Скандалът около КТБ е водещата тема в съботните вестници.

"Чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това съобщи управителят на БНБ Иван Искров в специално изявление за състоянието на банката след направения одит.

По данни на квесторите това е станало на 19 юни На следващия ден КТБ поиска от БНБ да бъде поставена под специален надзор заради риск от неплатежоспособност.

Дали по този начин мажоритарния собственик не е ограбил собствената си банка, попита Иван Искров по време на изявлението си вчера.

Малко по-късно от прокуратурата съобщиха, че заради това са арестувани шефът на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ и главната касиерка на банката. (Виж карето на 3-а стр.). Цветан Василев ще бъде призован да се яви в България чрез международната правна помощ, съобщиха от прокуратурата. (Какво казва банкерът, виж на 3-а стр.).

Управителят на БНБ Иван Искров изпратил в късния следобед в сряда сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Той бил придружен с копия от много документи.

Според сигнала във вторник в БНБ получили информация от квесторите на КТБ за извършено от банката неправомерно теглене на необичайно голяма сума пари.

Милионите били теглени на три пъти.

Първия път били изтеглени 93 139 500 евро, втория - 23 657 575 лева, третият транш бил за 45 000 долара.

Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора пари е 205 887 223 лева, уточниха от прокуратурата.

Материалите незабавно били приобщени към разследването за дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ. Обвиняем по делото от няколко седмици е зам.-шефът на БНБ Цветан Гунев. Той е разследван за престъпление по служба.

Парите били изнесени на три транша..." - в. "24 часа".

"БНБ отне лиценза на КТБ, но не пое отговорност за скандала

Всеки лев на гражданите и фирмите ще бъде защитен. Банкерът Цветан Василев видя сценарий и обеща да съди шефа на централната банка

Гуверньорът на БНБ Иван Искров нарече случилото се в четвъртата по големина търговска банка в България - КТБ, "обира на века". Той отрече ръководството на националната банка да има каквато и да е било вина за източването на КТБ.

Войната за Корпоративна търговска банка (КТБ) изобщо не е приключила. Напротив, ожесточава се и става все по-криминална, а истината за състоянието на трезора се оказа с две лица. Според управителя на БНБ Иван Искров КТБ е била източена от мажоритарния собственик, при това особено активно малко преди да затвори врати. Той дори използва определението "обира на века". Отстранените директори на КТБ и нейният основен акционер Цветан Василев излязоха с контраизявления, в които твърдят, че банката е жертва на сценарий, който е станал възможен с активната подкрепа на институциите. Много политици и експерти също посрещнаха с недоверие сензационните новини за унищожени кредитни досиета, източени милиарди и изнесени милиони левове кеш.

Разкритията и коментарите от вчерашния ден показаха, че БНБ, ДАНС и прокуратурата са проспали проблеми, за които медиите пишат и говорят поне от 2 години. Разбра се също, че институциите си прехвърлят вината и отговорностите и че планът за защита на клиентите на КТБ още не е напълно готов. Но отсега е ясно, че ще струва милиарди левове, ще доведе до увеличение на държавния дълг и може да докара държавния бюджет до свръхдефицит.

Вчера сутринта БНБ изнесе потресаващи факти, които били установени по време на 10-дневната работа на трите одиторски фирми в КТБ. Само за ден - на 19 юни, преди поставянето на банката под специален надзор, свързани с Цветан Василев лица изнесли в чували и само срещу разписка близо 206 милиона лева, а досиетата за кредити за общо 3.5 млрд. лева са били прочистени, като липсват основно данни за обезпеченията. Следобед пък прокуратурата съобщи, че е арестувала шефа на управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев и главната касиерка Маргарита Петрова.

Ръководството на БНБ пристигна в парламента, за да запознае бюджетната комисия с плана си за действие по отношение на КТБ. Той предвижда банката да бъде окончателно затворена, лицензът й да бъде отнет и в нея да останат само авоарите и дълговете на фирмите, свързани с Цветан Василев. Всички други сметки - спестовни, разплащателни, депозитни, на фирми и на граждани, както и "добрите кредити", ще бъдат прехвърлени в портфейла на малката банка "Креди Агрикол България" (КАБ), дъщерна на голямата КТБ, която според одиторите и квесторите е в отлично състояние. Въпреки настойчивите въпроси на депутатите от БНБ не успяха да обяснят по какви критерии разделят клиентите и кредитираните от КТБ на добри и лоши..." - в. "Сега".

"Изпълнителният директор на Корпоративна търговска банка (КТБ) Орлин Русев и главният касиер Маргарита Петрова са арестувани, а мажоритарният собственик на банката Цветан Василев е обявен за международно призоваване. Това съобщиха от прокуратурата, малко след като стана ясно, че КТБ ще остане без лиценз, а част от активите и пасивите ще отидат в "Креди Агрикол", която пък ще бъде одържавена.

Русев бил арестуван вчера в Созопол, защото лично разпоредил над 205 млн. лв. да бъдат изтеглени от банката и преведени на Цветан Василев, уточниха от държавното обвинение. Петрова пък извадила парите от трезора в чували и ги предала на "трети лица". Те свидетелствали в досъдебното производство за станалото и затова имената им не се съобщават засега.

Въпросната сума била изтеглена и изнесена от КТБ на 19 юни в различна валута - над 93 млн. евро, над 23 млн. лв. и 45 000 долара. Заради нея вчера Петрова получи обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Тя е задържана за 72 часа, от съда ще се иска и постоянният арест. Според осведомени до редакционното приключване на броя вчера се очакваше задържаният Орлин Русев да сподели участта й.

Подготвят се документи за призоваване на Цветан Василев "по реда на международната правна помощ , съобщиха още от прокуратурата. Последната информация за него бе, че е във Виена. Но вчера се пусна слух, че бил вече в ЮАР, а властите там нямат договор за сътрудничество с нашите.

По делото са разпитани десетки свидетели, иззети са книжа и записи от охранителни камери в КТБ, назначени са графологични и други експертизи, каза участник в разследването. В прокуратурата до вчера следобед не бяха получили още доклада на одиторите на КТБ. "Незабавно след получаването му той ще бъде приобщен към делото, касаещо банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ", обясниха обвинители, имайки предвид процеса срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Той е обвинен за неупражнен контрол върху отпускането на кредити от КТБ..." - в. "Труд".

"Цветан Василев е във Виена и ще се върне до дни, заради започналото досъдебно производство във връзка с КТБ в прокуратурата, съобщи банкерът пред бТВ.

"Не съм чел тази европейска заповед за арест, не се крия от никого. Ще дам своите показания пред съответните органи", коментира той.

Като "определен сценарий, с големи режисьори" той определи пресконференцията на БНБ и действията на прокуратурата...

Василев обаче отказа да коментира обвиненията към него, като обясни, че не бил запознат с документите по казуса, но в същото време обяви, че представените днес констатации на БНБ са "преувеличени и изкривени".

По отношение на изтеглените чрез трети лица над 205 млн. лв. Василев обясни, че през цялото време е бил в чужбина.

"Що се отнася за т. нар. лоши кредити, не бих искал да коментирам нищо. След като се запозная с оценката, ще направим своите действия", добави Василев." - в. "Стандарт".

Работата на парламента също е сред темите на всекидневниците.

"Ако има необходимост, а такава явно се очертава, парламентът да поеме своята отговорност с нарочен закон, ние ще участваме в разговорите за постигане на съгласие. За това настоя лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента.

По думите му обсъждането предстои, след като станат ясни предложенията на Българската народна банка (БНБ) за законодателни промени, предизвикани от състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ). На пресконференция днес от БНБ обявиха, че лицензът на КТБ ще бъде отнет, а всичките й "добри" активи ще преминат към дъщерната й "Креди агрикол". Това можело да стане след гласуването на проекта на специален закон, който вече е изготвен и ще бъде представен днес на основните парламентарни сили.

КТБ и "Креди агрикол" бяха поставени под специален надзор заради опасност от неплатежоспособност преди три седмици след серия прокурорски проверки срещу мажоритарния акционер на банките Цветан Василев.

"Оттук нататък съгласно одита на БНБ и съобразно предложенията й, а компетентният орган е точно БНБ, трябва тепърва да обсъдим законодателното измерение на казуса", подчерта Местан. И добави, че досега не е разговарял с управителя на централната банка Иван Искров.

"Очаквам предложението на БНБ. Като парламентарна сила ще настояваме каквото и да е решението, да е продукт на политическо съгласие, защото проблемът вече не е само на 42-рото Народно събрание, а много по-дълбок, по-общ, и ние трябва да осигурим предпоставки служебният кабинет да работи в нормална среда. Както и следващият кабинет да поеме плавно управлението на страната в една достатъчно предвидима и ясна среда по отношение на състояние на банки, по отношение на финанси", каза още Местан.

За лидера на ДПС въпросът за отговорността на Искров не стоял и нямало нужда да си подава оставката..." - в. "Дневник".

"Парламентът не успя да преодолее ветото на президента върху промените в Закона за защита на конкуренцията, засягащи търговските вериги. От гласувалите 135 депутати 98 бяха против ветото, 36 го подкрепиха, 1 се въздържа. За да се отхвърли ветото, са нужни поне 121 гласа "за".

Промените в Закона за защита на конкуренцията предвиждат компаниите с оборот над 50 млн. лв. за предходната година - предимно големите вериги, да изпращат проектите си за типови договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от КЗК. Съгласно новите текстове на търговските вериги вече няма да се разрешава да налагат такси на производителите и доставчиците за какво ли не, като такса "рожден ден", такса "стелаж", такса "откриване на нов магазин", за реклама върху количките на хипремаркета и др.

Плевнелиев наложи вето, защото смята, че не е направена оценка какво ще е въздействието на правната уредба върху потребителите. Няма яснота дали новите разпоредби ще предизвикат покачване на цените на хранителните стоки. Възможното поскъпване на храните неминуемо ще засегне крайните потребители, смята той.

Плевнелиев смята, че е недопустимо да не се направи предварителна оценка как новата регулация ще се отрази на гражданите и особено на тези от най-уязвимите групи - социално слаби, безработни и пенсионери." - в. "Сега"

Участието на българските ВМС в ученията на НАТО в Черно море също са във фокуса на всекидневниците.

"Учения по ликвидиране на последствията от терористично нападение и спасяване на прострадали в морето бяха първата фаза от международните военни учения "Бриз-2014" на българските военноморски сили и цивилните служби на страната.

В петък бе тренирано ликвидиране на последиците от атентат срещу танкера "Акин в порт Бургас и потушаването на голям пожар, предизвикан от това. В гасенето се включи противопожарният катер "Ахелой", градските противопожарни служби и линейки, доставили спешно "пострадалите" в болницата, разказва руската агенция ИТАР-ТАСС.

Българската армия тренира реакция след атентат срещу танкер в Бургас

След това фрегатата "Верни", на борда на която бе министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната контраадмирал Румен Николов, участва в спасителна операция в Черно море. Сценарият там бе спасяване на хора след пожар на пътнически кораб, за което бяха активирани военни кораби и катери, граничари и хеликоптер.

Във военната част от маневрите фрегата "Верни" отблъсна атака на щурмови самолети Су-25, "унищожени" от ценитно-ракетната отбрана на кораба...

След това фрегатите "Смели", "Дръзки" и корветата "Решителни" с подкрепата от румънската фрегата "Реджина Мария" успешно атакуваха подводница..." в. "Дневник".

"НАТО демонстрира силно присъствие в Черно море и най-вече в Бургаския залив. 27 кораба от 7 съюзнически страни провеждат мащабно учение от 4 юли. То ще продължи до 13 юли.

Пред военния министър Ангел Найденов бяха показани способностите единствено на българските плавателни съдове. Рано сутринта фрегатата "Верни" се размина с турската подводница, която акостира на Бургаската морска граница. Не бяха показани американският ракетен крайцер, както и фрегатите и ракетните катери от Гърция, Италия, Румъния и Турция...

"Ученията ще компенсират намаленото участие на армията ни в мисии зад граница", коментира министър Найденов. До края на годината страната ни ще прибере бойния контингент от Афганистан, с което вече няма да участваме в големи мероприятия в чужбина.

Новата стратегия на НАТО е именно да се провеждат множество учения, за да има по-сигурно и постоянно присъствие на войски на алианса в Източна Европа. Това бе продиктувано от кризата в Украйна. Според Найденов само за миналата година армията ни е провела със 17% повече международни учения. Тенденцията е тази година процентът да се запази или да бъде увеличен.

"Ученията са хубаво нещо, но това е само частта, в която се демонстрира най-доброто от наученото. Трябва паралелно с това да се върви и към обучение на целия личен състав", коментира зам.-началникът на армията ген. Константин Попов.

Учението "Бриз 2014" на ВМС вчера започна със демонстрация на гасене на пожар, възникнал на кораб. След това двойка изтребители Су-25 от българските ВВС изпълниха нападение срещу граждански кораб.

Летците показаха висш пилотаж и на няколко пъти правиха остри виражи над плажа на Созопол.

Морските ни сили демонстрираха различни бойни задачи, сред които обезвреждане на мини, десант, стрелби по кораб, който не се идентифицира и други..." в. "Труд".

Вестниците съобщават също за ново обвинение срещу Кирил Рашков - контрабанда на живак.

"Пловдивската прокуратура изненадващо повдигна вчера обвинение за контрабанда на живак срещу Кирил Рашков. Той ще остане с мярка задържане под стража за 72 часа. Очаква се в рамките на този срок да бъде внесено в съда искане за постоянен арест на Цар Киро.

Според събраните доказателства на 10 юли т.г. ромският богаташ е внесъл отровното вещество от Турция през ГКПП Капитан Андреево без знанието и разрешението на митниците. Количеството му е 501 грама, а целта - търговия.

Стоката е открита в луксозния джип "Мерцедес" на Рашков. В четвъртък служители на ДАНС претърсваха с часове автомобила. Обиски бяха направени в хотела на ромската фамилия и в къщата на Събка Рашкова, дъщеря на Цар Киро.

"Живакът е поставен под разрешителен режим и забранен за износ съгласно законите за опазване на околната среда и за защита от вредното въздействие на химичните вещества, както и с европейски нормативни актове", обясниха от прокуратурата.

Предвиденото наказание са лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Все още се изяснява съпричастността на Цар Киро към тримата, които бяха задържани в Пловдив за 2, 7 кг амфетамини. На късна пресконференция в четвъртък след зрелищния арест на Рашков прокуратурата обяви, че става въпрос за наркотици. В официалното съобщение от вчера обаче не се споменава изобщо за дрога.

Както "24 часа" писа, в четвъртък в 17 ч маскирани с няколко патрулки нахлуха в 6-етажната сграда и в дома на фамилията на ул. "Славянска". В двата имота са извършени претърсвания, а районът около тях беше отцепен. Минути по-рано Рашков пристигнал с джип "Мерцедес GL" с регистрационен номер РВ 1221 и паркирал на отсрещната страна на хотела си. Оттам полицаи извадили няколко торби..." - в. "24 часа".

"Кирил Рашков е пред инфаркт. Това е заключението от медицинския преглед, който бе направен на ромския бизнесмен, минути след задържането му в четвъртък.

Заради влошеното си здраве вместо в следствения арест Цар Киро бе транспортиран с линейка в отделението по кардиология към УМБАЛ "Св. Георги". Там бе поставен под полицейска охрана. Час преди това в имотите му в Пловдив започнаха обиски за дрога. От прокуратурата съобщиха, че имат данни за съпричастност на Цар Киро към група за съхранение и разпространение на амфетамини. Малко преди 17 часа 7-8 маскирани и въоръжени до зъби полицаи нахлуха в дома на Рашкови на ул. "Славянска", където Киро и съпругата му Костадинка се преместиха от Катуница. Фамилията се установи в областния град, след като Цар Киро излежа присъдата си за отправени смъртни заплахи към вуйчото и лелята на убития по време на размириците в Катуница Ангел Петров...

Близо час униформените в четвъртък тарашиха двата етажа, които държи в кооперацията на ул. "Славянска" и луксозния му джип "Мерцедес", паркиран отвън. След това спецекипът се прехвърли в хотела му на ул. "Света гора", където малко по-късно Рашков бе изведен с белезници. Минути по-късно Цар Киро бе върнат в сградата, а след това пристигна и линейка. Прегледът продължи повече от половин час, след което подкрепян от внука си Кирил се качи в линейката и замина към болницата. Междувременно от прокуратурата обобщиха новините около акцията. Кирил Рашков е арестуван за съпричастност към производство на синтетична дрога, съобщиха обвинителите от Окръжна прокуратура в Пловдив. Във вторник в Пловдив и в Асеновград са били задържани трима души, които нямат роднинска връзка с фамилията Рашкови. Те са арестувани за производство, притежание и разпространение на синтетична дрога. Единият от тях е криминално проявен, уточни говорителят на прокуратурата Галина Андреева. Години наред е живял в Норвегия, Франция и Холандия.

Тримата са били задържани по време на сделка с наркотици, а при последвалите обиски и претърсвания са открити 2,7 кг амфетамини, пистолети и боеприпаси за тях. Прокуратурата вече им е повдигнала съответните обвинения. Задържането на Кирил Рашков е във връзка със съпричастност към тази престъпна група, но тепърва ще се изяснява какво е било неговото участие. Засега доказателствата, които са повод за ареста му, са открити в хотела му консумативи за производство на амфетамини..." - в. "Стандарт".