Празник.

"Дума":

България почете Деня на независимостта

Във Велико Търново вчера още в ранния следобед започнаха официалните чествания на 106-та годишнина от независимостта на България. На честванията вечерта гост бе служебният премиер Георги Близнашки. На историческия хълм бяха построени частите на Националния военен университет във Велико Търново. Честванията на независимостта започват от Царевец не само защото се търси историческа приемственост, а защото тук за втори път се прочита Манифестът за независимостта. За пръв път той е прочетен в църквата "Св. 40 мъченици" на 22 септември 1908 г., а оттам множеството начело с цар Фердинанд и министър-председателя Александър Малинов се отправя на историческия хълм.
След приемането на парада под звуците на националния химн бе издигнато националното знаме. То е с изключителни размери около 45 квадратни метра и при добър вятър се вижда отдалеч. В същото време в небето бяха пуснати 300 балона с цветовете на националния трибагреник. След това беше прочетен историческият манифест, с който цар Фердинанд обявява независимостта.

 

Вот.

"24 Часа":

Близнашки: Взети са всички мерки за нормално провеждане на изборите

Обстановката е спокойна, хората се готвят за изборите. Районните и секционните комисии са създадени с консенсус. Взети са всички мерки, за да се създадат условия за нормалното произвеждане на изборите.
Това обяви пред журналисти служебният премиер проф. Георги Близнашки във Велико Търново, където е на посещение за участие в честванията на 106 години от Независимостта на България, съобщиха от правителствената пресслужба.
По време на визитата Близнашки разговаря с кмета на града Даниел Панов, с областния управител Георги Камарашев и с председателя на Общинския съвет Николай Ашиков.

 

 

Проучване.

"Труд":

Народът иска коалиционна власт

35,9% от българите, за които може да се очаква, че със сигурност ще гласуват на 5 октомври, ще пуснат бюлетина за ГЕРБ, 18,3% - за БСП. Това сочат данните от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл", проведено между 12 и 18 септември със собствено финансиране.
Според моментната картина на електоралните нагласи третият сигурен участник в 43-тия парламент е ДПС - 14,2%. "България без цензура", Реформаторският блок и Патриотичният фронт по всяка вероятност също ще имат парламентарно представителство, а АБВ и "Атака" са с по-малки шансове да прескочат бариерата.

 

Ток.

"24 Часа":

1,2 млн. семейства в стрес от тока. 200 лева през януари за тристаен

 

На 1,2 млн. български домакинства ще им "припари" с тока още през януари. Това показват изчисленията на експерти за бъдещите сметки през зимата заради поскъпването на тока с 9,79% от 1 октомври. По данни от края на 2012 г. 40% от семействата у нас ползват ток, за да се топлят през зимата.
Колко ще плаща през зимата средностатистическо българско семейство, решило проблема с отоплението чрез климатици, които са и най-енергийно ефективни?
Правим изчисленията според разходите и платеното от реални семейства в София. При студения януари на 2013 г. домакинство, което живее в столичния квартал "Люлин", е ползвало 1327 квтч еленергия. Вземаме за сравнение началото наминалата година , защото зимата на 2013-2014 г. беше топла и не е типична.

 

Реколта.

"Дума":

Производителите: Картофите загниват заради валежите

Картофите загниват заради дъждовете. Ще положим максимални усилия, за да извадим останалото от посевите тази година, съобщи председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) Венцислав Каймаканов, цитиран от бгнес. Загниването и потъването на нивите с картофи започна още от самото им засаждане, тъй като климатичните условия са безжалостни тази година, каза Каймаканов. Още при засаждането са загубени доста от посевите. Последните дъждове оказаха много голямо влияние на останалото от реколтата.
Председателят на НАК предупреди, че има голяма опасност за реколтата от картофи, независимо от това, че тя е била доста намалена от началото на майските дъждове. Опасността остава в сила, ако дъждовете продължат още 10-15 дни. Масовото изваждане на картофи в страната започна в началото на септември. Според Каймаканов картофопроизводителите е трябвало вече да бъдат на финала по прибиране на реколтата, но дъждовете са ги забавили доста.