Разкрития.

Стандарт":

Голямата лъжа на Станишев

Лъсна най-голямата лъжа на Станишев. Бившият премиер и министрите му са били наясно, че завещават продънена хазна, но нагло са скрили. Това става ясно от стенограма на две от последните заседания на стария кабинет. Месец преди да сдаде властта, правителството на Станишев е премълчало, че бюджетът вече е на червено, сочат документите, с които "Стандарт" разполага.

 

Промени.

„Новинар":

Закриват държавните агенции

Всички държавни агенции ще бъдат закрити. Те ще станат или дирекции към министерствата, или изпълнителни агенции. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков в понеделник пред бТВ. По този начин ще е ясно кой отговаря за изпълнението на задачите им, обясни той.

 

Контрол над строежа на магистралите.

„Новинар":

Работна група се заема със строежа на магистралите

Премиерът Бойко Борисов сформира междуведомствена работна група, която ще се заеме с автомагистралите „Тракия", „Марица" и „Люлин", съобщиха от правителствената информационна служба в понеделник. Целта е да се осигури координация при започването на процедурите, необходими за стартиране на строителството по трите обекта.

 

НЕК с нов шеф.

„Стандарт":

Георги Миков е новият бос на НЕК

Георги Миков е новият изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК). Преди това той беше член на Управителния съвет на ЧЕЗ. Миков беше избран вчера на първото заседание на новия Съвет на директорите (СД) на компанията, който беше назначен в края на миналата седмица, съобщиха от пресцентъра БЕХ. За председател на СД беше избран зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов. Третият новоназначен в ръководството на НЕК Михаил Андонов остава член на СД.

 

Имидж.

 „Дума":

Заложните къщи чистят името си

Асоциацията на заложните къщи поиска да се промени частта от наредбата, регламентираща тяхната дейност, отнасяща се до търговията със злато. Този член от нея не им дава право да се приема за залог немаркиран благороден метал, което според председателя й Вангел Вангелов насочвало клиентите им към лихвари и мошеници. Получава се затворен кръг - изискването за щемпел е въведено през 2000 г. като изискване на Валутния закон. Така накити отпреди този период или произведени от златари след претопяване, не могат да влизат в заложните къщи. Това е причината от бранша да искат промяна на този член от Наредбата за дейността на заложните къщи, за което са подали жалба към Върховния административен съд.