Решения.

"Стандарт":

Фалит на КТБ и нов кабинет

Двата най-заплетени казуса в държавата намериха решение за 1 час. В 13,55 ч вчера БНБ обяви фалита на КТБ. След 139 дни агония вложителите ще започнат да си получават гарантираните по закон пари до Никулден.
В 15,30 ч пък Бойко Борисов пое кръста на новия кабинет. За първи път у нас правителство бе сформирано публично, всички преговори и компромиси бяха пред очите на цялото общество, каза новият премиер, след като подписа коалиционното споразумение с реформаторите и програма за управление с патриотите и АБВ.
В 9 ч днес новите министри полагат клетва пред депутатите. Час след това започват работа по министерства. Задача номер 1 на правителството и парламента е бюджетната актуализация.

 

Джихадисти.

"Труд":

Европол няма конкретни данни за българи сред редиците на "Ислямска държава"

Засега няма конкретни данни за българи в редиците на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, каза европейският координатор за борба срещу тероризма Жил де Керхов. Според него България засега е единствено транзитна държава за чуждестранни бойци към Турция и оттам към Сирия, съобщи пресцентърът на ГЕРБ, цитиран от "Дарик".

Бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров коментира, че вероятно в информациите на службите, че българи воюват на страната на джихадистката групировка „Ислямска държава" става дума за хора с наши паспорти, а не за етнически българи. Той допълни, че разнобоят в оценките и мненията по тази тема на различните държавни институции, отговарящи за сигурността в България, е "контрапродуктивен, ако не и опасен".

 

НАП.

"Монитор":

Данъчните прибраха 100 бона от касите на длъжници

Близо 100 000 лева бяха иззети от каси на длъжници към бюджета в кампания на Националната агенция за приходите, която започна вчера в цялата страна, съобщиха от НАП. Мярката да се изземе оборотът от търговския обект е крайна и се прилага само в случаите, в които, въпреки че длъжникът разполага с парични средства и значителни обороти, системно не плаща задълженията си за данъци и осигурителни вноски, поясниха данъчните служители. Процедурата предвижда описване на касовата наличност в обекта, като задължава собственика на магазина да преведе средствата по запорирана от приходната администрация сметка на дружеството до края на следващия работен ден. Едновременно с това се осъществява и цялостна проверка на дейността на обекта, като например дали се издават касови бележки при продажба на стоки, водят ли се правилно книгите за дневните финансови отчети и дали продавачите са назначени на трудови договори и други.

 

 

Самозапалилата се.

"24 Часа":

"168 часа": Лидия няма шизофрения, запали се от отчаяние

Лидия Петрова, която се запали пред президентството на 3 ноември, не е страдала от шизофрения и няма връзка с никаква секта.

Тя е имала много по-леко - фазово, психично заболяване, но не то, а крайното отчание от липсата на перспектива, в която е изпаднала, я е подтикнало към драстичното решение.
38-годишната жена в последната година е живяла в ситуация на тотална безизходица.