Обсъждат нов Сергей, пише „Монитор"

В централата на БСП на "Позитано" 20, на "Дондуков" 1 и в парламента вече текат разговори за смяната на премиера Сергей Станишев след разразилия се в държавата скандал между институциите. Това съобщиха източници на "Монитор" вчера.

Според тях отстраняването на министър-председателя и още няколко ключови министри е най-добрият изход от кризата.

В иначе стройните редици на социалистите вече има напрежение и голяма част от тях смятат, че е редно Станишев да си ходи, тъй като е нормално премиерът да напусне поста си, когато има съмнения за корупция в неговото правителство.

Освен това в партията са категорични, че президентът Първанов е бил безкрайно прав, определяйки реакцията на Станишев по скандала като "закъсняла".

Има известно напрежение в обществото

като цяло, а БСП е част от обществото, отсече в парламента вчера и вътрешният министър Румен Петков. Той отказа коментар на ситуацията. Това обаче е първото негово официално изявление след избухването на скандала.

Според политически играчи то е знаково, тъй като именно Петков е един от спряганите варианти за премиер на мястото на Станишев.

Друг вариант е небезизвестният банкер Чавдар Кънчев, когото червената партия отдавна се стреми да привлече в редиците на своите водачи. Бившият шеф на "Булбанк" е фигурата, към която социалистите обръщат поглед всеки път, когато се зададат избори или сериозна политическа ситуация. Дори след парламентарния вот през 2005 година името му, заедно с това на Станишев, бе спрягано за горещия стол на "Дондуков" 1.

Банкерът Чавдар Кънчев често е канен от червените да заеме важни постове преди и след избори.

Въпреки многобройните покани обаче Кънчев всеки път отказва на социалистите. Затова и сега се смята, че обсъждането на името му е по-скоро по инерция в червената партия, отколкото реална възможност. Въпреки това Кънчев отново е сред вариантите за изход от кризата, обсъждани на "Позитано" 20.

В тази връзка най-реален към момента остава вариантът поста на Станишев, за който вече дори своите смятат, че не се справя, да заеме вътрешният министър Румен Петков. В същото време част от социалистите са категорично против, тъй като той минава за човек на президента Първанов. Те обаче отчитат факта, че

носителят на мандата на правителството е ДПС

Това означава, че смяната на премиера категорично трябва да е съгласувана с хората на Доган. В този смисъл Петков е компромисната фигура, тъй като той е известен с добрите си отношения и с ДПС.

Разговори за отстраняването на премиера от поста му вече текат и сред старите червени играчи в небезизвестния столичен ресторант "Монтерей". В тях обаче основна тема е кабинетът след варианта предсрочни избори. Според кукловодите смяната на Станишев няма да бъде генерално разрешение на проблема.

Междувременно в ранния следобед вчера Изпълнителното бюро на БСП се събра за спешно обсъждане на скандала. Заседанието на партийците бе закрито, но след края му червените функционери обявиха, че са дали пълната си подкрепа за министър Румен Овчаров. Мотивът им бил, че срещу него няма никакви обвинения и освен това кабинетът стоял стабилно. В партията се чули гласове, че нямало нужда и Станишев да си ходи, но подкрепата за него е била доста по-рехава, казаха източници на "Монитор".

По време на обсъжданията членовете на ИБ са възприели и тезата на Овчаров, че всъщност реалните проблеми в момента са в следствието и в прокуратурата, които трябвало да се реформират. На този етап червените другари са поели

курс към мобилизация и единство на силите,

за да спасят доминирания от тях кабинет.

В партийните редици обаче вече се прокрадва възможността за смяна на Станишев с Румен Петков. От "Позитано" 20 отричат това изобщо да е поставяно като въпрос, но в същото време правят уточнението, че това може да се случи само при настояване от коалиционния партньор ДПС, който е реалният мандатоносител. За да пресекат обсъждане на този вариант в публичното пространство социалистите са се договорили към този момент да не допускат провеждане на официална среща между лидерите на тройната коалиция Сергей Станишев, Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски.

Като дълбока трета резерва за поста министър-председател се спряга името на бившия икономически съветник на президента проф. Димитър Иванов. Той обаче вече не се ползва с пълното доверие на червените лидери и преди време беше изваден от екипа на Георги Първанов заради влизането му в Граждански съюз "Нова България".

Бившият икономически съветник на президента Димитър Иванов е най-дълбоката резерва за премиерското кресло.

Участието на Иванов в новата формация предизвика подозрения, че президентът ще прави своя партия. Това пък от своя страна доведе до разрив в отношенията между държавния глава и икономиста. Въпреки това в червената партия все още приемат Иванов като част от лобито на "своите".

 

Станишев стана и.д. Овчаров, пише „Стандарт"

Сергей Станишев става изпълняващ длъжността министър на енергетиката. Той ще взима всички решения в мегаведомството, докато титулярят Румен Овчаров е в принудителен отпуск заради скандала със следовател №1 Ангел Александров. Това съобщи самият премиер след инфарктно заседание на червеното политбюро.

Решението за това Станишев взел сам. Той излезе видимо изнервен след разговорите на висок тон на "Позитано", които продължиха близо 3 часа. Причината е, че другарите му яростно защитавали Овчаров. Те нападнали премиера, защото 10 дни преди изборите е поискал излизането на министъра в отпуск. Заявили, че ще смятат Станишев за виновен, ако червените не постигнат добър резултат на вота. Премиерът обаче бил непреклонен. Ако разследването налага, отпускът на Овчаров ще бъде удължен, отсече лидерът на БСП след заседанието.

 

* Доган: След вота може да има промени в коалицията

* Погват "Фронтиер" за пране на пари

* Борис Велчев поиска скандалните снимки

* Нинова се скри в "Пирогов"

 

 

Правим паспорти 5 в 1 от ноември, отбелязва „Монитор"

Паспорти, суперзащитени от фалшификация, които ще съчетават в себе си поне 5 документа започва да издава министерството на вътрешните работи от началото на ноември. Швейцарска фирма, която е най-старата в бизнеса с електронни документи и е провела първите електронни избори за парламент, вчера обяви официално намеренията си да защити личните данни на българските граждани в съвместен проект са правителството.

Новите паспорти ще бъдат издавани от ноември и в началото ще бъдат само за желаещите да сменят документите си. Те ще събират в себе си личните документи, здравната книжка, данъчното досие, осигурителните данни, а в бъдеще ще може с тях да се гласува на избори.

"Въвеждането на електронни документи за самоличност с високо ниво на защита ще ограничи до минимум възможностите за фалшификация и ще улесни граничния контрол. С е-паспорти българите ще пътуват по-лесно, защото времето за митническа проверка ще бъде съкратено в пъти", каза Димитър Богачев, технически мениджър на "WISeKey" за България. Новите документи ще струват между 50 и 100 лева в зависимост от това дали държавата ще поеме част от разходите, прогнозира специалистът на базата на опита си от работата в други държави.

След 31 октомври новоиздаваните международни паспорти ще съдържат биометрични данни и така ще отговарят на европейските изисквания. Заявленията за издаване на нови документи за самоличност няма да се заплащат. Отпада и изискването гражданите да представят необходимата за документите снимка, тъй като ще бъдат заснемани в пунктовете за приемане на заявления. Смята се, че дигиталната снимка, пръстовия отпечатък и сканирания образ на ретината, които ще се съхраняват в е-паспортите и е-личните карти ще ги предпазят от фалшификация.

Компанията, която ще спечели търга за е-документите ще осигури технологията за производство, а личните данни ще се съхраняват от държавата на сървър поставен в защитен бункер.

 

Ласки на гарата закопаха Кузов, коментира „Стандарт"

Да вкараш депутат в затвора е по-трудно, отколкото да хванеш заек в полето. В това са убедени 90 на сто от българите. Традицията у нас също го потвърждава.

Софийският градски съд обаче прати Владимир Кузов за три години в затвора. Бившият член на "Атака", който сега е независим, бе признат за виновен по обвиненията в педофилия. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред апелативен съд. Ако в крайна сметка Кузов се озове зад решетките, той може да запее с рапъра Ванко 1. Все пак като сватбарски певец Владо Царицата може да се мери дори с Кондьо, който също посети затвора.

 

"Присъдата ми явно трябваше да стане преди доклада на Европейската комисия. Какво ще промени? Ще има един осъден депутат". Това бяха първите думи на Кузов след произнасянето на съда. Според депутата делото е манипулирано още в следствието, а свидетелски показания са били вадени от папките за процеса. Кузов бе признат за виновен за три от четирите сексуални акта, които е извършил с 13-годишния Николай Кирилов.

Пред журналисти той посочи, че експертизата е показала, че е хетеросексуален. "Аз съм първият доказано нормален народен представител. Не съм ходил в Подуяне. Вечер ходех да пея", категоричен бе той. В хода на процеса няколко хлапета разказаха как чичко с външността на Владо е подбирал жертвите си на подуенската гара. Там им предлагал секс срещу дребни суми и дори банички.

Според Кузов върху съда е оказван натиск.

"Когато ме осъдят на втора инстанция, ще напусна парламента. Сега няма да се срамувам да вляза в него", заяви още Кузов. Прокурорът по делото Иванка Трифонова обясни, че е доволна и присъдата е справедлива. Затова обвинението няма да протестира решението на съда.

Така дойде краят на проточилата се близо две години сага с тайните мераци на фолк певеца, който "Атака" вкара в парламента.

Скандалът избухна, след като прокуратурата огласи доклада за работата си през 2005 г. Именно там бяха открити данните за тогавашния депутат от "Атака". На 7 април 2006 г. главният прокурор Борис Велчев поиска свалянето на имунитета на 7 народни представители, сред които и Кузов. Целта бе да се образува досъдебно производство, повдигане на обвинение и даване на разрешение да продължи наказателно производство. Същия ден депутатът сам подаде декларация в парламента да му бъде свален имунитетът. На 24 август 2006 г. Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу него. Повдигнатите обвинения са по член 157 от Наказателния кодекс за педофилия. На депутата е наложена мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 1000 лева. Разпитани са 11 свидетели, назначени са две съдебни експертизи. Момчето, с което Кузов, според обвинението, е имал полов контакт, също дава показания.

На 3 ноември 2006 г. състав на СГС дава ход на наказателното дело. Съдебните заседания се гледат при закрити врати заради обсъждането на факти и обстоятелства от личния и интимен живот на свидетелите и обвиняемия. На съдебното заседание свидетелстват непълнолетният З. Г. (13 г.), който дава показания в присъствие на психолог, настойника си от детския дом, където се намира в момента и педагог. Детето моли по време на разпита подсъдимият Кузов да не бъде в обсега на полезрението му, защото се страхува от него. Съдът изслушва показанията и на други трима свидетели - също непълнолетни. Прокурорът по делото Иванка Трифонова отрича да има процесуални нарушения. Тя заявява, че разпознаването на Кузов, извършено на 28 май 2005 г. от две момчета, едно от които е пострадалият Николай Кирилов, е извършено съгласно изискванията на НПК.

На 8 януари 2007 г. момчето, подало жалба срещу независимия депутат Владимир Кузов за хомосексуални действия, казва в съда, че подписът на протокола за разпознаване не е негов. Всички разпитани непълнолетни свидетели отричат, че познават Кузов.

Журналистът Мартин Карбовски прави свое разследване, което установява, че върху свидетелите е оказан натиск да оттеглят показанията си.

На проведеното заседание по делото от 2 март 2007 г. обаче става ясно, че подписът под протокола за разпознаване е на Николай Кирилов - момчето, което е било обект на хомосексуални действия от страната на Владимир Кузов. Пред съда се явява и друг свидетел - Стефан, който потвърди, че е виждал депутата на гара "Подуене". Съдът не уважава молбата на Кузов за промяна за мярката му за неотклонение - парична гаранция от 1000 лв.

Ако се озове зад решетките, певецът народен избраник ще повтори съдбата на Цветелин Кънчев-Дон Цеци. Ромският тартор също бе действащ депутат, когато получи ефективна присъда.

 

България сколаса да осъди депутат преди евродоклада, саркастичен е и „Сега"

Макар Европейската комисия да настоява за дела и ефективни присъди за корупция срещу хора от висшите етажи на властта, засега България ще може да се похвали само с депутат, осъден за педофилия. Софийският градски съд даде вчера на независимия народен представител Владимир Кузов 3 години затвор за хомосексуални действия с малолетни.

В момента прокуратурата разследва още 11 депутати за злоупотреба със служебно положение и финансови разхищения. За последните 18 години има само един влязъл в затвора народен представител - Цветелин Кънчев.
Кузов ще трябва да излежи присъдата при първоначален общ режим. Той ще трябва да плати и 1618 лв. разноски по делото. Ако присъдата влезе в сила, тя ще бъде прочетена за порицание от трибуната на Народното събрание, където работи депутатът. Той бе член на парламентарната група на "Атака", но след като гръмна скандалът за педофилията, бе изключен.
"Когато ме осъдят на втора инстанция, ще напусна парламента. Сега не се срамувам да вляза там", заяви вчера Кузов. Декларацията му няма смисъл, тъй като по закон след ефективна присъда на втора инстанция той задължително трябва да влезе в затвора. Оттам може да обжалва наказанието си пред Върховния касационен съд.
"Европейското членство на България ще спечели от това, че ще има един осъден депутат. Присъдата ми явно трябваше да бъде готова преди доклада на Европейската комисия", опита се да иронизира ситуацията Кузов.
Производството по това дело е от 2005 г., но е спряно, след като той е избран за народен представител. В началото на 2006 г. делото бе възобновено.
Вчера депутатът бе признат за виновен по обвинението в извършване на хомосексуални действия с 13-годишния Николай Кирилов в периода 15 юни - 15 септември 2001 г.

 

Законът предвижда за това престъпление от 2 до 5 г. затвор, но прокуратурата поиска само 3. От посочените 4 случая съдът прие за доказани само три сексуални акта.
Съдия Пламен Дацов се мотивира, че основание за присъдата е възрастта на момчето, когато е извършено деянието. Според обвинителния акт действията на Кузов срещу малолетното момче не са били насилствени. Въпреки това възрастта на детето предполага полова незрялост и случилото с него може да доведе до увреждания.
По време на заседанията Николай се отметна от показанията си за разпознаване на Кузов и твърдеше, че никога не го е виждал. Назначената графологична експертиза обаче доказа, че момчето се е подписало под протокола за разпознаване.
Друг свидетел - Стефан Младенов, приятел на Николай, подкрепи обвинението, като заяви пред съда, че е виждал Кузов в района на гара Подуяне да предлага секс за пари на момчета. Според него това може да бъде потвърдено и от други свидетели.
"Аз съм първият нормален депутат", похвали се Кузов, според когото сексуално-психологичната и психична експертиза доказвала, че той е хетеросексуален. Той за пореден път отрече изобщо да се познава с Кирилов.
----------
Прецедент
Цветелин Кънчев стана първият осъден действащ депутат, когато през 2000 г. бе признат за виновен за изнудване и отвличане. Народният представител от Евролевицата и лидер на "Евророма" получи 6 години затвор. Той бе пуснат от затвора от съда през 2003 г. предсрочно за добро поведение. Така излежа малко повече от 3 години ефективно. А за оставащия му срок през 2005 г. бе помилван от вицепрезидента Ангел Марин.

 

Кабинетът се разбърза с добрите новини, отбелязва „Сега"

Докато шофьорите в столицата, Варна, Бургас и Пловдив се готвят да блокират градския транспорт 5 дни преди евроизборите, правителството се активизира и обеща куп придобивки за хората.

Оспорваното и дълго отлагано решение за вдигане на пенсиите от 1 юли с 10% ще бъде прието малко преди деня на евровота 20 май, съобщиха вчера леви депутати. Те получили това уверение от ръководството на БСП, защото след изборите няма да има нужния ефект върху електората. Правителството ще се опита да успокои страстите и в държавните, и в общинските фирми, които заплашват със стачки заради възможността отново да бъде приета наредба, замразяваща заплатите им. То ще разгледа документ, който ще разреши да се увеличават възнагражденията в печелившите фирми и ще наложи ограничения само за губещите предприятия. И за двете решения БСП има подкрепата на ДПС и НДСВ.

Вероятно ще бъде въведен и едногодишен гратисен период в закона, който забрани лекарствата да се продават на бройка. Това удари най-вече пенсионерите и бедните, които не могат да си позволят скъпите лекарства.

 

Би Би Си: Българските машинисти се облекчават през прозорците, пише „Новинар"

Британското радио BBC Radio 2 предизвика вчера гнева на българските железничари, като съобщи, че ходят по малка нужда през прозорците на локомотивите. Българските влакови машинисти имат проблеми с ходенето по малка нужда, защото в повечето локомотиви няма тоалетни, съобщи радиото, цитирано от сайта kafene.net, списван от бивши журналисти на BBC. Според британската медиа липсата на отходни места в локомотивите водела до често спиране на влаковете между гарите и до неспазване на разписанието, тъй като машинистите трябвало да търсят тоалетни. Много от тях обаче се облекчавали направо през прозорците.

Британското радио твърди, че българските власти са намерили решение на проблема, като са раздали на машинистите въртящи се столчета, за да могат да се облекчават през вратата, без да спират или да напускат работното си място. Подобна новина се появи миналата седмица по жълтите страници на българската преса след среща на лидера на КНСБ Желязко Христов с железничари в Пловдив, но мина незабелязано. Вчера обаче синдикатът на служителите в БДЖ изригна.

Профсъюзният лидер на българските локомотивни машинисти Йордан Манов заяви, че ще съди автора на излъчения материал по британското радио. Ще подам искова молба за обидата, закани се той. Текстът е написан подигравателно към труда ни и в по-голямата си част е откровена лъжа, възмутен беше Манов. "Нека му отговорят британските колеги, ватманите в трамваите и автобусите, шофьорите от градския транспорт как облекчават физиологичните си нужди. В никое от превозните средства на градския транспорт по света няма тоалетни. Такива няма и в локомотивите на влаковете", каза машинистът. Той обясни, че това за въртящото се столче са абсолютни лъжи и глупости. От 32 години съм машинист и заявявам, че когато имаме нужда ние, шофьорите, ватманите използваме тоалетните на гарите, спирките, бензиностанциите. А машинистите на мотрисните влакове, в които локомотивът не е отделен от останалата част, могат да ползват тоалетните в мотрисата и по време на движение на влака.

 

Осъдиха Владимир Кузов на три години зад решетките, пише „Дума"

Той се оправдава, че нямал време за блудство с деца. Софийският градски съд осъди вчера на три години затвор при общ режим независимият депутат Владимир Кузов. Той беше признат за виновен по обвинения в педофилия. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Депутатът ще трябва да заплати и 618 лв. разноски по делото. Кузов заяви, че присъдата била поръчка срещу него, но не посочи от кого идва тя. Той уточни, че за времето, в което е обвинен, че е вършил блудството от 7 до 19 ч., той е ходил на работа, след което е пеел в кафене и не е имал време да извърши престъплението.

Бившият депутат от "Атака" беше обвинен за извършване на хомосексуални действия с 13-годишния Николай Кирилов от 15 юни до 15 септември 2001 г. Присъдата за такова обвинение е от 1 до 5 го-дини зад решетките. Според обвинителния акт действията срещу малолетното момче не са били насилствени. Прокурорът пък изтъква, че детето е било полово незряло и случилото се с него може да доведе до увреждания.

Производството по делото започна през 2005 г. от Софийската районна прокуратура. Но след като Кузов бе избран за народен представител, бе прекратено.

 

 

Бетоновози пресрещат първите летовници, отбелязва „Дневник"

По черноморските курорти продължава да се строи, а пред обекти там са струпани толкова материали, че очевидно и това лято няма кой да спре предприемачите. Кранове стърчат навсякъде, бетоновозите си изливат, а ние се чудим къде да местим първите туристи, за да не се налага като миналата година да плащаме десетки хиляди евро неустойки, оплакват се хотелиери и туроператори. Напук на забраните, глобите, жандармерията и КПП-тата, камионите се промъкват по черни пътища. Това обрича на провал опитите на туристическия бранш да удължи максимално сезона, който заради топлото време започна с месец по-рано от обичайното.

 

Само преди два дни в Пловдив на първия конгрес на инвеститорите в туризма политици и предприемачи призоваха шумно да се сложи край на хаотичните инвестиции и масовото презастрояване по морските курорти, защото те само вредят на бранша. Не случайно почивката в първите месеци на българското Черноморие вече се асоциира със "строителния" туризъм, се коментираше в Пловдив.

 

Предприемачите бързат и да изпреварят новия закон за Черноморието, който трябва да бъде окончателно приет до края на май. Според него строежи в заварено положение и с издадени редовни разрешителни преди влизането на закона в сила ще бъдат довършени по старите правила. Неузаконените до момента на гласуването обекти ще трябва да бъдат премахнати, обясниха наскоро депутати.

 

"Слънчев бряг не прилича на летен курорт, а на строителна площадка. На много места се кърти, измазва, извозват се строителни материали, а камионите се движат по разровени улици", възмути се Калин Сутев, който е представител на един от големите германски туроператори за България - ИТС. На фона на тази неприветлива картина се разхождат вече първите чуждестранни туристи, които започнаха да пристигат от края на миналия месец, посочи Сутев. Багерите си стоят, бетоновозите си изливат, а ние се чудим къде да настаняваме туристите, за да няма оплаквания, каза още той.

 

Фрапиращ пример е строителен обект в непосредствена близост до хотел "Кубан" в Слънчев бряг, който е в начален стадий на изпълнение, посочват хотелиери от курорта. По думите им намерението на инвеститорите явно е да продължат работа по него въпреки строителните забрани и началото на сезона.

 

"Още на входа на Слънчев бряг се виждат два крана, а можете да си представите какво става в самия комплекс", заяви председателят на Съюза на собствениците в курорта Елена Иванова. Заради неспазването на заповедта на кмета на Несебър от началото на миналата седмица Слънчев бряг вече се охранява от жандармерия, съобщиха хотелиери. Иванова нарече пълен парадокс факта, че за да бъдат спирани тежките строителни машини в комплекса, се е наложило да бъдат вдигнати няколко контролно-пропускателни пункта. "Техниката, с която се работи в момента в курорта, е вкарана в комплекса преди оборудването на КПП-тата", обясни председателят на Съюза на собствениците.

 

По информация на туроператорите в Слънчев бряг има няколко зони на активно строителство - по пътя между курорта и Свети Влас, в "Елените", в част от източната зона на Слънчев бряг и малко по-масово в западната. Активна строителна дейност има и в района на "Кошарите". В курорта има сериозно присъствие на полиция жандармерия, а явно и глобите не са в състояние да спрат строителните дейности, казаха още от курорта.

 

Оплаквания от неспазване на заповедта да се спре строителството има и за другия голям курорт - Златни пясъци. По време на редовния си брифинг преди дни варненският кмет Кирил Йорданов настояваше, че на четирите пропускателни пункта на курорта е установен строг контрол от общината, районните кметства и полицията, за да не се допускат тежкотоварни камиони и бетоновози. Според заповедта на Йорданов от 1 май строителството в курортите Св. Константин и Златни пясъци трябваше да бъде напълно преустановено, а до 15 май по обектите могат да се извършват само довършителни дейности.

 

Прекратен е достъпът и от други места, откъдето може да се проникне в комплексите, уточни кметът на Варна. Няма такова нещо - бетоновозите продължават да влизат в курорта по черни пътища през гората, оплакаха се хотелиери. Според тях работниците по строежите дори не са чували за забраната за строителство и в комплекса все още се полага асфалт, редят се тротоари и се прави маркировка. Заради подобни сигнали в края на миналата седмица служители на отдела за строителен контрол в община Варна са започнали проверки за спазване на заповедта.

 

Председателят на Съюза на собствениците в комплекса Георги Щерев заяви, че "за разлика от други години сега положението в "Златни пясъци" изглежда овладяно". По думите му строи се в периферията на курорта, което не би могло да наруши нормалното започване на сезона. "Единственият строеж в централната част е този на сграда с ваканционни апартаменти до хотел "Адмирал", но той също е пред завършване", каза още Щерев.

 

От няколко години туроператорите аларамират за сериозните проблеми, които неспирните строежи създават на туристическия сезон. Всяка година през май и дори през юни недоволни туристи подават оплаквания заради шум, прах и неудобства, причинени от строителството. Освен в Златни пясъци и Слънчев бряг проблемът засяга и по-малките морски курорти. В активния летен сезон през август миналата година непосредствено до хотел "Блу вилидж Сиренити бей" в Царево (той е част от групата ТУИ) се строеше голям хотелски комплекс, около който непрекъснато се движеха тежки машини. Това беше причината "ТУИ Нордик" да плати над 100 хил. евро обезщетение на гости от скандинавските страни, настанени в хотела, обясни преди време представителят на ТУИ за България Валентин Йосифов.

 

В градовете също продължават проблемите. Кметът Кирил Йорданов се опитва за поредна година да спре строителството и във варненския кв. "Чайка". В сряда той обяви, че от понеделник налага строително ембарго до 15 октомври, но пак остави вратичка за "обекти, свързани с инфраструктурата, или вътрешни довършителни работи". Товаро-разтоварни дейности и работа в сградите щели да бъдат разрешени само от 8 до 10 сутринта и от 4 до 6 вечерта. Дори и да се спазва забраната, довършителните работи също могат да са шумни, реагираха веднага жители на квартала.

 

КЗК тръгва на лов за картели, акцентира „Дневник"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) затяга мерките срещу картелите. До една година и българският антимонополен орган ще може да направи първи реални крачки в основния метод за борба срещу забранените споразумения - претърсването. На практика при съмнения за картелиране експерти на комисията ще могат да влизат в офисите на компаниите и да изземват оттам необходимата им информация.

 

В сряда КЗК представи новата си "Forensic-лаборатория" с инсталирана специалната компютърна техника, позволяваща свалянето на информация от различни технически носители - харддискове, USB, дискети и др. Тя може да разкодира и преодолява защитени пароли, файлове, кодирани данни, програми за изтриване. Специалният софтуер пък ще изследва иззетата информация за евентуални доказателства за свързаност.

 

Председателят на комисията Петко Николов определи откриването на лабораторията като може би най-важното събитие в мандата на сегашните й членове. "Преди три години беше наивно да мислим, че ще намираме информация за картелиране без наличието на техника за това, но оттук нататък ставаме

 

изключително опасен за монополите орган

 

тъй като ще можем да откриваме и най-дълбоко скритата информация", поясни той.

 

Предстои да се обучат хора, които да боравят със специалната техника, както и да се прецизират законовите норми, регламентиращи претърсването. В момента се обучава ИТ експерт, който ще получи лиценз за работа с оборудването от неговите производители. В края на годината той ще започне обучението и на останалите от екипа на лабораторията.

 

Промените в Закона за защита на конкуренцията се очакват през есента. Те ще съдържат действащите в Европейския съюз антимонополни санкции - вместо максималните 300 хил. лв., които КЗК може да налага сега,

 

санкциите достигат до 10% от оборота на компаниите

 

Това най-малкото ще респектира компаниите, смятат в комисията по конкуренцията.

 

За да извърши сега претърсване, комисията трябва да получи разрешително от съда. Това би забавило значително акция в няколко офиса в страната, тъй като разрешителните се издават от окръжните съдилища. В КЗК обмислят пътища за промяна на процедурата, която да ускори процеса.

 

От антимонополния орган потвърдиха, че в момента работят по

 

два случая на картелиране във фармацевтичния сектор

 

Единият е вследствие на самосезиране, а другият е по жалба на компания. Повече информация не беше предоставена. Според в. "Капитал" казусите са свързани с дистрибуцията на лекарства, като единият се отнася за "Хигия" (част от групата "Актавис"), която КЗК ще проверява за забранени споразумения с аптеки, а обект на на втория са "Търговска лига", "Стинг" и "Санита трейдинг", при които комисията ще установява има ли злоупотреба с господстващо положение.

 

Картелите са сред най-трудно доказуемите антимонополни казуси. През последната година КЗК е получила ноу-хау от сродните органи в Германия и Унгария. Органът в Германия, който е сред най-активните в Европа, се е подготвял шест години за разследванията чрез претърсване.

 

Най-опитни при разкриването на картели са експертите в САЩ. Разкриването на един от най-известните случаи (виж карето) става благодарение на програма за предоставяне на имунитет, която при Европейската комисия е

 

освобождаване от санкции (Leniency policy)

 

Според нея компания, която съобщи за картел и сама предостави информация за наличието му, не подлежи на глоба. Ако пък вече заподозряна компания помогне за разследването, глобата й може да се намали до 50%, поясниха от КЗК.

 

Повечето разкрити картели в ЕС през последните години са именно чрез признание на негов член. Последните нашумели случаи са с бирения картел в Холандия между "Хайнекен", "Гролш" и международната група "Инбев", глобени общо с 273 млн. евро. През февруари пък ЕК наложи рекордна глоба от 1.3 млрд. долара на пет производителя на асансьори - германската "Тисен Круп", "Отис", финландската "Коне", швейцарската "Шиндлер" и "Мицубиши електрик".

 

Сред най-известните международни картели в света е Лизиновият картел (Lysine cartel), разкрит през 90-те години от американските антимонополни и федерални служби. Той е обхващал разпределението на пазарите в Америка, Европа и Азия чрез фиксирани квоти за продажба и цени на хранителната добавка лизин. В забранените споразумения са участвали трима от висшия мениджмънт на американската компания Archer Daniels Midland (ADM) и представители на четири техни конкурента от Азия и Европа.

 

Чрез скрита видеокамера са заснети шест техни срещи в периода между 1993 и 1995 г., на които се договарят продажбите и цените, включително шегите, че на преговорната маса липсват само хората на американските федерални и антимонополни служби. На ADM са наложени санкции за 100 млн. долара, мениджърите й са глобени персонално с по 350 хил. долара и са осъдени на затвор от 24 до 30 месеца, тъй като американското законодателство криминализира картелирането.