24 часа"

Най-големите кредити, раздадени на свързани с КТБ, са с най-тънки досиета и са отпускани най-бързо

Според одита около 300 млн. лв. кредити, отпуснати от КТБ, са редовни - предоставени са на фирми, които не са учредени преди получаването му, имат реален бизнес, редовно правят вноски. 1,4 млрд. кредити са предоставени на фирми, които развиват бизнес от години, изплащат кредита редовно, но финансовото им състояние се е влошило, приходите им са намалели и има риск да не могат да възстановят цялата сума. 3,5 млрд. лв. от кредитния портфейл на КТБ са рискови.

За част от тях не са предоставени обезпечения, липсва документ кога е учредена фирмата кредитополучател, липсва информация за финансовото  състояние, голяма част от тях са новоучредени, т.е. създадени са непосредствено преди получаването на кредита, или пък нямат реална дейност. Има голямо разминаване между размера на кредита и целта, за който той е отпуснат. Според одиторите за липсата на тези данни не може да се каже дали фирмите са в състояние да обслужват кредитите.

„Труд"

Оставка след градушката, Орешарски щял да се оттегли в сряда

Риск от градушки над Западна България във вторник прогнозираха метеоролозите от "ТВ-МЕТ" пред "Труд".

Политици от парламентарните сили пък твърдят, че сряда - 23 юли, е най-вероятната дата, на която се очаква кабинетът "Орешарски" да депозира оставка в Народното събрание. Дори и действието да се отложи за следващите ден-два, министри обещават, че оттеглянето ще е факт до края на седмицата - или след градушката, ако метеоролозите познаят.

„Стандарт"

Двойна грешка свалила боинга

Двойна грешка е довела до смъртта на 298 души на борда на сваления Боинг 777. Това е основната версия за трагедията с малайзийския самолет, поразен с ракета над Украйна. По неясни причини пилотът е направил леко отклонение на север от маршрута, твърдят експерти пред  "Дейли мейл". Така той се е озовал точно над района, в който се водят сражения. По това време сепаратистите са дебнели транспортен самолет "Ил" на украинската армия. Много вероятно е по погрешка те да са уцелили със зенитно-ракетен комплекс Бук М-1 боинга. В подкрепа на тази версия са и появили се в нета записани разговори между бунтовниците. Друга хипотеза пък твърди, че не са стреляли сепаратистите, а украински радикали и тяхната мишена е била самолетът на руския президент Владимир Путин, който е прелетял 37 минути по-късно по сходен маршрут.

„Монитор"

Проверяват джипита за далавери с безплатни лекарства

Масови проверки на джипита, лекари специалисти и аптеки предприема до дни Националната здравноосигурителна каса. Мярката е, за да се пресекат всякакви далавери с лекарствата за домашно лечение, съобщиха от финансовата институция.

Широкомащабните проверки ще бъдат направени заради някои нередности, които са забелязани в сектора по снабдяването с лекарства в извънболничната помощ и най-вече с медикаментите, отпускани за приемане вкъщи, каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Когато не се похарчат напразно едни пари, това означава, че те ще останат за нуждите на хората, каза той.