Решение.

„24 Часа":

Кирил - временен патриарх, върнаха Николай в Пловдив

Пловдивският митрополит Николай напусна заседанието преди то да е приключило. На него му отнеха правомощията да ръководи временно Софийска епархия.
Пловдивският митрополит Николай напусна заседанието преди то да е приключило. На него му отнеха правомощията да ръководи временно Софийска епархия.Варненският и Великопреславски митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Св. синод за 4 месеца до избора на нов патриарх на драматично заседание. При тайно гласуване за него са дадени 7 гласа, за Сливенския Йоаникий - 4, а за Русенския Неофит - 1. Така бе спазен уставът на БПЦ до седем дни от смъртта на патриархa да бъде избран наместник-председател на Светия синод, който трябва до четири месеца да организира избирането на нов патриарх.


Обвинения.

„Труд":

Станишев: Изправени сме пред власт, която иска да установи едноличен режим

Нашето общество днес е изправено пред власт, която иска да установи едноличен режим. Власт, която е недемократична, иска да остане, след като загуби доверието на гражданите. Властта стана зловредна, не само икономическа спирачка, но в някои отношения върна България десетилетия назад. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на 49-ия конгрес на партия Български социалдемократи (ПБСД).
И Станишев, и председателят на ПБСД Георги Анастасов, поставиха акцент върху нуждата от обединена левица за предстоящите парламентарни избори.

 

Марковска.

„Труд":

Плевнелиев зове Марковска да вземе решение

Президентът Росен Плевнелиев посъветва вчера, макар и задочно, новоизбраната конституционна съдийка Вената Марковска "бързо да вземе решение" за бъдещето си. Защото "не може в Конституционния съд да бъдат избирани хора, ако има и капчица съмнение за тяхната репутация". Те са не само върховни съдии, те са моралният стожер, символ на справедливостта в една държава. Затова очаквам г-жа Марковска, самата тя да прецени фактите, и от миналото, и да вземе своето решение, подчерта държавния глава.

 


Бонуси.

„Стандарт":

Чиновниците без Дядо Коледа

Чиновниците без 13-а заплата. Правителството ще мисли за коледни добавки към пенсиите, след като се видят разчетите за месец ноември. Такива все още не са правени, но ако има излишък в бюджета, може и да има средства. Това отсече финансовият министър Симеон Дянков по време на посещението си в крепостта Урдовиза край Китен.
Вицепремиерът беше категоричен, че на държавните служители им се плаща, за да си вършат работата. Той припомни, по-добрите чиновници получават до 30% гъвкаво заплащане. "Извън тези параметри няма да има допълнително средства. В никакъв случай няма да получат 13-и заплати, откакто аз съм министър, никога не са давани и никога няма да се дават", каза Дянков.