Състоянието на бойната ни авиация е сред актуалните теми на вестниците в четвъртък.

„Изходът от тежката ситуация, в която се намира военната авиация на България, е покупката на нов тип самолети. Това заяви ген. Румен Радев, оглавяващ военно-въздушните сили, който преди седмица в знак на протест, че не се взимат мерки подаде оставка,но след разговор с премиера я оттегли.
Той мотивира мнението си с това, че сегашните руски машини - МиГ-21 и МиГ-29, с които авиацията разполага, са заложник на политически интереси, макар че са "прекрасни самолети". Той допълни, че поддръжката им до 2030 г. е сравнима като разход с покупката на нови машини.
"Удължаването на живота им до 2030 г. няма да ни излезе безплатно, защото животът им дотогава важи само за обшивката, а всичко останало има нужда от периодичен ремонт", посочи Радев.
На въпрос трябва ли следващата покупка да е на чисто нови машини или на употребявани, ген. Радев посочи, при взимането на това решение не трябва да се гледа само цената. Обясни, че нова машина може да се използва около 40 години.
"Каквото и да си говорим новият самолет е много по-надежден. При нови самолети може да се разгърнат програми за стратегическо партньорство", допълни Радев. Той даде пример с Унгария, която е развила офсетна програма, при която са се създали и работни места в страната, а цялата индустрия покрай нея дава 5% от брутния вътрешен продукт на страната..." - в. „Дневник".

„На закрито заседание на Министерския съвет днес, 7 октомври, министърът на отбраната Николай Ненчев внесе за разглеждане и одобрение проект на междуправителствено споразумение за логистична подкрепа на изтребители МиГ-29 в Република Полша. Правителството одобри проекта и даде мандат на министър Ненчев за подписване на междуправителственото споразумение с полската страна. Това събщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната (МО).
За подготвяне на споразумението Министерството на отбраната извърши проучване на възможностите в рамките на ЕС и НАТО за извършване на интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29. То установи, че Полша е единствената държава в очертания кръг, която притежава способности да поддържа и ремонтира самолети МиГ-29..." - в. „Стандарт".

„Предложеното споразумение има за цел да осигури летателната годност на самолети МиГ-29 като предвижда договорености за ремонт на 6 двигателя, както и временно ползване на 2 полски двигателя за период от 2 години.
Договорената цена за ползване е 1 023 000 евро на двигател като транспортните разходи са за сметка на полската страна. Първите два полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане на споразумението.
В документа се уточняват и детайли като начина за решаване на спорове между двете страни и гаранцията за качество на ремонта, зад който застава полската държава.
След като министър Николай Ненчев подпише споразумението, то ще бъде внесено от МС за ратификация в Народното събрание..." - в. „24 часа".

Дебатите в парламента по европейските санкции срещу Русия също са сред темите на всекидневниците.

„Парламентът запази санкциите срещу Русия
След разгорещени и изпълнени с остроти дебати, продължили близо два часа, депутатите отхвърлиха предложението на БСП за постепенна отмяна на санкциите срещу Русия. Искането раздели както управляващото мнозинство, така и опозицията - в негова подкрепа гласуваха не само социалистите, но и АБВ, "Атака" и отделни депутати от Патриотичния фронт. Изцяло "против" бяха ГЕРБ, Реформаторският блок и ДПС.
Проекторешението предвиждаше правителството да изготви план за поетапна отмяна на ограничителните мерки, който да бъде представен за одобрение пред Съвета за външни отношения на ЕС. И включваше призив срещу по-нататъшно разширяване на санкциите и на контрасанкциите на Москва, както и за вдигане на забраната за пътувания в ЕС на депутати от руския парламент. Червените се аргументираха с доказаната неефективност на мерките и вредата, която носят на българската икономика.
Управляващите дадоха да се разбере, че няма да предприемат нищо на своя глава, докато въпросът не се обсъди на най-високо ниво в ЕС..." - в. „Сега".

„Лидерите на БСП и на "Атака" Михаил Миков и Волен Сидеров се скараха в парламента кой първи е поискал отмяна на санкциите на Европейския съюз срещу Русия заради конфликта в Украйна, както и дали са лицемерни в русофилията си. Това стана по време на дебатите на първата точка от дневния ред на Народното събрание, внесена от социалистите, за преразглеждане на санкциите срещу Русия, които нанасяли икономически вреди срещу България.
"Въпросът за санкциите днес е още по-актуален, тъй като водещи европейски политици оценяват действията като неефикасни, пречка за подобряване на отношенията и диалога", посочи Миков при представянето на проекта, разгледан от външната комисия през декември миналата година.
"Затрудняват се междупарламентарните контакти, контактите с парламента на Русия с Европейския съюз и тези с българския парламент", оплака се лидерът на БСП. Той добави, че в обществеността на руската федерация има тежки коментари и настроения по повод позициите със санкциите...
След изказването на лидера на БСП на трибуната излезе Волен Сидеров, според когото точно партията му първа е предложила отмяна на санкциите. След това той посочи, че кабинетът "Орешарски" с мандат на БСП е подкрепял наказанията срещу Русия. "Слушайки ви, се сещам за статията "Не ме изкушавайте, лицемери". Не може, когато сте на власт, да водите русофобска политика", смята той.
Лидерът на "Атака" припомни и посещението на тогавашния външен министър Кристиан Вигенин, който отишъл в Украйна и се прегърнал с "кървавите убийци" на Майдана. Ангел Найденов пък като военен министър водил пронатовска политика...
След това Михаил Миков посочи, че Сидеров обслужва правителството, защото променя посоката на дебата..." - в. „Дневник".

Вестниците цитират и президента Росен Плевнелиев във връзка с дебатите за присъединяването на страната ни към Шенген.

„Президентът Росен Плевнелиев призова за политическо решение на държавите от ЕС за присъединяването на България към Шенген.
"Правото на свободно придвижване олицетворява самата идея за обединена Европа. Шенгенското пространство не се изчерпва само с изпълнението на технически изисквания, които отдавна сме изпълнили, а е част от самия процес на европейска интеграция", каза държавният глава, който проведе днес среща с министъра на външните работи на Кралство Нидерландия Берт Кундерс.
Плевнелиев призова държавите от ЕС да останат ангажирани не само на думи, но и на дело с този процес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Холандия оценява положените усилия и постигнатото от България за изпълнение на критериите за присъединяване към Шенген, посочи министър Кундерс. Президентът Плевнелиев припомни, че страната ни е дала съгласието си за поетапно присъединяване към пространството без граничен контрол, като на първо време това се отнася до българските летища..." - в. „24 часа".

„Българският държавен глава подчерта, че страната ни е инвестирала значителни средства за подобряване на наблюдението и охраната на външните граници на ЕС и днес се справя много по-добре, в сравнение с началото на бежанската криза. Обща беше оценката, че засиленият миграционен натиск към Европа изисква съвместни усилия и солидарност от страна на държавите членки на ЕС, както и по-силен ангажимент на Съюза към съседните на Сирия държави, в които живеят най-много бежанци от конфликтните зони в Близкия Изток. Министър Кундерс призова за спазване на европейските изисквания и за регистрация на всички имигранти, влизащи на територията на Съюза.
Възможностите за увеличаване на двустранния стокообмен и привличането на повече холандски инвестиции в България, също бяха обсъдени по време на срещата. Холандия е най-големият чуждестранен инвеститор у нас, като за последните 20 години е вложила над 7 млрд. евро в българската икономика. Според Плевнелиев бързото развитие на сектора на информационните технологии у нас, производството на храни, както и предстоящите реформи във водния сектор създават благоприятни възможности за привличането на повече чуждестранни инвеститори. Берт Кундерс отбеляза, че холандски компании проявяват интерес за партньорство с български фирми в сферата на информационните технологии.
Изграждането на Европейския енергиен съюз ще бъде един от най-важните приоритети на холандското председателство на ЕС..." - в. „Труд".

Скандалът около кандидата на ДПС за общински съветник в Самоков  Трайчо Василев-Пиже, също във фокуса на всекидневниците.

„Кандидат за общински съветник на ДПС със 7 присъди е попаднал в листата с цел "превъзпитание, за да стане по-отговорен и толерантен". Освен това щял да бъде "рентабилен" за махалата. Такива изумителни обяснения даде депутатът от ДПС Александър Методиев, известен като Бат Сали, за присъствието на скандалния Трайчо Василев в самоковската листата на ДПС. Василев (по прякор Пиже) е известен като посредник в схема за консумиране на незаконен ток в местната ромска махала. Към 7-те си осъдителни присъди във вторник Василев прибави и още едно "отличие" - той и хората му биха екип на Нова телевизия, отишъл да направи репортаж.
По искане на главния прокурор Сотир Цацаров вчера ЦИК свали имунитета на Василев, за да бъде подведен под отговорност. "ЦИК дава разрешение за задържане и привличане като обвиняем по досъдебното производство" - се казва в решението. Малко след това от Софийската окръжна прокуратура заявиха, че няма данни Василев да е задържан.
Депутатът Методиев потвърди, че Пиже ще отпадне от листата на ДПС. Без скандала той със сигурност щеше да стане съветник, тъй като бе втори, а в последните години движението печели по 4-5 мандата в Самоков. Член на местния парламент обаче със сигурност ще е друг любопитен персонаж - Борис Илиев, известен като Сашо Водката. И той като Пиже е с основно образование, но пък с предно място в листата..." - в. „Сега".

„Кой не знае Пиже, кой не е чувал за него?
Има-няма две години, откакто изгря по Нова телевизия като крадец на ток, пардон, като „бос на частно енерго" в една циганска махала и ето - вече е звезда. И Кичка Бодурова даже засенчи, след като го снимаха завчера как натупа с аверите си репортери, отишли при него за интервю по енергийната тема.
Така разбрахме между другото, че Пижето бил горд кандидат за общински съветник барабар с Бат Сали - прочутия депутат, макар да имал 7 (седем!) присъди за това и онова.
Пак тъй случайно научихме и за Боре Водката от тяхната листа. А и за Юснито Реформатора, който цъфна на плакат с бъдещи общинари, след като бе съден и осъден за купуване на гласове по-рано.
Пиже ще е рентабилен, ако го изберат, вика Сали. Той бърка концесия с концепция, ама не е будала. И от ЦИК не са будали като казват, че клиентите на правосъдието имат права и да гласуваме за тях е в реда на нещата. Не са, разбира се, много ясно.
Молим ги само, ако обичат, да извадят статистика на подсъдимите и обвиняемите в листите. Та да знаем, колкото да не е без хич, на криминални избори ли ще ходим, или на демократични..." - в. „Труд".

Охраната на границите и нелегалната имиграция остават сред най-широко отразяваните теми.

„Издирвана в Холандия терористична клетка е арестувана на пункта Капитан Андреево. Сред задържаните има и 17-годишна девойка.
В късния следобед в сряда бяха гледани мерките за неотклонение на двама от групата. Те са 22-годишният кениец с холандски паспорт Илиас Хасан и роденият в Холандия Аит Юнес (18 г.).
Конвойният автомобил, с който дойдоха бе охраняван от още 2 полицейски патрулки. Младите мъже бяха с вериги на ръцете и краката.
Обвиненията срещу Хасан и Юнес са за тероризъм, подготвяне и извършване на убийство с терористична цел.
Двамата са издирвани с европейска заповед за арест от окръжната прокуратура на град Хаарлем.Издирваните за тероризъм били заловени на граничния ни с Турция пункт на 5 октомври в 3,30 часа сутринта. Преди да пресекат страната ни Илиас и Аит се разхождали в София, където посетили мол и гледали кино.
Според данните от холандското държавно обвинение Илиас Хасан бил арестуван през м.г. от турските власти на границата при опит да премине нелегално в Сирия.
След това пробвал да стори същото и още веднъж, след като се свързал с боец от Ислямска държава. Наричал родителите си езичници и подготвял бомби, пише в заповедта му за арест. Малко преди 17 часа в сряда младият мъж бе оставен в ареста с решение на Хасковския окръжен съд.Съдът разпореди и Аит Юнес също да бъде оставен в ареста.
В четвъртък пред Темида ще бъде доведена и 17-годишното момиче." - в. „Труд".

„Общо 107 чужденци са задържани след проведена акция на полицията в София. Униформените действали по сигнал за забелязана група чужденци в кв. „Модерно предградие". При последвалите действия на територията на района били задържани 49-ма чужди граждани, сред които жена с три деца, представили се за афганистанци и иракчани, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Малко по-късно, под моста близо до надлез „Надежда", полицаите заловили втора група чужденци. Заловени са 58 мъже, по техни данни от Афганистан.
Всички задържани чужди граждани били без документи за самоличност, отведени са в районните управления на СДВР за установяване на самоличността им и предприемане на необходимите по-нататъшни действия с тях.
Припомняме, че вчера МВР задържа над 100 чужденци в София и други части на страната." - в. „Стандарт".