24 часа"

С лихви събират неправилно дадена държавна помощ

Неправомерно получена държавна помощ ще се връща на държавата заедно с лихвите, а след решение на съда и с получени печалби от нея.

Това предвижда проект за нов закон за държавната помощ, предложен от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане.

Ако сумите не влязат доброволно в хазната, НАП ще ги събира принудително чрез запор на сметки или продажба на имущество на получателя. За такъв пък вече ще се счита не само този, който получава пряко помощта, а и всички компании, които имат пряка полза от нея.

. „Труд"

750 лева рушвет за фалшива регистрация на кола

Точно 500 лв. за офицера, 50 лв. - за този, който ще изготви фалшивите документи, и 200 лв. - за механика и посредника. По този начин бил разпределен рушветът от 750 лв., даден в столичния КАТ, за да се регистрира открит фургон като микробус.

Това било част от престъпна схема, за чийто бос се сочи Цветелин Цветков, полицейски инспектор в Пътна полиция-КАТ, става ясно от обвинителен акт, внесен в спецсъда. Тя действала от октомври 2012 до февруари 2013 г. Цветков насочвал проблемните коли в избран от него ден и час към канала за идентифициране и технически контрол, на който дежурял механикът Антон Ангелов.

„Стандарт"

Италианци инвестират в IT бизнеса в България

Ръст на италианските инвестиции в България в сферата на информационните технологии се наблюдава в последно време. Това заяви за в. "Стандарт" италианецът с българско родословие Даниеле Индако, който е собственик и управител на консултантската фирма SAAD consulting. Отчасти инвестициите в IT сектора се дължат на доброто качество на интернет сигнала в България, допълни той. Италиански фирми развиват успешно и нови софтуерни дружества, които пишат програми за застрахователни компании. Новите платформи целят оптимизиране на работния процес. Капиталовложения се наблюдават и в кол центрове, чиято дейност подпомага компании от различни сектори на икономиката с телемаркитинг, обслужване на клиенти, продуктови услуги и т.н.

„Монитор"

Даскалите и без учителска диплома

Висшисти без педагогическа правоспособност ще имат право да стават учители при условие, че до определен срок придобият необходимата професионална квалификация. Такава възможност дава Законопроектът за предучилищно и училищно образование, който депутатите вече няколко седмици разглеждат в пленарната зала. В момента може да си доцент или професор, да преподаваш в университет, но това не ти дава право да учиш децата в клас. Ако текстовете влязат в сила окончателно, новите правила ще важат само за желаещите да станат учители по предмети, в които има остър недостиг на кадри. Става дума за редки езици като китайски, японски, корейски или професии в професионалните гимназии. Мераклиите да учат децата в клас обаче задължително трябва да имат висше образование свързано с областта, в която ще преподават.

„Сега"

Министерствата изхарчили 1 млрд. лв. над бюджетите си

Разходите на министерствата за поредна година надхвърлят чувствително одобрените от парламента нива. За 2014 г. министерствата и държавните комисии са изхарчили 7.24 млрд. лв. без парите по еврофондовете при първоначално одобрени от депутатите разходи в размер на 6.33 млрд. лв. Това прави разлика от 909 млн. лв., като е трудно да се разбере каква част от тези харчове са възникнали по обективни причини и колко се дължат на слаба финансова дисциплина. Разминаването се вижда от одобрения миналата седмица от Министерския съвет отчет за изпълнението на държавния бюджет за 2014 г. Отчетът е внесен за обсъждане в НС, като дебатите по него ще съвпаднат с подготовката на бюджет 2016 г.

„Дума"

Владислав Горанов готвел актуализация на бюджета

Владислав Горанов обмислял актуализация на бюджета. Това стана ясно вчера от думите на лидера на КНСБ Пламен Димитров. Той призна, че е имал разговори с финансовия министър по въпроса за актуализация на държавния бюджет за настоящата година, но не даде повече информация. Димитров обаче прогнозира, че Горанов може да реши да пристъпи към актуализацията след около месец и половина, и допълни че това е напълно възможно с оглед на увеличените приходи в хазната. Актуализацията се налагала заради сектор енергетика и някои институции на бюджетно финансиране, които не са разчетени за 12 месеца. Ако те не бъдат допълнително финансирани през бюджета, ще ескалира сериозно напрежение следващите месеци.

„Капитал дейли"

Договорът за строителство на "Струма" от Кресна до Сандански е подписан

Договорът за строителство на отсечката от магистрала "Струма" от Кресна до Сандански вече е подписан и строителството ще може да започне през следващата пролет. Цената на 23.6-киломентровата част е 255.8 млн. лв., но може да нарасне по договор и до 281 млн. лв. Проектирането и строителството ще се извършат от консорциум "Струма - лот 3.3", който се състои от "ГБС Инфраструктурно строителство", "Пътстрой-92", "Главболгарстрой" и "Геострой".

 

Проектът на магистрала "Струма - лот 3.3" включва 9 мостови съоръжения и 2 големи пътни възела. "Всичко това трябва да бъде прецизирано и допроектирано с точни параметри, за да имаме детайлен технически проект и разрешение за строеж", обясни регионалният министър Лиляна Павлова и добави, че едновременно с това се извършват и отчуждителни процедури. По думите ѝ след приключването на процедурите още в началото на строителния сезон на 2016 година фирмата изпълнител ще може да започне работа.

„Новинар"

Търсят ченге, взимало пари под масата

След съвместната акция на ДАНС и МВР на граничен пункт „Лесово" в събота, прокуратурата в Ямбол повдигна обвинение срещу неизвестен извършител за взимане на подкуп от бежанци, които искат да влязат в страната, съобщи прокурор Милен Божидаров, цитиран от Фокус.

„На този етап наказателното производство е заведено срещу неизвестен извършител, тъй като органите на полицията и ДАНС не са предоставили никакви данни на прокуратурата, които да дадат основание да се съберат доказателства за повдигане на обвинения срещу конкретно лице", обясни Божидаров.