Ситуацията в здравеопазването е сред водещите теми на съботните вестници.

„Ние сме много обезпокоени от случващото се в здравеопазването и от начина, по който се провежда тази реформа. Това заяви в Шумен зам. -председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Протести срещу реформата на министър д-р Петър Москов имаше през седмицата в цялата страна.
"Преди да стартираш една реформа, трябва първо да си убедил тези, с които ще проведеш тази реформа. Докторите, ръководителите на здравни заведения са хора с опит и всеки един от тях знае какви са проблемите. И ако те не бъдат чути, реформата ще бъде обречена на неуспех", каза още Цветанов.
"Винаги когато правиш една реформа, трябва да предвидиш очакваните резултати, за да може в съответния времеви период да разбереш действително дали тя е успешна", каза Цветанов. Той добави, че в ГЕРБ следят процесите много внимателно..." - в. „Труд".

„Цветан Цветанов обяви вчера, че е много разтревожен от протестите, които предизвиква реформата на Петър Москов, и от ГЕРБ повече няма да мълчат, а ще задават неудобни въпроси. Докато коментираше съдебната реформа, Цветанов заяви, че е много по-притеснен за здравната.
Герберите са настръхнали заради решението на здравното министерство да се слеят онко- и психодиспансерите с многопрофилните болници. Кметовете на Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Шумен и Велико Търново вече са алармирали групата на ГЕРБ за зараждащите се протести в своите общини, съобщиха от ръководството й.
Кметът на Пловдив Иван Тотев обясни пред „Преса", че на 21 май общинският съвет в града ще гласува декларация, в която ще изрази категорично несъгласие с промените в Закона за лечебните заведения в частта вливане (сливане) или ликвидация на Комплексен онкологичен център-Пловдив. В Пловдив болницата и диспансерът са общинска собственост, но това е изключение. На повечето места държавната болница ще трябва да придобие общински имот и това създава напрежение...
В структурите на ГЕРБ имало много доктори, които също ежедневно звънели в централата и на ръководството, за да обяснят, че реформата на Москов може да доведе до много сериозни проблеми. Преди ден на здравна комисия депутатите от ГЕРБ също скочили на Москов..." - в. „Преса".

„Сами разбирате - докторите, ръководителите на здравни заведения са хора с опит и всеки един от тях знае какви са проблемите. И ако те не бъдат чути, реформата ще бъде обречена на неуспех и ще се генерира огромно напрежение", каза още Цветанов по темата за сливането на болници и протестите на медици.
„Онкологичните диспансери са изключително важен елемент от функционирането на една здравна система и по този начин да пренебрегваш или да взимаш тези решения, смятам, че е некоректно и към самите пациенти.
Надявам се, че ще има повече диалог, повече информираност. И действително да се даде какви са очакваните резултати. Защото винаги, когато правиш една реформа, трябва да предвидиш очакваните резултати, за да може в съответния времеви период, да разбереш действително дали тя е успешна", каза Цветанов, като добави, че в ГЕРБ следят процесите много внимателно..." - в. „24 часа".

„Кр. Георгиева: Брюксел очаква да запушим течовете в здравната каса
„Това е посоката на очакванията в Брюксел - да запушим течовете от Здравната каса". Това казва Кристалина Георгиева, заместник-председател на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси, пред Дарик.
В коментар на последните препоръки от ЕК, отправени към страните в ЕС, Георгиева допълни, че препоръката в здравеопазването не  случайно е сложена там, където разглеждаме обществените финанси. Според нея очакванията са, че „ще създадем ценообразуване, което да не стимулира излишно натоварване с лекарски услуги, особено здравни услуги в болничните заведения, които може би да не са много необходими и които всъщност да дърпат пари от Здравната каса, които могат да се използват за други цели".
Според българския еврокомисар спорът не е толкова за лимитите: „От страна на комисията, ние напълно разбираме, че има лечения, които изискват повече пари и лечения, които изискват по-малко пари. Спорът е затова дали правилно ориентираме ценообразуването, така че повече да се прави в областта на превенцията, така че хората да не се разболяват. Повече грижи да има за тях извън болничната система и да намалим броя на болниците, така че те да съответстват на нуждите на България и на бюджета на България. Знам, че тази тема е много чувствителна. Разбираемо е, опира до здравето на хората, но ако ние искаме да сме по-здрави, трябва да се ориентираме към такива мерки, които ни помагат да не се разболяваме и които ни помагат да се лекуваме не само на легло и в болнично заведение".
Георгиева коментира, че последните десетилетия много се увеличи броят на болниците. Според нея за нашия скромен бюджет по качеството на болничните услуги трябва да се работи." - в. „Сега".

Темата за КТБ продължава да е сред най-обсъжданите във всекидневниците.

„Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев нарече фалшификат и нескопосан компромат 99% от записите, в които фигурира неговото име в сканираните списъци на посетителите в централата на Корпоративна търговска банка.
Пред радио К2 шефът на финансовия регулатор заяви, цитиран в прессъобщение на медиата:  "В тази т. нар. "тетрадка" или "списък за гости" има заличени полета, моето име е нанасяно върху коригирани с коректор полета, има много странни неща от типа на срещи в събота и неделя, каквито аз никога не провеждам и това цялата държава го знае, има срещи на дати, в които аз отсъствам от София и от страната и т.н... 99% от това, където фигурира моето име, е абсолютен фалшификат, нескопосан компромат, сглобка, чиято основна цел е да бъда компрометиран аз и ръководената от мен институция".
Той допълни, че в един от случаите е посочено, че е влязъл в сградата с охрана, каквато никога не е ползвал, а това по думите му потвърждава факта, че това е "едно активно мероприятие в стил "Държавна сигурност" и пълен фарс".
Според списъците, изпратени до медиите в четвъртък от името на мажоритарния собственик на фалиралата банка Цветан Василев (който отрече да е подателят им, но не опроверга съдържанието) Мавродиев е идвал в кабинета му 36 пъти като повечето срещи са след 17 часа и регулярно, през около седмица. Списъците са само за определен период от време - някои месеци на 2013 и 2014 г. В тях фигурират имена на политици и представители на изпълнителната власт, повечето от които потвърдиха, че са ходили в централата на банката и обясниха причините..." - в. „Дневник".

„Бившият министър на финансите Петър Чобанов категорично отрече да има вина за случилото се в КТБ. В предаването „Комбина" по Нова телевизия той заяви, че като финансов министър е предприел всички възможни действия по отношение на банката.
На въпрос защо не е предотварил фалита на банката, Чобанов отговори, че не е имал нужната информация. Той се е срещал с управителя на БНБ всеки ден и той го уверявал, че няма проблем. „Първият виновен е финансовият надзор в БНБ", посочи Чобанов.
По отношение на циркулиращите в публичното пространство списъци с „гости" на банкера Цветан Василев Чобанов каза, че не помни да е ходил в неговия офис, но дори и да е, това е било не повече от един път. В Министерство на финансите са се срещали няколко пъти. „Няма за какво да моля г-н Цветан Василев. Винаги сме си говорили за ситуацията в банковата сфера, тъй като е банкер", обясни той.
„Абсолютно еднакво отношение имам към цялата банкова систем", увери бившият министър и настоящ депутат от ДПС.
„Почти не спях по време на кризата КТБ", разказа той.
По думите на Чобанов, по начина, по който е управлявана КТБ, така или иначе идва моментът, в който компаниите, взели един път кредити, не могат да получат нови, тъй като ресурсът за това е изчерпан." - в. „Труд".

„Днес поисках отново писмено да ми бъде предоставен достъп до стенограмите от всички онези консултации за КТБ и необходимостта от заем от МВФ, които президентът свикваше в периода юни-юли 2014 г, написа във "Фейсбук" профила си лидерът на БСП Михаил Миков. Според него е право на всички да видят кой каква позиция е имал по въпроса с КТБ. "Мисля, че в тях всеки българин ще намери своя отговор", казва Миков.
Лидерът на БСП припомни, че вече няколко пъти е поискал разсекретяването на стенограмите. "И, ако има нещо, в което президентът да е бил последователен в своя мандат, то това явно ще бъде желанието му тези разговори да останат завинаги тайна за българското общество", казва Миков.
Той допълни, че в един от отговорите от президенството било записано, че стенограмите "не представляват служебна информация, при която надделява общественият интерес." - в. „Дневник".

Вестниците съобщават също, че ДБГ издига Соломон Паси за кандидат за кмет на София.

„Кунева ще предложи Соломон Паси да е кандидат за кмет в София
"Ще предложа Соломон Паси за кандидатура на Реформаторския блок за кмет на София." Това съобщиха от пресофиса на Движение "България за гражданите", цитирайки председателя си и вицепремиер Меглена Кунева, съобщава БГНЕС.
По думите на Кунева Паси е идеален кандидат и появата на името му ще доведе до мобилизация на доверието в РБ. Паси е човек, който е донесъл резултат за България и ще допринесе за резултат с подчертано европейски профил и за столицата..." - в. „Стандарт".

„Паси е човек, който е донесъл резултат за България и ще допринесе за резултат с подчертано европейски профил и за столицата. Много зряло и точно в профила, в който РБ търси, коментира Кунева по-късно в социалните мрежи, където потвърди, че номинацията от името на ДБГ тя ще предложи на РБ...
Наша кандидатура ще обедини гласовете вдясно. Като се гласува за ГЕРБ и РБ, се гласува в една посока, на места ще се подкрепяме в ОбС и при кандидатите, но ние сме конкуренти, подчерта Кунева, като добави, че уважава настоящият кмет на столицата и приноса ѝ за реализацията на европейските проекти..." - в. „24 часа".

„Според нея именно име като Паси ще е идеален кандидат, който ще донесе мобилизация на доверието в Реформаторския блок. Кунева обясни, че коалицията е стабилна - и управляващата, и вътре в РБ. "Наша кандидатура ще обедини гласовете вдясно. Като се гласува за ГЕРБ и РБ, се гласува в една посока, на места ще се подкрепяме и при кандидатите, но ние сме конкуренти", подчерта Кунева, като добави, че уважава настоящият кмет на столицата и приноса за реализацията на европейските проекти.
В туит Соломон Паси благодари и обеща да подкрепи европейската политика на Меглена Кунева в предстоящите избори..." - в. „Сега".

 

„Движение „България на гражданите" лансира бившия външен министър на НДСВ Соломон Паси за кандидат-кмет на Реформаторския блок (РБ) в София. Номинацията е била направена преди ден на събрание на структурата на партията в столичния район „Витоша", научи „Преса".
Предложението изненада не само коалиционните партньори на Меглена Кунева в блока, но и част от съпартийците й, показа наша проверка. Самият Соломон Паси обаче потвърди, че с него са водени разговори през последния месец и половина.
„Г-жа Кунева говори с мен дали съм готов да подкрепя РБ в предизборната надпревара в София. И понеже съм гласувал за тях на парламентарните избори, отговорих, че съм готов. Тепърва ще се уточнява под каква форма ще е тази подкрепа. Тя може да се изразява по много начини - от подобна номинация до застъпничество за кандидати за общински съветници", коментира пред „Преса" Паси." - в. „Преса".

В. „Стандарт" информира, че в БАН  е раз-разработен шоколад срещу бръчки:
„БАН казва "стоп" на стареенето с козметика срещу бръчки и стрес. В специална лаборатория на Академията се прави уникална комбинация на луга, шоколад, кафе, канела и хиалуронова киселина, която подмладява кожата. Шоколадовата серия продукти бяха представени днес на Шоколадово изложение в столичния Гранд Хотел София.
"Навярно знаете, че какаото освен вкусно е и полезно не само за душата, но и за тялото. То има свойството да хидратира клетките, да ги освежава, да ги регенерира", каза доц. Стефка Тепавичарова, която ръководи лаборатория в БАН, част от която се занимава с иновативна дейност.
Километрични опашки от желаещи да вкусят сладкото изкушение се извиха на шоколадовото изложение. Там бяха представени продуктите на около 30 фирми, а разнообразията от шоколад, които можеха да се вкусят бяха над 300. Любителите на бирата могат да опитат дори бирен шоколад, съобщи БГНЕС.
Интересна е и комбинацията при шоколадови изкушения с карамел и морска сол. На изложението можеха да се дегустират всякакви видове- черен, млечен, бял шоколад, с ядки или кремове. Според познавачи, ако той е изкуствен ще се стопи малко по-бавно в устата, заради растителните мазнини в него, а ако е истински - той веднага се топи и остава по небцето."