиката вероятно ще се представи по-добре от очакванията на правителството. То през пролетта повиши прогнозата си за 2015 г. си до 1.4%, а повечето анализатори вече залагат стойности около и малко над 2%. Което е добра новина и за изпълнението на бюджета, който пък беше калкулиран при очаквания за 0.8% покачване на БВП.

„Новинар"

В Пловдив цакат с 50-левки менте

Фалшиви банкноти от 50 лв. напълниха магазините в Пловдив. Търговците се оплакаха, че от близо седмица засичат измами с парите менте. Касиерки се натъкнали на несъответствия в защитните елементи на някои петдесетолевки.

Те споделиха, че се усъмнили, че има нещо нередно след най-обикновена проверка на око. При поставяне на банкнотата срещу източник на светлина се вижда, че липсват някои от защитните елементи. Както е известно, измамата с фалшиви пари се засича трудно.

Обикновено е необходимо да се ползва тестер. По принцип търговците работят с детектори с UV лампа, за да проверяват парите.