„24 часа"

110 лв. е най-скъпата сянка на плажа

Достъпът до ивицата на "Веселие" откъм пътя е ограничен и от метални мрежи и табела "Зло куче". Така въпреки забраната за частни плажове у нас такива реално вече има.

110 лв. струва най-скъпата сянка по Българското Черноморие. Невероятната сума ще дадете, ако искате да плажувате на мястото на бившия къмпинг "Веселие" между Созопол и Дюни. На табела "Забранено за нудисти!" стоят стряскащите цени от 50 лв. за чадър и 30 лв. за шезлонг. Под всяка сянка са сложени по 2 шезлонга и така за комплекта трябва да се бръкнете с повече от стотачка.

Целта на високата тарифа за сянката не е да се печели от приходящи туристи, а да се осигури спокойствие за гостите на комплекса на плажа, в който повечето апартаменти са купени от руснаци, обясниха летовници. Така реално се прави законен частен плаж.

Нарушение е, ако се спре свободният достъп със заграждения на плажа, а в случая самата цена гони случайните летовници. Районът е обграден и с малки палми в саксии. "Нахалниците", които се опитват да заобиколят сложените телени мрежи между плажа и шосето, се отказват и от стряскаща табела "Внимание! Зло куче". Така въпреки забраната за частни плажове у нас реално се оказва, че такива вече има.

Туристите този сезон се оплакват не от презастрояването, а най-вече от скъпите чадъри и шезлонги, каза и шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Затова той ще предложи част от туристическата такса, събирана от общините, да отива целево към концесионерите на плажната ивица.

С нея те да осигурят безплатни чадъри и шезлонги или да намалят цените им, иска Рагин. Предложението ще бъде гласувано на управителен съвет на браншовиците през септември и ще бъде внесено в министерството на икономиката.

„24 часа"

Лили: Не съм търсила ходатайство от Борисов за данъците, ще платя

«Никога не бих си позволила да искам ходатайство от когото и да било, за да урежда моите данъчни въпроси. Не съм търсила министри, нито премиера Борисов заради течащата данъчна ревизия. Смятам това за нередно. Ще платя, каквото определят от НАП», каза Лили Иванова на среща с изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов, съобщиха от приходната агенция.

«Грешките, които са допуснати не са умишлени и се дължат на некомпетентност на бившия ми счетоводител», допълни още естрадната прима.

На срещата вчера следобед двамата са обсъдили течащата ревизия, констатациите на екипа на НАП до момента и предстоящите действия, които ще предприемат ревизорите. Станало е ясно, че към момента производството е спряно, защото се чака отговор от френската данъчна администрация за доходи, получени от певицата при участието й в парижката зала «Олимпия».

„Труд"

Съвет ще управлява българския език

Специален съвет за българския език към Министерския съвет да се занимава с чистотата на книжовната реч и да изготвя и публикува в "Държавен вестник" правилата - граматика, правопис, замяна на думи с равностойни в българския език. Това е една от идеите в новия законопроект за българския език, внесен в парламента от председателя на образователната комисия Огнян Стоичков от "Атака" и колегата му Станислав Станилов. Директор на съвета ще е председателят на Института по български език към БАН, а членове - трима учени от института, трима преподаватели от висшите училища и трима учители.

В законопроекта се регламентира кога и къде книжовната норма е задължителна, а при неспазването й може да има глоби. Те ще се налагат от министъра на образованието, който ще следи и за изпълнението на закона.

Стоичков обясни, че проектът обединява всичките 114 нормативни акта, в които има предписания за употребата на книжовната норма. Проектът задължава ползването на книжовен български в училища и детски градини, но остава правото за изучаване на майчин език.

„Труд"

Полицаят, разкрил даренията за МВР, напусна под натиск

Полицаят от дирекция "Престъпления по пътищата" Константин Иванов, който осветли практиката автомобилите на фирми, които правят дарения на МВР, да не се спират за нарушения по пътя, е бил принуден да напусне системата след 20 години в нея, съобщи самият той пред Би Ти Ви.

Той допълни, че е бил подложен на натиск и е трябвало да напусне работата си, защото срещу него са започнали дисциплинарни производства.

„Производствата срещу мен са 5, а бях наказан с порицание само за едно нарушение - за това, че не са ме намерили на автомагистрала "Люлин", а всъщност не са ме търсили. Направиха ми и една проверка през юни , че в 13:30 не са ми били чисти обувките", разказва бившият полицай.

„Стандарт"

Мисия чисто море

Нови пречиствателни станции по морето започва да строи кабинетът "Борисов". Първата стъпка е Слънчев бряг. Пратил съм Росен Плевнелиев и Симеон Дянков, за да проверят на място ситуацията, съобщи в интервю за "Стандарт" премиерът Бойко Борисов. В момента отпадните води на курорта се поемат от пречиствателната станция в Равда. Тя обаче няма капацитет за това и трябва да се разшири. Пречка за строежа е свинарник. Реститут си е върнал терена и гледа прасета в него. Сега трябва да откупим свинарника, за да можем да разширим пречиствателната станция, обясни Борисов. И се възмути: "Как е възможно за 20 години да бетонират цялото Черноморие, а да няма пречиствателни станции". Премиерът е възложил на Дянков и Плевнелиев да направят разчети за нови станции по цялото Черноморие.

 

„Стандарт"

Откриха двореца на Константин

Дворецът на император Константин може да влезе в метростанцията до Ларгото. Археолозите все още правят проучвателни разкопки. Налице обаче са всички шансове, точно под площада около църквата "Света Неделя" да се намират най-ценните доказателства, че на това място е бил палатът на първия християнски император.

Министърът на културата Вежди Рашидов и столичната кметица Йорданка Фандъкова представиха вчера последните открития на археолозите. Уникална жилищна сграда и църква от IV век са последната сензация, излязла от недрата на София. Добре запазената сграда е принадлежала на знатен гражданин на Сердика, обясни археологът от БАН Марио Иванов. В постройката има баня, двор и пекарна. Най-ценното откритие обаче е 30 кв. м мозайка. Такава площ, запазена с всички орнаменти, се открива много рядко, досега се намираха само отделни части, коментираха експерти. Освен геометричните фигури в мозайката е запазен и герб - радиално разположени сегменти от кръг, около които е оформен стилизиран венец. Освен добре запазена сграда археолозите откриха и останки от съдове и други предмети на бита на древните софиянци.

Легендата говори, че южно от разкопките под Партийния дом има цял римски басейн, който е бил открит при строителството му и все още е заровен под сградата. Има и сведения, че още много древни руини лежат под Министерския съвет и Президентството.

Император Константин често е употребявал израза "Сердика е моят Рим". Построяването на най-старата църква в града "Св. София" едва ли е станало без неговото одобрение и подкрепа. Той дори искал да премести столицата на Източната римска империята от Рим в Сердика, но по-късно избира стратегическото положение на Византион.

 

„Монитор"

Данъчните замразяват 60 000 заплати

Заплатите на над 60 000 души се очаква да бъдат замразени до края на годината, сочат прогнозите на Националната агенция за  приходите, научи „Монитор". Повече от 5000 длъжници месечно се оказват с блокирани доходи и имущество заради неплатени налози, осигуровки, глоби и актове от държавни и общински институции. В сумата на дълговете се включват не само стари глоби от КАТ, бившите ХЕИ, съдилища и други държавни институции. От тези длъжници годишно в хазната постъпват около 12 млн. лева.

Преди няколко седмици НАП започна масирани акции за събиране на стари задължения. Данъчните изготвиха списъци с имената на всички физически лица и фирми, които са натрупали дългове в големи размери. По критериите за такива се смятат над 5000 лв. за гражданите, а за фирмите - 10 000 лв.

 

„Монитор"

Кадиев с фалстарт за вота

Кандидатът за столичен кмет от БСП Георги Кадиев стартира още вчера предизборната си кампания въпреки законово постановената начална дата 23 септември. Само за ден той погази Изборния закон и вътрешните правила на общината, като даде пресконференция за предизборната си програма.

Вчера, 40 дни преди официалното начало на агитацията, червеният общинар представи приоритетите, с които смята да се бори за стола на Йорданка Фандъкова. Действията на съветника са извън закона, тъй като в Изборния кодекс е записано, че срокът на кампанията е 30 дни - т.е. началото й е на 23 септември, а дотогава тече регистрацията на партиите за вота, коментираха неофициално от Централната избирателна комисия.

 

„Монитор"

Хилядарка за прехвърляне в Софийския

Около 1000 лв. струва прехвърлянето на студент в Софийския университет „Св. Климент Охридски" от висше учебно заведение в провинцията. Това сочат правилата за приемане на студенти в най-стария университет за предстоящата учебна година. Точно 1109 лв. излиза прехвърлянето в най-желаната специалност - право. До 1600 лв. достига таксата за влизане в редиците на престижните курсове по информатика, показа проверка на „Монитор" в регистрите за такси на Алма матер.

Дори и да не са успели да преборят конкуренцията на трудните кандидат-студентски изпити по история и литература за Юридическия факултет, всеки студент по право от друг ВУЗ може да се прехвърли в по-елитната специалност в София от втория опит след завършен 1 или 2 курс в провинцията. Молби за прехвърляния администрацията на СУ ще приема от 22 до 26 август, съобщиха от университета.

 

„Дневник"

След бума на СРС-та: Официалното подслушване намалява

Два пъти е намаляло подслушването и следенето тази година, отчете прокуратурата. Официалните искания на обвинителите за използване на специални разузнавателни средства (СРС) са паднали от 7198 за първите шест месеца на миналата година до 3345 за същия период на тази.

Зад тези числа обаче стои по-малък спад на броя на реално подслушваните и следените граждани. Тайни способи са били приложени спрямо 1959 души в цялата страна, което е с 545 по-малко спрямо година по-рано.

Това намаление е значително и идва след година на истински пик в използването на СРС, довело до скандали и критики от Европейската комисия, ООН и правозащитници. Масовото подслушване накара главния прокурор Борис Велчев да въведе регистър, в който да се записва кой прокурор колко искания е направил и така да дисциплинира подчинените си.

„Сега"

Държавният резерв от горива се оказа съмнително малък

Въпреки платените десетки милиони левове през последните 4 години за осигуряване на задължителни запаси от нефт и нефтопродукти резервът от горива се оказва недостатъчен. Към края на 2010 г. държавата отчита запаси, достатъчни да покрият средното потребление за 20 дни при заложен по закон минимум от 30 дни. Проверка на "Сега" показа, че част от количествата, закупени след 2007 г., се губят и това не може да се обясни с поддържания резерв от горива за военновременни цели, който се пази в тайна.

Единственият вид гориво, при който изискването за минимални запаси е изпълнено, е бензинът. Към средата на 2011 г. осигурените от държавата количества са достатъчни да покрият потребление за 31 дни. При дизела запасите стигат само за 21 дни, а за да осигури недостига от 9 дни, държавата следва да закупи допълнително около 42 000 тона. Запасите от керосин са още по-малки - за 18 дни, недостигът възлиза на около 2400 тона. Миналата седмица правителството освободи 1800 тона керосин, достатъчни за около 10 дни, и взе решение за отпускане при необходимост на количества за още 10 дни. Това би изчерпало напълно наличните запаси на държавния резерв. Запаси от мазут пък изобщо няма.

„Дума"

Уволниха полицая, казал за даренията в МВР

Полицаят, разкрил чадъра над фирми, дарители на МВР, бе принуден да напусне работа. Константин Иванов бе човекът, който пръв проговори за това, че автомобили на определени фирми избягват проверки от КАТ, защото са в специален списък на дарители на министерството. След скандалния репортаж по БиТиВи са били образувани 5 дисциплинарни проверки срещу Константин Иванов.

Проверката протекла в събирането на 150 полицаи, които били накарани да напишат какво знаят по изнесената информация. Само Константин Иванов и още един полицай потвърдили и разказали детайлите. Колегите му мълчали. След натиск от началството той е бил принуден да напусне системата след 20 години работа в МВР.

Часове след като изтече новината за уволнението на Иванов, в интернет вече се появи група в негова подкрепа. "Да защитим доблестния полицай от българското МВР" е мотото на група във фейсбук, събрала няколкостотин членове за броени часове.

В края на май 2011 г. стана известно, че МВР е събрало от частни дарители над 6,5 млн. лв. за три месеца. Оказа се, че сред дарителите са и разследвани лица. В техническата част на последния доклад на ЕК тази практика беше критикувана.