Трагедия.

"Монитор":

Три деца на велосипеди пометени при автородео

Дядото на прегазената Велислава, на когото тя е кръстена.Гонка между две коли помете трима тийнейджъри на велосипеди край Лесидрен. Едно от децата - 16-годишно момиче от Троян, почина на място, а на следващия ден неин връстник издъхна в "Пирогов". 15-годишно момиче е в "Токуда" с тежки наранявания. Инцидентът е станал около 18,50 ч. във вторник на пътя в посока село Лесидрен.
По същото време два леки автомобила били в нерегламентирано състезание и вероятно са карали с превишена скорост. По време на ляв завой, след прав пътен участък единият от водачите с инициали Ф.М, на 28 години, от Лесидрен, губи контрол над автомобила и навлиза в банкета. Там блъска велосипедистите. 16-годишната Велислава Ц. от Троян загива на място. 15-годишната П.Б. от София и 16-годишният М.Ц от Лесидрен първоначално бяха приети в болницата в Ловеч.

 

Болести.

"Труд":

Добитъкът на лекар всеки месец

Всеки месец ветеринар да посещава животните във фермите, за които отговаря, предлага Министерството на земеделието и храните. Идеята е част от пакет мерки, който включва още създаване на електронен регистър на фермите и на фонд "Епизоотии" за справяне с епидемиите сред животните. Мерките бяха обявени след поредните случаи на огнища от болести по животните - бруцелоза в Плевенско и в Рила и антракс във Варненско.
За профилактичните прегледи на ветеринарите няма да плащат фермерите, а фонд "Земеделие". Европейската комисия вече е разрешила такава държавна помощ. "За тази година средствата във фонд "Земеделие" за това са 15 млн. лева и все още нищо от тях не е похарчено", каза зам. -министърът на земеделието Цветан Димитров.
С промените в закона от субсидии ще бъдат лишавани фермерите, които не осигуряват прегледи за животните си всеки месец. От агенцията по храните казаха пред "Труд", че има ферми, в които от 2-3 години не е стъпвал ветеринар.

 

Опасна за здравето.

"Дума":

Здравната инспекция забрани "живата" вода

Здравната инспекция в Шумен забрани достъпа до водата в аязмото на базиликата в Плиска, докато не станат готови резултатите от окончателните изследвания. Забраната бе издадена вчера сутринта, след като стана ясно, че водата е замърсена. Инспектори от здравното министерство също се включиха в проверката. Във вторник от РЗИ съобщиха, че водата е опасна за здравето. Проверка установи, че във водата са открити нитрати в количества два пъти над нормата. Към момента водата не е изследвана за други отрови или замърсители и здравните инспектори не могат да кажат дали е годна за пиене.Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров призова премиера Бойко Борисов да не позволява проверка на инспекцията сега. Причината е, че в момента археолози още работят по разкопките и водата със сигурност ще е замърсена. "Бойко, ако ме гледаш, кажи на Москов да не проверява водата в Плиска", обърна се той към премиера. Той възнегодува, че медиите се интересуват само от качеството на водата, но не и от откритието на археолозите.

 

Матури.

"Сега":

Прокуратурата не откри престъпление в търговията с отговори на матурите

Продажбата на въпросите и верните отговори на тазгодишните матури не е дело на представител на Министерството на образованието и следователно не е престъпление. Това става ясно от писмо на Софийската районна прокуратура, изпратено до Нова телевизия. Проверката започна именно след излъчен по телевизията репортаж, в който се вижда как репортер си купува верните отговори по български език срещу 100 лв. половин час след началото на изпита.
От прокуратурата са категорични, че служители на МОН нямат нищо общо със схемата по изтичане на отговорите на матурата по български език. "В страната изпитите се провеждат в над 650 училища, понякога се използват няколко принтера, за да се размножат по-бързо материалите, което прави невъзможно предоставянето на такива действия", пише в писмото. След репортажа зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева предположи, че именно при размножаването на изпитните варианти може да е станала "издънката".

 

Отпуски.

"24 Часа":

Няма да питаме шефа за отпуска

Работниците с дневни договори ще вземат и социални помощи
Работниците вече имат възможност да ползват отпуск и без съгласие на началника си, а само с 2-седмично предизвестие. Тази промяна в наредбата за отпуските одобри Министерският съвет по предложение на социалния министър Ивайло Калфин.
Пускането сам в отпуск работникът може да направи, ако шефът не му е дал възможност да си ползва дните през годината, в която му се полагат, или през първите шест месеца от следващата година.
Ежегодно до 31 януари работодателят трябва да уведоми всеки от работниците си индивидуално колко дни отпуск има да взема за годината и колко са му останалите от предходната.