24 часа"

Реформаторите си избират на бира лидер, почти сигурно ще е Радан Кънев

Кой да е лидерът на Реформаторския блок са обсъждали днес председателите на петте съставляващи го партии. Заседанието им обаче се провело без Меглена Кунева, която е в Берлин. Тя упълномощила организационния секретар Найден Зеленогорски да представлява "Движение България на гражданите" (ДБГ).

За да увеличат шансовете за съгласие, петимата мъже започнали днешния разговор на бира, научи "24 часа". Целта била всеки от тях да декларира, че "идва с мир и добри намерения".

„Труд"

Таня Андреева махнала шефа на "Пирогов" две седмици преди да си тръгне

Две седмици преди да предаде поста здравен министър д-р Таня Андреева е махнала директора на "Пирогов" проф. Стоян Миланов. Това показва справка в Търговския регистър, направена от "Труд". След точката за освобождаването на професора, Андреева разписва в заповедта си да му се изплати "обезщетение за неспазения срок на предизвестнието съгласно договора му за управление".

След решението на Андреева съветът на директорите на "Пирогов" - проф. Веселин Василев, проф. Димитър Раденовски и доц. Христо Цеков, се събира на 4 август. Тогава за изпълнителен директор се избира доц. Христо Цеков, който е началник на Трета хирургична клиника в института, става ясно от проверката в регистъра.

"Официално никой нищо не ми е съобщавал, не знам какво се случва", коментира пред "Труд" проф. Миланов.

„Стандарт"

Номинират Кристалина за Брюксел

Още на първото си заседание служебното правителство ще номинира Кристалина Георгиева за еврокомисар на България. Това обяви президентът Росен Плевнелиев при представянето на правителството на проф. Близнашки. "Георгиева е достоен еврокомисар, който се ползва с широка обществена подкрепа не само в България и Европа, но и по света", обясни държавният глава.

"Ще използваме всички възможности на българската външна политика в подкрепа на нейната кандидатура за висок пост в ЕК", допълни Плевнелиев.

Държавният глава обяви, че служебният кабинет ще подкрепи и проекта "Южен поток", ако той се случва по европейските правила. "Ние сме за всяка тръба, която може да мине през България и да донесе търсената диверсификация на енергийните източници и маршрути", обясни Плевнелиев. "Проектът обаче ще остане замразен, докато Европейската комисия даде зелена светлина за неговата реализация", заяви още държавният глава.

„Монитор"

20 000 руснаци по-малко у нас заради фалити

Между 15 000 и 20 000 руснаци няма да почиват това лято в България, заради фалитите на техните туристически оператори. В това число влизат не само организираните туристи, но и хората, които имат у нас втори дом, и остават в България по-дълго, коментира за „Монитор" проф. Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. Този спад се наблюдава на всички изходящи пазари за Русия без изключение, коментира експертът.

„Сега"

Делян Пеевски отказа да се върне в съдебната система

Неуспелият председател на ДАНС, отказал се евродепутат и медиен магнат Делян Пеевски няма да се върне на работа в столичното следствие. Това става ясно от отговор от Висшия съдебен съвет (ВСС) до "Сега". На 25 юли Пеевски е пратил уведомление до съвета, че "няма да подава молба за встъпване в длъжност "следовател" в следствения отдел на Софийската градска прокуратура". Кадровата комисия на съвета е разгледала уведомлението му на 29 юли и го е приела за сведения, пише в отговора на ВСС. Действията на Пеевски са трудно обясними, тъй като законът не изисква той да информира съвета за бъдещите си планове, при това 10 дни преди разпускането на парламента.

„Дума"

Чистка няма да има, само за политически пристрастия

Няма да има чистка в администрацията. Ще се разделят с постовете си само онези, които проявяват политически пристрастия. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки в словото си при приемането на поста от Пламен Орешарски.

"Няма да прибягваме към никакви чистки и каквато и да било проява на реваншизъм. Ще запазим кадрите, които се поставят в служба на националните интереси. Разбира се, всички онези, които са замесени в корупционни скандали или пък проявяват политически пристрастия, съвсем естествено ще трябва да се разделят със своите постове", каза буквално Близнашки.

„Капитал дейли"

Лъжата, че "Южен поток" е замразен

Това беше отговорът на Министерството на регионалното развитие (МРР) на въпроса на "Капитал" дали има издадени разрешителни за строеж на компресорната станция и приемния терминал на "Южен поток" в Паша дере, получен в четвъртък. Същия ден обаче решението е било взето, като в него е предвидена и процедура по предварително изпълнение. Тя позволява дейностите да продължат, дори и да има обжалване, до окончателното произнасяне на съда. Самата процедура по предварително изпълнение може да се жали само в тридневен срок след публикацията в Държавен вестник. За да не се случи това, някой в МРР се е погрижил вече бившият министър на регионалното развитие Десислава Терзиева да сложи подписа си вероятно в края на работния ден, а самото разрешение е публикувано в сайта на министерството (както се вижда от индексацията на google) само ден преди да се появи в Държавен вестник (на 5 август). По този начин максимално се скъсява срокът, в който заинтересованите страни биха могли да подадат жалби. Официалната публикация на разрешителното само ден преди встъпването на служебното правителство също е подходяща честитка за Росен Плевнелиев, който каза вчера, че "проектът ще остане замразен, докато Европейската комисия даде зелена светлина за неговата реализация".

„Преса"

Застрахователи натискат сервизи за по-ниски цени

Застрахователни компании натискат сервизите за намаляване на цените за ремонт на щетите от градушката, научи „Преса". В писмо до доверените сервизи на „Алианц България" се казва, че една допълнителна отстъпка от 10% от крайната цена би била приемлива. От компанията благодарят предварително за проявената съпричастност, но отбелязват, че ако предложението им не бъде прието, това ще се отрази на бъдещите взаимоотношения с партньорите.

От сервизите обаче смятат, че са подложени на натиск, защото у застрахователите са и ножът, и хлябът. През последните години се вдигнаха цените на материалите, на тока и горивата, но цената за пребоядисване на един детайл оставала непроменена. Същата е и разценката за един час труд. Сега пък се искат още 10% отстъпка. Това ще доведе до фалит на малки сервизи, коментираха потърпевши. С намалени тарифи работят и застрахователи като ДЗИ и „Булстрад".

„Новинар"

Велоалеи ще свързват Бургас с Турция

Велоалеи ще свързват общините Бургас и турската Къркларели, съобщи зам.-кметът на морския град Красимир Стойчев. По думите му се работи по общ проект за 9 туристически веломаршрута, който се разработва заедно с турската страна.

Това означава, че любителите на екопридвижването ще могат да се включат в трасето от почти всяка точка по Южното Черноморие и да карат чак до турската граница.