Изборът на Мая Манолова за национален омбудсман е най-широко отразената тема в петъчните вестници.

„Соцдепутатът Мая Манолова надви омбудсмана Константин Пенчев и сяда на стола му на 20 октомври, когато изтича мандатът му. Новината обяви първо сайтът на "24 часа".
Народните представители избраха Манолова в таен вот с бюлетини, в които отбелязваха с Х предпочитанието си. Тя получи 129 гласа срещу 82 за конкурента си, който бе номиниран от реформаторите. Гласуваха общо 223-ма депутати, като 12 бюлетини са били невалидни.
Самата Манолова се отказа от участие в гласуването, за да осигури равноправие на Пенчев.
По неофициална информация освен от БСП Манолова е подкрепена от ДПС, АБВ, БДЦ и Патриотичния фронт, които имали решение за това.
Била взела също по 10-ина гласа от ГЕРБ и РБ...
При вестта, че в следващите 5 г. омбудсман ще е Манолова, депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова пък вдигна кръвно и се наложи да посети лекарския кабинет.
"Няма как да забравим действията, които г-жа Манолова е извършвала.  "Костинброд" е нейно дело и за мен ще бъде учудващо, ако ГЕРБ или част от тях са го забравили", каза преди избора Менда Стоянова.
"Ще ми липсвате, допускам, че на част от вас ще липсвам и аз", каза след избора Манолова от парламентарната трибуна...
По закон Манолова вече няма право да е в партия или неправителствена организация. Тя напуска БСП, макар все още да не е решила в кой момент. Ще е, преди да се закълне и да встъпи в длъжност на 20 октомври, когато изтича мандатът на Пенчев. Манолова още не можела да реши да се качи ли на традиционния събор на Бузлуджа, но по-скоро ще го пропусне.
На мястото на Манолова като депутат ще се закълне стоматологът д-р Иван Ибришимов. И за него обаче не е ясно доколко ще се задържи зад пленарната банка, понеже щял да е кандидатът на БСП за кмет на Дупница..." - в. „24 часа".

"Днес за пореден път видяхме пагубното въздействие на тайното гласуване в работата на държавните органи", заявява държавният глава Росен Плевнелиев след избора на Мая Манолова чрез тайно гласуване в парламента за омбудсман.
В профила на президентството в социалната мрежа Twitter президентът заявява, че се е надявал НС да избере отчетливо безпартийна личност с безспорен обществен авторитет.
В следващите два туита Плевнелиев заявява: "Когато си бил в центъра на политическите спорове и част от най-острия сблъсък на хората срещу задкулисието, няма как да преживееш катарзис!".
"Общественият защитник бе назначен по "служебен" начин само ден, след като на народа бе отказано правото да определи изборните правила!". - в. „Сега".

„Няма колеги, които да са заявили публично подкрепата си за Мая Манолова. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след проведеното заседание на парламентарната им група, предаде Фокус.
„Мога да заявява категорично, че всички колеги са гласували или за Константин Пенчев, както мен, или просто са пуснали недействителна бюлетина, защото може да се търси по-добър вариант за омбудсман на страната", добави той.
Попитан дали ще предприемат нещо за избора й, Цветанов отговори, че по правилата, приети от парламента и проведената процедура, нямат такава възможност. „Разбира се, че би могло да се мисли за някакъв вариант, ако омбудсманът осъществява или извършва политическа дейност, тогава парламента да има механизъм да може да отзовава или прекратява мандата", обясни председателя на ПГ на ГЕРБ и коментира, че все пак това са теми, които ще бъдат дискутирани в следващите месеци..." - в. „Труд".

„Малко след 19 часа около 100 души застанаха пред парламента и спряха движението с викове "Оставка" и освирквания. Те протестират срещу избора на Мая Манолова за омбудсман по-рано днес.
Протестът се организира спонтанно в социалната мрежа "Фейсбук", след като на тайно гласуване с подкрепата на 129 депутата Манолова беше избрана за национален защитник..." - в. „Дневник".

„Уважавам правото на протест на всички български граждани. Аз ще бъда институцията, която бди над суверена и изконното му право да протестира. Ще бъда добър, честен и отговорен омбудсман.
Това декларира в интервю за БНТ избраната за национален защитник Мая Манолова по повод насрочения за 19 часа днес граждански протест пред Народното събрание срещу избора й. Тя призна, че не е участвала в тайното гласуване за избор на омбудсман, защото преценила, че няма да е честно да гласува за себе си и така да изборът й да има предимство с един глас пред другия кандидат - Константин Пенчев, който няма право да гласува, тъй като не е народен представител.
"Със сигурност са ме подкрепили депутати от БДЦ, със сигурност и от Реформаторския блок. Аз имах изслушвания във всички политически партии и може би някои от тях са решили да гласуват за мен, защото са сигурни, че ще се боря в защита на интересите на хората", подчерта Манолова.
Тя повтори, че изборът за нея никога не е бил на всяка цена, но че лесно ще се откъсне от партията БСП. "От партийни позиции трудно се защитава един български гражданин. Колкото и красноречив да е един политик, трудно може да убеди всички, че не го прави само за избирателите си", заяви новият омбудсман.
Тя обеща да докаже, че ще стане еднакво близка до всички граждани и всички партии, защото ролята на омбудсмана не била да бъде опозиция..." - в. „Дневник".

Енергетиката също е сред актуалните теми на всекидневниците.

„Голяма част от парите, които плащаме за ток, потъват в джобовете на енергийната мафия. Това става ясно от доклада на временната комисия в парламента, която бе създадена да направи оценка на състоянието на енергетиката. Документът разкрива фрапиращи нарушения. Като например това, че държавата изкупува на преференциални цени тока от четири фотоволтаични централи, които изобщо не съществуват черно на бяло и никога не са получавали разрешение за експлоатация.
Други 5 пък са продавали ток месеци преди да получат разрешително да функционират. Докладът разкрива защо е толкова скъпа електроенергията, която българинът плаща. През 2014 г. 86% от цената в енергийния микс идва от скъпата енергия - ВЕИ-тата плюс двете американски централи ТЕЦ "Марица-изток 1" - AES, и "Марица-изток 3" - "Контур глобъл", а едва 14 на сто е от евтините държавни АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2". През 2015 г. съотношението е още по-лошо - 91 на сто скъп ток срещу 9 на сто евтин...
Големият бум на ВЕИ е през лятото на 2012 г. Тогава само през юни, когато е крайният срок за въвеждане в експлоатация, са заработили 60 на сто от всички мощности. 96 на сто от всички ВЕИ през 2012 г., са фотоволтаици. Общият им брой е 1736 централи...
80% от ВЕИ-тата са присъединени към електроразпределителните дружества. При 87 ВЕИ процедурата е нарушена.
5 от ВЕИ-тата са фактурирали произведена енергия преди разрешението за ползване и преди поставянето им под напрежение.
За 5 ВЕЦ-а е доказано, че са фактурирали значително повече ток от показанията на електромерите им..." - в. „Стандарт".

„Премиерът Бойко Борисов очаква Комисията  за енергийно регулиране да сметне разумно и честно цените на тока, които трябва да влязат в сила на 1 август. Пред медиите, цитиран от БНР, той заяви, че ще приеме крайното решение на регулатора, което се очаква да бъде взето утре.
Борисов упрекна работодателските организации, които свикаха протест вчера срещу очакваното повишение на цената, за това, че не са възразявали срещу решения и инвестиционни проекти, довели до задлъжняването на Националната електрическа компания с 3.7 млрд. лв.  "Защо не стачкувахте като правиха "Цанков камък"? Защо не ходите на "Белене", когато милиарди се заравяха там?  И сега 3.7 милиарда пасиви на НЕК! Как тези пасиви да се избият? С какво? Да продадем НЕК? Да продадем БЕХ? Да го фалираме? Да вдигнем цената на тока? Тези 3.7 милиарда трябва да излязат от нашите джобове, на държавата, на нас, на хората. Значи мълчим, мълчим, мълчим, стават ВЕИ-тата, стават американски договори... Защо не протестираха, като подписаха договора с американските централи?" възмути се той.
Борисов с доза ирония заяви, че в същото време се радва, "защото гражданското общество, явно, като дойде ГЕРБ на власт, се събужда, иначе спи дълго в един дълъг сън".
Той подчерта, че е направил "всичко по силите си и отгоре", поне 4-5 пъти се е срещнал със синдикатите, работодателските организации и министрите, за да се стигне до този модел на ценообразуване, за да се предложат нови изходни данни на регулатора, със съкращения на разходи, така че да направи новите разчети." - в. „Дневник".

„Нов рекорден ръст в потреблението на електроенергия беше отбелязан днес, съобщи bTV. Екстремно високите температури трети пореден ден вдигат до рекордни стойности консумацията на ток.
Заради включените климатици оперативните данни на Електроенергийния системен оператор показват, че в 14 ч. товарът на мрежата е достигнал 5044 МВтч електроенергия.
Това е най-голямото потребление за последните 15 години. За сравнение миналото лято най-висока консумация е отчетена в средата на август с 350 МВтч по-ниска.
Риск за системата не е имало." -в. „24 часа".

Вестниците съобщават също за кончината на големия български цигулар проф. Георги Бадев.

„Почина големият български цигулар проф. Георги Бадев, съобщи БНР.
Георги Бадев е роден през 1939 г. във Видин. След обучението си в Интерната за даровити деца завършва Музикалната академия в София при проф. Владимир Аврамов.
Георги Бадев беше артист с изключително силно излъчване на сцената, прецизна техника и запомняща се ярка музикална интерпретация. Той става лауреат на престижния конкурс „Кралица Елизабет" в Брюксел през 1959 г., което поставя началото на международната му кариера и му носи специализация в САЩ при знаменития цигулар Исак Щерн..." в. „Сега".

„На свой ред проф. Бадев предаваше вдъхновението и опита си на студентите в Музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров" в София и в Мусашино Академия в Токио.
"Не всекиму е дадено да се радва на такъв живот - не бих казал лесен, но с такива слънчеви моменти, с такива приятелства, с такива сътрудници! Винаги съм казвал, че се чувствам щастлив в моя живот" - думи на проф. Георги Бадев, съхранявани в Златния фонд на Българското национално радио." - в. „24 часа".

Всекидневниците информират също, че Огнян Донев и Борис Борисов ще бъдат изправени пред съда за данъчни престъпления.

„Изпълнителният директор на „Софарма" Огнян Донев е предаден на съд. От прокуратурата поясниха, че той ще бъде съден за данъчни престъпления на стойност 62 779 725 лв.
Днес е внесен обвинителен акт срещу Огнян Донев и Борис Борисов за данъчни престъпления, информират още от пресцентъра на прокуратурата.
„Огнян Донев е обвинен в това, че на 02.04.2007г. в гр. София, в качеството си на изпълнителен директор на „ЕЛФАРМА" АД е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения на „ЕЛФАРМА"АД в особено големи размери - 62 779 725 лева. В годишната данъчна декларация по ЗКПО, подадена в Териториална дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители"- София, затаил истина -не декларирал увеличение на годишния финансов резултат в общ размер от 418 531 500 лева. Това увеличение е формирано в следствие на извършени сделки с акции извън регулирания български борсов пазар и между свързани лица..." - в. „Стандарт".

„Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу собственика на „Софарма" Огнян Донев за укриване на близо 63 млн. лв. данъци.
Донев бе подведен под отговорност през юли 2012 г. Според прокуратурата данъците са укрити при сделки с акции на „Софарма" от страна на „Елфарма" АД, чийто изпълнителен директор е бил Донев.
Продажбата е станала чрез 7 блокови сделки през 2006 г. извън регулирания борсов пазар и между свързани лица. „Елфарма" е продавала акциите си в „Софарма" на цена от 1 лев, при положение че по същото време те са се търгували на борсата от 9,17 до 9,35 лв. за ценна книга. В резултат според обвинението в качеството си на изпълнителен директор в годишната данъчна декларация на „Елфарма"Донев е затаил истината - не е декларирал увеличение на приходите от продажба на акции от общо 418 531 500 лева...
Заедно с Донев на подсъдимата скамейка ще седне и изпълнителният директор на „Телсо" Борис Борисов. През 2008 г. неговата компания е продала над 22 млн. акции на „Софарма" по същата схема - на извънборсовия пазар и по 1 лев за акция, която тогава се е търгувала на борсата от 4,2 до 4,5 лв. Обвинителите са изчислили, че така Борисов е укрил 7, 5 млн. лева данъци." - в. „Труд".