Петъчните вестници проследяват посещението на президента Плевнелиев в Турция.

„Турция е добър съсед и стратегически партньор за България. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред „Фокус".
"Турската икономика се развива изключително динамично в последното десетилетие. Това е един бързо растящ пазар, където българските стоки, услуги могат да намерят своята реализация", заяви държавният глава. По думите му, когато говорим за икономическите трудности от гледна точка на проблемите, които имаме с някои пазари и колко е важно да диверсифицираме и да подкрепим усилията на българската икономика и предприемачи, за да могат да продават своите продукти в различни държави и региони, трябва да си даваме сметка, че Турция не е просто само един огромен пазар и бързо развиваща се икономика, а е и разпределителен център за търговия, инвестиции в една много широка част от нашия регион и по света.
"Именно затова аз съзнателно и заедно с подкрепата на българската външна политика и на не едно българско правителство се опитваме да надградим българо-турските отношения. Да изграждаме нови инфраструктурни проекти - например магистрала „Марица", планираме и свръхскоростен влак, който да свърже Пловдив и Истанбул. За това нещо вече част от елементите са в строеж", каза още Росен Плевнелиев..." - в. „24 часа".

"Виждаме новия тунел, който беше построен под Босфора с визия и огромни инвестиции и искаме да може свръхбързият влак да стигне и до България. Това ще позиционира България и като център за една много по-широка търговия между Европа, Турция, Близкия изток и Азия като цяло. Искаме също така да видим повече турски инвестиции в България и повече български инвестиции в Турция", допълни държавният глава. Той каза още, че заедно с министър-председателят и президентът на Турция са си поставили много амбициозни цели, за да може да се удвои стокооборота в следващите няколко години ,тъй като това е изцяло в интерес на българската икономика и ще създаде работни места и икономическа перспектива..." - в. „Труд".

Всекидневниците отново отделят място на скандала с оттеглянето на "Визия 2020: България в НАТО" по искане на премиера, заради това, че в нея Русия е посочена като една от заплахите за националната ни  сигурност.

„Тук не става дума за фили и фоби. Става дума за българския национален интерес. А той е да се държим като достоен съюзник. Усилията ни са съсредоточени към това България да има какво да каже на срещата на върха на НАТО..." - коментира мистърът на отбраната Велизар Шаламанов пред "24 часа".

„Според Шаламанов става дума за експертен документ, за върху който са работили хора не само от Министерството на отбраната, а са били взети и становищата на всички специални служби и външно министерство.
Той подчертава, че в документа елементът за Русия съвсем не е централен. "В него има много по-важни неща, от които зависи бъдещето на българските въоръжени сили и опазването на нашия въздушен, сухопътен и морски суверенитет", пояснява Велизар Шаламанов...
Военният министър казва, че в резултат на увеличената военната активност в Черно море 3-4 пъти са нараснали случаите на полети на руски самолети в близост до нашата граница. Попитан дали може да се стигне дотам, че друга страна да пази въздушното ни пространство, Шаламанов казва, че този въпрос никога не е стоял, но бавенето на решението за покупката на нови бойни самолети е притеснително..." - в. „Дневник".

„След 25 години помайване, усукване и забележителни аргументи за братски чувства министърът на отбраната Велизар Шаламанов каза по простичък и ясен начин очевидното. Русия е заплаха за националната сигурност на България. Точка.
Независимо в какъв документ участва тази оценка, независимо в каква терминология е артикулирана тя пряко казва това. Фразата има ненадминато значение, защото е изразена в официален държавен документ, документът засяга военностратегическо планиране и, това е особено важно, зад нея стои не друг, а министърът на отбраната...
Вместо тази натрапваща се от десетилетия характеристика на "фактора Русия" ние чуваме кичовите фрази на лица като Румен Гечев (по БНР преди десетина дни), че знаете ли, в България хората са русофили. В НАТО, където постоянно работи Велизар Шаламанов, не познават думата "русофили". И никога няма да проумеят значението й. За тях Русия означава десетилетни опити да се опитоми руската агресия в безплодни партньорства. Означава днес анексията на Крим, която разклати целия следвоенен консенсус за международен ред. Означава скрита, а от вчера открита военна намеса в Украйна. Означава рискове и заплахи.
И няма нищо по-естествено България, която е член на НАТО и ЕС, да повтори тази оценка. Няма нищо по-уместно от това да се мисли за надвисналия над страната риск от действията на Путин, за когото Меркел каза, че "живее в друг свят"...
Но не така мисли злополучният премиер Георги Близнашки. Неговата реакция в стилистиката на Първанов/Сидеров сериозно се разминава и с тази на президента, който го е назначил. Според него "не може от една конфликтна ситуация да се правят дългосрочни изводи и заключения за националната сигурност". Оставаме настрана неграмотната конюнкция "изводи и заключения"...
Замазването на оценката за "фактора Русия" от страна на Близнашки и доближаването до Сидеров/Първанов е диагноза за този премиер и степента, в която той се е отклонил от стила на собственото си правителство..." - казва в коментар за „Дневник" Стефан Попов - изпълнителен директор на неправителствената организация "РискМонитор".

Друга тема с продължение от петъчните  вестници е сагата с КТБ.

„Всички обвинени за източването на КТБ окончателно са вън от ареста
Софийският апелативен съд (САС) освободи днес и последните обвиняеми по делото за присвояване на 206 млн. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ), които бяха в ареста. Главната счетоводителка на банката Мария Димова и заместничката Борислава Тренева вече са на свобода срещу гаранции от по 3000 лв. Така всички обвинени за източването на 206 млн. лв. от банката, вече са окончателно на свобода.
Апелативните съдии обаче не се съгласиха с изводите на долната инстанция, че е разколебано обоснованото предположение, че двете обвиняеми са участвали в присвояването на милионите. По тази причина САС не потвърди наложените от градския съд най-леки мерки за неотклонение "подписка", а пусна двете дами под гаранция." - в. „Сега".

„Костов: Не изхвърляйте бебето с мръсната вода
Банковата ни система е в много сериозна критична ситуация. БНБ не е в състояние да я овладее и чака следващия парламент и следващото правителство, защото няма инструменти.
КТБ може да отвори врати на 15 октомври, но за това е необходимо да бъдат предприети мерки. КТБ няма отрицателна капиталова адекватност към момента и в предстоящия доклад през септември пак няма да има. Няма да се вижда дупка - такава, каквато всички се взират да видят. Това означава, че тя може да бъде лесно рекапитализирана с увеличение на капитала. С екипа, с който анализирахме рисковете от специалния надзор на КТБ и ТБ "Виктория", имаме план за оздравяване на тази банкова група. И знаем как може да се възстанови ликвидният баланс, така че банката да посрещне натиска на клиентите си и да отвори на 15 октомври. Няма дупка от 5 млрд. лв. в КТБ. Ако прокуратурата иска или определени кръгове искат да обвинят определени лица за това, че са нанесли щети, фалирайки банката, това означава да изхвърлят бебето заедно с мръсната вода. Ще назова персонално имената на виновниците, ако рисковете, за които предупреждавам, се случат.
Има два плана за спасяването на КТБ. Ако е вярно, че са дошли инвеститори от Виена, които са заявили готовност да участват във възстановяване на банката с 1 млрд. евро, това значи, че още сега трябва да се преговаря с Виенския фонд и да се договорят нещата банката да действа без участие на правителството и на БНБ. Другата възможност за спасяването на КТБ е, ако тези хора се откажат, тогава държавата и БНБ да спасят КТБ и ТБ "Виктория" с много по-малко пари от тези 3.7 млрд. лв., които ще дадат за ликвидация на банката.
Ако не знаят решението, трябва да питат този, който знае..." - в. „Стандарт".

„Въпросът кой има пари в КТБ е болшевишки и полпотовски. Той иска да изкара виновни хората, които са вложили парите си в банката. Казва им се едва ли не, че няма държава и трябва да се оправят сами. Хората, които са вложили парите си, ще бъдат ограбени. С тях трябва да се говори състрадателно и с разбиране, каза в емоционално интервю по Би Ти Ви бившият премиер Иван Костов.
Според него, за да се стигне дотук, вина имат БНБ, ДАНС, прокуратурата и други институции, но изрази мнение, че КТБ е е оздравима и спасима. "Екипът, с който анализирахме рисковете, имаме решение и план за оздравяване на банковата група КТБ и "Виктория". Знаем как може да се въстанови ликвидният баланс и да отвори врати на 15 октомври", каза още Костов...
Иван Костов предупреди, че за страната предстоят тежки дни между 27 ноември и 20 декември, без да даде подробности защо. "Точно преди Коледа ще бъде тежък момент за всички тези, които си мислят, че пуснатата по улея шейна ще стигне до финала. Ама няма да стигне, точно тогава ще изхвърчи", посочи той.
В отговор на въпрос Костов каза, че за момента не може да се каже кой ще управлява страната след изборите. Според него новите депутати трябва веднага да изберат нов управител на БНБ и да актуализират бюджета за тази година, да направят бюджет за следващата година на реална основа..." - в. „Дневник"-

Предсрочните парламентарни избори също са сред актуалните теми на всекидневниците.

„Участниците в изборния борд се заканиха да работят по максимално широк кръг от теми, засягащи изборния процес.
Сред основните задачи на новосъздадения граждански борд за свободни и прозрачни избори към служебното правителство ще бъде да измени методиката за определяне на изборните резултати, научи "Сега". Поправката влезе в дневния ред на новата структура, след като на първото й заседание в сряда бившият член на ЦИК проф. Михаил Константинов обяви, че системата за изчисляване на мандатите е сгрешена. От ЦИК реагираха предпазливо и призоваха първо да се изчака и да се провери как работи методиката, преди да се създава паника.
"При определени разпределения на гласовете по избирателни райони публикуваната методика не работи. Това се случва в 1/5 или 1/4 от случаите", обясни Михаил Константинов.
От думите му стана ясно, че дефектът не води до изкривявания в национален мащаб, но може да измени разпределението на мандатите по райони и кандидат с повече гласове да не влезе за сметка на друг с по-малко. Според него изборният борд трябва да помогне на ЦИК по казуса, тъй като самата методика е част от изборния кодекс. Затова и не може да се изменя от административен орган.
Този проблем се прояви особено отчетливо на парламентарни избори през 2013 г., на които ДПС изненадващо спечели 3 мандата в София при нищожен резултат под 2%, колкото бяха и мандатите й в Кърджали, където движението получи 60% от гласовете.
Пред "Сега" временният председател на гражданския борд проф. Емилия Друмева заяви, че проблемът е известен отдавна и очаква ЦИК да приеме няколко решения за справянето с него..." - в. „Сега".

„Девет инициативни комитета са регистрирани в РИК от общо десет, съобщиха от ЦИК, цитирани от БГНЕС.
В Благоевград регистрираният Инициативен комитет (ИК) е издигнал Никола Николов Вапцаров за независим кандидат. Издигнатите кандидати от Бургас са двама - небезизвестният Октай Енимехмедов, нападнал почетния председател на ДПС Ахмед Доган с газов пистолет, и Андреан Георгиев.
Веска Волева е посочена като независим кандидат от регистрирания ИК в 24 МИР-София. От 25 МИР-София независимите кандидати, които ще се включат в предизборната битка са двама - Симеон Генов и Денис Николов. Благо Джиев е независимият от София-област.
Безпартийните кандидати от Хасково също са двама - Станислав Иванов и Господин Тонев.
Единственият отказ от страна на РИК да регистрира независим кандидат е за Владислав Стаматов от Пловдив-град..." в. „Труд".

„Макар предизборната кампания да не е започнала официално, ударите под кръста започнаха. Само преди ден "Зелените" обвиниха Реформаторския блок, че определя водачите на листи срещу пари. Оттам отрекоха. Дебатът обаче най-вероятно ще е емблематичен и за тона на останалата кампания. Не чакайте сблъсък на програми и идеи, а компромати, предупредиха вече повечето анализатори.
130 хил. лв. е мизата за коалиционно явяване на изборите, която са им поискали от Реформаторския блок. Това твърдят "Зелените". Според еколозите половината от сумата е за общата кампания на блока, а останалата част била за двама еколози на избираеми места в листите. Срещу това обаче "Зелените" ще получат и 1.75% от бъдещата субсидия на коалицията в парламента.
"Категорично отказваме да приемем за нормално обвързването на места в листите за народни представители с осигуряването на финансови ресурси от кандидатите. Търговията с места в Народното събрание противоречи на желанието на гражданите за налагане на прозрачност в политиката и управлението", заявиха още "Зелените". Реформаторите не отрекоха да е имало финансови преговори, но според тях те са в реда на нещата..." - в. „Стандарт".

Вестниците съобщават и за предотвратяването на тежък железопътен инцидент.

„Тежък жп инцидент е избегнат днес благодарение на бдителни машинисти, научи „24 часа".
Експресът София - Бургас теоретично е можел да срещне друг влак и да се стигне до тежък инцидент. Причината е, че служителка на гарата в Нова Загора, т.н. постова стрелка, не сменила сигнала на светофара. Жената правилно преместила стрелките на влака на завой, но светлината на сигнализацията показвала, че той трябвало да продължи направо.
Това усъмнило машинистите и те не подкарали влака в грешната посока. Разминаването дошло, защото заради рехабилитация на жп линията при Нова Загора е изключена автоматичната сигнализация и се работи на ръчен режим, обясниха експерти..." - в. „24 часа".

„Шефът на НК „Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев заяви, че моментално е разпоредил проверка на случая. Наказани са постовата срелочничка и други служители. Заради проблема влакът е бил спрян за 70 минути в Нова Загора, докато на служителките на гарата се издаде акт за произшествието..." - в. „Труд".