24 часа"

Москва изтегли тайнствения Луврие и май сменя БСП и "Атака" с нова партия

София бе обект на руска медийна атака през юли - месеца, в който Росен Плевнелиев бе в Украйна, а външният ни министър в САЩ

Белгиецът с руски паспорт Пиер Луврие с честитка от Лондон се отказа от БТК, двата военни завода и мултиплексите в България.

"Пиер Луврие се оттегля от придобиването за 840 милиона евро", гласи официалното съобщение. Инвеститорът с 20-годишна кариера, която в момента се развива главно на руския пазар, дойде през март с бляскава пресконференция.

„Труд"

Оспорват прихващане за 25,9 млн. евро в КТБ

Синдиците са подали в Софийския градски съд молба срещу акционерно дружество, с която се иска направените от него прихващания да бъдат обявени за недействителни. Едното е на стойност 25,9 млн. евро, а другото - 2,2 млн. долара. Сделките са били направени преди отнемането на лиценза на банката, докато тя е била под специален надзор.

„Стандарт"

Джипита с нови часове за преглед

Лични лекари се принудиха да променят работното си време заради горещините. Информацията потвърдиха пред "Стандарт" както джипита, така и пациенти. Докторите са разместили часовете за прегледи в адските жеги най-вече заради възрастните хора и бебетата. Пенсионерите и малките деца не трябва да ходят до лекарските кабинети в най-горещите часове на деня, между 12 и 16 часа. Затова джипита в много столични поликлиники са започнали да преглеждат пациенти по-рано сутрин. Хората с оплаквания посещават кабинетите им от 7 до 10 часа. Някои лекари са променили и следобедния си график. В горещините вместо между 14-16 часа, те преглеждат от 17 до 20 часа.

„Монитор"

Кожен лекар пребит, докато лежи в лудницата

Кожен лекар беше вързан, зверски пребит и пратен в кома, докато лежи в лудницата. Медикът бил настанен в психиатричната болница „Св. Иван Рилски" в Курило, където се случил и инцидентът. Д-р Илко Иларионов трябвало да се лекува от тежко психично разстройство. Той работил доскоро в дерматологичното отделение в Пета градска болница в София. След скорошното затваряне на клиниката обаче имал сериозни страхове, че няма да си намери работа, след което най-вероятно е отключил и психично разстройство. За притесненията му от съкращението потвърдиха и негови познати, които са се виждали с него преди около месец. Пред „Монитор" обаче те посочиха, че въпреки че докторът е изглеждал угрижен, не е имал вид на психично болен.

„Сега"

Надзорът на безплатното саниране се оказа платен

Консултантските услуги за надзор на безплатното саниране в държавната програма не са предвидени във финансовите разчети на правителството. За това алармира председателят на Камарата на строителите в България инж. Иван Бойков пред в. "Сега".

"При структурирането на дейностите и мерките по енергийна ефективност, които покрива националната програма, не са заложени средства за задължителния строителен надзор на тези обекти. Проблемът е, че и общините не са предвидили средства в бюджетите си", обясни Бойков. Оказва се, че общините нямат и експертен капацитет за това да организират работата и да наемат фирми надзорници. Всъщност става дума за контрол по изпълнението на строително-ремонтните дейности.

. „Дума"

Кандидат кметовете на БСП - нови и млади

Тенденция за видимо подмладяване показват утвърдените вчера от Националния съвет на БСП 84 кандидати за кметове - 37% от тях са на възраст до 45 години, едва 10 са претендентите над 60 години, като двамата най-възрастни са на 65 г. На тези избори левицата ще разчита и на нови лица. 62 на сто от одобрените кандидати влизат за първи път в кандидат-кметска надпревара, а 21% никога не са заемали длъжности в местни органи на власт. Над 80 на сто от одобрените са чисто партийни кандидати, издигнати и подкрепени от БСП.

За ярка политическа кампания призова лидерът на БСП Михаил Миков. Не става въпрос само за спечелване, а и за капацитет за прокарване на лява политика, категоричен бе той.

„Капитал дейли "

Магистрала "Струма" се оскъпи с нови 3 млн. лв. заради свлачища

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще плати нови 3 млн. лева за укрепване на свлачища по две от отсечките на магистрала "Струма", става ясно от две обявления в регистъра на обществените поръчки. "ГБС Инфраструктурно строителство" получава без търг близо 500 хил. лева без ДДС, за да изгради подпорна стена на км 317 на магистрала "Струма" (лот 1), където през пролетта на тази година се активира свлачище. Още 2.55 млн. лева без ДДС ще бъдат дадени на ГБС или на "Пътстрой 92" за укрепване на ново свлачище на км 325 на строящата се в момента отсечка от Дупница до Благоевград (лот 2).

Така продължава старата практика държавата да доплаща милиони на спечелилите търгове за магистрали. Парите отгоре идват от бюджета, а не от еврофондовете.