Колизиите около съдебната реформа са водеща тема за вестниците в четвъртък.

"Въпросите за Шенген и за бъдещето на България минават през приемането на конституционните промени", каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който заедно с вицепремиерите Томислав Дончев и Румяна Бъчварова е на посещение в Бавария, съобщи агенция "Фокус". Според него баварските партньори на страната се учудват защо не се приема съдебната реформа у нас.
"Това е условие, което цяла Европа гледа. Много бързо идват новините тук във всяка една област", коментира Борисов. Той допълни, че за България Бавария е голям приятел, стратегически и високо ценен търговско-икономически партньор..." - в. „Дневник".

„По повод провежданите в Народното събрание разговори за постигане на съгласие за промени в Конституцията президентът Росен Плевнелиев изразява надежда, че парламентарно представените политически сили ще запазят наложилия се конструктивен подход в търсене на решения за промени в Конституцията, с цел подобряване работата на съдебната власт. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Съдебната реформа е ключов национален приоритет и вече няма съмнение, че за нейното успешно осъществяване са необходими промени в Конституцията. Това е тежък и отговорен процес особено в 43-ото Народно събрание с неговото многообразие и широко политическо представителство. Въпреки това към този момент, благодарение на усилията да се намери консенсус, беше извървян значителен път. Нека да не позволяваме технически спорове относно детайли да се превръщат в непреодолими пречки! Важно е реформата да генерира устойчивост на промените в съдебната системата. А устойчивост е възможна единствено при максимално широко съгласие. Ако успеем да извървим останалите няколко стъпки своевременно и по този национално отговорен начин, ще изпратим силен позитивен сигнал до българските граждани и до европейските партньори. Последиците от евентуален провал на реформата ще бъдат изключително тежки за доверието на гражданите към институциите, за ефективното членство на България в европейските структури, в това число и присъединяването към Шенгенското пространство. Държавният глава призовава парламентарно представените политически сили да подходят надпартийно и национално отговорно и да използват следващите дни за намиране на решения и преодоляване на различията там, където все още ги има, в интерес на очакванията на българските граждани и европейските ни партньори...
Днешните преговори между ДПС, ГЕРБ и РБ завършиха без съгласие, тъй като ДПС предлага собствен проект за промени в конституцията, в който се засилва ролята на т.нар.пленум на ВСС. Засега РБ не е съгласен на това." - в. „Сега".

„Пренаписване на част от текстовете за промени в конституцията, които да бъдат внесени незабавно и гласувани на извънредно заседание по време на депутатската ваканция. Това предложение направи лидерът на ДПС Лютви Местан пред бТВ тази сутрин. Според него възможно е новият проект да бъде подкрепен от 180 гласа.
Ще направим опит да се постигне съгласие. Не веднъж съм казвал, че промените в конституцията биха били възможни само, ако бъде постигнато съгласие по пътя на диалога, повтори Местан.
Той бе категоричен, че ДПС не цели отлагане на реформите. Това не са тактическо отлагане на реформите.
Преди седмица ние огласихме идея този проект за изменения на конституцията да бъде отменен и да се реализира чак след местните избори септември месец. Затова актуалното ни предложение, което ще представим днес, вместо да губим енергия за декларации и джентълменски споразумения, ние предлагаме директно да пристъпим към внасянето на новия консенсусен проект. Нека да положим усилия да се абстрахираме от инициатора на идеята - Лютви Местан и ДПС, призова лидерът на движението. Той съобщи, че по-късно ще разговаря и с лидерите на другите политически партии и с президента.
Според Местан новият проект може да бъде внесен с подписите на 180 депутатите, а не на 160, колкото са необходими за внасянето на промените и да си прекъснем ваканцията. Това ще бъде много добър знак към Европа, допълни лидерът на ДПС..." - в. „Преса".

 

„Проектът за промени на конституцията ще бъде изтеглен, а на негово място ще бъде внесен нов консенсусен вариант с трите основни стъбла, които анонсира преди ден премиерът Бойко Борисов. При това с подкрепата на 180 депутати от различни парламентарни групи. Това показаха експресните сондажи в парламента между отделните партии. "Ако съберем 180 подписа, процедурата по приемането на промените по конституцията се ускорява с няколко месеца. С извънредно заседание до 15 септември да имаме промяна на конституцията и това залегне в доклада на ЕК, ви гарантирам, че ще се отрази изключително благоприятно на държавата ни", заяви премиерът Бойко Борисов. Около 21-23 август депутатите ще трябва да се съберат на извънредно заседание за гласуване на новия конституционен вариант. Целта е дебатите за конституционните промени да не влизат в предизборната риторика за местния вот. За извънредно заседание на парламента през август първи заговори лидерът на ДПС Лютви Местан. "Ако внесем новия проект едновременно с изтеглянето на този, който очевидно не събира конституционно мнозинство като подкрепа, по конституция има изискване за минимум месец отлежаване на този проект. Нека спазим този срок и на 21 или 23 август на извънредно заседание да го приемем", каза Местан..." - в. „Стандарт".

„За съдебната реформа: Всички назад. Само Радан с рогата напред...
36 часа имат българските политици да отговорят искат ли да има съдебна реформа, или не.
До петък, ако в Народното събрание не се събере консенсус за конституционните промени, "ако няма план А и план В (изменения със 180 или поне със 160 гласа, което е по-бавният процес), план С е вдигам ръце и казвам: "Оправяйте се, лоши ще са докладите от ЕК", предупреди Бойко Борисов.
Той обясни, че без бърза съдебна реформа следващият доклад за България ще е тежък,
Румъния ще излезе напред, а  планираното за октомври членство на  България в Шенген по въздух и вода ще ни се изплъзне.
Премиерът дойде в парламента. Първо направи 30-минутни консултации с ръководството на ДПС начело с председателя Лютви Местан. После преговорите се пренесоха в кабинета на председателя Цецка Цачева за още час. Тогава по настояване на лидера на ГЕРБ към тях се присъедини и коалиционният му партньор Радан Кънев.
Последният обяви по-късно, че поредица от принципни разминавания са блокирали промените в конституцията, които парламентът планира да гласува в петък.
Самият Радан Кънев лети за Америка точно в петък, което силно смути дори съпартийците му.
В парламента вървят различни сценарии за това, което се случва около съдебната реформа. Част от хората около Меглена Кунева и Божидар Лукарски смятат, че ДСБ не иска съдебна реформа и играта е главно пиарска. Депутати бяха категорични, че Радан Кънев не е очаквал, че Борисов ще започне преговори с всички партии. Лидерът на ГЕРБ се срещна с ДПС и АБВ, а днес ще се види и с лидера на БСП Михаил Миков, и с групата на БДЦ..." - в. „24 часа".

 

„През лято 2015 има една тема, която вече предизвиква по-голяма досада и от рекламата за петна от пот под мишниците - "съдебната реформа" на мишоците Иванов и Кънев.
Тези двама обикновени политически измамници леят от сутрин до вечер по телевизори и сайтове потните си внушения, че т.нар. съдебна реформа е също толкова ефективно средство, колкото спрея против потене, а дори и повече.
Единствената им цел е с безкрайното си ломотене да пробутат личната си съдебна реформа, защото от евентуалната промяна на конституцията във вида, в който се предлага да се гласува в петък, полза за обществото няма да има. Поне това е мнението на топ юристи от академичните среди и неплатени съдии и прокурори.
Що се отнася до опитите на псевдоанализатори да пакетират позициите, изразявани от автора, с коментари и призиви на един или друг политически лидер, то днешните "опорни точки" със сигурност ще развенчаят и тези опити за внушения. Добре би било, ако практиките, които очевидно прилагат "радетелите" за т.нар. съдебна реформа, не бъдат приписвани на тези, които разкриват задкулисните им сценарии..." - се казва в коментар на Калоян Стоев за в. „Труд".

Проблемите в здравната система също са сред темите на всекидневниците.

„Болни от ревматологични заболявания подариха ковчег на НЗОК
Ковчег с пирони подариха пациенти с ревматологични заболявания на Здравната каса. Така болните изразиха несъгласието си с намерението на фонда да промени правилата за скъпоструващо лечение с биологична терапия, предаде БГНЕС.
Пациентите се опасяват, че заради изискванията, които влизат в сила от 1 август, над 4000 души може да останат без медикаменти и да се инвалидизират. Според тях промените, които готви Касата, са последният пирон в ковчега на болката и страданието им.
Новите правила задължават пациентите да следят състоянието си при ревматолог, който работи с НЗОК, за да си направят задължителните изследвания и да получат протоколи за скъпоструващата биологична терапия.
Специалистите обаче отказвали да диспансеризират такива пациенти." - в.  „Преса".

„Уникална за България безкръвна операция спаси живота на 40 годишен мъж. Той е транспортиран от Силистра в софийска клиника с разкъсване на аортата. Бил е на ръба между живота и смъртта..., предава bTV.
Ако се лекува с медикаменти това състояние, 90 от 100 пациенти умират. След операция и отваряне на гръдния кош, шансовете за живот са 50 на 50 коментират специалистите.
"Този пациент беше докаран през нощта с реаномобил, буквално за няколко часа беше в операционната зала. Невероятно е, че пациентът, който беше наистина в критично тежко състояние, незабавно възстанови функцията на червата и бъбреците...Беше раздвижен и това буквално часове, след като го приехме в насипно състояние", заяви доц. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология.
40-годишният Николай вече се готви утре да си тръгне. Ще е лежал точно 4 дни и ще може да работи без проблеми. Доцент Петров ни показва как се оперира без скалпел. А Николай се чуди как е възможно някой да прецени, че животът му не струва 20 хиляди лева. Такава е цената на импланта..." - в. „24 часа".

Вестниците продължават да следят и проблемите в енергетиката.

„Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изрази надежда до средата на следващия месец да се иззплатят задълженията на държавната НЕК към двете американски централи в енергийния комплекс "Марица изток", съобщи БТА.
С изплащането им трябва да влезе в сила споразумението между НЕК и двете централи, сключено през пролетта на тази година, според което държавната компания ще плаща по-ниска такса за разполагаемост на двете американски ТЕЦ. От това държавата очаква да икономисва по около 100 млн. лв. годишно или 1 млрд. лв. за целия срок на договорите.
По думите на Петкова преговорите с американските централи са на финала. С "AES  - 3С  Марица Изток 1" приключихме преговорите, споразумението премина одобрението от банките-кредиторки на AES, на БЕХ, на Министерството на енергетиката и КЕВР, посочи Петкова. Според нея може би днес ще приключи процесът и с "Контур Глобал Марица Изток 3", след което ще започне процедурата по одобрение с техните банки кредиторки.
Петкова повтори, че Българският енергиен холдинг, част от който е НЕК, ще осигури финансирането чрез банков заем..." - в. „Труд".

„В ромските махали се краде най-малко ток, а събираемостта в най-голямия етнически квартал у нас - "Столипиново" в Пловдив надхвърля 98%, съобщиха от ръководството на EVN България АД.
"За съжаление обаче кражбите и посегателствата върху преносната ни мрежа за първите 6 месеца на 2015 г. бележат ръст, като щетите за дружеството са за 851 000 лв. срещу 1 млн.лв. за цялата 2014 г.", допълни картинката Костадин Величков, член на Съвета на директорите на EVN.
"Откраднатата" електроенергия за първото полугодие на 2015 г. на територията на цяла Югоизточна България е 7,78 млн. kWh на обща стойност от 668 000 лв., като измамите се извършват от хора с по-висок социален статус или от специалисти по поръчка на бизнес клиенти.
Сред тях имало собственици на хотели и ресторанти от черноморските ни курорти начело със Слънчев бряг и от родопския Пампорово, както и притежатели на кръчми в Пловдив. Технологичните загуби от кражба на ток са най-големи - 12%, на територията на Старозагорска област, а най-минимални щети EVN търпи в Пазарджишко - 8% въпреки многобройното ромско население и махали в областния град и Пещера.
От австрийската компания са понесли от 1 януари до 30 юни 2015 г. и щети за 183 000 лв. от 49 посегателства на оборудване в трафопостове и кражба на 15 623 м проводници. "За съжаление не можем да сложим СОТ на всичките си над 13 000 трафопоста", коментират от ЕVN.
Ефектът от въвеждането на дистанционното отчитане на електроенергия в 30 ромски махали в Югоизточната България се оказал поразителен, както и този от изпращането на безплатно SMS извествяване до абонатите, че в 3-дневен срок се им бъде изключен тока, ако не си го платят.
В 99% от 67 000 случая не се е стигнало до прекъсване..." - в. „Труд".

Гърция също остава сред актуалните теми на всекидневниците.

„23% от гръцките фирмите обмислят да прехвърлят централите си в чужбина, сочи проучване, разпространено от асоциация Индевър и цитирано от Франс прес.
69% от фирмите са заявили, че имат значителен спад на оборота заради капиталовия контрол, въведен от 29 юни. 45% от фирмите е трябвало да отложат плащания на своите доставчици. 11% са съкратили и дори преустановили производството си заради недостиг на суровини.
Фирмите не са оптимистично настроени за следващите месеци, докато Гърция и нейните партньори преговарят за нова международна помощ.
70% смятат, че капиталовият контрол ще остане в сила повече от 4 месеца, докато според 44% той ще се запази над 10 месеца. Фирмите се опасяват също от орязване на банковите депозити подобно на това, което бе направено в Кипър.
80% от фирмите, участвали в проучването, смятат все пак, че Гърция ще остане в еврозоната поне през следващите две години..." - в. „Сега".

„По изискване на Мъниграм в клоновете на "Български пощи" ЕАД временно се преустановява приемането и изплащането на парични преводи от и за Гърция. Това съобщиха от пощите.
Паричните преводи, които са изпратени преди 28 юни 2015 година, ще могат да бъдат изплатени след 1 юли 2015 година. Приемането и изплащането на парични преводи по системата Мъниграм от и за Гърция ще бъде възстановено, след като получим уведомление за това от нашия партньор, съобщават от Български пощи.
В пощенските станции се предлага услугата "Входящи и изходящи международни парични преводи" по системата Евроджиро." - в. „Стандарт".