Бедствие.

"Труд":

Пресен сняг, висок 1,5 м, изпотроши Камен, Момчил и Кристиян

Самонадеяност, авантюра. Самоубийство. Така спасителите от Банско коментират смъртта на тримата мъже, които загинаха от лавина в Пирин.

Камен Чипев, Момчил Велчев и Кристиян Велинов от София са били ревностни природозащитници и членове на неправителствени организации. В понеделник телата им бяха докарани в моргата в Благоевград за аутопсия. А оцелелите им приятели бяха на разпит в полицията в Разлог. Те признали, че са подценили природата, планината и времето.

В петък, както обикновено, група от 17 души, запалени по екстремните изживявания в планината, пристигат в хижа "Яворов" над Разлог. В планината вали обилен сняг и хижарят ги предупреждава да не излизат, защото има опасност от лавини. Но в събота групата два пъти се спуска безаварийно. Затова и в неделя, въпреки новите предупреждения, решават да карат. Избират улеите на Безименен връх. Групата се разделя на две. Във фаталната остават седем души - шест мъже и едно момиче.

 

Уволнение.

"Дума":

Ненчев уволни шефа на военното разузнаване


Със своя заповед от вчера министърът на отбраната Николай Ненчев освободи от длъжност директора на служба "Военна информация" Веселин Иванов, съобщиха от МО.
"С г-н Иванов не можахме да постигнем консенсус по важни въпроси относно работата на службата, особено по кадровото й развитие, където 39% от ръководния състав е назначен преди 1991 г., обясни причините за смяната Николай Ненчев.
Сред мотивите за освобождаването на директора на службата е и нуждата от по-голяма оперативна съвместимост със службите на Алианса. Смятам, че много от елементите на това сътрудничество за момента липсват, коментира министърът. За временно изпълняващ директор на служба "Военна информация" е назначен полк. Светослав Даскалов.
Ненчев очаквал от новото ръководство на служба "Военна информация" да извърши в кратки срокове необходимите реформи, да даде шанс на млади офицери да докажат професионалните си качества и да им предостави възможност да заемат ръководни длъжности. В момента има и постъпила информация за нередности в службата, които трябва да се проверят, и новото ръководство да предприеме необходимите правни действия.

 

 

Годишнина.

"24 Часа":

Борисов почете 30 г. от атентата на гара Буново. Да простим, но да не забравяме, призова той


Премиерът Бойко Борисов и здравният министър Петър Москов полагат цветя на паметника на жертвите на атентата при гара Буново. СНИМКА:

ато християни ние сме научени да прощаваме. Факт е обаче, че жени, деца и мъже на това място преди 30 г. загиват в терористичен акт. Не вярвам да има човек в България и в света, който да не осъжда терора. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който вчера отиде на гара Буново за 30-годишнината от атентата там.

На 9 март 1985 г. близо до гарата във вагона за майки с деца на бързия влак Бургас-София избухна взрив, който взе 7 жертви, сред тях две деца.

Според Борисов всеки от нас трябва да си направи поуки и изводи, за да не се повтарят събития от рода на този атентат. И да се покаже, че не сме го забравили.

 

 

НГДЕК.

"Монитор":

Класическата гимназия - безопасна за учениците

Сградата на класическата гимназия „Константин Кирил Философ" в кв. „Модерно предградие" има готовност за провеждане на учебни занятия, съобщиха от Министерството на културата. Такова е заключението на Столичната регионална здравна инспекция след третата поредна проверка в гимназията за наличие на азбест, която се проведе миналата седмица.  По време на проверката, която била извършена и в присъствието на директора на училището Мариела Папазова, е направена инспекция на състоянието на всички класни стаи, специализиранитекабинети, сервизните помещения, училищната спортна база и съблекалните. Проверено и е водоснабдяването, канализационната система, както и осветлението и отоплението в реновираната сграда на училището.