Гърция.

"Сега":

България категорично отказва да плаща за дълговете на Гърция

България е категорично против да поема риск заради дълговете на Гърция и да понесе загуби, ако Атина не върне гарантирания от ЕС заем. Тази седмица Брюксел предложи от общия бюджет на ЕС да бъде гарантиран 7 млрд. евро краткосрочен заем на Атина. Това означава и страните извън еврозоната да носят отговорност. Заради отказа на България и на други страни извън еврозоната обаче Брюксел работи и по текстове, които да гарантират, че тези държави няма да понесат никаква финансова тежест около заема. Това съобщи вчера пред "Сега" премиерът Бойко Борисов.

 

Промени.

"Монитор":

Промените в конституцията на поправка

Законопроектът за промяна на Конституцията, зад който стоеше правосъдният министър Христо Иванов и предстоеше да бъде разгледан от депутатите в пленарната зала, ще бъде променен и едва тогава предложен за гласуване.
Това стана ясно вчера от изявление на самия Иванов. Преди началото на заседанието на ВСС в присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров той заяви, че споделя огромна част от критиките на обвинител №1 към промените в конституцията, касаещи съдебната власт, и законопроектът ще бъде ремонтиран.

 

ТПТИ.

"Дума":

БСП събра над 25 000 подписа против ТТИП

Над 25 хиляди подписа срещу Трансатлантическото споразумение между Европа и САЩ (ТТИП) предаде вчера организационният секретар на БСП Станислав Владимиров на председателката на сдружение "Солидарна България" Ваня Григорова. БСП се включи в европейската гражданска инициатива срещу ТТИП и само за месец и половина успя да активизира не само партийни членове, но и много хора извън структурите на партията, коментира Владимиров пред журналисти. Той повтори позицията на БСП, че партията има големи забележки към търговското споразумение и по непрозрачния начин, по който се преговоря по него."Не приемаме частта от ТТИП за личните данни, сферата на енергетиката, търговските спорове, арбитража и селското стопанство. За България тази тема е изключително чувствителна, защото сме малка и много трудно конкурентна икономика", каза още той.

 

Гърмен.

"Труд":

Ромите от Гърмен не искат да напускат гетото

Ромите в Гърмен скочиха против плановете на държавата да им се търсят алтернативни жилища. Те са категорични, че дори и да им разрушат домовете пак ще останат в махалата. Това заяви ромският лидер Юлиян Герасимов.
"Искаме да сме си накуп, а не да ни разселват по селата и да ни разделят. Няма да мръднем от махалата, не щем други жилища", категоричен е той. "Как така зад гърба ни решава някой къде да ни мести, защо не ни питат нас, казва Герасимов. Ромите са набрали увереност след писмото на европейския съд в Страсбург което спря изпълнението на ДНСК за разрушаване на 124-те незаконни къщи в гетото.
Те искат общината да им узакони домовете и да си останат там.

 

Инцидент.

"24 Часа":

19-годишен швед почина, паднал от 11-ия етаж на хотел в Слънчев бряг

19-годишен шведски турист е починал, след като е паднал от хотел в Слънчев бряг, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Бургас.
Сигналът за инцидента е подаден снощи около 23:23 часа в районното управление - Несебър. Съобщено било за инцидент, при който от хотел в Слънчев бряг паднал и загинал на място млад мъж.
Установено е, че това е 19-годишният шведски турист Д.С., пристигнал в България на 13 юли. Районът на местопроизшествието своевременно е отцепен от полицейските служители и е извършен щателен оглед.