Евросредства.

"Стандарт":

И Бойко в Брюксел заради европарите

Едва половината от поисканите от България 800 млн. лв. ще ни бъдат изплатени от Европейската комисия, стана ясно вчера. Министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че лично ще замине за Брюксел за срещи в ЕК. Вчера той изрази тревога, че министрите, изпратени в Белгия да отпушат оперативните програми, са се върнали с лоши новини. "Всички проекти са толкова изпуснати и провалени, че няма оправяне", каза вчера премиерът. Но изрази надежда ЕК да вземе политическо решение за България предвид ситуацията в държавата. "По-следващата седмица очаквам да ни кажат на какво можем да се надяваме", допълни министър-председателят. След като инспектира строителството на метрото до "Младост-4", той посочи, че е много трудно да бъде пусната оперативна програма "Транспорт".
"Загуба на доверие от страна на Брюксел към страната ни и към институциите за това, че България може да се справи с проблемите с еврофондовете - такова е било усещането, с което останахме всички", обясни вчера пред bTV министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която също бе в Брюксел.

 

Решение.

"24 Часа":

Депутатите могат да ходят на работа дрогирани и с оръжие

Депутатите могат да ходят на работа дрогирани и с оръжие. Това си разрешиха самите те, след като не приеха предложения на Патриотичния фронт за промени в правилника на НС, с които това да бъде забранено.

Идеята депутатите да минават веднъж годишно на наркотест бе отхвърлена с гласовете на ГЕРБ, БСП и по един от РБ, БДЦ и АБВ. 30 от ПФ, "Атака" и РБ обаче бяха "за" наркотестове.

 

Фалшива тревога.

"Монитор":

11 часа тревога заради подозрения за ебола

Проф. Плочев още през нощта изключи вероятността за ебола. Паника заради заподозрян заразен с ебола изправи на крака в продължение на 11 часа всички национални консултанти и водещи специалисти през нощта в четвъртък срещу петък. 60-годишен нашенец, пристигнал от Сиера Леоне, където върлува смъртоносният вирус, беше приет с висока температура и треска в болница „Токуда" късно следобед в четвъртък. Мъжът е бил там по бизнес дела със свой търговски партньор, също от България. Малко по-късно той беше преместен в изолатора на Клиниката по заразни болести на Военномедицин-ска академия. От вкъщи беше извикан нейният началник проф. Камен Плочев, който е единственият лекар у нас, виждал заразен с вируса на ебола. Малко вероятно е пациентът да е със смъртоносната зараза, но окончателната дума ще имат резултатите от лабораторните изследвания, каза той късно през нощта, след като видя състоянието на 60-годишния пациент.

 

Присъди.

"Труд":

Прокуратурата оневини двама лекари по случая Гери

 

Прокуратурата настоя двама от четиримата лекари от ИСУЛ, пратени на съд за убийството по непредпазливост на 4-годишната Гери Илиева, да бъдат оправдани. Това стана в Софийския градски съд.

Според прокуроратурата д-р Юлиян Рангачев и колегата му Иван Табаков са били поставени в "професионална безизходица" и нямало как да спасят живота на детето. За другите двама доктори Михаил Маджунов и Иглика Станчева обвинението поиска условни присъди.

 

"Труд":

40 месеца затвор за шофьора, убил Паоло

Присъда от 3 години и четири месеца затвор получи Георги Сапунджиев, който на 2 юни прегази 4-годишния Паоло с джипа си в пешеходната зона в Стара Загора. Шофьорът бе лишен и от правото да управлява МПС за срок от 5 години.

Преди това прокуратурата поиска Сапунджиев да влезе в затвора за 6 години и половина. 45-годишният мъж бе осъден от окръжния съд в Стара Загора за причиняване на смърт по непредпазливост на пешеходна пътека. Сапунджиев се призна за виновен и делото срещу него се гледа по съкратената процедура, а наказанието му бе намалено с 1/3.