24 часа"

Искров приел офертата на Борисов, май ще ходи в Черноморската банка

Управителят на БНБ Иван Искров май е приел офертата на премиера Бойко Борисов да представлява държавата в Черноморската банка за търговия и развитие, научи "24 часа". Миналата седмица гуверньорът и премиерът разговаряха половин час в МС, а след това са провели два телефонни разговора.

Най-вероятната дата за оставката е около 6- 8 декември. Дотогава ще е започнало изплащането на гарантираните депозити в затворената КТБ. Самият Искров заяви пред депутатите от бюджетната комисия в парламента, че е "човек с чувство за чест и достойнство и ще си подаде оставката, когато заедно решим случая КТБ".

„Труд"

Губим 1 500 000 000 лева годишно от травми и злополуки

Травмите, които са застигнали българите миналата година, са донесли загуба от 1,5 милиарда лева на икономиката ни. На толкова се изчисляват минусите в Брутния вътрешен продукт заради временна или трайна нетрудоспособност, до която се е стигнало заради катастрофи, изгаряния, рани, производствени аварии, падания, фрактури и завинаги зачеркнати млади животи.

„Стандарт"

Платиха 5 бона за Библия

Бизнесменът от Добрич Тошко Георгиев брои 5 хиляди лева за Библия от 1941 година. Ценната реликва е с автограф от йеросхимонах Пахомий - библиограф на Зографския манастир. Наддаването стана по време на благотворителен бал на добричкия клуб "Майчина грижа".

Целта на търга бе да се съберат средства за стипендии на талантливи деца сираци и полусираци. Легендата разказва, че три пъти са били правени опити Пахомий да бъде отровен, за да му вземат ключа от манастира, в който се съхраняват изключително ценни реликви.

Сред тях е била и Паисиевата история. Началната цена на Библията бе 1000 лева, но водещият търга Влади Въргала провокира участниците и така сумата закова на 5 бона. Друг бизнесмен пък брои 3500 лева за лентата на  Въргала "Операция Шменти капели".

„Монитор"

173 нови хвърковати чети пазят гората

Предвижда се също така да бъде въведена поетапно пластмасова пластина с идентификационен код и електронен билет. Досега тази система е въведена в три поделения на горски предприятия в България. В другите държави, където е в сила, тя е довела до намаляване на незаконния дърводобив с 20 на сто и увеличаване на приходите със 1/5. Очаква се мерките да започнат да действат до юни следващата година и да бъдат обединени в единна информационна система, която да проследява пътя на добива и търговията с дървесина от мястото, където е добита, до склада и преработката.