„24 часа"

Богати от Европа се заселват данъчно у нас

Богати германци  се регистрират данъчно у нас заради финансовия рай в България. Наблюдава се и вълна от гръцки фирми, които "се заселват" да плащат у нас налозите си. Шокиращите факти съобщи пред "24 часа" собственикът на най-голямото частно Дарик радио Радосвет Радев. От Националната агенция за приходите потвърдиха тази неофициална информация. "Да, наистина заради ниските ставки България става притегателен център и за фирми, и за граждани от други държави, особено от съседни - Гърция и Румъния", коментира говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

"Това е един интелигентен начин да живееш в ЕС, да работиш в Германия и да плащаш данъци в България заради споразумението за двойно данъчно облагане", обясни той причината за финансовата миграция към нас на богатите европейци

„24 часа"

Братът на Велчев пак с морски хотел

Брандът "Дабъл трий" на "Хилтън" стъпи на Българското Черноморие. 196 стаи в 5-звездния хотел "Хелиос" на "Златни пясъци" вече предлагат качеството на известната марка.

Собственик на хотела е братът на Милен Велчев Георги Велчев. "Засега сме доволни от сезона - около 80% от местата в хотела са запълнени", каза собственикът Георги Велчев.

Допълнителна пожарна защита, 32-инчови плазми и още екстри осигуряват комфорт на туристите.

Ще има и нов хотел "Хилтън", който ще отвори през 2011-а година. Старото крило, познато като хотел "Велико Търново" от социализма, ще бъде съборено и там ще бъде вдигната стъпаловидна конструкция с екстрите на марката.

„Труд"

Сметка за 118 219 лв. ток шокира пенсионери

Месечна фактура за консумиран ток на стойност 118 219,55 лв. шокира пенсионерите от София Методи и Гълъбина Анастасови. Сметката била навъртяна в лятната им къща в монтанското село Пишурка.

Вчера в късния следобед, малко след като "Труд" се свърза с пресцентъра на ЧЕЗ за изясняване на случая, служители на компанията посетиха пенсионерите, за да ги информират, че фактурата им вече е анулирана. Освен това се оказало, че ЧЕЗ имала да им връща 4,82 лева.

Анастасови получили космическата фактура преди ден и изпаднали в потрес.

"Дори да продадем къщата си и всичко, което имаме, не можем да платим толкова пари, а и защо да плащаме, като не сме изразходвали толкова ток", притесняваха се пенсионерите вчера сутринта. Двамата живеят в София и гостуват в селото си само през лятото.

„Труд"

Как се създава почва за рекет в здравното министерство

От началото на годината в Министерството на здравеопазването, под ръководството на г-н Стоян Александров (името съвпада с това на бившия финансов министър), протичат скрити процеси на закриване и преструктуриране на лечебните заведения в страната. Липсва обаче най-важното - зряла концепция за провеждане на реформа в болничния сектор. Закриват се легла, които и без това са празни. Имитира се ново управление, без да се познават истинските здравни нужди на населението.

 

 

„Стандарт"

Лили между живота и смъртта

След месец безхаберие чиновници поставиха живота на 13-годишната Лили на косъм. Малкото момиченце гасне в английска болница, защото здравните институции не искат да издадат един прост лист хартия. Лили страда от рядката болест - автоимунен хепатит. Без чернодробна трансплантация ще умре до дни. Родителите й са направили невъзможното тя да стигне до операция на Острова. Но тогава идва по-страшното - битката с родната бюрокрация. Английските медици не вярват, че това се случва. Те пишат писмо до колегите с една-единствена молба - да излекуват Лили. Но разбиране няма. Чиновниците ни се ослушват за документа и по стар български обичай си прехвърлят топката. "Стандарт" се включи в битката за живота на Лили, след като научи за мъките на семейството. След десетки разговори Лили получи своя шанс за живот.

 

„Стандарт"

Борисов на пожар в преговорите за газа

Българският премиер Бойко Борисов отиде по спешност в резиденция Евксиноград във Варна, за да даде рамо на министър Трайчо Трайков. От вчера сутринта Трайков води тежки преговори за газа с руснаците. Делегацията от Кремъл води лично руският енергиен министър Сергей Шматко, в нея е и вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев. Във Варна се води тежка битка относно новите договори за доставка на газ, намаляване на цената му и бъдещето на газопровода "Южен поток". В ранния следобед тръгна слухът, че има шанс цената за България по действащите договори да се намали. По-късно обаче стана ясно, че нещата не вървят по ноти за нас. Поради тази причина Борисов, който в това време откриваше реконструираната канализационна система на Шумен, спешно замина за морската ни столица. Че преговорите с Русия за намаляване на цената на природния газ за България буксуват, стана ясно около 16 ч от думите на Трайков, който излезе пребледнял от резиденцията и отиде на бариерата при журналистите. Нямаме сближаване на позициите с руснаците за по-ниски цени на синьото гориво, заяви той. Тежките разговори продължиха до късно снощи, след редакционното приключване на броя. "България има интерес да диверсифицира доставките си. От друга страна, искаме да постигнем цени и условия, като дадем възможности на пазара да функционира. А газът ни е прекалено скъп", каза Трайков. България е единствената страна, която няма алтернатива на руското гориво. Трайков посочи, че се преговаря в два нюанса - за промяна в клаузите на вече съществуващите договори и за цените в новите контракти. "От руска страна заявяват обаче, че ни продават на същите цени, на които купува и Европа. Нашата позиция е, че тази цена, ако не е по-висока от останалите, не е и по-ниска", каза Трайков. Той допълни, че е в интерес на всички руското синьо гориво да продължава да идва у нас. И докато българите се бореха за по-евтин газ, руснаците държаха да си уредят бъдещето на проекта "Южен поток". Може би заради това в началото на преговорите руската страна втвърди позицията си за цените на газа. Въпреки че миналата седмица първият вицепрезидент на Русия Виктор Зубков обеща на Бойко Борисов, че ще предаде на Владимир Путин искането ни за намаляване на цената. Разговорите във Варна продължават и днес.

 

„Монитор"

Премиерът: С Путин се разбрахме за инвеститорите в „Белене"

Премиерът Бойко Борисов и руският му колега Владимир Путин са се разбрали за изграждането на АЕЦ „Белене" да бъдат намерени европейски инвеститори, които да влязат макар и с малък дял в проекта. Това обяви вчера по време на парламентарния контрол Борисов, като уточни, че уговорката е била направена по време на неотдавнашния телефонен разговор между двамата премиери. Министър-председателят добави, че вече е разговарял със сръбския президент Борис Тадич за евентуалното участие на западната ни съседка в проекта „Белене". Сръбската страна има интерес да влезе в този проект, което ще гарантира пазара, посочи Борисов. Към момента се коментира, че сръбският дял може да е около 5%.

 

„Монитор"

Чужди топексперти поемат магистралите

Чужди експерти ще ръководят екипите по проектите, финансирани от ЕК за строеж на магистрали и други големи инфраструктурни проекти. Това съобщи вчера министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Правителството иска да привлече експерти с голям опит от Световната банка и Европейската инвестиционна банка за мениджъри на важни проекти, както и за да подготвят администрацията за следващия програмен период на ЕС, който е от 2013 до 2020 г. Тези експерти може и да са българи, добави Дончев.

 

„Монитор"

Бърз затвор за родители на просячета

Бързи съдебни производства за майки и бащи, които принуждават децата си да молят за милостиня по улиците, искат от Столичната община. В момента прокуратурата се сезира, ако родителите биват хванати три пъти да склоняват отрочетата си да просят.

 

„Дума"

Милион българи са изключени от обществото

Над милион български граждани са изключени от света на труда, от прогреса и от радостите на живота, а управляващите не правят нищо, за да променят ситуацията. Това твърдят в официално писмо до президента група икономисти, учени и интелектуалци. Експертите изразяват силна тревога, че икономическата и социалната политика на правителството не само не се бори с кризата, а я задълбочава. Те призовават за спешна промяна в цялостната финансова и данъчна система. Изключително сериозен е въпросът за преминаване към система на прогресивно данъчно облагане, коментират авторите на писмото. Според експертите "този въпрос не може да се отлага на фона на очертаващата се ситуация на следващи години с хроничен бюджетен дефицит". Икономистите подлагат на остра критика "сляпо следваната от финансовия министър ортодоксална и остаряла политика на свиване на разходи". Според тях действията на Симеон Дянков са в конфликт с желанието на управляващата партия да осмири социалното недоволство и да го "задоволи" временно до предстоящите избори догодина. Нарастващият бюджетен дефицит е израз на некомпетентното финансово управление на правителството, категорични са още експертите.

С тази си политика правителството стимулира една свръхопасна спирала, която ще отслаби икономиката ни до крайност, убедени са още авторите на писмото.

 

„Сега"

Спецсъдът ще съди като мафиоти министри, депутати, магистрати

Проектът за промени в Наказателно-процесуалния кодекс за създаване на структурите на новия специален съд е изготвен от депутати от ГЕРБ. В момента нито една институция не поема отговорност за авторството му. През май концепцията за такъв съд бе представена от Анастас Анастасов, доскорошен шеф на вътрешната комисия и настоящ зам.-председател на парламента, и Искра Фидосова.

За да имат "привилегията" да са клиенти на специализирания съд, представителите на властта трябва да са обвинени в присвоявания, измами, изнудване, стопански престъпления, престъпления по служба, подкуп или документни престъпления. Законът ще се отнася и за бивши министри, депутати и т.н., когато са извършили посочените престъпления, докато са заемали съответните постове.

Отделно спецмагистратите ще се занимават с делата за организирана престъпност, отвличания, трафик на хора, присвояване на евросредства.

„Капитал"

Бандити в криза

Ако тази сряда сте минавали по столичния булевард "Александър Пушкин" и сте видели маскиран мъж да върти педалите на планинско колело, би било добре да се обадите в полицията. Ще сте от изключителна полза на разследващите полицаи, които работят по един странен опит за въоръжен грабеж на банков клон в района, извършен от маскиран... колоездач.

 

До този случай можем да сложим и един друг - на учителката, която успя да обере банков клон в Плевен... с пистолет играчка.

Или пък друг - за група младежи от Нови Искър, които една вечер влезли през прозореца на кварталната бакалия, за да вземат пита кашкавал, няколко палки салам и... кутия с дъвки.

Всеки, който следи вестниците през последните месеци, би трябвало да е забелязал, че редом до статиите за поредната полицейска операция все по-често се появяват дописки за въоръжени грабежи, обири на банкови клонове и магазини, търговски обекти... Извършителите - все по-млади хора, никога досега регистрирани в полицията

Увеличаването на уличната престъпност не е просто субективно усещане. Полицейските статистики и социологически изследвания показват, че през последната година и половина има ръст на този вид престъпления.

Бърз поглед на криминалната активност в годините след прехода показва, че и трите икономически кризи в България (1990, 1996 и 1999 г.) са били съпроводени с ръст на регистрираните престъпления. Първите данни след началото на настоящата икономическата и финансова криза показват, че ръст на конвенционалната престъпност има и сега.