„24 часа"

Почва голям студ - минус 7 градуса, идат сняг и бури

Зимата нахлува със здрав студ до минус 7 градуса във високите котловини на Западна България, почти ураганен вятър по Черноморието, дъжд, примесен със сняг, в Предбалкана и Добруджа. Застудяването започна още снощи, температурите ще ударят минимума в нощта срещу вторник. Вятърът обаче вече се усилва в Източна България, по крайбрежието може да вилнее и със 100 км в час днес и утре. Възможни са инциденти, предупреди дежурният синоптик в TB-MET Симеон Матев.

Застудяването ще е съпроводено с валежи от сняг и дъжд, а бурният вятър ще създава усещане за още по-сурово време. Дори в най-топлите часове на денонощието в южните части на страната, където климатът е най-мек, живакът няма да прескочи 10-12 градуса. Очаква се обаче най-студеният ден от седмицата да е вторник. Ще се събудим на отрицателни температури, слани ще ликвидират, каквото е останало по полето и в градините. В Драгоман, Перник, София, Трън, Самоков ще тракат зъби на минус 6-7 градуса.

На този фон за късметлии ще минават в останалите райони на страната, където ще е само минус 3-4. Вятърът навсякъде ще утихне и следобед ще се почувстваме стоплени на 10-ина градуса. В сряда времето ще тръгне към стабилизиране, но с мразовити нощи, мъгли сутрин и умерено слънце през деня.

Прилично за това време на годината ще е и в четвъртък и петък. В деня за размисъл обаче пак ще застудее, на повечето места ще е облачно, от време на време ще вали

„24 часа"

Борисов: Доживях да моля съседните страни да направят мост или път към ГКПП

Като дойдохме на власт, лъжеха хората в Кърджалийско, че ще съборим джамиите, ще ги изселим. Вместо това правим пътища, проходи, идват инвеститори. България е в най-добрите отношения, които сме имали с Турция. Това заяви премиерът Бойко Борисов край Кърджали. Той преряза лентата на втори завод на "Теклас-България" за каучукови и пластмасови изделия за най-известните автомобилни марки в света. Новият ГКПП Маказа  ще бъде отворен през следващия месец. "Има шанс да го направим до ноември и да го пуснем", бе категоричен Борисов. Лично гръцкият му колега Папандреу му обещал, че въпреки огромната криза при тях, ще направи всичко възможно за отваряне на Маказа. Българската част от пътя е готова, а гърците имали да довършат 1,2 км, които вече били чакълирани. "Доживяхме да се моля на румънския премиер да си направи половината от Дунав мост, защото нашата е асфалтирана, светла, ремонтирана, а тяхната - ужас. Доживяхме на гръцкия премиер да се моля да си асфалтира от другата страна пътя, защото нашият е готов", каза Борисов.

„Труд"

Иззеха незаконен арсенал от къща на сина на Киро

Незаконен боен арсенал бе открит в къща в Катуница, според Дарик радио оръжието е открито в дома на покойния син на Кирил Рашков- Иван, който бе запалена от футболни фенове на 24 септември.

Полицаите от Асеновград са намерили и иззели в петък автоматичен пистолет „Узи" със заглушител с два пълнителя и 45 патрони, пистолет „Браунинг", автоматичен пистолет без марка и модел със заглушител и пълнител, револвер „Смит и Уесън" с 3 патрона, 8 опаковки „Амонит", 10 пресовки взривно вещество, пълнител с 20 патрона и 101 патрони с различен калибър. Оръжието е токрит в таванското помещение на къщата. Полицията е действала по сигнал, обясни старши комисар Тодор Чонов -директор на пловдивската полиция.

Все още не е ясно кой е собственик на оръжието. Предстои да бъдат направени експертизи. Всички членове на фамилия Рашкови ще бъдат разпитани, обясни старши комисар Тодор Чонов. По думите му, арсеналът е бил скрит затова не е намерен в първите дни на разследването.

В дома на Иван Рашков живеят децата му, но след екцесиите в Катуница, когато имотът не опожарен, мястото е необитаемо и се охранява от полицията.

Образувани са общо пет досъдебни производства срещу Рашкови в прокуратурата в Асеновград и Окръжна прокуратура Пловдив.

„Труд"

Наглите към жертви: Какво да режем - пръст или ухо?

"Какво да ти режем - ухо или пръст", питали Наглите, докато държали в плен Михаил Краус и Венислав Величков. Това разказал пред Софийския градски съд защитеният свидетел срещу бандата за отвличания Найден Недев. Мъжът бе разпитван пред съдебния състав близо 2 часа в петък. За да се гарантира сигурноста му, на разпита нямаха право да присъстват прокурорите, защитата и Наглите.

"Мога да ви разкажа за две отвличания. В групата ме вкара Валентин Михайлов-Вальо Ихтимански (също защитен свидетел - б. а). Каза ми: Ела да свършим тука една работа да изкараш някой лев", разказва Недев. По думите му той бил заведен от Ихтиманския в къщата, където е държан под ключ Краус. Там били Прокопи Прокопиев-Поли Културиста, Ихтиманския и Ивайло Ефтимов-Йожи.

"Казаха ми, че трябва само да давам храна на похитения и да изхвърлям отпадъците. Тогава аз не знаех кой е отвлеченият. Не се интересувах. Знаех, че не е здравословно да любопитствам", продължава Недев. Затова и не бил наясно кой е участвал в похищението на Краус. Подочул, че не са Поли и Йожи. "Не знам и кой отряза пръста на Краус. Чух веднъж как Поли и Йожи се караха, че трябва нещо да предприемат. Поли пита Краус какво иска да му отрежат", спомня си свидетелят. При тия думи той излязъл от стаята, където бил Краус, и не видял кой е рязал пръста му. "Предполагам, че не е бил Йожи, защото когато стана дума за това, той пребледня. После само го видях да излиза от стаята с отрязания пръст в латексова ръкавица", казва Недев. По думите му след този случай той си тръгнал.

"Не издържах на това напрежение. Затова и не получих пари. Йожи каза, че няма да ми даде, защото съм си тръгнал, преди да е свършена работата", казва Недев. Пред магистратите той обяснява, че въпреки това е бил повикан да съдейства и при пазенето на Венислав Величков.

„Стандарт"

Крадат бомби като картофи

Дръзки апаши задигнаха като чували с картофи 14 снаряда от Челопечене. Бомбите били оставени насред полето от сапьорите. Те разчиствали района около река Лесновска, но тъй като се стъмнило, решили да взривят боеприпасите на другия ден. Вчера обаче военните установили, че въпреки охраната опасните снаряди са се изпарили. "Ще има сурови наказания за всички виновни, които са допуснали тази кражба, включително и дисциплинарно уволнение", обяви вчера военният министър Аню Ангелов. Случаят се разнищва от Военната прокуратура и МВР. Не е изключено да е изтекла предварителна информация за оставените в района боеприпаси. Кражбата е станала през нощта, като апашите са знаели точно мястото. "Има голям риск за хората, тъй като бомбите са стари и може да се самовзривят", каза още Ангелов. Извършва се проверка на всички пунктове за изкупуване на черни и цветни метали в района.

 

„Стандарт"

Зелена боза и екомед на промоция

Боза от биоръж и билков мед от екологично чист район в Калоферския балкан за без пари предложиха производители по време на изложението "БиоМания 2011". Над 40 компании показаха своите биопродукти на щандовете в столичния парк "Заимов" по време на базара-дегустация, организиран от сдружение "Златен век" с медийното съдействие на "Стандарт". Освен бозата и меда посетителите можеха да пробват и вино от биоарония, да помиришат биорозова вода и да се наплескат с биокрем за лице. Всичко това съвсем без пари. А за мераклиите да пазаруват имаше и сериозни отстъпки от 10 до 30%. Бутилка от 750 мл биовино от арония например излизаше 9 лв., но за 1,5 л цената беше 12 лв. Биопрах за пране и козметика се предлагаха с 10% отстъпка, а срещу всеки закупен продукт се полагаше и подарък. За посетителите имаше и развлекателна програма и викторина. Повечето от тях обаче се радваха най-много на възможността да видят отблизо познати лица от екрана. Със свой щанд на изложението се представяше биофермерът Димитър от Хасково, който отглежда калифорнийски червеи. На изложението обаче той представи козе биомляко. Друг екранен герой - Милото, мафиотът от сериала "Седем часа разлика", също се подвизаваше под шатра на изложението "БиоМания" и отвличаше вниманието на посетителите от всичко, което се предлагаше на щанда.

Въпреки хладното октомврийско време посетители на изложението "БиоМания" не липсваха. Интерес към екологично чистите храни и продукти показаха и млади, и възрастни, имаше дори родителите, които разхождаха колички с невръстни деца между щандовете с биопродукти в хладната съботна утрин. Това показва, че интересът към биопродуктите у нас нараства. Надяваме се това да продължи и да започнем да продаваме по-голяма част от продуктите си у нас, защото в момента работим основно за износ, коментираха изложителите. Зелените ферми са се увеличили със 75% миналата година спрямо 2009-а и броят им е достигнал 820, съобщи зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова при откриването на изложението.