Заплаха.

"Монитор":

ДАНС: Терористи пробвали да влязат в България

Бежанци, свързани в миналото с терористични организации, са се опитвали да влизат в страната ни, каза вчера председателят на ДАНС Владимир Пи­­санчев, съобщи БНР. Той отказа да уточни колко са тези случаи, но допълни, че в агенцията няма информация, че това са хора, свързани с "Ислямска държава". Дестинациите, от които бивши терористи са правили опити да влизат у нас, са различни, допълни Писан­чев. Според шефа на ДАНС сред тях има граждани на Сирия и Афганистан. Председателят на ДАНС информира и че в момента страната ни се намира между две много сериозни огнища на напрежение и службите трябва да предприемат необходимите меркиВ същото време преди дни стана ясно, че каналджии изсипват бежанци на входа на София.

 

Коалиции.

"Стандарт":

ГЕРБ поиска коалиция

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е готов за коалиция с ясни параметри. Това призна самият той в отговор на въпрос на "Стандарт" вчера.
"Ако се прави правителство, то трябва да бъде задължително коалиционно, със споделена отговорност с министри в управлението. С ясно разписани параметри какво ще се прави", отсече Генерала по време на първата официална пресконференция след изборите. "Преди време беше различно. Никой не очакваше този резултат", каза още Борисов. Според него по-лошо от това да няма правителство е правителство на всяка цена. Защото животът му щял да бъде само месец. "Българският народ иска да види дали съединението може да направи силата. Българският народ иска да види дали можем да постигнем съгласие", обясни още лидерът на ГЕРБ. Той даде да се разбере, че подкрепа без участие в кабинет, няма да приеме. Според него трябва да има споделена отговорност.

 

БСП.

"Дума":

Миков прави промени в Изпълнителното бюро

Михаил Миков ще предложи промени в Изпълнителното бюро, както и в Националния предизборен център. Това стана ясно от доклада на лидера на БСП на заседание на ръководството на партията вчера. На него социалистите обсъждаха изборните резултати, причините за тях, както и какъв мандат да се възложи на групата на социалистите, която ще преговаря с ГЕРБ в понеделник.
При гласуването на решението за това от думите на зам.-председателя Георги Пирински стана ясно, че всички членове на ИБ са декларирали на заседанието в четвъртък, че председателят разполага с оставките им. Представилият решението Янаки Стоилов пък допълни, че в официалното решение на Националния съвет не е записано прозвучалото в зала предложение за извънреден конгрес, но ръководството имало разбирането, че такъв конгрес трябвало да се проведе по-рано от обичайното време.
В приетото решение социалистите задължават общинските и областните съвети да направят критичен анализ на резултатите и да оценят реалната тежест на коалиционните партньори, както и ефекта от преференциалния вот. Ръководството на левицата ще извърши преглед на организационното състояние на всички партийни организации от места, където БСП е трета или четвърта сила, или разликата с ГЕРБ е повече от два пъти.

 

Ебола.

"Труд":

ВМА в готовност срещу ебола, лекарите тренират от понеделник

 

Лекарите от Клиниката по инфекциозни болести във ВМА в понеделник ще проведат тренировка със специални облекла (виж снимките), на която ще пресъздадат действията си, в случай че приемат пациент с ебола. Звеното е единственото у нас, в което може да се лекуват застигнати от смъртоносния вирус хора.

Това съобщи вчера пред "Труд" ген. Николай Петров, началник на ВМА. До седмица болницата ще разполага и със задължителната носилка за пациенти с особено опасни инфекции, каквато е ебола. "Носилката прилича на количка, която има "скафандър" над нея.

 

 

Рибен буквар.

"24 Часа":

МВР откри липсващия Рибен буквар и още 1 екземпляр в музея, от който го обявиха за изчезнал

МВР и Министерство на културата откриха 2 екземпляра на Рибния буквар. Това съобщиха от МВР пред Фокус.

След съобщението за изчезването на Рибния буквар, благодарение на бързите действия на МВР и на Министерство на културата, с екип, ръководен от зам.-министър Боил Банов е извършена незабавна инвентаризация и проверки в Националния литературен музей, в резултат на които са открити два екземпляра на Рибния буквар.