Обещания.

"Труд":

Помагаме "практично" на Западните Балкани

БЕЛГРАД - Външният министър Николай Младенов обеща по-практична политика към Сърбия и към Западните Балкани на вчерашната си среща в Белград с колегата си Вук Йеремич. "Мисля че ние имаме една споделена отговорност - бидейки двама от външните министри на две балкански страни под 40 години, да не изпадаме в коловоза на миналото, а да начертаем нова перспектива на целия регион", каза Младенов. Той призна, че историческата рамка на българо-сръбските отношения не е един от най-добрите примери в Европа, но днес имаме уникална възможност да започнем не само нова глава, а нов начин на комуникация помежду си."Искам да уверя Вук, че в лицето на България има приятел, който разбира трудностите и предизвикателствата пред Сърбия. Готови сме да работим заедно", заключи Младенов.

Следене.

„Стандарт":

От понеделник - МВР ни дебне в интернет

Агенти ще дебнат с кого и кога общуваме в интернет от понеделник. МВР и ДАНС вече ще имат разрешен достъп до всички данни в мрeжата. Това става според промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Там обаче специално бе записано, че информацията, която съхраняваме, ще бъде предоставяна на службите само при разследване на тежки престъпления и компютърно пиратство. Разрешението за това ще се дава от шеф на районен съд или от упълномощени магистрати. Вероятно най-много искания ще бъдат отправени към Софийския съд, коментираха експерти. Работата там ще бъде поделена между председателя и трима юристи.
Законът за електронните съобщения бе приет преди три години, но през февруари бе променен. Тогава ГЕРБ и МВР отстъпиха пред обществения натиск и се отказаха да следят текущи данни от трафика в нета и мобилните ни телефони при разследване на криминални случаи, за които се полага затвор под 5 години. Така законът даде право това да става само за тежки престъпления.
Невидимите очи и уши няма да ни дебнат, докато говорим, но при нужда ще могат да проследят с кого и кога сме говорили.


Стандарт":

Теглим от Замунда до Коледа

Тегленето на безплатни филми и музика от мрежата може да секне по Коледа. Причината е, че съдбата на двата най-големи торента у нас "Замунда" и "Арена БГ" вече са в ръцете на Темида. След десет дни в Софийския районен съд ще се гледат делата за разпространение на нелегална продукция срещу двата сървъра. Делото срещу собственика на "Арена БГ" Елиан Гешев и още петима е внесено в съда през есента на м.г. Все още обаче не е стартирало заради разклатеното здраве на подсъдимите. Магистрати предполагат, че процесите ще се протакат месеци в съда. Има много обвиняеми и още толкова адвокати, които, щом влязат в храма на Темида, се разболяват, коментираха юристи. И прогнозираха, че делото няма да свърши поне до Коледа. Антимафиоти са убедени, че Софийският районен съд ще излезе с решение да ги затвори, след като признае вината на уличените в интелектуално пиратство през 2006 г. Това означава, че милиони българи ще търсят други връзки, от които да свалят без пари филми и музика.


Бедствие.

„24 Часа":

Градушка удари коли и къщи в Монтанско

Сериозни аварии и щети предизвика снощната буря в Монтанско, съобщават от Гражданска защита.
В с. Смоляновци и с. Винище има леден слой от градушка, който още не се стопил, пише Дарик. Щети са нанесени по автомобили и къщи, тяхната стойност ще бъде изчислена в понеделник.
Мълния е паднала на една къща и е разрушила комина и част от покрива. Водни потоци от 40 см са изровили на места пътната настилка. Авария в подстанцията в Георги Дамяново e спряла тока в района, а специалистите все още работят по отстраняването й.
Най-много дъжд, придружен с градушка, е паднал в Чипровци - 60л./кв.м. 42.8л./кв.м. е в Доктор Йосифово и 40.5л. в Лехчево. В Берковица са паднали 28л./кв.м., в Бъзовец 20.4, в Монтана 19.4.


Джакпот.

„Труд":

Над 1 милион лева джакпот

Денят на Европа утре може да е щастлив за български тотаджия с повечко късмет, защото джакпотът във второ теглене на "6 от 49" ще прескочи 1 милион лева.
В момента натрупаната сума е 979 284 лв. и с постъпленията за неделя със сигурност ще се акумулира джакпот с европейско измерение от над 500 000 евро.
Парите са далеч от рекордните за тотото у нас 5,4 млн. лева от август 2004-а, но със сигурност с тях обикновеният играч няма да се вълнува от кризата.
От началото на годината в най-старата и популярна игра на тотализатора у нас - "6 от 49", паднаха 6 джакпота, поразени със 7 шестици общо за 4 494 678 лв. А постъпленията за всички игри са 36 990 413 лева, от които половината са изплатени като печалби.