Прекратяването на делото срещу Христо Бисеров е сред най-широко отразените теми във всекидневниците.

„По-малко от месец след като прокуратурата внесе в съда делото срещу бившия зам.-председател на 42-рото народно събрание и шеф на правната комисия Христо Бисеров, то бе прекратено. Софийският градски съд е открил нарушения в обвинителния акт и го е върнал на прокуратурата за поправка.
Бисеров бе пратен на съд на 9 април за три престъпления. Първото е, че е нарушил валутния закон, като през 2012 и 2013 г. в сметки в Женева държал щатски долари и евро на стойност 700 960 лева. Парите превел на доведения си син Ивайло Главинков по банковата му сметка в Скопие, без да декларира сделките с валутни ценности. Не подал пред БНБ и статистически форми, с които се отчитат вземания от чуждестранни лица, каквито били 700-те хил. лева.
Второто обвинение, по което Бисеров отговаря, е, че не е декларирал парите в декларация пред Сметната палата за 2013 г. И че не е платил близо 26 хил. лева данъци..." - в. „Труд".

„Делото срещу бившия зам.-шеф на парламента и на ДПС Христо Бисеров претърпя първия си провал още преди да е започнало. Съдия Снежина Колева от Софийски градски съд (СГС) прекрати делото заради нарушения в обвинителния акт и го върна на прокуратурата, която трябва да нанесе поправки. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред апелативния съд. Според електронното деловодство на СГС съдия Колева е открила нарушения "в обстоятелствената част на обвинителния акт". Не се посочва обаче за какво точно става дума.
Разследването срещу Бисеров започна през ноември 2013 г. и продължи повече от година. В началото разследващите твърдяха, че той ще бъде обвинен в пране на пари. След повече от година обаче прокуратурата внесе обвинителен акт, в който няма и дума по този въпрос. Вместо това бившият депутат бе обвинен, че не е декларирал доходи и че е укрил банкова сметка в Швейцария.
Според разследващите Бисеров е укрил данъци в особено големи размери. През 2012 г. той е декларирал 8 376,75 лв. данъци, които са на база на доходите му като депутат. Прокуратурата обаче смята, че Бисеров реално е дължал 34 055 лв. Разминаването идва от негови сметки в евро и долари в банкова сметка в Швейцария, които не е декларирал. Става дума за 314 529 долара и 82 515.32 евро, чиято левова равностойност е 700 960.60 лв. Именно укриването на тази сметка е причината за второто обвинение срещу бившия депутат. Според прокуратурата той е нарушил Валутния закон, тъй като е трябвало да декларира пред БНБ, че има сметки зад граница..." - в. „Сега".

„По повод връщането на делото срещу Христо Бисеров главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще подкрепи становището на наблюдаващите прокурори за евентуален протест и ще се съобрази с решението им, независимо какво е то. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
По-рано днес от Софийския градски съд (СГС) съобщиха, че съдебното производство срещу Бисеров е прекратено и върнато на прокуратурата за отстраняване на нарушения в обстоятелствената част. Решението подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд (САП) в седемдневен срок. Засега не е ясно дали прокуратурата ще обжалва.
"Ще бъдат отстранени всички посочени от съда нарушения и няма да се откажем от обвинението", заяви Цацаров..." - в. „Дневник".

„Каквито и да е инструкции, простете - указания, да бъдат дадени от съда, те ще бъдат изпълнени - сега, в бъдеще, ако се наложи трети и четвърти път. Това дело ще влезе в съда. Независимо от това какви указания се поставят пред нас. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира решението на Софийски градски съд да прекрати съдебното производство срещу Христо Бисеров и връщането му на прокуратурата за отстраняване на нарушения в обстоятелствената част, предаде БНР.
Ще изпълняваме тези указания и обвинителен акт ще има, подчерта Цацаров.
Преценката дали трябва да се протестира е преценка на наблюдаващия прокурор. Тя няма да бъде моя.Каквото е преценил наблюдаващият прокурор, аз ще го подкрепя, заяви главният прокурор пред журналисти в Брюксел..." - в. „24 часа".

Празникът на българската армия също е сред актуалните теми на вестниците в сряда.

„Въпреки трудностите Българската армия изпълнява конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и Европейският съюз по един достоен начин. Връчваните отличия и пагони днес са обективна оценка за постигнатото не само от вас, но и от вашите подчинени, които достойно, храбро и с чест изпълняват своите задължения в различни мисии и операции на няколко континента. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който днес награди офицери с висши военни звания.
"В духа на добрата традиция и в навечерието на големия християнски празник Гергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армия със задоволство изпълнявам конституционното си задължение и право на върховен главнокомандващ на въоръжените сили да връча пагони на удостоени с висше военно звание офицери", каза държавният глава в своето слово, цитиран от БГНЕС.
Върховният главнокомандващ удостои със званието "генерал-лейтенант" заместник-началника на отбраната генерал-майор Константин Попов. Плевнелиев връчи на началника на Военномедицинската академия бригаден генерал Николай Петров пагони на "генерал-майор". Началникът на Военната академия "Георги Сава Раковски" контраадмирал Митко Петев е назначен на длъжността командир на Военноморските сили, считано от 30 юни. От същата дата поста на началник на ВА "Г. С. Раковски" ще заеме досегашният началник на Националния военен университет "Васил Левски" бригаден генерал Тодор Дочев. Бригаден генерал Дочев беше повишен в звание "генерал-майор". Полковник Пламен Богданов беше назначен за началник на НВУ "Васил Левски" със звание "бригаден генерал". По време на церемонията президентът Плевнелиев отличи контраадмирал Димитър Денев с орден "За военна заслуга" първа степен..." - в. „Стандарт".

„Обръщение към личния състав на Българската армия в навечерието на Деня на Храбростта - 6 май направи началникът на щаба на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Той отчете като успешна за Българската армия изминалата 2014 година.
"На 6 май - празникът на Българската армия и Деня на храбростта отдаваме дълбока почит и признателност към героизма и мъжеството на хилядите достойни български войни, отдали и посветили живота си на свободата, независимостта, обединението и възхода на България. И днес българските военнослужещи изпълняват с достойнство и чест своя дълг към родината. През изминалата година общо в мисии зад граница участваха 1043-ма военнослужещи, които и към момента отдават своя принос в единните усилия на съюзни и коалиционни партньори в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово, Грузия, Мали и други горещи точки на света", каза вицеадмирал Николов..." - в. „Преса".

Проблемите около НЗОК и изключването на лекарства от  позитивния списък също са сред темите на всекидневниците.

„Ако парите в бюджета на НЗОК не стигнат, е възможно да има корекции, все още е много рано да се каже дали ще се стигне до дефицит, каза пред Би Ти Ви управителят на здравната каса Глинка Комитов. Дали ще има преразход ще е ясно през юни, допълни той. Комитов обаче припомни, че евентуална корекция не е задължително да мине през актуализация на бюджета на касата, тъй като тази година НЗОК има възможност при отчитане на прекалено много дейност от болниците да намалява цените на клиничните пътеки, по които има преразход. "Ако НЗОК заплаща за всяка изработена дейност, но обемите бъдат надвишени с много, може да се стигне до намаляване на цени на клинични пътеки", каза Комитов.
"Надявам се 2016 г. вече да не се дават бюджети на болниците. Да им се записват нули, а само когато има надвишаване на обемите, нулите да бъдат замествани с числа. Защото сега, когато болниците имат някакъв бюджет, те се чувстват задължени да го усвоят дори без да имат пациенти", каза още управителят на касата.
Шефът на касата е внесъл предложения до депутатите в парламентарната здравна комисия за промени в Закона за здравното осигуряване. Комитов иска засилване на правомощията на касата при контрола в лечебните заведения..." - в. „Сега".

„Националният омбудсман Константин Пенчев изпрати на министъра на здравеопазването препоръка за преоценка на предложението за изключване от Позитивния лекарствен списък на лекарствените продукти за болните от диабет, съдържащи тиоктова (алфа-липоева) киселина, както и за обсъждане на възможните мерки за осигуряване на достъп до адекватно съвременно лечение на пациентите с усложнения, произтичащи от диабета.
Повод за препоръката са получени в институцията сигнали от пациентски организации, в които се изразява притеснение от настъпването на сериозни и необратими последствия за пациентите, чието лечение към момента е основно на такива лекарствени продукти. Неправителствените организации акцентират върху необходимостта от провеждане на адекватно лечение на диабетната полиневропатия като усложнение на захарния диабет и посочват, че то е възможно единствено с тези продукти.
Друг проблем, сочен в писмата до омбудсмана, е премахването на самостоятелната клинична пътека "Диабетна полиневропатия" с произтичащото от това ограничаване на възможностите за лечение..." - в. „24 часа".

Вестниците продължават да следят скандала около ТВ7.

„TV7 е готова да върне на Корпоративна търговска банка цялата сума, която дължи по кредит за закупуване на техника. Предложението направено днес към синдиците на трезора обаче беше отхвърленo от представителите на държавата в банката, съобщиха от телевизията.
Преди седмица синдиците на КТБ изпратиха в телевизията частен съдебен изпълнител, който да опише имуществото и юристът Кристина Димитрова, която искаше да започне от сървърите на медията.  
Днес от TV7 са предложили до 15 май да бъде преведена сумата от 300 000 лева, а след това до края на месеца да се даде възможност на новия инвеститор в медията да преведе и останалите близо 4 милиона лева задължения. Синдиците на КТБ са отхвърлили това предложение и са заявили, че в четвъртък 7 май частният съдебен изпълнител ще отнеме заложеното по кредита имущество.  
От ръководството на медията изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера и вътрешния министър Румяна Бъчварова, министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, в което сравняват действията на синдиците в КТБ с тези на репресивен апарат.
"Единственият извод, който е възможен, е че синдиците не се интересуват от погасяването на дълговете на TV 7, а от нейното спиране. Това не е поведение на банка, а на репресивен апарат", оплакват се от TV7..." - в. „Преса".

 

„Обръщаме се към вас за съдействие да бъде предотвратена конфискация на интелектуална собственост. Името на тази конфискация е "кражба". Ние категорично заявяваме, че сме готови да изплатим задълженията си към банката и към Фонда, стига да ни се даде реална възможност за това.
Това се казва в отворено писмо на ръководството на ТВ7 до премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Румяна Бъчварова, министъра на финансите Владислав Горанов, председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков, председателя на временната парламентарна комисия за КТБ Десислава Атанасова във връзка с отказа на синдиците на КТБ телевизията да погаси задълженията си към трезора.
Миналата сряда министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че на ТВ7 е даден едноседмичен срок, в който да плати дълговете си към КТБ. Този срок изтича утре, а днес ръководството на телевизията е предложило на синдиците да си погасяване на целия размер на задълженията на телевизията до края на месеца и внасяне на част от сумата до края на следващата седмица..." - в. „Дневник".

Всекидневниците съобщават също, че се извършва прокурорска проверка на имуществото на кмета а Хасково.

„Окръжна прокуратура-Хасково се самосезира за имението на кмета на града Георги Иванов и вече има образувана преписка, по която на случаен принцип е определен наблюдаващ прокурор. Това съобщи съдебната институция на официалния си сайт.
В информационното съобщение се казва още, че Областната дирекция на МВР -Хасково е започнала предварителна проверка, като нейната цел е да се установи дали има наличие на достатъчно данни за престъпление по чл.255 от НК, което визира неплащането на данъци.
Проверява се собствеността на имотите и МПС-та на градоначалника, които бяха показани в два материала в разследване на bTV. Рови се и по търговските дружества с участието на кмета Иванов и съпругата му, проверяват се и свързаните с фамилията лица.
В сутрешния блок на на bTV, където беше показан палата на Георги Иванов, в който живее с фамилията си на брега на яз. Клокотница, заснет от дрон и оценен за над 2,5 млн.лв, кметът коментира, че проверки срещу него са били образувани многократно, но досега нарушения не са били откривани..." - в. „Стандарт".

„Окръжната прокуратура в Хасково разпореди на ОДМВР да започне проверка срещу кмета Георги Иванов дали е укривал данъци. Държавното обвинение се самосезира след излъчения от Би Ти Ви материал, в който се твърди, че хасковският градоначалник живее в имот за 2,5 млн. лв. на брега на язовир "Клокотница"...
Разследващите трябвало да се установяват дали са налице данни за укрити и неплатени данъци. Дадени са указания да се провери собствеността на имотите и ретро колите, споменати в предаването. разпоредено било да се установи стойността на автомобилите, техните подобрения и дали те са отразени в декларираните доходи на кмета Иванов и неговите близки. Предвидена е пълна проверка и на търговските дружества, в които участие има съпругата на кмета Даниела Захариева и свързаните с нея лица. Ще се проверяват и земите, начина на тяхното придобиване и сделките около тях, ако има такива.
По преписката на случаен принцип е определен наблюдаващ прокурор. "Не желая да посочвам името на колегата, за да му бъде осигурено достатъчно спокойствие за работа." Така отговори на въпрос на "Труд" Окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов, кой е конкретният наблюдаващ случая магистрат.
Източници от полицията обаче довериха, че преписката се наблюдава от държавния обвинител Делчо Лавчев. Доскоро магистратът бе в хасковското районно държавно обвинение, но преди около месец премина в окръжната прокуратура.
Самият кмет Иванов не бе открит за коментар вчера, защото летеше за планирано отпреди тв-скандала посещение в Русия. "Всичко това е претоплена манджа. През годините бях проверяван по всичко изнесено в национален ефир във вторник", коментира пред Би Ти Ви Иванов, а впоследствие допълни пред местни медии, че стойността на въпросното движимо и недвижимо имущество е обявено и пред Сметната палата..." - в. „Труд".