Антракс.

"Монитор":

Вдигнаха карантината за антракса

Домашните животни във варненското село Млада гвардия, където се появи огнище на антракс, от което загина един мъж и три крави, вече могат да се извеждат на свободна паша. Това съобщиха от Агенцията по безопасност на храните във Варна, като срокът на наложената карантината изтече. Забраната беше въведена след първия смъртен случай на крава, болна от антракс, а над 500 животни бяха спешно ваксинирани. Вчера излязоха и резултатите от лабораторните изследвания за антракс в 10 заведения, в които бяха намерени спори и след дезинфекцията им. Това наложи затварянето им и повторна дезинфекция, след която отново бяха взети проби за изследване. Лабораторните резултати от кухните им този път са отрицателни и дейността им бе възобновена, обявиха от агенцията.
Няма опасност от зараза, която да е носила намерената на плажа в местността Фичоза край Варна умряла крава.
Дори и животното да е било болно, няма опасност за хората, които са се къпали в морето в този момент, съобщи още временният шеф на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Даниел Денев, след като обезглавеният труп на кравата бе изхвърлен от вълните на плажа в петък.

 

Магистрали.

"Труд":

Павлова: Надявам се до края на мандата да имаме 300 км нови магистрали

"Надявам се строителите да приключат навреме проектираните участъци от автомагистралите, за да може да "има изградени до края 300 км нови магистрали в рамките на двете правителства на ГЕРБ", обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от БГНЕС.
Павлова окачестви като много важен за безопасността на движението новооткрития участък от пътя от автомагистрала "Хемус" и новото пътно съоръжение край Белокопитово, на който днес тя преряза лентата.
"На това кръстовище ставаха много пътни произшествия, сега то ще е безконфликтно. Значение ще има и за развитието на туризма в региона - наблизо е старата българска столица Плиска с базиликата, която се реконструира и оттам е донесена водата за освещаването на новият пътен участък. В момента се работи по автомагистралите "Струма" и "Марица" - при Оризово за връзка с магистрала "Тракия", посочи министърът.

 

Ревизия.

"Дума":

НАП прави пълна ревизия на всички вестници

Националната агенция за приходите (НАП) започна ревизия на всички централни печатни издания. Агенцията извършва пълни данъчни и осигурителни проверки на вестниците, които обхващат последните пет години.

Като мотив за проверките от НАП посочиха доклад от юни за данъчните рискове, който показвал, че има риск от избягване на облагане в сектора на издателите на печатни издания. "На значителна част от издателите не са възлагани ревизии от години и имат просрочени задължения към държавата", посочват от приходната агенция. Оттам категорично отричат, че ревизията е заради редакционната политика на вестниците. Не е изключено да бъдат инспектирани и дружествата, които управляват онлайн издания.

 

Ваксини.

"Сега":

Министър Москов призова да се опровергават глупостите за ваксините

Занапред ще се осигурява на 100% неонаталната диагностикa, като ще се поема цената и на изследванията по време на бременност, стана ясно от брифинг на здравния министър Москов и неговия екип.Министърът се появи с фланелка на лондонския „Арсенал" в чест на снощната им победа над "Челси".Ще се гарантира и комплексност на лечението на деца с увреждания, като в 28-те областни болници ще се създадат консултативни центрове. Те ще предлагат на родителите пълен набор от специалисти - семействата на деца с увреждания вече няма да търсят сами лечение или платени услуги, а ще получават терапевтичен план.Ще бъде осигурена и работа с психолози, както и за родители на недоносени деца, и малчугани, които подлежат на хирургична намеса.Новите центрове към областните болници пък ще събират данни и за регистър за децата с хронични заболявания.От септември пък започват първите обучения на педиатри и лични лекари за ранно откриване на аутизъм при деца до три години.За програмата МЗ ще разполага с 2 милиона лева до края на годината, а има планирани пари и за догодина.