Референдум.

"Сега":

Със задружни сили парламентът обезсмисли референдума наесен

Референдумът за реформа в изборната система, предложен от президента Росен Плевнелиев, катастрофира в парламента благодарение на политическите сили, от които се очакваше най-сериозна подкрепа - ГЕРБ и Реформаторския блок. След поредица от гласувания, в които двете формации взаимно се бойкотираха, отпаднаха първите два въпроса в предложението на Плевнелиев - за мажоритарно и задължително гласуване. Така референдумът се сведе до един въпрос: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите."
Ако народът се произнесе в полза на е-гласуването по интернет и резултатите бъдат признати за валидни, парламентът ще трябва да приеме допълнителни законови гаранции за тайната на вота, които липсват в сегашния Изборен кодекс. Това следва от решението на Конституционния съд от 2011 г., който постанови, че сам по себе си е-вотът не е противоконституционен, но липсват надеждни законови гаранции за тайната на избора. По тази причина съдът отмени разпоредбите, свързани с експерименталното гласуване по интернет.

 

Ток.

"Труд":

Борисов: Токът не трябва да поскъпва след мерките ни

Цената на тока не би трябвало да се повишава от 1 август, заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на пречиствателна станция в Луковит. Той припомни, че през последните месеци са предприети мерки да се избегне поскъпването като промени в законодателството и намаление на разходите в държавните енергийни дружества.
Окончателното решение за цената на тока зависи от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), припомни обаче премиерът. "В България има независим регулатор, избран от парламента. От девет членове там двама са на ГЕРБ, които смятат, имат методика и дават цените", каза той.
КЕВР трябва да обяви цените на 31 юли и те да влязат в сила от 1 август. Очакванията са, че ще има поскъпване, което ще се отрази главно на бизнеса. "Над българските индустриални предприятия е надвиснала гилотината на 15-20% повишаване на цената на електроенергията", заявиха още в понеделник в съвместна декларация работодателските организации. Те настояват цените да бъдат замразени до 1 януари 2016 г. Вчера председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че ново отлагане не може да има, защото противоречи на закона.

 

Издръжка.

"Дума":

КНСБ: 562 лева трябват на човек за приличен живот

За нормален живот на домакинство с двама възрастни и две деца в края на юни са били необходими 2248 лв., или по 561,90 лв. Това съобщиха от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Издръжката на живот е намаляла с 1,31 лв. в сравнение с предходното тримесечие. От синдиката коментират, че е обичайно през второто тримесечие да има задържане или дори спад в издръжката на живот, тъй като зеленчуците поевтиняват. С 13,9%  са намалели разходите ни за зеленчуци, с 0,8% за месо. От КНСБ припомнят, че имаше намаление на цените на топлоенергията средно с около 6,2% от 1 април т.г., след като м.г. имаше ръст от 4,5%.Около 2 460 000 българи (34%) живеят с доход на човек от домакинството до 295 лв. месечно, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той е категоричен, че това е тревожна тенденция. За три месеца с около 2,60 лв. е намаляла издръжката на човек от нискодоходните групи и за второто тримесечие е стигнала 294,52 лв., но за 1 година тя се е увеличила с около 5,50 лв. (1,9%). Независимо че тези социални групи намаляват, делът им продължава да е почти 2 пъти по-голям от високодоходните, коментират от синдиката. Въпреки тенденцията на движение от нискодоходните групи към среднодоходните, вероятността близо половината от тези домакинства да изпаднат в бедност е много голяма, ако някой се разболее или при други непредвидени обстоятелства. В бедните домакинства над 43% от парите си българинът дава за храна, а това е около 127 лв. месечно.

 

Болести.

"Монитор":

Мъж лепна бруцелоза, бик умря от антракс

Мъж от гр. Рила се е разболял от опасната зараза бруцелоза. Случаят бе официално потвърден от Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
„Разболял се е мъж от гр. Рила, който отглежда биволи. Бактерията е установена в нерегистрирани кози, отглеждани от същия животновъд. Изследват се 16 души, които са били контактни с болните животни", съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Медиците са категорични, че заболяването е много опасно, от него при закъсняло лечение се умира.
„Сега изследваме всички контактни, положителен резултат засега има за двама, но има данни за няколко души с признаци на развита инфекция", обясниха от НЦЗПБ.
Междувременно трето животно почина вчера в село Млада гвардия, където имаше два други случая на умрели от антракс крави. Няма опасност от разпространение на месо от умрялото животно, което е бик от стадото на втората крава, съобщи д-р Даниел Денев -и.д. директор на Областната дирекция за безопасност на храните във Варна. Бикът е от стадото на Марин Димитров, съсед на починалия Румен Стоянов. Стопанинът му го е намерил мъртъв сутринта в двора на стопанството си. Той веднага информирал здравните власти и с помощта на служители от Гражданска защита трупът на животното е загробен на същото място край селото, където беше закопана и втората починала крава.

 

Омбудсман.

"24 Часа":

24 часа преди избора Мая Манолова води за омбудсман. Всичко зависи от ГЕРБ

Представители на всички парламентарни групи, без ГЕРБ, изразиха предпочитание колежката им от БСП Мая Манолова да стане омбудсман, показа проверка на "24 часа".
В четвъртък депутатите ще избират в таен вот с бюлетини между нея и действащия обществен застъпник Константин Пенчев.
Манолова събира подкрепа навсякъде. Резерви към нея изразяват единствено в партията, от която зависи в крайна сметка изборът - ГЕРБ. На изслушване на парламентарната група депутатите на Бойко Борисов поискаха тя да се извини за "Костинброд" и че е предрешила изхода от парламентарните избори през май 2014 г. Манолова обаче не го направи. "Централно решение кого да подкрепим няма, всеки ще гласува по съвест", увери зам.-шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. 10-ина гласа от управляващата партия ще са достатъчни за триумфа на Манолова. "За" нея щели да са и няколко депутати от РБ, независимо че тази група номинира за поста конкурента ѝ Пенчев.