Санкци.

"Новинар:"

На 149 договора по ОП "Околна среда" ще бъдат наложени санкции


87 общини ще получат финансови корекции по 149 договора от Оперативна програма "Околна среда", възлизащи на 180 млн. лв.
Това съобщи на извънреден брифинг екоминистърът Искра Михайлова след среща с Управителния съвет на Националното сдружение на общините.
По думите й одитът от изпълняващия орган, направен по препоръка на Европейската комисия, е обхванал общо 239 договора за периода от 2010 до 2013 година. Всички проекти са на обща стойност 556,437 млн. лв, като най-много договорки са одобрени през миналата година.
Проектите са оценени по 5 критерия, като общините, които ще бъдат санкционирани, вече са получили уведомителни писма, чрез които са помолени да защитят становищата си и да се опитат да обжалват решението в зависимост от органа, който го е издал.

 

 

 

Критика.

"Сега":

Вицепрезидентът смъмри екипа на Плевнелиев за зле мотивирано вето

Маргарита Попова препоръча юристите на президента да изпипват повече мотивите към върнатите закони.
Вицепрезидентът Маргарита Попова за пореден път отправи деликатен упрек към екипа на държавния глава - този път за юридически несъвършенства в мотивите, с които Росен Плевнелиев налага вето върху закони. "Иска ми се всичко това, което излиза като документ от президентската институция, да бъде много дълбоко юридически мотивирано, да има дълбока юридическа обосновка, вещина и юридическа изисканост", заяви бившата прокурорка.

 

"Южен поток".

"Дума":

Кристиан Вигенин: Резолюцията на ЕП за "Южен поток" е плод на емоция

Не бива да се преувеличава значението на резолюцията на Европейския парламент, която препоръчва спирането на "Южен поток". Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин. Според него документът е плод на емоционалния израз на Европейския парламент за по-бърза политическа и икономическа стабилизация на Украйна.
Не "Южен поток" е проблемът на Украйна, подчерта външният министър, според когото в България, за разлика от други въпроси, по темата за "Южен поток" има единодушие на управляващите и опозицията. Това е важен национален проект, който ще гарантира сигурността на гражданите, категоричен е Вигенин.

 

Баретата.

"Монитор":

Баретата в съда с два бастуна и 20 гардове

Подпрян на два бастуна и заобиколен от двайсетина бодигардове Златко Баретата дойде вчера на заседание по наркоделото „Фирмата" в Софийския апелативен съд. 15 месеца след стрелбата срещу него на 29 януари м.г. на централния вход на Съдебната палата Златомир Иванов се появи лично на делото, въпреки че не е длъжен.
Вчера обаче той влезе и излезе през страничния вход на ул. „Позитано". Куцукащ и подкрепян от бастуните Баретата дойде час преди заседанието. Охраната му беше разпръсната из целия първи етаж на палатата, като четирима от здравите мъже със слушалки в ушите го следваха неотлъчно.

 

Арест.

"Стандарт":

В ПЛЕВЕН: Арест за зам.-кмет, изнудвал фирми

Агенти от ДАНС арестуваха зам.-кмета на Плевен Алексей Зелов. От прокуратурата съобщиха, че общинарят е задържан за 24 часа в момент на вземане на подкуп. Става дума за 4000 белязани лева, които зам.-кметът е поискал от фирма доставчик на общината.
Акцията на ДАНС в града започна вчера по обяд. Тогава цялото кметство бе блокирано, а чиновниците бяха принудени да останат на работните си места до края на обиска на кабинета на Зелов. Общината пък бе затворена за работа с граждани. От плевенската прокуратура и от местната дирекция на полицията отказаха коментар под претекст, че операцията се ръководи директно от София. От прокуратурута пък обясниха неофициално, че има съмнения и парите да са били дадени на Зелов за спечелване на обществена поръчка или за наемане на общински имот.

 

Трагедия.

"24 Часа":

Пребитото от баща си дете искало да отиде на панаира за захарен памук


Няма подадени сигнали за насилие, упражнено от бащата Пламен Петров над 7-годишната му дъщеря Пламена - нито в полицията, нито в отдел "Закрила на детето", нито в ОУ "Васил Априлов", където момиченцето е учило в I клас.
Това заявиха вчера от трите институции в Русе по повод смъртта на Пламена. Привечер на Великден детето е закарано в спешното отделение на болницата, където е починало. Бащата е задържан за 72 часа заради нанесен побой над детето.