„24 часа"

Чужденци източвали фонда за застраховки

Гаранционният фонд на застрахователните компании се източва, съобщи вчера след заседанието на бюджетната комисия на парламента Йордан Кифов от Управителния съвет на фонда. Той даде пример с румънци или други чужденци, които си купували коли у нас и ги застраховали тук, тъй като било по-евтино.

След това пътували по света, но при злополука собственикът искал парите от нашите застрахователи, защото регистрацията му била българска.

Така се източва фондът и тези канали трябва да се пресекат, смятат от фонда. По техни данни от 90 млн. лв. изплатени обезщетения 60 милиона лева отивали по тази схема.

Между двете четения на Кодекса за застраховането най-вероятно ще се върне разсроченото плащане на "Гражданска отговорност" на четири или поне на две вноски, прогнозираха от фонда. Причината е, че сред експертите имало сериозни опасения от отлив на хора, които няма да плащат, защото не могат да съберат парите за полицата наведнъж.

Поправките предвиждат още застрахователите да бавят плащания не повече от 55 дни.

„24 часа"

Забраняват да захвърлиш бебе в дом

Изоставянето на бебета и малки деца до 3 г. в домове у нас ще се забрани от 2013 г., съобщи зам.-министърът на труда Валентина Симеонова. Родителите, които преценят, че не могат да се грижат за тях временно ще ги дават на близки или в приемни семейства. Ако решението им е завинаги, децата ще се дават автоматично за осиновяване.

Революционната промяна е записана в новия Закон за детето. Проектът вече е готов и след обществен дебат се очаква да се приеме от парламента наесен.

Малки ще се настаняват в специализирана институция или в защитено жилище само ако са с тежки увреждания и се нуждаят от постоянни медицински грижи.

През следващата година ще се подготви солидна мрежа от приемни семейства, обучени специално за отглеждане на бебета, каза Симеонова. Сегав домовете за медико-социални грижи са настанени 1000-1100 деца до 3 г. , което значело, че са нужни приблизително толкова приемни семейства. Обучените вече двойки са 794, като 639 се грижат за изоставени. Предразсъдъците постепенно отпадали и хората вземали и ромчета. Освен това вече има девет приемни ромски семейства, които се грижели отлично за питомците си. Приемната грижа е най-популярна в Шумен, Търговище, Варна, Габрово, Добрич, Монтана, Пазарджик, Разград, Русе, Стара Загора и София. 115 общини заявили, че ще подготвят приемни родители по новия проектна социалното министерство, за който България взема 15 млн. лв. от ЕС.

Всички останали текстове от закона ще влязат в сила още с приемането му тази година.

„Труд"

Евродокладът: Оправдателните присъди на мушка

Критики за влошаване на борбата с организираната престъпност, либерализма на българския съд и "стресиращи" оправдателни присъди отправя Европейската комисия в предварителния доклад за правосъдието и вътрешния ред, научи "Труд". Брюксел обаче поощрява продължаващата политическа воля за борба с престъпността. Като положителни примери се сочат законовите промени за обществените поръчки и за конфликта на интереси.

Официалният доклад ще бъде обявен на 20 юли.

Еврокомисията задължава главния прокурор Борис Велчев да анализира оправдателните присъди по знакови дела. Но в окончателния си вид докладът ще е без това искане поради разминаване с фактите, твърдят източници на "Труд".

Брюксел критикува кадровата политика на ВСС, както и работата на МВР по събиране на качествени доказателства.

„Труд"

Столичен мол пред фалит

Пет години след откриването на "Сити център София" празничните фанфари са забравени и в търговския комплекс звучи тежкият камбанен звън на кризата. Приходите от наеми падат, разходите за поддръжка набъбват, печалбата е мираж, а празните магазини са ежедневие. И за капак - банката чука на вратата и си иска своето.

Бъдещето на първия столичен мол е под въпрос, след като американският фонд "Хайтман" - настоящ собственик, има проблеми със заемите към Уникредит банк Аустрия. Това е становището на одиторския доклад, подготвен от "Ърнст & Янг".

2010-а е била изключително тежка за първия столичен мол - приходите от наеми са се стопили с 12,5% и дружеството е излязло на загуба от 729 хил. лв., след като през 2009 г. бе на печалба от 1,28 млн. лв.

„Стандарт"

Началник само с поръчител

Началник ще се става само с поръчител. Авангардната заповед издаде Бойко Борисов след дълго заседание на изпълкома на ГЕРБ. Среднощният спор в дома на Генерала в Бояна за новия шеф на НОИ стана причина за новата директива. Премиерът каза още, че ще приема кандидатури за постове в държавата само писмено и срещу подпис на гарант от партията. Освен това за всяка длъжност Борисов ще изисква вече най-малко трима кандидати.

На инфарктното заседание ръководството на партията не успя да избере нов шеф на НОИ. Номинираната от депутатите Светлана Ангелова си направи отвод. Така за поста остана само кандидатурата на вицепремиера Симеон Дянков - Бисер Петков. Изпълкомът обаче отказа да го избере, тъй като няма опонент, с когото да спори за поста.

 

„Стандарт"

Жени Живкова: Няма да играя за президент

- Г-жо Живкова, в БСП чакат вашето окончателно решение дали приемате номинацията ви за президент да бъде обсъждана на утрешния пленум и дали сте готова да влезете в битката за първия пост в държавата?

- Искам да благодаря на всички партийни организации в БСП, които издигнаха моята кандидатура. Това са хора, които ме познават, оценяват моите качества и предполагам, че това са причините да ме номинират за президент. Преди близо месец имах разговор с лидера на партията г-н Сергей Станишев. Говорихме дълго. Още тогава изразих пред него желанието ми да не се кандидатирам за президент. Казах му, че нямам амбицията да ставам държавен глава, защото това за мен не е самоцел.

 

„Монитор"

КАТ пенсионира палката и радара

Катаджийската палка и радарът ще отидат в пенсия в края на годината. Очаква се тогава да бъдат подменени най-масовите устройства за измерване на скорост от моделите TR4 и TR4D. Целта е по най-натоварените пътища у нас да няма катаджии, които да спират водачи за превишена скорост, а само камери от последно поколение. Така, вместо да го спира полицай с палка, нарушителят ще получава електронен фиш със снимки по пощата. По този начин от МВР смятат да се справят със субективния фактор при проверките. Категоричното решение било взето след акция „Палките", след която се оказало, че старите уреди могат да се манипулират, научи „Монитор".

 

„Монитор"

Агентите на ДС аут от мисии и шефски постове

Посланиците и консулите с принадлежност към тайните служби на бившия режим ще бъдат освободени от публичната си длъжност с влизането в сила на промените в Закона за дипломатическата служба и преназначени на друг пост. Това гласуваха вчера депутатите, като приеха окончателно предложените от външния министър Николай Младенов изменения в регламента за дейността на МВнР.

 

„Монитор"

Карта с чип 2 в 1 събира лични и здравни данни

Личните карти занапред ще бъдат с чип и ще се ползват и като здравни, съобщи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов вчера. През чипа, след вкарване на ПИН код, ще се чете електронното медицинско досие на всеки от нас, обясни той. На тази идея са се спрели експерти от Министерството на здравеопазването, след като се уверили, че тя не дава грешки и работи безотказно в Естония вече повече от две години.

 

„Дневник"

Българският туризъм губи най-силния си коз

Българският туризъм започва да губи най-силния си коз, с който привличаше чужденци - ниските цени. Последното изследване на международната агенция IPK International, направено в 10 държави, показва, че страната все още се счита за евтина дестинация. На ключовите пазари - Германия, Русия и Украйна, обаче лидерът по конкурентни цени вече е Турция.

Първите сигнали за зараждането на тази тенденция бяха още през 2009 г., когато изследване на MBMD показа, че 16% от чужденците, дошли през зимата в страната, смятат, че България е станала скъпо място за почивка, а повече от половината от другите я "класираха" в средния ценови сегмент.

В следващите месеци страната започна да губи лидерските места в редица месечни класации за най-нискобюджетни почивки в специализираните списания, а все повече западноевропейски медии обръщаха внимание за евтините пакети в Турция.

Проучването на IPK International, което е по поръчка на икономическото министерство, показва още, че освен с ниските си цени България е известна в Европа основно с морския си туризъм. Единствено в Гърция, Турция и Великобритания туристите определят страната и като дестинация за ски туризъм.

„Сега"

ГЕРБ обещава и спортистите да се пенсионират рано

Спортистите са поредната категория лица, която ще се сдобие с право за по-ранно пенсиониране. "Разработва се идея заслужили дейци на спорта да получат право да се пенсионират по-рано, а заслужили треньори да вземат държавен орден, който да носи със себе си и пожизнена стипендия", похвали се вчера спортният министър Свилен Нейков.

Вероятността подобна поправка да мине е много голяма, тъй като Нейков се ползва с особена подкрепа от премиера Бойко Борисов. България обаче непрекъснато е критикувана от международни финансови институции, че товари прекалено пенсионната система с привилегировани групи за ранно пенсиониране. В момента около 160 000 души имат право да се пенсионират по-рано - полицаи, военни, миньори и др. Спортистите не са сред тях и се пенсионират като всички останали. Длъжни са да имат трудови договори с клубовете си и да се осигуряват върху минимален осигурителен доход, който трудно би им гарантирал дори минимални пенсии. За непрофесионалните той е от 307 до 543 лв., а за професионалните - от 486 до 755 лв.

„Дума"

Военни въртят чеверме на ГЕРБ

Армията опъва свои палатки за политическо мероприятие на ГЕРБ близо до Асеновград, стана ясно вчера. Военни от Граф Игнатиево и Крумово от няколко дни при рекордно високи температури строят палатков лагер в местността 40-те извора. Там в събота ще се съберат 1400 активисти на ГЕРБ на благотворителен обяд срещу такса от 5 лева. Вече са подготвени и 10 чевермета. Възмутени участници в работата по подготовката обясниха, че за лагера се използва инвентар на поделения, включително палатки.

Общинския съветник от Коалиция за Пловдив Тодор Кръстев оповести, че за скандалния случай му е съобщено във вторник вечерта. Това е пир по време на чума, дами и господа, обърна се Кръстев към колегите си от ГЕРБ в местния парламент. Той бе категоричен, че е недопустимо и противоконституционно да се използва целият наличен състава на армейските части, за да осигуряват логистично партийния празник на ПП ГЕРБ.

Събитието е под егидата на народния представител на ГЕРБ от района Стефан Дедев и вероятно е разрешено както от кметовете на пловдивските райони "Източен" и "Централен", така и от високопоставени началници в армията.