Посещението на Моника Маковей и рецептата й за съдебна реформа са сред водещите теми на  вестниците във вторник.

„Моника Маковей: Трябват смели хора в съдебната система
Промяната в конституцията е загуба на време. Това изявление направи вчера Моника Маковей, евродепутат и бивш румънски министър на правосъдието, която реорганизира съдебната система в Румъния. Маковей участва във форум на Инициатива "Правосъдие за всеки".
По думите й на България не й трябват промени в конституцията, за да бъдат разследвани политическата корупция и прането на пари. Ключов за реформата в съдебната система е подборът на кадрите - трябват хора, които се осмеляват да рискуват и не се страхуват. Реформата може да се случи или ако се намерят политици, които я искат, или ако самите магистрати настояват за нея.
Правосъдният министър Христо Иванов се съгласи, че конституцията не пречи на никого да си върши работата. Според него обаче основният закон в момента дава възможност на Висшия съдебен съвет (ВСС) да прави отрицателна селекция на кадрите в съдебната власт..." - в."Сега".

„Маковей посъветва България да намери човек, който е готов да поема рискове и да не се страхува, а не само да се създават нови органи и да се променят закони. Така само се отлагат действия, смята тя. По думите й важно е всички да работят в един екип и то само по най-тежките престъпления.
„Нужни са ви професионалисти и независими прокурори", каза още Моника Маковей.
„Само тези, които дръзват да предприемат нещо, ще успеят. Има две решения за успеха - политиците трябва да имат желание и съдиите и прокурорите трябва да се заемат", посочи тя.
„Създадохме прокуратура за борба с корупцията, която да се бори с държавни служители, политици, магистрати, написахме нов закона за обществените поръчки", припомни Маковей и акцентира на това, че за ръководител на това звено в Румъния е бил избран човек, който е бил склонен да поема рискове, независим: „От службата никога не е изтичала информация, дори към МВР." - в. „Труд".

"Ще си прахосате времето с промени в конституцията и законодателството. Това е отлагане на промените", посъветва българските си колеги бившият министър на правосъдието на Румъния и настоящ евродепутат Моника Маковей.
Маковей се прочу със създаването на независима антирокурпционна прокуратура в Румъния, в резултат на което там бяха осъдени известни политици...
Две са решения за справяне с корупцията - едното е да има силен политик, който иска такава промяна, а второто, ако няма такъв политик - да има достатъчно независими съдии и прокурори, заяви Маковей...
След 25 г., които ни загубиха, още по-голяма загуба на време ще е да не се променя конституцията, контрира правосъдният министър Христо Иванов..." - в. „24 часа".

„Нека прокурорите не чакат политиците да кажат "давайте". Защото те няма да го направят...
Това беше част от близо 30-минутното изказване на бившия правосъден министър и настоящ евродепутат Моника Маковей. Тя участва в дискусия  "Гражданският глас срещу корупцията - кой чува?", организирана от Инициатива  "Правосъдие за всеки". Маковей беше посрещната на крака от залата, бурно и с много ръкопляскания. Вчера в интервю за "Нова тв" тя заяви, че премиерът Борисов не иска да се справи с корупцията. Повод стана неговото твърдение, че разследванията срещу политици в Румъния били политическа гонка...
Страхът ви парализира. Не се страхувайте, приемайте рискове. Не може да направите нищо голямо, ако не направите нещо рисковано", заяви Маковей.
Няколко пъти тя повтори, че нещата в Румъния са се случили, защото тя го е искала много. Маковей е била министър в периода 2004 - 2007 година и името й се свързва със създаването на независимия орган за разследване на корупция в Румъния.
Маковей сподели, че много пъти е имало опит да бъде саботирана, почти се е стигало и до физически сблъсък с депутати, но въпросът бил да се проявява твърдост и да няма страх от казване на "не". По думите й е много важно всяка стратегия да има екшън план - с конкретни цели и срокове за постигането им и финансиране на подобен план.
"Хората са най-важни, иначе се създават институции, които са празни кутии.
Исках независим главен прокурор - интервюирах много канидати, като при интервютата с мен имаше психолог. Те ми посочиха човека, който предложих, като казаха, че той е толкова силен човек, че върху него няма да може да бъде повлияно", сподели Маковей и добави, че назначението му е отнело много време. "Но след това той започна да води хора като него."...
"Борбата с корупцията може да засегне всеки и никой не би трябвало да може да се спаси от нея. Не беше лесно. Крещяха ми, държаха се грубо. Помня заседание на румънското правителство, на което премиерът ми каза да изляза за трийсет минути в почивка, за да помисля дали няма да подпиша нещо незаконно. Аз му казах, че няма да стане законно по време на почивката. Излязох и като се върнах, отказах да подпиша този документ", разказа Маковей и допълни: "Те не очакват, че ще казвате "не"."
"Не мога да повярвам, че няма нито един прокурор, който е достатъчно смел и не иска да го направи, не иска да започне. Може да го наречете война или битка, но трябва да се започне. Не променяйте законите, важни са хората", завърши Маковей..." - в. „Дневник".

„ГЕРБери скочиха срещу бившия правосъден министър на Румъния Моника Маковей заради нарушаване на добрия тон и добрите взаимосъседски отношения. Председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси Данаил Кирилов от ГЕРБ смята, че евродепутатът и бивш правосъден министър на Румъния Моника Маковей е нарушила добрия тон с критичния си коментар към българския премиер Бойко Борисов.
Маковей коментира пред Нова тв, че Борисов е излъгал, когато е казал, че в Румъния няма сериозен напредък в правосъдието, а действията на прокуратурата там са само разправа с опозицията. Румънката, която сега е евродепутат, добави, че българският министър-председател явно няма реални намерения за борба с корупцията по високите етажи на властта. "Категорично не мога да се съглася, но не искам да коментирам кой какво бил казал. Не е и много уместно някой от макар и съседна, но чужда държава, да коментира вътрешнополитически процеси. Бих казал, че добрият тон на международните отношения изисква по-друг подход при такива коментари", заяви Данаил Кирилов пред ПИК." - в. „Стандарт".

„Кунева не се съгласи с Маковей
След като решението на промени в Конституцията вече е взето,  не  трябва да се връщаме назад. Така вицепрениерът вицепремиерът Меглена Кунева коментира по БНР думите на архитекта на румънската съдебна реформа Моника Маковей, че евентуални промени е конституцията само ще забавят борбата с корупцията.
"За необходимостта от промени в  Конституцията аз се доверявам повече на това, което българската Стратегия за съдебна реформа предложи. Изобщо друго правило в преговорите е, че когато веднъж вече е взето едно решение, ние не трябва да се връщаме отново. Ако се преценяваше тепърва дали има нужда, или не от промени в Конституцията, самата аз залагах в началото, че ни трябват по-бързи действия. Почти буквално това, което госпожа Маковей е казала днес", посочи Меглена Кунева.
Тя призна, че българската Стратегия за съдебна реформа предвижда някои промени, които вероятно могат да доведат до дело пред Конституционния съд и той да отмени промените в закона за съдебната власт, защото не са част от конституционните текстове..." - в. „Преса".

Продължаващото напрежение в Гърмен също е сред актуалните теми на всекидневниците.

„От рано сутринта в понеделник протестиращи срещу циганския произвол се събраха пред общината в Гърмен.
"Даваме една седмица срок на властта да събори незаконните цигански бараки.
След това ние ще вземем нещата в свои ръце", заканиха се стотици протестиращи пред сградата на община Гърмен.
Недоволството им бе провокирано от масово меле в събота вечерта между цигани от кв. "Кремиковци" и българи, при което 4-ма души бяха ранени, а 8 са в ареста.
След това циганите започнаха да замерят с камъни полицията, а много хора от общината се събраха в подкрепа на пострадалите. Вече трети ден продължава недоволството от циганските набези в района.
"Да се изселят всички придошли в последните години в махалата. Къщите им, които са незаконни, да бъдат съборени. Защо за нас законите важат, а за тях - не", гневяха се недоволните на митинга.
По неофициална информация част от циганите, които живеят без адресна регистрация в махалата, са се изнесли към планината заради страх, че може да започнат проверки на документите им.
Да подкрепят местните пристигнаха рокери от София и Пловдив, както и няколко представители на футболни агитки..." - в. „24 часа".

„Политици употребиха Гърмен. Протестиращите: Ако властта не се справи, ние ще се оправим...
Щом министър Бъчварова пристигна, част от протестиращите обърнаха трикольорите с бялото надолу - като знак за война, и започнаха на викат: "Ууу, къде бяхте досега!?" Друга част от протестиращите пък я посрещнаха с надежда, че проблемът с изселването на ромите ще бъде решен.
Обвинения за политическо покровителство над гетата, използване на ромите в предизборни битки, липсата на адекватни мерки срещу битовата престъпност, дори в умишлено етническо подстрекателство прозвучаха вчера от устата на политици. Поводът бе скандалът в Гърмен, при който българи скочиха срещу ромското гето в района. Там спешно пристигна министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, придружена от 3 буса жандармерия, както и от главния секретар на МВР Георги Костов. Защото населението там постави ултиматум на държавата: "Даваме срок от 7 дни общината да изсели незаконно пребиваващите роми от кв. "Кремиковци", ако вие не се справите, ние ще се оправим."
Хората настояват да се бутнат 129 незаконни постройки в гетото (само 1 постройка там е законна), за чието премахване са издадени заповеди отпреди 4 г. Искрата пламна, след като в събота над 60-70 роми атакуваха 5-6 местни младежи.
"Институциите демонстрират безсилие, подобно на това в Катуница, когато пак управляваше Бойко Борисов и ГЕРБ", каза зам. -председателят на групата на социалистите в парламента Атанас Мерджанов. По думите му няма политическо успокояване, напротив, всекидневието ни е заредено с тревожна енергия, която при всяка по-малка искрица е готова да избухне в социално, в етническо напрежение и отговорност носят управляващите. Според Атанас Атанасов от Реформаторския блок напрежението не е битово, а се дължи на борба за надмощие между две крила на ДПС. Битката за кметското място е между настоящия кмет Минка Капитанова и бившия Ахмед Башев. Той призова да бъдат изобличени тези, които зад кулисите ескалират конфликти, за да ги използват политически...
"Патриотичният фронт ще преразгледа отношението си към управляващата коалиция, ако не бъдат взети спешни мерки срещу битовата престъпност", заплаши съпредседателят на ПФ Валери Симеонов, цитиран от агенция "Фокус". От ДПС отказаха каквито и да е било изявления.
От началото на конфликта в Гърмен преди четири дни нито един местен лидер на партия не пожела да коментира ситуацията..." - в. „Труд".

„Ръководството на МВР се втурна да потушава напрежението в Гърмен
За втори пореден ден жителите на община Гърмен протестираха и дадоха едноседмична отсрочка за решаване на проблема с ромските набези, преди да вземат нещата в свои ръце.
Часове след като жители на Гърмен излязоха на протест срещу ромските набези с искане за изселване на мургавите и разрушаване на незаконните им къщи, вътрешният министър Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов спешно заминаха за общината в опит да потушат напрежението...
Докато органите на реда се опитваха да се справят с положението в размирната община, ДНСК излезе с обяснение за издадените 124 заповеди за събаряне на незаконни постройки в землището на с. Марчево. Всичките те били влезли в сила. От обясненията обаче се разбра, че проблемът скоро няма да се реши и че институциите си прехвърлят топката.
"На извършителите на незаконните строежи са връчени покани за доброволно изпълнение, включително и чрез публикуване на съобщения на интернет страницата на ДНСК. Издадени са и 7 броя заповеди за премахване на незаконни строежи в с. Мосомище, Гоце Делчев. Два от строежите са премахнати, други два са в процедура на обявяване на покани за доброволно изпълнение, по три от заповедите действията са в процес на избор на изпълнител за принудително премахване на незаконните строежи", отчетоха от дирекцията.
През 2013 г. обаче тогавашното министерство на инвестиционното проектиране, което бе създадено по настояване на ДПС, е спряло изпълнението на заповедите, докато не бъде решен жилищният проблем на живеещите там.Решение на въпроса и до днес няма. Което прави възможно ново отлагане на разрушаването, тъй като от ДНСК заявиха, че са изпратили писмо до кметицата на Гърмен Милка Капитанова и областния управител на Благоевград Бисер Михайлов с питане дали е решен проблемът. От дирекцията заявиха, че отново ще отправят покани за доброволно изпълнение и ако това не стане, ще изберат фирма, която да разруши постройките..." - в. „Сега".

„Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пристигна в Гърмен. Тя се обърна към присъстващите с думите: „Тук съм, за да ви чуя", съобщава "Фокус". Местните жители побързаха да посочат някои от основните проблеми в общината, насочени най-вече към размириците възникнали между роми и българи.
Преди да влезе в сградата, Бъчварова чу мощно освиркване: "Мафия!", допълва БГНЕС. "Къде бяхте досега?... Елате тук пред микрофона... Няма какво да правите в общината", вихака протестиращите, а един от тях я посрещна с думите: "Г-жо Бъчварова, харесваме Ви, обичаме Ви, но Ви молим да ни помогнете за проблема с ромите, защото той е основният в Гърмен. Чуваме по медиите, че Интерпол издирва този и онзи, а те са в кв. "Кремиковци". Никой не ги търси".
Вътрешният министър обеща на гражданите да застане пред тях и да даде информация, след като се запознае с обстановката и чуе мненията на кмета, областния управител и директора на благоевградската полицията...
Полицейското присъствие в Гърмен е засилено...
Стотици роми се заселиха през последните години в селото ни. Това са хора - престъпници, изгонени от други места. Кражби и закани за саморазправа с нас - ето това е ежедневието ни, казаха млади и стари, дошли на протеста. Те настояват да бъдат изгонени незаконно пребиваващите роми и тези, които са построили катуните си в селището.
Местните жители от всички гърменски села са категорични, че ако това не стане до петък, "ще поемат нещата в свои ръце"..." - в. „Преса".

Вестниците съобщават също, че е установено кой е човекът, огласил във Фейсбук темата за матурата по български език.

"Яворов" от Фейсбук е локализиран. Това съобщи просветният министър Тодор Танев. Той посочи, че човекът, който е създал профила "Пейо Яворов", е студент, а не служител на просветното министерство. Все още се изяснява дали той действително е знаел темата, или просто се е пошегувал със зрелостниците.
Скандалът гръмна, след като в полунощ срещу 20 май, когато се проведе държавният зрелостен изпит по български език и литература, във Фейсбук група за кандидат-студенти се появи човек с ник "Пейо Яворов". Той написа на младежите "Дано да сте ме научили добре! Успех на матурата". На следващия ден на учениците се падна да пишат интерпретативно съчинение или есе върху стихотворението на Яворов "Ще бъдеш в бяло". Още тогава се появиха множество коментари, че има пробив в сигурността на зрелостния изпит, след като някой е знаел автора предварително.
Междувременно сайтът offnews публикува интервю с "Яворов" от Фейсбук, направено през социалната мрежа. В него интервюираният казва, че е имал информацията от свой източник, който обаче не е пряко свързан с МОН...
Той посочва, че авторът, върху който ще се пише, се знае ден предварително. И допълва, че е написал "колегите от МОН", за да привлече внимание върху себе си, въпреки че не е свързан с институцията. "За да разберете автора, трябва да сте влиятелен човек с много пари", допълва "Яворов"..." - в. „Стандарт".

„Полицията вече е локализирала потребителя, който под псевдонима Пейо Яворов подсказа във "Фейсбук", че точно този автор ще се падне на матурата, съобщи "Нова телевизия". Според министъра на образованието Тодор Танев авторът на поста е студент.
Икономическата полиция продължава да работи по разкриването на това как и дали има изтичане на информация. От Министерството на образованието подчертават, че темата не е изтекла от там.
"Аз съм твърдо на мнение, че трябва да направим всичко възможно да внушим този авторитет на министерството, който то заслужава за едни прекрасно преминали матури, но винаги има грешки и тези грешки трябва да станат публично достояние", каза още Тодор Танев, цитиран от "Нова телевизия"..." - в. „Дневник".