24 часа

Крумово става център на ЕС за военни пилоти

Авиобаза Крумово край Пловдив става център за обучение на пилоти и техници за военно-транспортната авиация на ЕС, съобщиха от щаба на ВВС.

В бъдещия център ще се обучават летци и техници от страните-членки на съюза. В основата на инструкторския състав ще бъдат включени най-опитните кадри на военно-транспортната ни авиация, както и чужденци.

 

24 часа

Стойнев: БЕХ ще наддава за "Химко"

Новосъздадената инвестиционна компания, която е дъщерна на БЕХ, ще участва във втория търг за покупката на "Химко Враца". Това стана ясно в парламента от отговор на министъра на икономиката Драгомир Стойнев на въпрос на депутата от "Атака" Венцислав Лаков.

"Не е задължително само държавата да налее средства, има инвеститорски интерес. 80-90% от парите ще се върнат - в НЕК, НАП, а хората ще си получат заплатите", заяви министърът.

Труд

Двайсетолевка измести картата за трамвая

Двайсетолевката измести абонаментната карта за градския транспорт в София, показа проверка на "Труд".

Все повече столичани предпочитат, вместо да си купуват едномесечна карта за цялата градска мрежа на стойност 50 лева, да се качват в трамвая със заделена банкнота от 20 лева. Така, в случай че ги хване контрола, ще платят с нея картата за нередовен пътник.

 

Труд

Станишев лично агитира избиратели

"Евроизборите на 25 май няма да са обичайни. Ще се решава дали Европа да стане социална, или да запази статуквото от последните 10 г., когато десните доминираха и обслужваха интересите на големия капитал. За България е важно ГЕРБ да не спечелят тези избори. В икономиката има съживяване, но бизнесът още го е страх. Гласувайте, за да няма повече обратни завои."

 

Стандарт

40% от българите на СПА за Великден

Близо половината от българите се стягат да посрещнат Великден извън дома. 40% от нашенците ще пътуват нанякъде през 4-ите почивни дни покрай Възкресение Христово. Това обяви пред БГНЕС зам.-шефът на Българската туристическа камара Йоанна Дочевска. Тя е категорична, че българите предпочитат да разпускат по СПА хотелите и комплексите за Великден. Сред най-желаните дестинации се нареждат Велинград, Хисар, Добринище и Сандански. Уикенд за двама в СПА хотел може да бъде на цена от 150 лв., а може да стигне и до 400-500 лв. Записванията за почивка за великденските празници започнаха и почти приключват, тъй като повечето свободни места са изчерпани, обяви още Дочевска. По думите й обаче не е невъзможно да се уредим с почивка за празника и в последния момент. Малцина са желаещите да посрещнат великденските празници по морето. Хората предпочитат да се поглезят в планините.

Стандарт

Костадинов: Няма прегръдка ДПС - ГЕРБ

Възможност за политическа прегръдка между ДПС и ГЕРБ няма. Това заяви зам.-шефът на парламентарната група на движението Камен Костадинов. "Двете партии са на различни плоскости", каза той пред бТВ. Според него те имат общи виждания по някои теми, но като цяло са на противоположни полюси. Костадинов определи кафето между Лютви Местан и Бойко Борисов като "знак за нормалност". По думите му е по-добре разговорът между двамата да е пред хората, а не скрит - какъвто бил случаят при срещата на бившия премиер с президента Георги Първанов и ексвътрешния министър Румен Петков в Банкя.

 

Монитор

Плъзна нова измама „Спешно е, обади се"

Нов вид измама с SMS на кирилица „Спешно е. Обади ми се..." се разпространява през последните няколко седмици. Това предупредиха вчера от националната полиция. В последните дни жалбите срещу такива съобщения се увеличили.

Схемата е добре позната, но малко модифицирана. На телефона си човек получава съобщение, почти винаги на български с текст "Спешно е. Обади ми се...". Посочен е и телефон за връзка. При проверка на кода се установява, че е на чужда държава - Италия, Украйна, Нигерия, Конго и др. От полицията  съветват хората да не отговарят на подобен тип съобщения, тъй като пращането на SMS или опит номерът да бъде избран, дори без да се провежда разговор, може да доведе до начисляване на висока сума на сметката на българския абонат.